GYED, GYES, munkaviszony?


gnnuor # 2010.09.30. 21:46

Köszönöm a gyors választ. De lenne további kérdésem. A felajánlott új munkakör - ahogy Ön fogalmazott- "végzettségi sérelemmel" jár. A bérem változatlan maradna. Ebben az esetben is jobban járok, ha elfogadom az új munkát vagy esetleg próbáljak meg egyezkedni velük?
Előre is köszönöm.

katalin11 # 2010.09.30. 19:46

Szia Nandy!
korabban mar segitettel, de lenne megegy kerdesem, errol ellentmondo informaciot talalok a neten.

Kisfiam 1 eves kora elott mennek vissza dolgozni, tehat a GYEDrol lemondanek, GYESt meg nem vehetnem igenybe. Ugy latom, szerintetek akkor nem lenne vedettsegem, de mashol ezt talaltam:
(nem hajlando bemasolni, bocs)
"90$(nincs paragrafus-jelem)
A munkaltato nem szuntetheti meg rendes felmondassal a munkaviszonyt az alabbiakban meghatarozott idotartam alatt:
...

  1. a gyermek apolasa, illetve gondozasa celjara kapott fizetes nelkuli szabadsagnak (138.p 5. bekezdes) illetve - a fizetes nelkuli szabadsag igenybevetele nelkul is- a gyermek haromeves koraig terjedo idotartamig."

Mar nem tudom hol, de azt is olvastam, hogy csak akkor el pl az anya vedettsege, ha utoljara o volt GYEDen, GYESen (kulonben "atszall" pl az apara)

Esetleg egy pluszkerdes, ha belefer: ha visszamegyek dolgozni, eloszor is kikerem az elmaradt szabadsagomat, es mire effektive munkaba allnek, pont egy eves lesz a gyerek, kerhetnem a GYESt? Igy minden esetben vedett lennek - bar a szabadsag alatt (30nap utan) amugy is kitehetnenek, ugye?

Elore is koszi....

pnelly # 2010.09.30. 16:25

sziasztok.és akkor én simán lemondhatok a gyesröl?és átadhatom családon belül?mert most nagy szükség lenne a munkanélkülire is..és igy 1 pár honapra megoldás lenne.mig a gyerek nem tud oviba menni.köszi a választ elöre is..

nandy # 2010.09.30. 14:49

Ha nem vagyok alkalmas az előző munkakörömre akkor adnak nekem majd valami más munkát?
Csökkenthetik a fizetésemet az egészségemre hivatkozva?

A munkaköri alkalmasság vizsgálata az üzemorvos feladata, ő mondja meg, hogy milyen munkakör betöltésére vagy alkalmas. Az egészségi állapodotra hivatkozva nem csökkenthetik a fizetésedet, de ha lényegesen változik a munkakör, talán (?) szóba jöhet a fizetés csökkentése.

nandy # 2010.09.30. 14:44

gnnuor:

A munkáltató köteles téged az eredeti munkakörödben foglalkoztatni. Neked viszont együttműködési kötelezettséged van. Ez azt jelenti, hogy ha olyan munkakört ajánl fel, ami számodra nem jár sérelemmel (végzettséghez, tapasztalathoz, egészségügyi és személyi körülményekhez képest), akkor jobb, ha elfogadod.
Azt viszont nem követelheti meg, hogy kevesebb bérért is dolgozzál.

pnelly # 2010.09.30. 12:48

sziasztok.kérdésem az lenne.én 1hónapja gyesen vagyok.átszeretném ruházni nagymamára agyest,és én igy novembertöl el tudnék menni munkanélküli segélyre.ez igy lehetséges??

gnnuor # 2010.09.30. 12:25

Üdvözlöm!

Van egy 15 hónapos kisfiam, akivel jelenleg GYEDen vagyok itthon. Idén áprilisban jeleztem a munkáltatómnak , hogy ősszel szeretnék visszamenni dolgozni. Akkor természetesen igent mondtak. Szeptember elején közölték velem, hogy nem tudnak alkalmazni, maradjak még otthon. Erre én elmondtam nekik, hogy akkor állásidő járna nekem. Erre ők kerestek nekem egy másik munkakört, ami nem azonos a régebbivel. A régi munkámat semmiképpen nem akarják visszaadni, de én meg az újat nem akarom elfogadni. (Ha jól értesültem nem vagyok köteles. )Nincs azonos szinten a két munkakör. És volt egy ilyen elszólásuk, hogy arra a 2 évre jó lesz nekem az a munka. Kérdésem mit tehetek, hogy pontot tehessünk az ügy végére. Aláirattam velük egy papirt,(munkábaállási nyilatkozatot) miszerint nov. 1-től munkába állok. Kérhetem, hogy fizessék meg a kisfiam 3 éves koráig járó állásidőt és köszönjünk el egymástól, vagy ha nem akarnak fizetni menjek munkaügyi biróságra?
Köszönöm a segitségét!

zsotya manó # 2010.09.30. 11:55

Sziasztok!
Nekem is lenn pár kérdésem!
Egy nagyvállalatnál dolgozom 2004 óta, 2008-ban született meg a kisfiam, most jeleztem, hogy vissza szeretnék menni.
Vissza is vesznek, de egészségileg (nagyfokú allergia)valószínű a régi munkakörömre nem leszek alkalmas.
Közben itthon tanultam két szakmát is, most teszem le az emelt szintű szakmát is.
Az én vállalatomnál vannak olyan helyek ahol ezt ki is tudnám használni, de most nincs üres státusz.
A kérdéseim:
Ha nem vagyok alkalmas az előző munkakörömre akkor adnak nekem majd valami más munkát?
Csökkenthetik a fizetésemet az egészségemre hivatkozva?

Köszönöm a válaszokat

Kingerinr1 # 2010.09.30. 11:35

Már két hónapja huzák az időt hogy "találjanak másik munkakörben valami", de semmi. Ezt már kijelentették. Minden képen megválnának tőlem. Így mondták hogy akkor egyezkedjünk.

nandy # 2010.09.30. 09:35

Ez lehet hogy buta kérdés csak valaki azt mondata nekem hogy ilyenkor állományban vagyok még egy évig csak már ki van fizetve. Ez lehetséges?

Az attól függ, hogy a közös megegyezésben mi lesz a munkaviszony megszűnésének dátuma. Lehet, hogy már a holnapi nap... Az szinte biztos, hogy nem fog még egy évig állományban tartani, hiszen akkor miért akarna most megállapodni?

Ha választhatok, akkor melyikkel járok jobban az 1év állási pénzzel vagy ha egyben kifizetik?

A mostani ajánlat reálisnak tűnik. Ettől függetlenül ragaszkodhatsz ahhoz is, hogy egy évig fizessen állásidőt. De mi van akkor, ha más munkakörbe átirányít, különféle utasításokkal megnehezíti az életedet, stb...

nandy # 2010.09.30. 09:27

3 év munkaviszony után méltányosnak tartható a munkáltató ajánlata.

Kingerinr1 # 2010.09.30. 08:56

Köszönöm a gyors választ!
Mi az amitől így elesnék?
Ezek szerint ebben az esetben érdemes aláírnom a papírt.
Ez lehet hogy buta kérdés csak valaki azt mondata nekem hogy ilyenkor állományban vagyok még egy évig csak már ki van fizetve. Ez lehetséges?
Ha választhatok, akkor melyikkel járok jobban az 1év állási pénzzel vagy ha egyben kifizetik?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.30. 08:49

Szvsz egyévi átlagbér már elfogadható. Igaz, hogy elesel valami másfél havi összegtől, de ezt ellensúlyozza, hogy egyösszegben, most kapod meg. Arról nem is beszélve, hogy azért a munkáltató is tud kényelmetlenséget okozni, ha ragaszkodsz a munkaviszonyhoz, miközben ő nem tud a szerződés szerint foglalkoztatni. (L.: átirányítás; munkaköri leírás megváltoztatása, munkarend megváltoztatása stb.)

Kingerinr1 # 2010.09.30. 08:40

Kedves Nandy! A munka viszonyom 2007 07.05.-én kezdődött.
Ha esetleg bele mennek hogy kifizetik az évemet, akkor az már reális lenné és írjam alá a közös megegyezést?
Vagy próbáljak meg többet kicsikarni?

nandy # 2010.09.29. 21:11

A munkáltatónak alapvetően foglalkoztatási kötelezettsége van, ha nem tudja megoldani, akkor az állásidőre (munkavégzés nélkül) jár a fizetésed, ez közel egyévi bér, plusz utána még az általad felsoroltak.

Nem tudom, mióta állsz munkaviszonyban a banknál, de gyanítom, hogy nem adnának többet, mint amennyi munkáltatói rendes felmondás esetén járna.

Közös megegyezést akkor érdemes aláírni, ha többet adnak, mint ami jár. Egyévi bért biztosan nem fognak pluszban kifizetni, de azért 2-3 hónapot lehetne kérni...

Mióta dolgozol ott?

Kingerinr1 # 2010.09.29. 21:04

Üdvözlöm!
Gyedről szerettem volna visszatérni a munkába a gyes mellett. 3án szűnik meg a gyed és igényeltem a gyest. A munkáltatóm azt mondta nem tud elhelyezni. Azt ajánlotta hogy közös megegyezéssel szüntessük meg a munka viszonyt!
Kifizetnének 3hónap végkielégítést, 35 nap felmondási időt, 30nap védettségi felmondási időt és a 3hónap szabadságomat. Ez így reális lenne? Közös megegyezésről szóló papírt aláírhatom-e ez esetben. Ön szerint mi az ami ilyenkor járna? Tudom hogy nem rúghatnak ki, de ha azt mondják nincs hová tenniük mit tehetek. Azt hozzá tenném hogy egy nagy bankról van szó.
Továbbá a napokban kiderült hogy gerincproblémáim vannak és kezelésekre lenne szükségem. Megfordult fejembe hogy akkor táppénzt vennék igénybe 4.étől. Addig is munka viszonyban állok és van TB-m illetve húzhatom vele az időt.
Ön szerint érdemes? Esetleg elveszíthetek valamit a juttatásokból a táppénz végén? Hogyan járnák jobban?
Remélem tud nekem segíteni hogy mit lépjek ez ügyben és sajnos nem sok időm van. Eddig húzta munkáltató hogy keres helyet, de tegnap hívott hogy nem tudnak felajánlani munkát.
Előre is köszönöm a segítséget. Remélem még időben érkezik.

lanzi # 2010.09.28. 13:26

Nagyon köszönöm a válaszokat, így határozottabban állok majd az egyébként jogász főnököm elé!

Rylie # 2010.09.28. 12:42

Köszönöm a választ. A szabadságomat már kivettem két hét van még vissza belőle, úgyhogy azalatt kell pontot tenni az ügy végére.

nandy # 2010.09.28. 09:21

Mt. 134. § (11) A 11. § (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően

  1. a szabadság kiadására vonatkozó munkavállalói igény a munkaviszony fennállása alatt nem évül el;

135. § (1) A szabadság kiadásánál a munkarend (munkaidő-beosztás) szerinti munkanapokat kell figyelembe venni.
(2) A heti kettőnél több pihenőnapot biztosító munkaidő-beosztás esetén a szabadság kiadása tekintetében a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkavállaló két pihenőnapját, valamint a munkaszüneti napot.
(3) Annak a munkavállalónak, akinek a munkaidő-beosztása nem biztosít hetenként két pihenőnapot, úgy kell számítani a szabadságát, hogy azonos naptári időszakra (hétre) mentesüljön a munkavégzés alól, mint az ötnapos munkahéttel dolgozók.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.28. 09:05

Kedves lanzi! (Tegeződjünk, én vagyok az idősebb.)

A munkáltató mindenben téved. A szabadság iránti igény nem évül el; és természetesen a munkanapokra kell kiadni. (Hacsak nem munkaidőkeretben szervezik nálatok a munkát, mert az valamivel bonyolultabb.)

nandy # 2010.09.28. 09:01

Mindenesetre ha eddig nem kérted az előző évekről bentmaradt szabadság kiadását, akkor most kérjed írásban, legalább arra az időre biztosan jár a munkabéred.
A szóbeli egyezkedést pedig felejtsd el!

nandy # 2010.09.28. 08:57

Rylie:

Mindenképpen azt javasolnám, hogy kérj ügyvédi segítséget, mert úgy látszik, hiába tudod jól a szabályozást, a munkáltató ezt TŐLED nem akarja elfogadni.

Rylie # 2010.09.28. 08:00

Kedves Szakértő!
Hasonló kérdésem lenne, mint Jerikának és korábban kaptam is választ arra nézvést, hogy igen jár az állásidő. Azoban lenne egy újabb "csavar" amit szeretnék biztosan tudni.
Benn voltam a munkahelyemen megbeszélni a jövőmet. Mindenáron a közös megegyezés felé szeretnének terelni egy magasabb (5hó) végkielégítéssel. Én mondtam, hogy félek attól, hogy nem találok 5 hónap alatt munkát és inkább az állásidőt szeretném. (Merthogy időközben megszűnt a munkaköröm és hasonlót nem tudnak és nem is nagyon akarnak felajánlani)Az állásidőről ügyesen elterelte a szót a HR vezető és alternatívaként felajánlott egy egészen más kaliberű munkát, mint amit eddig végeztem. (diplomás végzettséggel kb egy betanított munkásnak való pozicíót.) Mondtam, hogy az nem a végzettségemnek megfelelő, erre ő: együttműködési kötelezettségem van, és a vállalat érdekeit kell szemelőtt tartani és ezt az állást tudják cserébe felkínálni, amit el KELL fogadnom,ha mindenképp vissza akarok jönni a céghez. Természetesen a béremet nem vennék vissza bla bla bla. Tehát szerintük vagy közös megegyezés, vagy mehetek a sorra alkatrészeket válogatni!
A kérdésem az, hogy ez az együttműködési kötelezettség pontosan mit is takar??? Én úgy gondolom, hogy nem vagyok köteles elfogadni egy olyan munkakört ami kb szöges ellentéte annak amit azelőtt csináltam (marketing, értékesítés)! Tudtak volna olyan munkakört ajánlani amit elfogadtam volna szívesen, de nem olyat kínáltak fel..azaz nem akarnak visszavenni egyáltalán, a közös megegyezést szeretnék, ezért riogatnak hozzám nem való munkakörrel. Mit lehet tenni? Beszéljek ügyvéddel és kérjek tőle írásos hivatalos állásfoglalást, hogy nekem igenis jár az állásidő ebben az esetben?
Válaszát előre is köszönöm,
Rylie

lanzi # 2010.09.28. 07:31

Kedves Kovács Úr!

Segítségét kérném, gyes utáni szabadság kiszámításában. 2008 augusztusban szültem, előtte táppénzen voltam január 1-től augusztus 4-ig, erre az időszakra úgy olvastam jár a szabi, 2007 évről maradt bent 17 napom. Az lenne a kérdésem, hogy a 2007 évről bentmaradt napokat is igényelhetem-e, mert a munkáltató szerint az elveszett, és jogszabályi hivatkozásokat kér tőlem. A másik kérdésem az lenne, hogy kell értelmezni a kiszámolt napok kivételét, mert én azt hittem, hogy pl. 30 nap szabadság az 30 munkanapot jelent, de a munkáltatóm szerint a 30 nap szabadság az naptári napokban értendő. Válaszát előre is köszönöm.

nandy # 2010.09.24. 08:58

A keresőképtelenség első 15 munkanapjára betegszabadság jár, nem táppénz. De valóban csak akkor írhatja ki, ha viszed az orvosi igazolást.

Ha csak szóban beszélted meg az egészet a munkáltatóddal, akkor most írj neki levelet, hogy a megbeszéltek szerint 09.20-tól szabadságodat töltöd (a 19-dike vasárnap volt...), számolja ki, hogy hány nap jár neked, és mikortól kell ténylegesen munkába állnod.