Munkaviszony megszűntetése


kissandi # 2009.04.08. 18:32

Kedves kbs!
A munkáltatóm jogutód nélkül akarja megszűntetni a régi céget, úgyhogy aligha fogja bizonygatni, hogy a régi kft az új jogutódja...

Kaphatnék választ a kérdéseimre? A könnyebbség kedvéért bemásolom őket ide.

1. Előfordulhat, hogy mivel nem irtam alá a közös megegyezést, igy soha nem jutok a végkielégitésemhez?
Igen vagy nem?

2. Vagy mi a legrosszabb, ami ezzel kapcsolatban történhet velem?

3. Mit jelent, hogy altatja a céget, és aki nem irta alá a közös megegyezést, az benne marad a megszűnt cégben?

4. Ha felszámolásra kerülne sor még a gyed, gyes ideje alatt, akkor a védelmi idő, felmondási idő és szabadság, pótszabadság megváltásra is járna pénz?
Igen vagy nem?

3. A munkáltatómnak lennének plusz költségei-kötelezettségei, ha engem is átvenne az új cégbe?
Igen vagy nem?

Tisztelettel, kissandi

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 13:44

Már mondtam: szerintem a te munkáltatód is az új munkáltató az üzemi jogutódlás folytán. Ha azt szeretnéd, hogy ne szűnjön meg a munkaviszonyod, de legalábbis ne fizetésképtelen munkáltató mondjon fel, akkor erre az álláspontra kell helyezkedned. De, mint azt is mondtam: az üzemi jogutódlást aligha fogja per nélkül elismerni az új (meg a régi) munkáltató.
Nem tudom, jól tetted-e, hogy nem írtad alá a megegyezést. Csak az általánosságot válaszolhatom: közös megegyezést akkor érdemes aláírni, ha magad is kívánod a munkaviszony megszüntetését, illetve, ha úgyis elkerülhetetlen, és az ajánlott feltételek jobbak, mint a rendes felmondásé.

kissandi # 2009.04.08. 11:57

Kedves kbs!
Tudnál válaszolni a tegnapi kérdéseimre? Szeretném tudni, hogy jól tettem-e, hogy nem irtam alá a közös megegyezést...
Tisztelettel, kissandi

kissandi # 2009.04.07. 14:38

Kedves kbs!

Az én szempontomból szerintem mindegy, hogy történik-e "üzemi jogutódlás" vagy sem. Ha aláirom a közös megegyezést, akkor megszűnik a munkaviszonyom, ha meg nem irom alá, akkor ő nem mondhat fel gyed alatt. Jól gondolom?
A többi kérdésemre is tudnál válaszolni?

  1. Előfordulhat, hogy mivel nem irtam alá a közös megegyezést, igy soha nem jutok a végkielégitésemhez? Vagy mi a legrosszabb, ami ezzel kapcsolatban történhet velem? Mit jelent, hogy altatja a céget, és aki nem irta alá a közös megegyezést, az benne marad a megszűnt cégben?
  2. Ha felszámolásra kerülne sor, akkor a védelmi idő, felmondási idő és szabadság, pótszabadság megváltásra is járna pénz?
  3. Neki milyen költségei-kötelezettségei lennének, ha engem is átvenne az új cégbe?

Várom válaszodat és előre is köszönöm a segitséged!
kissandi

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.07. 12:44

Kissandi, ez jó eséllyel úgynevezett "üzemi jogutódlás". Ilyenkor az új munkáltató a munkaviszony szempontjából jogutódja a korábbi munkáltatónak valamennyi az adott szervezeti egységben dolgozó munkavállalóval szemben.
Sajnos azonban ezt sokszor csak perben lehet érvényesíteni, és annak kell bizonyítania, aki hivatkozik rá.

Arnold_1 # 2009.04.07. 11:23

Kedves Szakértők!

A következőkben szeretnék tanácsot kapni.

Tavaj a munkahelyemen új kollegát vettek fel mellém,akit nekem kellett volna betanítani.De olyan képzetlen volt a számítógéphez mint egy óvodás.Szóltam emiatt párszor a főnöknek,de nem volt hajlandó meghallgatni,valamint türelemre intett.
Ezután konfliktusok-konfliktus hátán következett,a képzettség hiánya miatt,ugyanis hátráltatott a munkavégzésemben és őrölte az idegeimet.Ezzel szemben még neki derogált,hogy ideges vagyok.
Majd utána kaptunk egy csoportvezetőt,mert az abban az időszakban nem volt.Ez a fickó néhány hét alatt,különböző szituációk után,ugy ítélte meg,hogy kioszt nekem egy fegyelmit,mert nem megfelelő a magatartásom stb.
Idegállapotom miatt alá is írtam sajnos,de másnaptól azóta betegállományban is vagyok,nem vitás!

A vicc az,hogy még olyan is megtörtént,hogy elment szabadságra a "képzetlen koll." és az új csoportvezetőnek ő szépen leírta pontról pontra mire figyeljen velem kapcsolatba mert szerinte én nem dolgozom,hazudok,átverek mindenkit.Szó szerint lefényképeztem ezt a kis cetlit,mert nem hittem a szememnek!Ehhez anyit,hogy 2 éve dolgoztam akkor már ott,bizonyíthatóan jó magatartásban és munkavégzéssel.

Kérdés?

  • A magyar főnököm, azzal,hogy felvett képzetlen embert, nem szegte meg a külföldi főnökség felé A társaság gazdasági sikereinek biztosítását, melyet a munkaszerződésben foglaltak szerint köteles biztosítani?Vagy neki nem ilyen a szerződése?
  • A csoportvezetőm,ilyen frissen megtehette egyáltalán,hogy minősít engem fegyelmivel?
  • Gondolkozhatok valamilyen jogi retorzióban,vagy kénytelen leszek beletörődni?

Nagyon köszönöm a türelmet a történetemhez!

Köszönettel:
Arnold

kissandi # 2009.04.07. 10:06

Tisztelt kbs!

A kollegáim ugyanazon a munkahelyen, ugyanazt az irodai munkát végzik. A munkáltató közös megegyezéssel megszűntette a munkaviszonyukat a régi cégben és a másik cégébe felvette őket. A kismamákat viszont már semmiképpen nem akarja "átvenni". Nem értem miért...?
Várom válaszodat!
kissandi

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.07. 07:20

Részleteznéd, hogyan történik ez az "ugyanarra a munkára másik cégbe átvétel"?

kissandi # 2009.04.07. 05:52

Tisztelt Jogtudók!
Már többször segitettetek nekem, és most is erre lenne szükségem…
A munkáltatóm tiz év munkaviszony után meg akarja szűntetni a kft-t amiben eddig dolgoztam, és velem együtt 20 kismamától akar megválni. Az aktiv dolgozókat ugyanarra a munkára átvette egy másik cégébe. A közös megegyezésben a végkielégitésem 75%-át ajánlotta fel, amit nem fogadtam el (nettó 400000 forintért nem mondtam le a munkaviszonyomról).
Kérdéseim a következők:

  1. Előfordulhat, hogy mivel nem irtam alá a közös megegyezést, igy soha nem jutok a végkielégitésemhez? Vagy mi a legrosszabb, ami ezzel kapcsolatban történhet velem? Mit jelent, hogy altatja a céget, és aki nem irta alá a közös megegyezést, az benne marad a megszűnt cégben?
  2. Ha felszámolásra kerülne sor, akkor a védelmi idő, felmondási idő és szabadság, pótszabadság megváltásra is járna pénz?
  3. Neki milyen költségei-kötelezettségei lennének, ha engem is átvenne az új cégbe?

Mielőbbi válaszotokat várom és előre is köszönöm a segitséget!
kissandi

nandy # 2009.04.06. 21:33

Tehát nem vonhatnak le csak úgy a fizetésedből, nem tarthatják vissza azt... Előtte egyeztetniük kellett volna veled... lehetőleg írásban.

nandy # 2009.04.06. 21:31

cs@bex:

Nem tudom, aktuális-e még a kérdésed.

Mint nem jogász (mert látom, más nem adott még választ, vagy talán más topikban), azt tudom neked mondani, hogy:

  1. a vezetői beosztást a munkaszerződésben mindenképpen rögzíteni kell! Pontosan azért, mert a vezetőkre kissé "rosszabb" szabályok vonatkoznak, mint a sima munkavállalókra.
  2. Ha a pénztárhiány az idő alatt történt, míg te betegállományban voltál, akkor nehezen tudják rád bizonyítani, hogy részed volt benne (felelős voltál).
  3. A pénztárhiány feltételezi azt, hogy volt házipénztár. A házipénztárat viszont alapvetően a Pénzkezelési Szabályzat szabályozza. Melyben pontosan le szokták írni a pénzkezelés tárgyi feltételeit (pénzkazetta, széf stb.) Továbbá a munkaszerződésednek, vagy legalább a munkaköri leírásodnak is tartalmaznia kell a házipénztár kezelésének módját és feltételeit.
  4. Két tanú - véleményem szerint - nem elég, mivel a hiány megállapítása során veled is egyeztetniük kellett volna. Lehetőséget kellene adniuk arra, hogy te védekezhess... Feltéve, hogy egyáltalán a te feladatod volt a pénzkészlet kezelése, ellenőrzése...
Szabrina # 2009.04.06. 19:24

h

tünde69 # 2009.03.30. 09:36

KÉREM AKI TUD SEGÍTSEN ,ADJON TANÁCSOT
ELŐRE IS KÖSZÖNÖM

Kérdésekkel fordulnék önhöz ami az első a munkáltatom helyben a falumban egy varrodát üzemeltetett amit felmondott és a saját telephelyére költöztetett,két embernek felajánlotta saját otthonában dolgozhat tenkintettel 15 éves munkaviszony és idős szüleikre tekintettel,egy munkavállaló felmondott a maradék négy amibe én is beleestem bejárni kényszerül busszal és az egyik dolgozó álltal saját gépkocsijával vinne bennünket amihez hozzá füzném a kolléganő elég tapasztalatlan még.Tehát én visszautasítottam munkáltatomnak az állást mivel a Mt.76/C.§(4)hi­vatkozva .ö ragaszkodik a közös megegyezéshez és hozzátette nem szeretne velem kötekedni szerencsésebb ha ebbe belemegyek.
én 2003.04. vagyok a cégnél közben 3× volt válltás .anyasági melett dolgoztam 4 órában ami 2008.januárban lejárt mivel a tb től a papirokat csak áprilisban kaptam meg csak akkor jött létre a új munkaszerződésem ,amin teljesítmény bér ként volt feltüntetve,közben 2008.06.01 -től a cég ujra válltott ,én akkor észrevettem szóban inditványoztam hogy gondokat vattem észre a bejelentésemnél többszöri figyelmeztetésemre a válasz az volt már nem tud mit csinálni .decemberben gázártámogatásra jogosult vagyok az 5 gyermekre való tekintettel kértem hogy diktálja le a fizetésem mit írjak a papirra mert havi fizetési papirt nem kaptam a mai napig sem telefonos diktálással az én nevem került első térben és azt közölte velem külön beszél mert akkor látta nincsen rendbe a bejelentésem ,a többi kollégáét bediktálta ,decemberében irásban kértem töle mit irjak a papírra a gázártámogatáshoz leirta természetesen 60.300 ot ,ezt meg is tettem ,jelenleg nem tudom mit tehetnék a fizetésemből ami 65.000 ft amibe belefoglalta hogy ebből 5000 az étkezési hozzájárulás 2009.03.24.én 30000 ft ot vettem át töle amit mindig ugy kelett kérnem .patika kártyát intézett a varrónőknek 2008 szeptember 1 től de eddig 3 hónapot kaptunk.a kérdésem az lenne mit tegyek köteles vagyok e belemenni a közös megegyezésbe ,jár e végkielégítés stb..hovba forduljak válaszát előre is köszönöm és ha teheti minnél hamarabb válaszoljon köszönettel

üdvözlet Tünde

Cs@bex # 2009.03.24. 11:12

Jó napot kívánok!
Rendkívűli felmondással akartam eljönni a jelenlegi cégtől ahol dolgozom, arra hivatkozva, hogy nem megfelelő juttatások (túlórák nem fizetése), nem rugalmas beosztás. Ezt a területi vezetőm nem fogadta el, mivelhogy vezetői beosztásban én magam osztom be az időm, és szó sem lehet túlóráról. Egyébként műszakvezető voltam egy vendéglátó cégnél, de a törvény szerint a szerzödésnél tudatni kell az illetővel, hogy vezetői munkakörben van beosztva, én nem irtam alá semmi ilyent, tehát gyakorlatilag nem is minősültem vezetőnek a szerződésem szerint. Végűl, hogy nem akrtak elengedni rendkívűlivel, rendesen mondtam fel, és a felmondási idömet táppénzen töltöttem le. Idöközben kiderült, hogy gondok vannak valamilyen utalványokkal, és ki kell fizetni az összes ott dolgozó műszakvezetőnek. Most ugy néz ki, hogy velem akarják kifizettetni az egészet a táppénz miatt gondolom, mert nem utaltak egyáltalán fizetést a márciusi hónapban, a februári hóköziekkel. Bementem megérdeklödni, és azt mondták, hogy nincs levonva, csak ott a munkaügyön a pénzem, és majd ha kiegyenlitem a tartozásom akkor kapom oda... Kérdésemre, hogy mi alapján van ott a pénzem, azt a választ kaptam, hogy pénztárhiányi jegyzőkönyv. Én nem irtam alá semmit, állítólag 2 tanúval iratták alá, és az elég is. A felmondásom lejárt 20-án, de nem hajlandóak aláírni a kilépö papírokat, mert nem ér rá a területis, és még meg kell beszélni a dolgokat... A kérdéseim a következök:

  1. Jogtalan a visszaútasítás a rendkívűliről, ha tudom bizonyítani, hogy nincs szerződésem vezetői beosztásról?
  2. Jogos-e az, hogy nem utalt semmit a fent emlitet jegyzőkönyv alapján?
  3. Törvénybe ütköző-e az, hogy már 4 napja lejárt a felmondási idöm, és nem irják alá a kilépőimet?
  4. Lehetne ezekkel munkaügyi bírósághoz fordulni?

Elöre is köszönöm válaszukat! A legjobbakat.

szudzsike # 2009.03.24. 09:06

Kedves Szakértők!
Ösztöndíjas foglalkoztatott vagyok. Határozott idejű szerződésre szól a szerződésem.
Az lenne a kérdésem hogy ha jogutód nélkül szűnik meg a foglalkoztató, akkor jár a kifizetés a visszamaradt ösztöndíj ( 5 hónap van még a szerződés lejártáig) alapján. Illetve ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyom akkor is jár e a visszamaradó pénzösszeg kifizetése. Illetve ha felmondanak akkor mi történik?
Szóval a fő kérdésem az lenne hogy mikor jár a határozott idejű szerződés visszamaradó pénzösszeg kifizetése. Mert úgy tudom, hogy a határozott szerződés esetében jár.
Remélem nem volt túl zavaros amit írtam.
A választ köszönöm!

natika76 # 2009.03.18. 14:07

Kedves Szakértők!

Édesanyámat 2004-ben leszázalékolták, a 67,5%-os kategóriában volt. Ekkor nyugdíjat is ítéltek neki, emellett csökkent munkaképességűként munkahelyet is talált. 2007-ben egy felülvizsgálaton visszaminősítették 50%-ra, megszűnt a nyugdíja és a munkája is. Ezután 2008 novemberében kellett volna újra felülvizsgálatra mennie, de nem jött semmilyen értesítés. Megkereste az illetékes szervet és azt mondták, azért nem hívták vissza, mert nem kap nyugdíjat.
Kérdésem a következő: hogyan tudna állást találni, ha nincs igazolása a csökkent munkaképességéről? Illetve hogyan lehetséges az, hogy van olyan ember, aki 50%-ra is kap nyugdíjat, van, aki nem?

Válaszukat köszönöm!

Natika76

enestis # 2009.03.17. 13:04

Tisztelt KBS!
Sorry, ha érthetetlenül vázoltam fel a tényállást, megpróbálom másképp:
A jogtalan felmondás iránt indított per egy 2004. szeptember 1.-i felmondásról köztes ítéletében így határoz: a munkaviszony vége 2008. január 3.
Majd felszólít, pontosítsam követeléseimet:
Az elmaradt munkabért, a végkielégítést és a felmondási időre járó átlagkereset összegét. Ez utóbbi összeg mögött áll a 140 nap, amit 15 év munkaviszony után kell számolni és amit érthetelnül fogalmaztam meg.

Alperes a jogszerűtlen 2004. szeptemberi felmondáskor nem a júliusi meg augusztusi fizetésemet vette el, nem abból vonta le a végkielégítés és a felmondási időre járó összeget, hanem a (jogszerűtlen) felmondás után egy héttel számfejtette azt (hibás összegekkel és hibás számításokkal). Én ezt a logikát követem most, amikor kijavítom az akkori hibákat, és az új dátummal újraszámolom a felmondási időt ill. az az után járó összeget. Ám alperes most azt állítja, hogy nem az új dátum szerint és attól függetlenül következik ennek a kiszámolása, hanem a 140 napot a 2008 januári határnapból kell visszaszámolni. Idézem: "Ugyanakkor felperes kéri megtéríteni ezen felül (elmaradt munkabér sic!) a munkavégzés alóli felmentés idejére járó átlagkeresetét is. Álláspontunk szerint a két megtérítési követelés kizárja egymást, figyelemmel arra, hogy a felperes által számolt felmondási idő 140 nap, amely a munkaviszony megszüntetését megelőző 140 nap, ugyanakkor erre az időszakra felperes már kérte munkabére megtérítését. Felperes tehát ugyanazon időszakra (2008. január 3-át megelőző 140 napra) két különböző jogalap megjelölésével két különböző összeget kér megtéríteni." Idézet vége.

Kérdésem: ha a bíróság kijelöl egy új határnapot a munkaviszony megszűnésére, az elmaradt munkabéremen felül a felmondási idő után járó átlagkeresetet ettől függetlenül kérhetem-e?

Ehhez kapcsolódóan: amennyiben nem lehetséges/szükséges a munkakörbe visszahelyezés, milyen preferenciák mentén dönthet a bíró a törvény által megszabott 2-12 havi átlagkereset megítélésében: a jogsértés mértéke?, a felperes kilátásai a munkaerőpiacon?, a peres felek által a per során tanúsított magatartás?
Felperesként - egyszerűen csak - kértem a legmagasabb összeget, eddig nem indokoltam. Legyen indokom a jogszerűtlen magatartás folytatólagos fenntartása a per folyamán, az üres vádaskodás, a bíróság által kért adatok megadásának sokszori késleltetése, megtagadása stb.? Alperes ugyanis arra hivatkozva, hogy egyszer késve adtam be egy iratot, és citálva más, a per tárgyát nem képező bizonyítatlan és etikátlan vádakat, csak a törvény által megszabott alsó érték "követelését tartja elfogadhatónak".
Végül...A bíró felhívta figyelmemet az egyezkedés lehetőségére, és az egyezségi ajánlat megküldésére. Ezt a per korábbi szakaszában már eljátszottuk, én akkor a követelés harmadát gondoltam elengedni. Akkor alperes fenyegető levélben elutasította ezt. Most ő állt elő egyezségi ajánlattal, melyben kijelenti, hogy 12 havi részletben fizet, hogy a bíróság által előírt módon kiszámított kamatoknak a felét fizeti ki és a per és ügyvédi költségeket mindenki maga állja. A hangnem olyan, mintha bírói határozatot olvasnék.
Mivel én csak a civil életből ismerem az egyezkedés-egyeztetés kifejezéseket, ott egészen másképp működik. Kérdésem: a munkaügyi perben ne keressem az "felajánlok valamilyen könnyítés, és te is adj hasonló gesztust" elvet?
Más észjárást követve kell egyezségi ajánlatot tennem? Ne azt várjam, hogy visszatekintve a sok méltatlan gesztusra, alperes visszavonja azokat, elnézést kér, és várja, erre a barátságos lépésre én is engedek az amúgy jogerősen megítélt összegekből?

NAgyon remélem, most érthetőbbek a kérdéseim és tanácstalanságom.

Köszönettel várom szíves válaszát
enestis

sanett # 2009.03.17. 08:12

Köszönöm a gyors és velős választ:)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.17. 07:57

Igen; talán; súlytalan.

sanett # 2009.03.16. 15:41

Kedves Szakértők,

párom munkaszerződését 13-án azonnal hatállyal felmondták. A kiinduló pont az volt, hogy írásbeli figyelmeztetésben akarták részesíteni azért, mert (raktárban dolgozik) hibát követett el, két láda valamit nem adott át a szállítónak. Pontos ember lévén kérte, hogy kamerán (mindenhol van) mutassák meg neki, hogy valóban hibázott, egyébként ő átnéz mindent kétszer, nem ismeri el, és nem írja alá a figyelmeztetést. Mondták neki, hogy nem pénzt akarnak tőle vonni, nem jár anyagi felelősséggel, csak írja alá (mint mások!), a kamerát nem mutatják meg. Megtagadta az aláírást, erre a főnöke azt mondta, hogy azonnali hatállyal felbontja a munkaviszonyt (csak zárójelben, hogy párom rögzítette a beszélgetést, hátha jó lesz még valamire alapon...).

A felmondást nem írta alá (tudom, jobb lett volna...).
Úgy gondoljuk, hogy a felmondás indoka nem meríti ki a "munkaviszonyból származó lényeges kötelezettség szándékos vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékű megszegését", ezért gondolkodunk azon, hogy ügyvédhez fordulunk. Kérlek, erősítsenek meg benne, hogy érdemes!

A munkaszerződésében egyébként xy van megnevezve, mint a munkáltatói jogok gyakorlója, de nem ő írta alá a felmondást (csak hallomásból tudja a párom, hogy már régen nem dolgozik a cégnél). Lehet-e emiatt eleve jogszerűtlen a felmondás?

Meg szeretném még kérdezni, hogy a munkáltató egyéb mulasztásaira (3 fokban védőital nem adása, túlóra feketén fizetése, munkaköri leírás hiánya) rá lehet-e mutatni egy munkaügyi bíróság előtt, vagy erre más "fórumot" kellene keresnünk?

Válaszukat előre is köszönöm!

meetas # 2009.03.16. 14:44

Kovács_Béla_Sándor

igen, lehet, hogy pongyolán fogalmaztam, a lényeg az, hogy márc. 31.-én megszűnik a munkaviszony, és egyben a bolt is, ahol dolgozott.

Továbbá még azt tudom, hogy a bolt vezetőjére bírságot szabtak ki, ha jól tudom 1,5 MFt-ot, és ezzel is indokolta azt, hogy nem tud se édesapámnak, se a többi dolgozónak végkielégítést adni!

meetas # 2009.03.16. 14:42

Veci, rendben, köszi

"Kifizetés legkésőbb az utolsó jogviszonyban töltött napon (a felmentés utolsó napján)"
Ez azt jelenti, hogy jelen esetben márc. 31.-én?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.16. 12:32

A fizetési meghagyást a bíróság bocsátja ki a jogosult kérésére. A lényege nagyjából az, hogy a Bíróság felhívja a kötelezettet, hogy 15 napon fizessen meg a jogosultnak x összeget, illetve annak járulékait. Szerepel rajta egy kioktatás, mely szerint a kötelezett, ha nem tartozik az összeggel, vagy annál kevesebbel tartozik, akkor 15 napon belül ellent mondhat a meghagyásnak. Ha ellentmond az eljárás perré alakul, ha nem mond ellent, a meghagyás jogerős és végrehajtható lesz.
Ha a követelés kisebb mint egymillió forint, akkor nem is lehet közvetlenül pert indítani, mindenképpen fizetési meghagyásos eljárást kell igénybe venni.

gyömbér # 2009.03.16. 10:26

Köszönöm a válaszát. Szeretnék érdeklődni, hogy jelen esetben a fizetési meghagyás mit jelent?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.16. 09:54

Mit lehet tenni?
Fizetési felszólítás, fizetési meghagyás, per. A feljelentést hanyagolhatod, abból pénzed nem lesz.