GYED, GYES, munkaviszony?


katahary # 2013.11.28. 11:59

Tisztelt Fórum!

Talán még - a törvény hatályba lépése előtt- korai a kérdésem, azért hátha tudnak valami előzetes tájékoztatást adni a következőkről:

kismama, 1 éves gyermeke mellett- lemondva a GYES-ről- újra munkába állt.
A gyermek 16 hónapos lesz, mire kistestvére születik,aki után az anyuka TGYÁS-ra jogosult.
Vajon kérheti e az első gyermeke jogán a GYED-et is?
2014-től jár együtt a két ellátás?

köszönöm válaszukat,

Katahary

aaolvas # 2013.11.21. 23:34

Kedves anne01!

Nagyon szépen köszönöm a választ. Viszont elnézést kérek, figyelmetlenségből rosszul írtam, hogy beltag lennék a cégben. Kültag vagyok, így a cég nem fizet utánam semmilyen járulékot. Tehát a biztosítotti jogviszonyom abból az összegből ered, amit én minden hónapban átutalok a NAV egészségbiztosítási számlájára. Így gondolom, már nem olyan jó a helyzet.

anne01 # 2013.11.21. 15:44

aaolvas

Bt beltagként biztosított vagy, ha mást nem is, a minimum járulékokat meg kellett fizetned főállásúként. Ha nem vettél fel jövedelmet, akkor a minimálbér után kapsz ellátásokat, ha felvettél akkor a tényleges jövedelem után. Tgyás, gyed alatt nem vehetsz részt személyesen a cég tevékenységében.

anne01 # 2013.11.21. 15:38

akinom

Szerintem jobban teszed, ha biztosítási jogviszonyba kerülsz.

aaolvas # 2013.11.20. 01:19

Tisztelt Szakértő!

Problémám hasonló az előző hozzászólóéhoz: évek óta beltag vagyok édesapám cégében, az egyetem alatt és után bevételt hozó tevékenységeimről számlát adtam, és hallgatói jogviszonyom megszűnése után biztosításomat mindig magam után fizettem (alkalmazottként sehová sem voltam bejelentve). Emellett az elmúlt két éven belül volt két, 3-3 hónapig tartó próbaidős munkaviszonyom, ám mindkettőt felmondták a próbaidő lejárta előtti héten. Így tehát, bár a biztosításom mindig rendezve volt, és a cég adózott az egyéb tevékenységem után, alkalmazottként a 2x3 hónapot leszámítva nem tudok hosszabb munkaviszonyt felmutatni. (Munkanélküli segélyt sosem igényeltem.)

Jelenleg gyermeket várok, milyet ellátásokra tarthatok igényt - ha tarthatok bármire - a fenti körülmények mellett?

akinom # 2013.11.19. 14:59

Tisztelt Jogi Szakértők!

Nem hiszem, hogy egyedi a problémám, de már nagyon kétségbe vagyok esve és tanácsra van szükségem.
Idén februárban közös megegyezéssel eljöttem a cégtől, ahol 3 évig dolgoztam. Új ügyvezető került a céghez és a saját embereit hozta a céghez és a régieket elküldte, vagy mint nálam elkövetett mindent, hogy eljöjjek. Sajnos azóta munkanélküli vagyok. Sok helyen voltam állásinterjún és pozitívak voltak a beszélgetések, de amikor a családra került a sor, akkor megváltoztak a beszélgetések. Hiába válaszoltam, hogy nem tervezünk még gyereket, vagy hogy a magánéletem nem fogja befolyásolni a munkámat, vagy már azt is megkockáztattam, hogy nem lehet gyerekem. Semmi sem segített. Egyszerűen vissza sem szólnak. Szakmailag megfelelnék, de még nincs gyerekem és nem kockáztatnak. Sajnos a gyerek sem akar össze jönni, pedig már azon gondolkodtam, hogy amúgy is szeretnénk, akkor miért is ne. A kérdésem az lenne, hogy ha esetleg sikerülne és bevállalnék egy gyereket a munkanélküli alatt, hogy kapok e egyáltalán valamit, el tudom e tartani majd magam és a gyereket? Sokféle információt olvastam a neten, de már nem tudom, hogy mi az igaz és sajnos a jogi kifejezések nem az én asztalom.
Előre is köszönöm a választ!
akinom

Pikipakany # 2013.11.19. 10:54

Tisztelt Szakértő!

Február 6-án lesz három éves a kisfiam és lejár a Gyes-em.
Szeretnénk még babát vállalni. És ezt anyagi oldalról is végig kell gondolnunk.
Egy évet munkaviszonyban kell töltenem, hogy egy újabb GYED-re jogosult legyek?
Úgy olvastam, hogy 365 nap biztosított jogviszony kell a GYED jogosultsághoz.
1994 óta folyamatos a biztosítási jogviszonyom, és gyes után is visszavesznek dolgozni. De az elmúlt három évben terhességi gyermekágyi segélyt, gyed-et, gyes-t, kaptam.
A 365 napot azt hogy kell számolni? Vagy esetleg előző juttatás alapján kaphatok GYed-et?

ObudaFan # 2013.11.16. 08:31

Ha nem tud munkát adni, fizetnie kell az állásidőt. Persze, hogy szeretne elküldeni táppénzre, de neked nem az a jó.

Zaphyris # 2013.11.14. 18:47

anne01 köszi,

de ez nem válasz a kérdésre :)
Tehát még mindig kérdés, mi lesz január egytől, ha megszűnik a munkakör, a kölcsönző cég nem kötelezhet táppénzre, de ha nem tud munkát ajánlani, felmentenek, és kapom az átlagbérem?
És ha felajánl valami munkát el kell fogadni? Ha nem fogadom el mi történik?

pazs # 2013.11.13. 16:25

sziszke86: ha nem akarod megszüntetni a munkaviszonyodat, akkor ne írj alá közös megegyezést. Csak ő jár jól, ha szerződést bontotok, de amúgy neki fizetnie nem kell a gyedet. Ha nincs munkaviszonyod, nem jár tgyás és gyed.

anne01 # 2013.11.13. 15:01

Zaphyris

A terhességed miatt védve vagy, anélkül a munkáltatód megtehette volna, hogy megszünteti a munkaviszonyodat. Táppénz, gyás, gyed biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátások. Így, hogy állományban maradsz, kaphatod ezeket is. És szerintem ne aggódj, nem fog újabb munkát felajánlani.

Zaphyris # 2013.11.12. 22:58

anne01 Természetesen....

sziszke86 # 2013.11.12. 15:28

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg kismama vagyok, november végére várható a szülés. Munkaviszonyból jöttem el táppénzre. Akkor a munkáltatóm közölte, hogy ha a születendő gyermekem betölti a 6. hónapot (tehát lejár a tgyás) szeretne velem szerződést bontani, azt mondván, 'hogy ő is és én is jól járjak'...
Kérdésem az lenne, hogy erre miért van szükség? Miért "ajánl" fel ilyet? Származik-e hátrányom ebből? Illetve őt terheli-e valamilyen fizetési kötelezettség utánam, míg én táppénzen/gyeden/gyesen vagyok a gyermekemmel?
Válaszát köszönöm.

anne01 # 2013.11.09. 13:51

Zaphyris

Szeretnél táppénz, tgyást és gyedet kapni?

Zaphyris # 2013.11.08. 15:31

Tisztelt Jogi szakértők,

Nagyon speciális esettel fordulok a forumhoz, kérem segítsenek.

2012.január óta dolgozom egy cégnél, mint kölcsönzött munkaerő.Szeptemberben bejelentettem, hogy várandós vagyok.Október 15én a cég bejelentette, hogy a munkaköröm megszűnik 2013.dec 31gyel (viszik Indiába), a cég nem!!!!Határozatlan a munkaviszonyom.
A kölcsönbeadó közölte, hogy január egytől Táppénzre mehetek a Gyásig,ha nem találnak semmi alkalmi munkát nekem.
Tényleg csak ez a megoldás? Ilyenkor nem kell felmenteni a munkavégzés alól?Köteles vagyok a felajánlott alkalmi munkát mindenképp elfogadni? Mi van ha nem fogadom el? Egyáltalán, nem kerülök hátrányba ha ezt elfogadom?

Kérem segítsenek.

cica007 # 2013.11.08. 13:19

Tisztelt Szakértők!
Tanácsot szeretnék kérni Önöktől.
Lassan 10 éve GYES-en vagyok tartósan beteg 9 éves kisfiammal. A GYES-em 2014 március 31-én jár le. Fogalmam sincs mihez kezdjek jelen pillanatban, kapok-e majd valamilyen ellátást, mivel nem volt állásom, mielőtt állapotos lettem.
1996-tól 2000-ig egyéni vállalkozó voltam. 2000-ben megszüntettem a vállalkozást, és nem volt munkaviszonyom. Gyermekem 2004-ben született.
Az elejétől fogva az alanyi jogon járó minimális Gyes-t és az emelt családi pótlékot kapom. Ebből vonnak különféle járulékokat, de nem tudom ez a 10 év majd munkaviszonynak számít-e? A gyermekem után gondolom nem kapok ápolási díjat (mert szerencsére tartósan beteg, de nem szorul állandó gondozásra). Viszont dogozni nem tudok mellette, mert a betegsége miatt nem jár iskolába, magántanuló.
Érdeklődnék, hogy ebben az esetben milyen lehetőségem lenne valamilyen ellátást kapni a GYES lejárta után. Jelenleg van még 3 és fél hónapom a Gyes-ből, de utána nem tudom mihez fogok kezdeni, hová fordulhatnék? Munkaügyi központ, esetleg a helyi Önkormányzat?
Nagyon megköszönném a tanácsukat!

ObudaFan # 2013.11.06. 14:54

A fizetési fokozat megállapításánál a következő időszakokat kell figyelembe venni:

  1. a Kjt. hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,
  2. a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban töltött időt,
  3. a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény, valamint 2010. július 6. és 2012. február 29. között a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, kormánytisztviselői jogviszonyban töltött időt,
  4. a szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá
  5. a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint
  6. a hivatásos nevelő szülői jogviszonyban,
  7. a Kjt., a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény vagy a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban,
  8. az állami vezetői szolgálati jogviszonyban

töltött időt.

Továbbá:

  1. a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,
  2. az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá
  3. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint

d)az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt.

Az ezen jogviszonyok ideje alatt a gyes, gyed idejét is figyelembe kell venni. A regisztrált munkakeresés időszaka viszont itt nem is értelmezhető, mert nem lehet ezen időszakok része.

Linci # 2013.11.05. 18:18

Gyes, Gyed, regisztrált munkanélküli időszak beszámít-e az évekbe bérbesoroláshoz, amennyiben közalkalmazottként dolgoznék a jövőben?

Dzsuditt # 2013.11.05. 05:56

Tisztelt szakértő!
Abban kérném a segítségét (nem tudom jó fórumon / honlapon vagyok-e), hogy milyen arányú GYED és TGYÁS-ra számíthatok. 2014 áprilisában fogom megszülni első ikreimet. 2012 márciusától 2013 augusztus 16-ig volt munkaviszonyom. Utána következett a majd három havi munakélküli, de ennek végét nem vártam meg, kiváltottam az egyéni vállalkozóit, nyelvi magánoktatásra. Az lenne a kérdésem, hogy milyen összegű GYED-re számíthatok, illetve ebben az esetben mi alapján számolják a GYED-et? A vállalkozásban fizetett járulékok / munkabér után vagy még a munkaviszonyomban kapott bérem után? Megéri-e magasabb összegű járulékot fizetnem vállalkozóként? Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2013.11.04. 22:40

Boszi20

Aligha a gyessel jársz a legjobban. Ha van annyi felgyűlt szabadság, akkor alighanem inkább azzal.

ObudaFan # 2013.11.04. 22:39

Linci

Attól függ, milyen szempontból. Nyugdíj szolgálati idő számításhoz, vagy mihez kellene?

Linci # 2013.11.04. 18:50

Tisztelt Fórum!

Az eddig ledolgozott éveimet szeretném számbavenni. Kérdésem hogy a gyed, gyes, regisztrált munkanélküli időszak is beleszámít-e?

köszönettel

Boszi20 # 2013.11.04. 15:19

Sziasztok.
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok h megtudjam mi hogyan fogok kapni. 2012. 04.09-én szültem az első gyermekem. Kaptam vele tgyást és gyedet is. A második gyermekem 2014. 05 .... ra várható. Szeretném megtudni, hogy hogy kapnék a legjobban. Ugye 04.09-én lejár a lányommal a gyed. Igénylem rá a gyest ezután. A gyes gondolom a második baba szülésig járna. Arra az egy hónapra vegyem ki a felgyült szabadságom és mennyek tgyásra vagy táppénzre és tgyásra? 1 hónapra érdemes gyest kérni? Nem igazán világosítottak fel a munkahelyemen mert uj a munkaügyes. Légyszi segítsetek mert a mai világban minden pénz számít. Köszönöm előre is

ObudaFan # 2013.11.02. 13:01

frieberta

Jár.

Lívia0124

Szerintem nincs akadálya.

Lívia0124 # 2013.11.01. 12:40

Tisztelt Tanácsadó!

Jelenleg gyed-en vagyok itthon 22 hónapos kislányommal!
Szeretnénk másik gyermeket és ezzel kapcsolatban szertnék feltenni egy pár kérdést!
Ha a kislányom betölti a 2 visszamennék dolgozni!Lehet e olyat hogy az én nyugdíjas (65)nagymamám maradna Gyesen a kislányommal, és ha ö van gyesen akkor ha én újra teherbe esnék akkor megint mehetnék táppénzre és megint kapnám a Tgyást,Gyed-et?Vagy meg kell várnom míg betölti a 3 addig dolgoznom kell?

Várom válaszát!
Köszönettel:Lívia