Egy kereskedelmi cég egyik telephelyén dolgozok már 15 éve , a szerződésem is ide szól. Most az igazgató a cég központjába akar áthelyezni. Én nem szeretnék menni. Ő azt mondja, hogy nem kell a telephelyre kettő személy. A másik személyt 2 hónapja helyezte oda a központból és mégis nekem kell mennem. Azt gondolom előre készült erre, de a kérdés az, hogy a régebben fennálló szerződésemre hivatkozva megtagadhatom-e a munkaszerződés módosítását ? (A munkatársammal azonos munkakörben vagyunk már 15 éve.)
Telephely módosítás 15 munkaév után
- 1
- 2
Tundi,
Ha az a kérdésed : a munkaszerződés egy kétoldalú jognyilatkozat, annak módosítása csak a felek közös akaratával lehetséges. Ha nem fogadod el, nem írod alá a módosítást, nem változik a szerződésed.
Hogy ennek milyen következményei lesznek, az a következő történet lesz.
Nagyon köszönöm a válaszát !!!
Tundi
„Egy kereskedelmi cég egyik telephelyén dolgozok már 15 éve , a szerződésem is ide szól.”
Ami most valószínűleg megváltozik vagy megszűnik. Ahogy előttem is írták, ez egy kétoldalú szerződés.
Tehát ha nem fogadod el, akkor jó eséllyel akár a szerződés megszűnése is kilátásba helyezhető.
„az igazgató a cég központjába akar áthelyezni. Én nem szeretnék menni.”
Sajnos nem kizárt, hogy ez már nem kívánságműsor lesz.
„Ő azt mondja, hogy nem kell a telephelyre kettő személy. A másik személyt 2 hónapja helyezte oda a központból
és mégis nekem kell mennem. Azt gondolom előre készült erre”
Feltehetően azért van így, mert frissíteni akarja az állományt és ehhez bizony joga van, mivel ő a főnök.
Egyetlen szerződés sem olyan, hogy kőbe van vésve és megváltoztathatatlan.
„a kérdés az, hogy a régebben fennálló szerződésemre hivatkozva megtagadhatom-e a munkaszerződés módosítását?”
Megtagadhatod, de akkor én személy szerint borítékolom ennek az eredményét.
„jó eséllyel akár a szerződés megszűnése is kilátásba helyezhető.”
Inkább megszünetése.
„Egyetlen szerződés sem olyan, hogy kőbe van vésve és megváltoztathatatlan.”
Főszabály szerint de, nagyon is!
A munkaviszony bizonyos esetekben felmondható, de úgy általában, a szerződések betartandók, ez az egész polgári jog alapja.
Pacta sunt servanda.
drbjozsef
„Inkább megszünetése”
Egyetértek. De ez a végkimenetelén nem változtat.
Ha a kérdező balhézik érte, akkor eleveszít(het)i a munkahelyét.
A főnök érdekei általában nem egyeznek a beosztott érdekeivel.
Ő pedig a másik kolléganő érkezésével jelezte az érdekeit.
A másik kolléganő az ő egészségügyi gondjaira hivatkozva lett áthelyezve. A vezető felajánlotta neki, hogy miután 6 hónapig táppénzen volt választhat telephelyet. Azt gondolom , hogy nem egészségügyi oka volt az áthelyezésének, és mivel választhatott a kolléganő ezért arra a vezető nem hivatkozhat (mert ezt tette), hogy a kolléganő egészsége a fontos.
Tundi
„Azt gondolom , hogy nem egészségügyi oka volt az áthelyezésének, és mivel választhatott a kolléganő
ezért arra a vezető nem hivatkozhat (mert ezt tette), hogy a kolléganő egészsége a fontos.”
De, igenis hivatkozhat rá, mert pont az egészségére figyelemmel meghagyta a kolléganőnek a szabad választás lehetőségét. Ő az új helyet választotta, a főnök pedig elfogadta. Két emberre pedig - ahogy te is írtad - nincs szükség ott, egyikőtöknek mennie kell. Egy biztos, erőszakkal feltehetően nem fogsz tudni maradni a jelenlegi helyeden, hiába is ezt szeretnéd. Ha jogi útra terelnéd a történetet, akkor sem biztos, hogy sokáig maradhatnál ott, előbb-utóbb találnak rá okot, hogy elküldjenek. Széllel szemben nem érdemes...
Tundi,
A munkavégzés helyét a munkáltató és a munkavállaló meghatározza a szerződésben. Nem kell indokolni, a módosítást sem. Neked nincs közöd ahhoz, hogy a kolléganő helyileg hol dolgozik, és hogy miért ott.
Ha a munkáltató azt akarja, hogy a kolléganő dolgozzon ott, akkor ő fog. Te pedig vagy belemész a telephely módosításba, vagy nem. Ha nem, akkor a munkáltató vagy ott hagy, vagy felmondja a munkaviszonyt. Mást nem tehet. Ja, de, azt is teheti, hogy hazaküld pihenni, és fizeti a fizetésedet, de azért lássuk be, hogy ez a legkevésbé valószínű.
Már csak az a kérdés, hogy munkaszerződésbe mi a francnak beleírni, hogy ki hol dolgozik, ha bármikor seperc alatt megváltoztatható, erővel, akárhogy is nézzük. Ez így tulajdonképpen olyan, mintha benne sem lenne, a munkavállalónak nem ad semmit, hogy ez írásban van, a munkáltató meg úgyis azt csinál, amit akar.
???
@efi99
„seperc alatt megváltoztatható, erővel, akárhogy is nézzük”
annyira azèrt nem.
Mert ha Tundi nem írja alá, akkor a legvalószínűbb folytatás az, hogy a tulajnak négyhavi vègkielégítésébe + legalàbb 30 napi zéró munkavégzésért kifizetett felmondàsi idő alatti munkabérbe fáj a munkavállaló bele nem egyezése.
Ezért a "francnak" jó, hogy 15 évig benne volt a munkaszerződésben...
Nem könnyű a helyzetem. A kolléganő az egészségügyi állapotára hivatkozva kért a munkaadónktól egy könnyített munkaköri leírást. A kezelőorvosának a véleményére hivatkozott. (Könnyű fizikai munka javasolt!) Ez az orvosi vélemény nem orvosi bizottság véleménye csak a kezelőorvosé.
@eulimen
Ugyanmár. Te is tudod, hogy akit ki akarnak rúgni, nagyon gyorsan találnak valamit, ami rendkívüli felmondásra ad okot.
Tundi,
Értem én, hogy nehéz leszakadni a kolléganőről. De azért próbáld meg, neked is megkönnyebbülés lesz.
Neked azt se kéne tudni, miért került oda.
@efi99
ugyanmár.
Ha egy ilyen helyzetben nem seggel meg puffogva állsz a dologhoz, akkor el lehet válni békében is, relatíve pozitívan (értsd: lehet a kasszához fáradni). Még akkor is, ha a főnök tényleg meg akar szabadulni az illetőtől. Nekem is dobott az élet egy hasonló vàlasztást, akkor a cég működésével összefüggő világos ok volt a munkavégzés helyének megváltozása.
De ő nem akar kilépni, nem érted?
efi99,
Ez nem az ő döntése. Ha a módosításba nem megy bele, nem hagy más utat a munkáltatónak.
Az azonnali felmondás meg a közhiedelemmel ellentétben korántsem olyan sima - már, ha a munkavállaló kiáll a jogaiért. Ha nem, akkor persze úgy jár.
@efi99
hogyne érteném, hát én se akartam kilépni.
Viszont messzebbre bejárni sem.
És innentől szerintem át is léptünk a jogi részből az emocionális-racionális területre, úgyhogy részemről uff.
efi99
„De ő nem akar kilépni”
Viszont a másik telephelyre sem szeretne bejárni dolgozni. Ragaszkodik a szerződésében foglaltakhoz, amiről azt hiszi, hogy kőbe vésett írás. Pedig nem az, és ez így bizony akár a munkahelyébe is kerülhet. Az pedig egy súlyos döntés lesz, mert kereshet másikat magának, ami közel sem biztos, hogy ilyen hely lesz, sőt tuti nem!
drbjozsef
A kolléganő mindenkinek elmondta, hogy ő miért van ott. De kérdezem én, egy szakorvos véleménye egyenlő egy orvosszakértői bizottság véleményével ? Mert ha ez így van akkor én is kérek a kezelőorvosomtól könnyített munkavégzést biztosító orvosi véleményt.
Tundi
„kérdezem én, egy szakorvos véleménye egyenlő egy orvosszakértői bizottság véleményével?”
És miért kellene szerinted egy utóbbi a kolléganőd által betöltött munkakörhöz? Ez is egy szerződésbe lett foglalva?
„ha ez így van akkor én is kérek a kezelőorvosomtól könnyített munkavégzést biztosító orvosi véleményt.”
És miből gondolod, hogy akkor maradhatsz? A főnök már döntött, ezek után te mégis erőszakkal maradni akarsz. Tudod szerintem te is, hogy hová fog ez vezetni. Jó munkahelyi légkörhöz egészen biztosan nem. És ahogy egy előttem szóló írta, engedd már végre el a kolléganőd történetét. Neked menni kell(ene) onnan. Minél békésebb a távozásod, annál jobb eredményt érhetsz el vele.
Tundi,
„Mert ha ez így van akkor én is kérek a kezelőorvosomtól könnyített munkavégzést biztosító orvosi véleményt.”
Ha feltétlen célod, hogy kirúgjanak, akkor csak tedd.
Ha nem vagy alkalmas egészségügyileg a munkaköröd betöltésére, akkor fel kell mondania a munkáltatódnak, hiszen nem foglalkoztathat.
Az, hogy felajánl-e más munkakört, már az ő dolga. A kolléganődnek felajánlott. Neked nem biztos, hogy fog...
Értem. A joggal sajnos nem jutok semmire.
Úgy látom nem ment át a mondanivalóm. Ha valakit ki akarnak rúgni, egyszerűen felajánlják neki soproni létére, hogy ezentúl a záhonyi telephelyen kell dolgoznia. Ja, nem fogadja el, akkor sajnos elválnak útjaink. Na ez a baj ezzel.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02