12 órás munkarend

Mordak # 2008.07.06. 15:44

Üdvözlet mindenkinek!

Én egy borsodi multi cégnél dolgozok, és lenne 1-2 kérdésem a munkaidővel, szabadságokkal, állómunkával kapcsolatban.

• 12 órás munkarendben dolgozunk. DE a elszámolás alapán a cég 8 órára oszt le. így ennek megfelelően a műszakpótlékok így alakulnak:

6 - 18 -ig (6 - 14 nincs pótlék) 14 - 18 -15%

18 - 06 -ig 18 - 22 15%; 22 - 06 30%
Torvényes e hogy ez a cég minket 8 órában számol el?
Szombat vasárnap nekünk munkanap, kivéve az ünnepnapok, bár akkor is bent voltunk egy párszor, de csak a biztonsági szolgálat nyithatta az elektronikus ajtókat!

• 1nap (amikor 12 órát kell dolgoznunk) szabadság = 1,5 nap szabadság? Évek óta így adják ki! hivatkoznak arra, hogy nem 12 órában dolgozunk, hiszen ők 8 -ban számolnak el minket!
  • 12 óra álló munkát lehet végezni? Milyen szünetbeosztásokkal?
  • fegyelmi!

Tegnap kiosztottak 15 fegyelmit!!! Mindezt azért, mert a megfelelő darabszámot ha megszakadunk sem tudjuk lehozni. Mindenki hulla fáradt volt munkaidő végére, sokan már alig álltak a lábukon! még WC-re sem engedtek ki minket, mondván le vagyunk maradva, és be kell hozni. Ott állnak felettünk, számolnak, számolnak, számolnak, és ezzel is csak még inkább hibába hajszolnak!

• Névvel feljelentést nem merek tenni, hiszen itt nem sok hely van ami foglalkoztatna egy középkorút. Sajnos ha megtenném is valószínűleg ilyen-olyan kitalált indokkal azonnal kirúgnának!

Kérem válaszoljanak, hogy milyen lépéseket lehetne tenni. A cégénél több mint 2000-en dolgoznak, és sokan hasonló cipőben mint én!

Üdvözlettel. M

monalisa1 # 2008.07.06. 17:07

A műszakpótlékot nem lehet másként elszámolni mint a napi 8 órát alapul venni, vagyis a számolt/kapott pótlékok ideje és százalékos aránya jó.

Ha "pirosbetűs" állami ünnepnap is be kell menni, mindenképpen 100% pótlék - az egyébkénti szombat/vasárnap pótlékon felül - , vagy rendkívüli pihenőnap jár.

Szabadság: 8 óra/nap, függetlenül attól, hogy valójában +4 órát kell még dolgozni.

A rabszolgamunkát (= hajcsárkodást) már rég eltörölték, vagyis vélhetően a munkanorma nem jól van beállítva... Ezt kollektíve lehet csak sérelmezni, egyénileg nem.

4 óránként jár 15 perc un. egészségügyi szünidő, valamint a 12 órás munkára figyelemmel egyszer 25 perc pihenőidő is. És ez benne foglaltatik a 12 órában!

Ismerősöm is multinál dolgozik napi 12 órákat szalagnál, és náluk a fentiek szerint, tehát én mint laikus, ennek ismeretében ezen hozzászólást csak.

Mordak # 2008.07.06. 21:18

Olvastam az Index vagy az Origo oldalon, hogy a szabadság az 1 napra jár, függetlenül attól, hogy 6 - 8 - 12 órát dolgozik valaki. Sajnos a cikk nincs meg, még tavaly kaptam meg egy ismerőstől, ezért is írtam fel ide. az mtv-ben nincs benne :(
A többi pedig tényleg rabszolga munka.
Hiába sérelmezzük, hogy ezt nem lehet megcsinálni ennyi idő alatt. Egyszerűen az orrunk alá dugják a fegyelmis papírt, és fenyegetnek, hogy nem lesz meghosszabítva a munkaszerződésünk, van akinek 2 éve havonta hosszabítják :S

A túlórákat nem fizetik ki időben, vannak 2-3 hónapos csúszászok is! de ez már csak hab a tortán...

monalisa1 # 2008.07.07. 07:57

A 12 órás non-stop - közbeni pihenésidő bizotsítása nélküli - munkavégzés miatt bejelentést lehet tenni - akár névtelenül is - a következő helyen:
http://www.ommf.gov.hu

valamint olvasnivaló:
http://www.nagyarorszag.hu/…orm/fmm/ommf

A szinte teljesíthetetlen munkanorma esetleg úgyszintén kivizsgálásra kerülhet.

A cég vegyen fel több dolgozót és állítson be még egy szalagsort - csak hát kapitalizmus van...

A kizsákmányolást megtehetik, mivelhogy - mint írtad - a környéken nemigen van más munka.

monalisa1 # 2008.07.07. 08:00

Bocs, elírtam, helyesen:
http://www.magyarorszag.hu/…orm/fmm/ommf

A munkavédelmi szabályok betartását ellenőrző szervezetek.

lujofuzy # 2010.08.29. 15:37

Üdvözlet mindenkinek

Én egy multi cégnél dolgozom már 7 éve eddig 12 órában dolgoztam reggel 8-tol este 20-ig 1 órás ebéd szünettel.Most kitalálták,hogy 8 órás munkarendbe kell dolgoznom azaz reggel 8-tol délután 17-ig 1 órás
ebéd szünettel ill délutános műszakban délelőtt 11-órától este 20-óráig A kérdésem az lenne, délutános potlékót a 12 órázásra kéne kapnom vagy a 8 órás munkarendre.

üdvözlettel:lujofuzy