Munkaidő beosztás, pihenőnap, túlóra

efi99 # 2025.01.21. 13:55

drbjozsef
Dehogy írt alá ilyet! Ott van 01.20, 12:35 "Ez nincs leírva csak annyi, hogy teljes (nem rész) munkaidőben, napi 8 órában vagyok "foglalkoztatva." Ez pontosan azt jelenti, amit mutat, ez van minden 8 órás munkavállaló szerződésében is, ezt (teljes munkaidő) hívják annak, amiről beszéltem. Ez határozza tehát meg a mennyiséget. Hogy hogyan van felosztva, az egy dolog, de a mennyiség ez alapján, az, amit én is írtam, ezért, ha heti 48 órával nyomják, biztos, hogy túl fogják lépni.

drbjozsef # 2025.01.21. 13:51

Persze, mielőtt félreértenéd, nem korlátlanul kötelezhető bármire, csak az Mt. keretein belül - ott viszont a munkaidőkeretnek pont ez a lényege, hogy átlagban kell meglennie a számoknak, és sokkal lazábbak a kötelező pihenőnap-pihenőidő szabályok.

efi99 # 2025.01.21. 13:50

Az, hogy valaki önként kevesebb vagy akár több órára szerződik, az egyéni szociális probléma. Ha 40 órás, nincs módosítás felfelé, erről szól az, amit apáink kiharcoltak, a napi 8 óra meló, nem? (Természetesen én is úgy értem, hogy átlag heti 40, tehát munkanapok szám x 8 a mindenkori maximum a munkaidőkeretben, ennél többre kötelezni, pláne egy sima: "azért, mert csak" módosítással nem lehet.).
A kérdező esetében valószínűleg pont azt a problémát próbálják éppen szabálytalanul áthidalni, amit eggyel lejjebb feszegettem. Nincs elég ember, ezért fű alatt kitalálták, hogy több a kötelező óra. Szóval így törvények felett állóként előírták, nem látványosan, de utólag szépen kiszámíthatóan.

drbjozsef # 2025.01.21. 13:50

efi99,

Senki se mondta, hogy kötelezhető - de ilyen alapon a helyzet az, hogy 1 (egy) órára sem kötelezhető senki. De egy percre sem. Hiszen nem kötelező dolgozni, nincs már közveszélyes munkakerülés.

A kérdezőnk kapott egy új szerződést, és aláírta. Na, onnantól, ha olyat írt alá, már kötelezhető. Hiszen vállalta.

efi99 # 2025.01.21. 13:40

Nem, magyar MT szerint nincs olyan lehetőség, hogy kötelezhető lenne bárki a heti 40 órával képzett munkaóra mennyiségnél több ledolgozandó órára. Ha az így lenne, nem lenne soha munkaerőhiány, egyszerűen a meglévőeknek azt mondanák, hogy mostantól - másfélszeres fizetésért persze -, de heti 40 helyett heti 60 a penzum, oszt csókolom. Még jobban is járnának a munkáltatók, mert nem túlórapénzben menne ki, sima bérrel meg úgyis ki kéne fizetni azt is, akit felvennének, csak nincs jelentkező. A pihenőidő meglenne, 2 szabadnap is meglenne, mi baj lehet.

eulimen # 2025.01.21. 13:13

efi99
nyugodj meg, és vegyél egy nagy levegőt!

számomra azt jelenti, hogy napi munkaidő 8 óra,
Igen, a munkaidőkeret àtlagában, de csak heti 40 órás szerződéssel rendelkezőknek.
Vannak a világon heti 20 órára szerződött dolgozók, akiknek lehet minkanapi 4 óra, de ahogy írtam, akár két napra 8+12 óra is.
És vannak a heti 42, 48, vagy akár 60 órában foglalkoztatott munkavállalók, akik számára nem a heti 40 óra fölötti munkavégzés a túlóra, hanem a heti munkaidejükből összerakott munkabeosztáson felüli.
Aki úgy érzi, rabszolgaminkát akarnak vele végeztetni, mert nem áll arányban a fizetés a magasabb vállalt heti munkaidővel, felmondhat

Úgyhogy nincs olyan, hogy gondolunk egyet, aztán mától X.Y-nak heti 48 órának megfelelő a munkaideje a teljes munkaidőkeretben.
Persze, hogy nincs! Ilyet én se állítottam. Hanem azt, hogy a kérdező vagy belement egy olyan szerződésmódosításba, amivel felemelték a heti munkaidejét 48 órára; vagy maradt heti 40 óras, de a szombatra elrendelt túlórákat veszi beosztás szerinti munkarendnek.

Én már ehhez nem tudok mit hozzátenni, uff.

efi99 # 2025.01.21. 09:38

eulimen
MT "A munkaidő-keretben teljesítendő munkaidőt a munkaidőkeret tartama, a napi munkaidő és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani. Ennek során az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni."
Ez számomra azt jelenti, hogy napi munkaidő 8 óra, az „általános ”munkarend meg az, ami a hétköznapokat jelenti, vagyis amikor a 8 órások is melóznak. Ez garantálja azt, hogy mindenkinek ugyanannyi legyen a kötelezője. Ha nem így lenne, mindenféle rabszolga havi munkaidők alakulnának ki, ahol az egyetlen korlát a kötelező pihenőidők lennének csak, és minden olyan időszak is munkaidő lehetne, ami nem kötelező pihenőidő, ami így saccra, havi 300 óra felett lenne. Más szóval a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozásból az utóbbit is simán átkonvertálnák munkának. Ha ilyet lehetne, azt már tuti bevezette volna jópár munkáltató...
Úgyhogy nincs olyan, hogy gondolunk egyet, aztán mától X.Y-nak heti 48 órának megfelelő a munkaideje a teljes munkaidőkeretben.

eulimen # 2025.01.21. 07:43

most még 12 órázunk, 2 nap meló-két nap pihi
ok, ezzel a beosztással kb. 42 órának megfelelő munkaviszonyban dolgozol (a többletet vagy túlórába írják, vagy időnként kiadnak plusz egy szabadnapot, hogy kijöjjön a 40. Vagy tényleg heti 42-ben dolgozol).
sanszos, hogy a jelenleg érvényes munkaszerződésed napi 12 óra munkavégzést tartalmaz (és talán explicit heti 40 órát is). És nemrég aláírtál egy módosítást, ami többek közt a napi 8 órát tartalmazta - meg még ki tudja mi mindent....

Kenderice # 2025.01.21. 06:19

Ez a munkarend februártól lesz, most még 12 órázunk, 2 nap meló-két nap pihi.

eulimen # 2025.01.21. 05:33

Nincs a szerződésben leírva, hogy heti hány órában foglalkoztat. Annyi van csak, hogy "teljes munkaidő, napi 8 óra"
Nekem pl. benne van.
Neked meg feltehetően azért nincs benne, mert a munkáltatódnak takargatnivalója van vele. És ha le lenne írva a szerződésben, akkor a legnagyobb valószínűség szerint nem heti 40, hanem 48 óra lenne az.
Bocs, de amíg ki nem deríted, hány órában foglalkoztat a munkáltatód, illetve milyen munkanap-beosztás szerepelt abban a tájékoztatóban, amit kapnod kellett a belépéseset követően, nem fogunk tudni előrébb jutni.

Szomorú örökös # 2025.01.21. 04:10

Kenderice

Nincs a szerződésben leírva, hogy heti hány órában foglalkoztat. Annyi van csak, hogy "teljes munkaidő, napi 8 óra".

Az viszont tuti benne van, hogy munka szempontjából a hét hétfőtől szombatig tart.

Kenderice # 2025.01.21. 01:12

efi99:
A szerződésben csak annyi szerepel, hogy "teljes munkaidő, napi 8 órában".

Szomorú örökös:
"Mi több, most gondolj csak bele, vannak, akik vasárnap is dolgoznak."
Én is dolgoztam másik munkahelyen vasárnap és ünnepnap is. De kaptam két pihenőnapot a hét más napjaira. De itt erről szó sincs.

eulimen:
"téged heti 48 órában foglalkoztat (csak nem akarod elhinni), annak a másiknak meg akire mutogatsz, heti 40 órás szerződése van."

Nincs a szerződésben leírva, hogy heti hány órában foglalkoztat. Annyi van csak, hogy "teljes munkaidő, napi 8 óra".

efi99 # 2025.01.20. 21:43

Ha heti 40 órás a szerződésed, a munkaidőkeret végén túlórád lesz így forgatva, nincs ezen mit csavargatni. Hogy mennyi a munkaidőkeret és mennyi a kötelező ledolgozandó óra, azt előre közölniük kell. Nincs olyan, hogy többet kellene dolgoznotok, mint annak, aki heti 5x8-ban jár. Szerintem már az sem szabályos, hogy előre túlórával vezényelnek, de láttam már ilyet. Minősített esete, amikor még szabit is vésnek be valahova, pedig azzal, sőt néha még anélkül is, túlórában van már az ipse, akkor meg milyen alapon?

eulimen # 2025.01.20. 19:53

@drbjozsef
A munkabeosztásban nem szerepelhet túlóra, az logikailag kizárt.
Olyan viszont előfordulhat, hogy a munkáltató rendkívüli munkavégzést rendel el szombatokra, de az nem a normál munkabeosztás része.
Az éjszakai munkavégzésért (18 óra után) minden esetben jár éjszakai pótlék, a munkabeosztáson felüli munkavégzésért pedig jár túlórapótlék.

eulimen # 2025.01.20. 19:40

"hogyan oszthat úgy be engem a munkáltató, hogy nem kell túlmunkát fizetnie ha 20-30 órával többet dolgozok annál, mint aki csak a hivatalos munkanapokon megy be dolgozni napi 8 órában.
Baszki, hát úgy, hogy téged heti 48 órában foglalkoztat (csak nem akarod elhinni), annak a másiknak meg akire mutogatsz, heti 40 órás szerződése van.

Szomorú örökös # 2025.01.20. 19:39

Kenderice

többet kell dolgoznom annál, mint aki csak a hivatalos munkanapokon dolgozik napi 8 órában?

Egyrészt neked a hivatalos munkanapok közé a szombat is beszámít a munkaszerződésed szerint. Mi több, most gondolj csak bele, vannak, akik vasárnap is dolgoznak. Másrészt pedig sajnos a legjobb tanács az ilyen szitura, hogy ha nem tetszik ez a beosztás, akkor el kell menni állandó nappalos munkakörbe dolgozni.

drbjozsef # 2025.01.20. 19:38

De, túlóra, ki is fizetik.
Úgy értem éjszakai, vagy hétvégi pótlékot nem fogsz kapni.

Szomorú örökös # 2025.01.20. 19:35

Kenderice

Én dolgozok mondjuk 196-ot akkor a különbözet nem számít túlórának?

Erre szerintem már kaptál választ:

A munkáltató trükkje az, hogy téged H-Szo beosztott, tehát nincs szó rendkívüli munkavégzésről, vagyis túlórapénz sem jár.

Kenderice # 2025.01.20. 18:57

"De a végén el kell számolni, ha többet dolgoztál, ki kell fizesse, de nem plusz pótlékkal."
Miért nem plusz pótlékkal?
Hiszen ha van mondjuk egy hónapban 21 munkanap, az 168 óra. Én dolgozok mondjuk 196-ot akkor a különbözet nem számít túlórának?
Többet dolgozok abban a hónapban mint az, aki csak a 21 munkanapon megy be napi 8 órában.
Ha ehhez még hozzávesszük a valódi rendkívüli munkaidőt ami ugye 250 (vagy 400) óra évente, akkor az is előfordulhat, hogy akár 500-600 órával többet kell dolgoznom annál, mint aki csak a hivatalos munkanapokon dolgozik napi 8 órában?

Tehát azt nem értem, hogyan oszthat úgy be engem a munkáltató, hogy nem kell túlmunkát fizetnie ha 20-30 órával többet dolgozok annál, mint aki csak a hivatalos munkanapokon megy be dolgozni napi 8 órában.
.

drbjozsef # 2025.01.20. 18:37

Ha több órám volt mint amennyi a hat hónap alatt közelező ledolgozandó óra akkor a többletet vagy kifizették túlóraként, vagy kiadták szabadnapban. De lenyelni nem tudták, hiszen pont ezért volt a munkaidőkeret...
Ha több órád lesz, természetesen azt ki kell fizetni. Már ha nem fizette azt ki órabér elszámolás alapján már a keret alatt. De a végén el kell számolni, ha többet dolgoztál, ki kell fizesse, de nem plusz pótlékkal.

eulimen # 2025.01.20. 18:04

Akkor miért nem így cselekszik minden munkáltató?
Az a munkáltató tud így cselekedni, akit nem hagy faképnél az egész gyártósor egy ilyen lépésnél.

Amúgy akkor nem értem a munkaidőkeret létjogosultságát.
A lényege, hogy a heti munkaidőt egyenlőtlenül is beoszthatja a munkáltató. Azonban e jogánál fogva a munkaidőkeret egészére vonatkozó munkaidőkeretet oszthatja be. Ha a meghirdetett munkarenden felül rendkívüli munkavégzés szükséges, akkor azt külön elrendelve elszámolhat vele a munkavállalóval.
Tehát akit pl. heti 20 órára alkalmaz, meghatározhatja úgy a munkaidejét, hogy ahelyett, hogy H-P napi 4 órás beosztásban foglalkoztatná, Szo 8 órát, V 12-t osztja be (nyilván vannak egyéb, a pihenőidő kiadására vonatkozó szabályok, amiket be kell tartani). Ha ugyanezt a munkavállalót szeretné péntekenként is dolgoztatni túlórapénz nélkül, akkor pl. a munkaidőkereten belül a még le nem dolgozott szombatokra előírt beosztást átteheti ezekre a péntekekre. Akkor lesz olyan hete, amikor P-Szo-V 8-8-12 órát dolgozik, cserébe viszont lesz később olyan beosztási hete, amikor csak V 12 órát. Ha a munkaidőkeret végén a heti 20 órás beosztáshoz képest történt rendkívüli munkavégzés, az túlóra. Az viszont egyértelmű, hogy ilyen esetben mikor történt a rendkívüli munkavégzés (akkor, amikor az akár többször is módosított beosztáson felül dolgozott, külön munkáltatói utasításra).
Termelő vállalatoknál előfordulhat, hogy vannak lazább és keményebb időszakok. Ilyenkor jeleólemzően a lazább időszakról a keményebb időszakra áthelyezik a munkanapokat - ennek az az előnye a munkáltató számára, hogy a húzós időszakban nem kell a többletmunkáért túlórát fizetnie, amikor meg lazább időszak van, a nem beosztott munkanapokra nem kell távolléti díjat (szabadság) fizetnie.

Beír mindenkinek munkaidőt hétfőtől szombatig és ha nincs hétvégi munka, legfeljebb azt mondja hogy nem kell dolgozni.
Ha a munkarend-beosztás szerint szombatra be lett osztva a munkavállaló, de mégsincs munka, akkor arra a napra állásidőt kell fizessen a munkáltató - vagy még előtte fogja a szombatot, és átteszi a munkaidőkereten belül máshová, ahová a törvény vagy a kollektív szerződés vagy egyéni megállapodás engedi.

Kenderice # 2025.01.20. 16:16

"A munkáltató trükkje az, hogy téged H-Szo beosztott, tehát nincs szó rendkívüli munkavégzésről, vagyis túlórapénz sem jár. "
Akkor miért nem így cselekszik minden munkáltató?
Beír mindenkinek munkaidőt hétfőtől szombatig és ha nincs hétvégi munka, legfeljebb azt mondja hogy nem kell dolgozni.
Így megspórolhatják a túlóradíjat, nem?

Amúgy akkor nem értem a munkaidőkeret létjogosultságát.
Ez nem arról szólna, hogy két hónap alatt mennyi órát dolgozik valaki a havi kötelezően ledolgozandó órákhoz képest?
Dolgoztam korábban 6 hónapos munkaidőkeretben.
Ha több órám volt mint amennyi a hat hónap alatt közelező ledolgozandó óra akkor a többletet vagy kifizették túlóraként, vagy kiadták szabadnapban. De lenyelni nem tudták, hiszen pont ezért volt a munkaidőkeret...

Szomorú örökös # 2025.01.20. 15:55

eulimen

Abban biztos lehetsz, hogy ha a sarkadra állsz, a munkáltató sem fog érte szeretni.
Leginkább utána egy másik munkahely keresése lesz, ami manapság azért nem egyszerű.

eulimen # 2025.01.20. 15:41

Ha két hónap alatt többet dolgozok mint azok, akik csak H-P között dolgoznak, akkor a többletidőt rendkívüli munkavégzés díjazása alapján kell kifizetni?
A munkáltató trükkje az, hogy téged H-Szo beosztott, tehát nincs szó rendkívüli munkavégzésről, vagyis túlórapénz sem jár. Ha órabérben vagy, akkor ezzel megspórolta a túlórapótlékot, mert a munkaidőt órabérben műszakpótlékkal ki kell fizetnie (viszont ha havibérben vagy, akkor sajnos jól megszívattak). Abból, hogy napi 8 órában foglalkoztat, még nem következik az, hogy csupán heti 40 órában. Mert akár az is lehet, hogy heti 48-ban. Ha így van, ezt nyilván nem reklámozta sehol, sem az állásinterjún, de főleg nem a szerződéskötéskor. A munkáltatói tájékoztató amúgy megvan?

Nincs ilyen megállapodás.
Akkor viszont szabálytalan a munkarend, mert ha ilyen rendben forogtok, akkor nem teljesül a munkaidőkeret átlagában a 48 óra heti pihenőidő (az még esetleg okozhat értelmezési bonyodalmat, hogy a 22.00-6.00 éjszakás szakot melyik naphoz rendeli a munkáltató -így a H éjszakás szak Vas 22-től H 6.00-ig tartó időszakot, vagy akár H 22.00-K 6.00 tartó időszakot is jelenthet - azonban ezt a munkáltatónak egyételműen szabályoznia kell)
Innentől viszont már a te dolgod, hogy ezt a jogodat hogyan akarod érvényesíteni. Abban biztos lehetsz, hogy ha a sarkadra állsz, a munkáltató sem fog érte szeretni.

Kenderice # 2025.01.20. 15:18

"aki munkaidőkeretben dolgozik, a munkaidőkereten belül át lehet pakolgatni a munkanapokat (pl. pihenőnap helyett munkanap, cserébe viszont valahol a keretben munkanap helyett pihenőnap kell)."
Itt nincs ilyen.
Hétfőtől szombatig mindenki be van osztva folyamatosan. Néha vasárnapra is.

"hacsak nincs olyan, általad aláírt papírja a HR-nek, amiben önként és dalolva, akarom mondani, közös megállapodással ettől a 106.§ (3) bek. szabálytól akarategyezőségben eltértetek."
Nincs ilyen megállapodás.

Ha két hónap alatt többet dolgozok mint azok, akik csak H-P között dolgoznak, akkor a többletidőt rendkívüli munkavégzés díjazása alapján kell kifizetni?