GYED, GYES, munkaviszony?


Vimitu # 2012.08.17. 12:21

Tisztelt Szakértők!

Második gyermekvállalással kapcsolatban szeretnék kérdezni, ill. hogy második baba előtt mikor és hogy érdemes visszamenni dolgozni?
Tudom, hogy már volt téma, de az új változtatások miatt nem egyértelmű, mondhatnám kicsit káosz ez számomra.

Jelenlegi munkahelyemmel még nem egyeztettem, mert teljes információk tudatában szeretnék leülni beszélgetni a főnökeimmel a munkába való visszatérésről.

Decemberben betölti kisfiam a 2. születésnapját, szeretnék visszamenni dolgozni. Szeretnénk kistestvért is, ezért nem mindegy hogy mennyi időre tervezzek a munkával. Vagy egyáltalán tervezzek-e ilyet?

Oep oldaláról letöltöttem a tájékoztatásokat, de ez sem egyértelmű. Első gyermeknél még nem volt gondom, na de most már minden felől jönnek az információk.

Szóval a kérdéseim:

  1. Ha még 2013-ban (első gyermek 3. születésnapja előtt) születne a második gyermek akkor hogy számoljak tgyás-t és gyed-et illetően? (Érdemes egyáltalán fél évre visszamenni dolgozni, vagy maradjak gyes-en? Ilyenkor biztosított időnek mi számít? Hogy kell számolni a 365 napot és a 180 napot? Írták hogy nem mindegy mennyi a bérezett nap és biztosított nap...)
  2. Ha csak 2014-ben születik a kistestvér, akkor a 2013-as bérem a mérvadó minden ellátás tekintetében? (Ha részmunkaidőbe megyek vissza és kapom a gyes-t is akkor a bérem+gyes alapján számolódik a tgyás/gyed, vagy a minimálbér kétszeresével?)

Olyat is hallottam, hogy (munkaviszonytól függetlenül) ha gyes- alatt születik a tesó, akkor csak tgyás-ra és gyes-re leszek jogosult. Gyed-re nem.
Ez így van, vagy fals infó?

3. Még azt szeretném tudni - tekintve hogy a bérem elég karcsú - hogy mikor számolják a tgyás-t és gyed-et a minimálbér kétszeresével (70%)?

Válaszukat előre is köszönöm!

Vimitu

dobosida # 2012.08.17. 09:23

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék, hogy a gyed-nek feltétele-e, hogy munkaviszonyban álljon az ember a szülés idején. Nekem jelenleg munkaviszonyom nincs, de egyetemi hallgató lévén biztosítotti jogviszonyom igen. 2011-ben több, mint 180 napot dolgoztam (szerződéses munkaviszonyom volt), ha ehhez hozzáadom az egyetemi jogviszonyból beszámítható fél év jogviszonyt, a kötelező 365 napnak megfelelek. Így igényelhetek gyed-et?

Köszönöm válaszát!

Vari # 2012.08.15. 13:26

Tanácsát szeretném kérni a következő munkaügyi problémámban.
Egy német illetőségű cégnél dolgozom, illetve jelenleg állományban vagyok. 2010. szeptemberben született kisfiam. Jelenleg a GYED időszakát töltöm. Ez év szeptemberben betölti a két évet és mivel a családi kassza nem engedheti meg, hogy GYES-t vegyem igénybe így visszamennék dolgozni. A gond ott van, hogy eddig Budapesten a XIV., kerületben volt a munkahelyem, viszont a céget kiköltöztették Tökölre. Autóm nincs, közlekedési eszközzel nagyon nehéz megközelíteni. Kb. 1,5 - 2 óra lenne a háztól - házig való közlekedés (busz, csepeli HÉV, tököli HÉV, helyi járat és kb. 20-25 perc gyaloglás)
Ezt sajnos nem tudom megoldani.
A kérdésem az lenne, mivel a cég nem tud bejárást biztosítani, ha én mondok fel jár e végkielégítés. Vagy esetleg jogosult vagyok e valamilyen kárpótlásra, mivel mikor én elmentem akkor a munkahelyem még Budapesten volt, most pedig már vidéken. Erről én nem tehetek, a vállalat nehezítette meg a munkába járásomat.
Ha valaki tudja mi a megoldás kérem sürgősen válaszoljon.

pazs # 2012.08.14. 09:23

kisivett: a felmondás átvételekor már terhes voltál (akár úgy is, hogy még te sem tudtad)? És az július 1. előtt volt? Ha mindkettőre igen a válasz, futás vissza a munkáltatóhoz, vissza kell vennie.

queen33: munkaviszonynak nem számít, de biztosítási időnek igen. Viszont ha a szülés napján nem vagy biztosított, csak gyes fog járni, annak meg fix az összege.

faustina: közös megegyezés esetén az jár, amiben közösen megállapodtok. Alapvetően a fizetés nélküli szabadság első évére (július 1. óta első hat hónapjára) jár szabadság.

queen33 # 2012.08.14. 08:56

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni....
2008. június 01-2012. szeptember 03-ig leszek munkaviszonyban. Ha nem találok munkát a munkanélküli járadékot fogom igényelni. Lehet, hogy 1-2 hónapig munkanélkülin kell lennem amíg nem találok állást. Októberben lombik programban veszek részt, és ha minden jól megy 2013.-ban fogok szülni. Az lenne a kérdésem, hogy a gyes/gyed számításnál probléma lesz a munkanélküli járadék? Vagy ugyanúgy munkaviszonynak számít?
Előre is köszönöm!

kisivett # 2012.08.12. 18:25

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy abban az esetben mi történik, ha én itthon voltam 3 évig. 2012 május 12-től "mentem" vissza dolgozni - kivettem a szabadságomat, de a munkáltatóm már nem látott szívesen, így a szabadság vége után el is készült a felmondási papír. Így a következő utam a munkaügyi hivatalba volt. Viszont most kiderült, hogy kismama vagyok és 2013. februárban szülni fogok.
Szóval, munkanélküli vagyok október elejéig, aztán semmi. És minek után szorít az idő nem valószínű, hogy könnyen fognak alkalmazni, ha kismama vagyok.
Mire számíthatók anyagilag? Vagy mit tudok tenni, ami a legjobb a számomra?
Előre is köszönöm a választ!

faustina # 2012.08.11. 08:42

Üdvözlet! 2011. január 01-től fizetés nélküli szabadságon voltam (a gyermekünk teljes kivizsgálása ideje alatt), majd 2011. június 01-től méltányossági gyes-en vagyok autista kislányommal, melyre határozatlan időre szóló közalkalmazotti munkaviszonyból (általános iskolai tanító) kerültem. Mivel a gyermekem állapota tartósan beteg (súlyosan fogyatékos), azt tartanám korrektnek a részemről, hogy ne "foglaljam" a státuszt, közös megegyezéssel felmondanánk a munkáltatómmal. A kérdésem, jár-e a nevezett időszakra - időszakokra - mostanáig fizetett szabadság? Köszönettel: Faustina

vancsa79 # 2012.08.09. 11:29

Köszönöm a segítséget! Sajnos a régi helyre nem várnak vissza, így ez a más munkáltatónál való részmunkaidő lenne a megoldás arra, hogy a gyermekemet a bölcsibe bevegyék. Persze ha kegyes a cég, akkor ugye szemet hunynak felette, engedélyezik és majd márciusban raknak ki. Csak felkészülten akarok beszélni a HR-essel, így nagyon köszönöm a segítséget.

nandy # 2012.08.09. 09:35

Az kevés lesz ha bejelented... mivel gyermekápolás miatt kaptad a fizetés nélküli szabit, nem pedig azért, hogy máshol munkát vállalj, ezért a munkáltatód írásos engedélyére van szükséged.

A felmondási védelem kérdése elég érdekes... Az eredeti munkahelyeden továbbra is fizetés nélkülin maradsz, bár a célja már nem gyermekápolás, hanem sima távollét - akár így is értelmezhetjük. Sima fizetés nélküli szabi esetén pedig nincs (eddig sem volt) felmondási védelem.
Nocsak, tényleg érdekes... :-)

vancsa79 # 2012.08.08. 12:12

Kedves Szakértők!

Gyesen vagyok 2,5 éves lányommal. Munkáltatómtól fizetés nélküli szabadságot kértem a gyes lejártáig. A régi munkaköröm megszűnt, nem várnak vissza. (Azt tudom, hogy foglalkoztatási kötelezettségük van, de a legegyszerűbb az lenne számomra, ha a gyes végén kitennének és kifizetnének.) Úgy tudom, hogy a fiz. szabadság alatt vállalhatok másik munkáltatónál 4-6 órás munkát a gyes mellett, annak lejártáig. Gondolom, hogy ezt be kell jelentenem a munkáltatómnál. Egy helyről azt az infót kaptam, hogy az új munkatörvénykönyv szerint, ha máshol vállalok munkát, akkor megszűnik a felmondási védelmem és kirakhatnak a régi cégemtől. Így van ez? A fizetés nélküli szabit nem szeretném megszakítani, csak márciusig vállalni egy 4 órás állást.
Köszönöm a segítséget!

lazuska # 2012.08.08. 10:08

Szervusztok!

Kétgyermekes, jelenleg a kisebbik gyermekkel gyed-en levő pedagógus vagyok. A mai napon vált nyilvánvalóvá, hogy hiába vagyok határozatlan idejű munkavállaló, a státuszom a gyermekhiány miatt megszűnt. Az igazgatóval történt beszélgetés után méginkább elkeseredtem, hiszen hiába is szeretnék jövőre, 2013-ban visszaállni, a bejövő gyermeklétszámtól függ, hogy lesz-e helyem. A munkajoghoz sajnos nem sokat konyítok, de valóban megteheti a főnököm velem azt, hogy határozatlan idejű kinevezésemet semmisnek tekinti és elbocsájt? Vagy esetleg van valami, amibe kapaszkodhatok? Aki tud, kérem, segítsen!
Réka

Gaben76 # 2012.08.07. 12:08

Kedves nandy!

Köszönöm a válaszod!Nem vettem a szívemre, értem a lényeget!:)Ha valahonnan megtudnád hogy jelenleg időben milyen korlátozás van ha van,és megírod, azt megköszönöm!
"Hátulról" hallottam hogy egy olyan munkahelyen gondolkodnak esetemben ami tömegközlekedéssel kb. 2 óra CSAK oda,igaz kocsival 40 perc,de nem akarok azzal járni.
Válaszodat köszönöm!

nandy # 2012.08.07. 11:48

Jajj, a vége elég csúnyán hangzott... Semmi bajom a babázással, sőt babáztam én is :)) Mostantól nem túl jó a kismamák helyzete, de azt is be kell látni, hogy eddig túlságosan védte őket a törvény. Nehezen és aránytalanul sok pénz árán lehetett megszabadulni tőlük, és ezzel sokan vissza is éltek rendesen.

nandy # 2012.08.07. 11:45

Régi Mt. szerint az utazási idő legfeljebb 1 órával hosszabbodhat, új szerint nem tudom.
Saját gk. használatra nem kötelezhet. Ha más településen van a munkahelyed és a lakóhelyed, az utazási ktg. nagyobb részét köteles megtéríteni.

De a te esetedben még mindig az a lényeg, hogy az új Mt. szerint ha visszamész dolgozni, akár fel is mondhat neked, főleg ha nem tud munkát adni. Nem az a lényeg, hogy megvan a munkaköröd, hiszen azt már két-három éve más tölti be, mert te elmentél babázni, vagyis nem a munkáltató döntésén múlt.

Gaben76 # 2012.08.07. 11:25

Tisztelt Szakértők!

Már korábban is válaszoltak kérdéseimre, amit köszönök.
Most arra szeretnék választ kapni,hogy ha a munkáltatóm a GYED előtti munkahelyemre helyhiány miatt nem tud visszavenni,van-e kilométerben korlátozás,hogy a lakóhelyemtől milyen messzire lévő munkahelyet ajánlhat fel?Vagy ha nem kilométerben, utazási időben van korlátozás?Ugye jól tudom, hogy saját tulajdonban lévő gépkocsi használatára nem kötelezhet a munkáltató?Remélem érthetően kérdeztem:)
Válaszukat köszönöm!

pazs # 2012.08.06. 09:21

Vagy úgy, szóval az eredeti helyeden fel is mondanál, hiszen nem is mennél vissza! No, akkor a szabikat ki kell fizetniük, hiszen kiadni nem tudja (továbbra is fizetés nélküli szabin vagy a felmondási időd alatt). Így már oké?

acridity # 2012.08.06. 09:06

Ne haragudj.így helyes.kimaradt a ne szócska.
Így az előbb leírtak alapján mi lesz a szabadságokkal.

acridity # 2012.08.06. 09:01

Jaj pazsharagudj,nem jól fejezem ki magam.
Nyíregyháza-n vagyok tanár ,sikeresen pályáztam debrecenbe egy suliba.
Nyíregyre en mar nem akarok vissza menni.

pazs # 2012.08.06. 08:20

acridity: akkor ahogy írtam, a meglévő munkahelyed beleegyezett (írásban?), ott maradsz fizetés nélküli szabin, a másikkal megkötöd a szerződésed és annak megfelelően dolgozni kezdesz.

acridity # 2012.08.06. 08:01

Kedves pazs, köszönöm.
Nem gyes mellett mennék dolgozni, hanem helyette.
Gyerekek bölcsibe, én eddig 8 órában dolgoznék közalkalmazottként,de nem a régi munkahelyemen, hanem az új munkahelyen,ahol 1 hónap múlva kezdenék.
Eddig is közalkalmazott voltam határozatlan idejű kinevezéssel.
mi a teendő?
Nyilván szólni a régi munkahelyen.És utána?
Köszi a segítséget.

sissy074 # 2012.08.05. 14:51

Tisztelt fórumozók!
Június 14-én lejárt a GYED-em első gyermekem után,mivel második gyermekemre szerettem volna igényelni újból a GYED-et,megküldtem a nyomtatványt munkáltatómnak.A levelem visszajött a címemre,mert azt nem vették át.Ezután elküldtem azt az OEP-nek,hogy kérjék be ők hivatalból a foglalkoztatóit hozzá.Az OEP-től kaptam egy levelet melyben tájékoztattak,hogy munkáltatómat felszólították a hiányzó irat megküldésére.De a hiánypótlás nem számít bele az ügyintézésbe.Akkor ezek szerint ha munkáltatóm azt a levelet se veszi át,akkor én nem fogok GYED-et kapni???Nincs semmi megoldás???

Szabina713 # 2012.07.31. 16:06

Sziasztok!

Először is köszönöm a gyors választ a kérdésemre! Láttam, hogy több hozzászólás is érkezett a bejegyzésemhez, ezért gondoltam érdekel, hogy konkrétan mi is a helyzetem.
A maradék szabijaimat kivettem (tudom, megszakadt a védettségem, de úgy gondolom, hogy a munkáltatóm hosszabb távra tervez velem, mert a decemberi végtörlesztő mizzériánál 7 hónapos terhesem adott 5 millió kamatmentes kölcsönt 5 évre...), mert nem mindegy, hogy 98 e Ft-t fogok kapni összesen, vagy a szabijaimból még 13*kb. 30 e Ft-t (ennyit kapok egy szabadságos napon...). Hát ezért. Szerintem megéri kockáztatni.
A másik, hogy igen, aktív állományban kell lennem ahhoz, hogy jutalmat kapjak - más kérdés, hogy a kollektív szerződés elég slendriánul van megfogalmazva, így ez csak a szóbeli magyarázat után derült csak ki. Meg lehetne támadni - de minek? Eddig is korrektek voltak, minek kötözködjek.
Hát röviden ennyi a történetem.
Üdv minden érdeklődőnek! Szabina

pazs # 2012.07.31. 12:35

Hát nem könnyű, az biztos, ezzel az új Mt-vel, drukkolok neked.

Gaben76 # 2012.07.31. 12:29

Kedves Pazs!

Köszönöm a válaszát!
Kisfiam amint betölti a 2 évet muszáj visszamennem dolgozni,anyagi okok miatt.Különös indokot nem hiszem hogy tudna mondani a munkáltató ellenem.A munkaköröm nem szűnt meg, csak más dolgozik helyettem, de ő is, Ők is kisgyermekes anyukák,bár a 3. életévüket már betöltötték a gyerekek.Ebben az esetben is engem kell áthelyezni más fiókba, más városba?Nem szeretnék "gerinctelennek" tűnni a szemükben, de ők már úgy érzem a "pszichológiai hadviselést" megkezdték ellenem.Tényleg ilyen kiszolgáltatott a helyzetem egy 2 éves kisfiúval?
Válaszát köszönöm!
Üdv.:Gaben

pazs # 2012.07.31. 11:39

Az új Mt. nem a munkavállalók legjobb barátja. Felmondani akkor nem lehet, ha a fizetés nélküli szabadságon vagy a gyereked hároméves koráig. Ha nem fizetés nélküli szabin vagy, hanem dolgozol, akkor a gyereked hároméves koráig is felmondhat különösen indokolt esetben vagy ha megszűnt a munkaköröd és nem fogadod el, amit helyette felajánl. Ettől függetlenül köteles négy órában foglalkoztatni. De fel is mondhat, igen, ha a fentiek fennállnak.