karácsonyi bónusz visszafizetése

Szomorú örökös # 2024.12.08. 05:25

himre82

Ebbe a szabályzatba idéntől bekerült egy olyan pont, hogy ha a dolgozó a kifizetés utáni nap és a következő év március 31.-e között adja be felmondását, akkor a karácsonyi bónuszt vissza kell fizetnie (az idő előrehaladtával csökkenő összegben).
Ha a cég ezt egyfajta hűség-jutalomként is adja, akkor teljesen jogos, hogy aki elhagyja a céget, az fizesse vissza arányosan.

Majordomus # 2024.12.07. 19:54

Ügyes....
.
Akkor várjon a felmondással augusztus 1-ig.

osztap # 2024.12.07. 17:55

Rafkós munkáltatók nem vacakolnak azzal, hogy vissza próbálják szerezni a bónszt az alkalmazottaktól. Hanem karácsony előtt bejelentik a bónuszt, majd januárban, áprilisban és júliusban részletekben fizetik ki, de csak azoknak, akik akkor még munkaviszonyban vannak. Közben elment a munkavállaló? Így járt.

drbjozsef # 2024.12.07. 17:00

Valszeg igen, technikailag ez persze kb. ugyanaz lenne, de a valóságban azért a dolgozóknak nyilvánvalóan jobb, ha a pénzt karácsony előtt kapják meg, érthető okokból.

efi99 # 2024.12.07. 16:44

A munkáltató amúgy tudja, hogy ez olyan, mintha azt mondaná, hogy március 31-én fizet és másnap már bárki kiugorhat visszafizetés nélkül :) ?

drbjozsef # 2024.12.06. 18:37

Egyébként értem mire gondolsz, ha a "bónusz" a tárgyévi teljesítményért jár, akkor január 1-én miért ne lehetne felmondani egyéb szankció nélkül? Jogos is egyébként, de tekintve, hogy a munkáltató a szerződésen felüli kifizetéseket lényegében tetszőlegesen szabályozhatja, ez így nálatok legfeljebb morálisan aggályos, vagy, mondjuk, nem teljesen etikus, de jogilag szerintem rendben van.

drbjozsef # 2024.12.06. 18:35

himre82,

Igen, minden további nélkül.
A bónusz, jutalom, meg ilyesmik egyáltalán nem szerepelnek a Munka Törvénykönyvében, arról a munkáltató teljesen tetszőlegesen rendelkezhet, talán az egyenlő bánásmód követelményét nem sértheti csak meg (ami semmiképpen sem jelenti azt, hogy összegszerűen mindenkinek ugyanannyit kell adnia, de még azt sem, hogy az azonos területeken, elvileg azonosan teljesítő kollégáknak sem).
Lényegében korlátlanul differenciálhat, csak nem mondja azt, hogy "te azér' a felét kapod, mert cigány vagy".

Egy a fontos, hogy a jutalmazási rendszerbe ha ilyen visszafizetést akar beépíteni, akkor az a szabályzatában világosan és egyértelműen szerepeljen, és azt időben hatályosan közölje a is a cégnél szokásos módon a dolgozókkal.

Ha ezek stimmelnek - és ahogy írod, nekem úgy tűnik -, akkor ez teljesen szabályos. Visszakövetelhet belőle.

himre82 # 2024.12.06. 17:56

Sziasztok!

Cégünknél van karácsonyi bónusz, ami egy havi fizetésnek felel meg (arányosan a munkaviszony idejével). Hogy ki milyen feltételekkel kaphatja, egy külön szabályzatban van dokumentálva. Ebbe a szabályzatba idéntől bekerült egy olyan pont, hogy ha a dolgozó a kifizetés utáni nap és a következő év március 31.-e között adja be felmondását, akkor a karácsonyi bónuszt vissza kell fizetnie (az idő előrehaladtával csökkenő összegben). Ennek az oka az, hogy az elmúlt években többször előfordult olyan, hogy a munkatársak a bónusz kifizetése után elhagyták a céget.

A kérdésem az, hogy megteheti-e ezt a munkáltató?