Munkaviszony megszűntetése


hunfrakk # 2010.01.13. 18:12

92. § (1) A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

  1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,
  3. nyolc év után húsz nappal,
  4. tíz év után huszonöt nappal,
  5. tizenöt év után harminc nappal,
  6. tizennyolc év után negyven nappal,
  7. húsz év után hatvan nappal

meghosszabbodik.

93. § (1) A munkáltató rendes felmondása esetén köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ennek mértéke a felmondási idő fele.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Kornéliusz # 2010.01.13. 15:54

Rövid kérdés a hozzáértőknek:

A (határozatlan idejű) munkaszerződés nem tér ki a felmondási időre.
Mennyi ilyenkor a felmondási idő? 30 nap?
Köszönöm

K.

kovkoni # 2010.01.12. 18:20

Köszönöm, megfogadom a tanácsot!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.12. 10:29

Ez nem polgári jogi jogutódlás, hanem úgynevezett "üzemi jogutódlás", munkajogi fogalom.
Az, hogy a munkáltató mit trükközik, az ő dolga. HOgy te hogyan hagyod magad átverni, a tiéd. Mondtam: ügyvéd.

kovkoni # 2010.01.12. 09:41

Ez érdekes. Viszont azokat a dolgozókat, akiket átvett, a régi cégből leszámoltatta és felvette az új cégébe 3 hónap próbaidővel, mint egy teljesen új dolgozót. Jogutódlással alapítani céget nem csak akkor lehet, ha már megszűnt az előző?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.12. 09:33

mert a drága jó főnököm alapított új céget, és a dolgozók nagy részét
Ha átvitte a tevékenységet, az üzletet is, akkor az üzemi jogutódlás befigyel. Ami azt jelenti, hogy te is az új céggel állsz munkaviszonyban.
Azt hiszem, itt az ideje, hogy megbízz egy ügyvédet. A többi aztán már az ő dolga.

kovkoni # 2010.01.12. 09:30

Személyszerint én malmozok itthon, mivel a gyes utáni szabadságomat töltöm - amire fizetést nem adnak. Felmondani nem akarnak, mert akkor ha jól tudom ki kellene fizetniük engem. Max. 5-en ha vagyunk még ebben a cégben, mert a drága jó főnököm alapított új céget, és a dolgozók nagy részét átvette. Itt már csak a kismamák és a bénák maradtak...
De akkor mire volt jó ez az egész eladási mizéria? A felszámolási eljárás még nem indult meg, azt megnéztem egy interenetes céginformációs oldalon. Mit lehet tenni egy ilyen elérhetetlen főnökkel szemben? Mi történik ha lejár a szabadságom? Írassam le vele hogy nem tud munkát adni? Jár erre valami? Persze ha nem érem el, hogy írassam le vele? Felmondhat-e rendkívülivel azzal az indokkal, hogy én nem jelentkeztem munkára. Hogy bizonyítom hogy igen? Mindez addig érdekes amíg nem találok új munkahelyet...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.12. 09:14

A tag személyében bekövetkezett változás nem hátráltatja a folyamatban lévő felszámolást.
De a munkavállalók mit csinálnak addig is, amíg nem rendelték el a felszámolást? Otthon malmoznak, vagy dolgoznak ingyen?

kovkoni # 2010.01.12. 09:08

Üdv Minedenkinek!
A kérdésem a következő lenne: a Cég, ahol dolgozom tönkrement, a bank kezdeményezte a felszámolást. Decemberben azt mondták, hogy januárban megkezdődik a felszámolási eljárás, és mivel nincs a cégnek bevétele/vagyona, majd a bérgarancia alapból rendezi a felszámoló az elmaradt béreket. Ehhez képest december 30-án a cég tulajdonosa eladta a céget egy szlovák cégnek - akinek tulajdonosa szintén ő. Szeretném megtudni, hogy ennek milyen okai lehettek. Nehezebb így felszámolni? De ha nincs pénze a cégnek és úgyis tönkrement akkor mit számít már, ha később számolják fel?
Kérdezném én a drága jó főnökömet is - ha nem lenne elérhetetlen...

kovkoni # 2010.01.12. 09:08

Üdv Minedenkinek!
A kérdésem a következő lenne: a Cég, ahol dolgozom tönkrement, a bank kezdeményezte a felszámolást. Decemberben azt mondták, hogy januárban megkezdődik a felszámolási eljárás, és mivel nincs a cégnek bevétele/vagyona, majd a bérgarancia alapból rendezi a felszámoló az elmaradt béreket. Ehhez képest december 30-án a cég tulajdonosa eladta a céget egy szlovák cégnek - akinek tulajdonosa szintén ő. Szeretném megtudni, hogy ennek milyen okai lehettek. Nehezebb így felszámolni? De ha nincs pénze a cégnek és úgyis tönkrement akkor mit számít már, ha később számolják fel?
Kérdezném én a drága jó főnökömet is - ha nem lenne elérhetetlen...

Egyjogász # 2010.01.08. 07:58

"Ha nem történik meg a kifizetés, kihez tudunk fordulni, hogy megkapjuk jogos járandóságunkat?"

Az illetékes munkaügyi bírósághoz.

"Milyen határidővel kellene megkapnunk a munkáltatótól a szükséges papírokat?"

Mt. 97. § (2) A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Ha a munkaviszony

  1. a próbaidő alatt azonnali hatállyal,
  2. rendkívüli felmondással,
  3. azonnali hatályú közös megegyezéssel,
  4. a 94. §-ban foglalt lehetőség alkalmazásával, vagy
  5. a 101. § (1)-(2) bekezdése szerint

szűnik meg, a munkáltató legkésőbb a jognyilatkozat közlésétől, illetve a megállapodás megkötésétől számított harmadik munkanapon, egyébként legkésőbb az utolsó munkában töltött napon köteles a kifizetésről és az igazolások kiadásáról gondoskodni.

98. § (1) A munkáltató a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére a (2) bekezdésben meghatározott tartalmú igazolást állít ki.
(2) Az igazolás tartalmazza:

  1. munkavállaló személyi adatait (név, leánykori név, anyja neve, születési hely, év, hónap, nap);
  2. a munkavállaló TAJ számát;
  3. a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő tartamát;
  4. a munkavállaló munkabéréből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozást, illetve ennek jogosultját;
  5. a munkavállaló által a munkaviszony megszűnésének évében igénybe vett betegszabadság időtartamát;
  6. a munkavállaló 95. § (5) bekezdésében meghatározott, emelt összegű végkielégítésben való részesülését.

(3) A munkáltató köteles igazolni azt is, ha a munkavállaló munkabérét a (2) bekezdés d) pontjában meghatározott tartozás nem terheli.
(4) Az igazolásnak tartalmaznia kell a munkavállaló pénztártag által választott magánnyugdíjpénztár megnevezését, címét, pénzforgalmi számlaszámát. Ha a tagságra kötelezett pályakezdő munkavállaló nem választott pénztárat, ezt a tényt jelezni kell, és meg kell jelölni az illetékes területi pénztár megnevezését, címét.
99. § (1) A munkavállaló kérelmére munkaviszonyának megszüntetésekor (megszűnésekor), illetve az ezt követő egy éven belül a munkáltató köteles működési bizonyítványt adni.
(2) A működési bizonyítvány tartalmazza:

  1. a munkáltatónál a munkavállaló által betöltött munkakört,
  2. a munkavállaló munkájának értékelését.

(3) A munkáltató a (2) bekezdés b) pontjában foglalt körülményről csak a munkavállaló kifejezett kérésére adhat tájékoztatást.

"Továbbá kérdezném, hogy ha január 10.-én, a felmondási idő alatt telik le a 3 év munkaviszonyom, jogosult vagyok-e végkielégítésre?"

Mt. 95. § (1) A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [87/A. § (1) bekezdés].
(3) A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a munkáltatónál a (4) bekezdésben meghatározott időtartamban fennálljon. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából figyelmen kívül kell hagyni

  1. a szabadságvesztés, a közérdekű munka, valamint
  2. a harminc napot meghaladó fizetés nélküli szabadság, kivéve a közeli hozzátartozó, valamint a tíz éven aluli gyermek gondozása, ápolása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság

időtartamát.
(4) A végkielégítés mértéke legalább három év esetén: egyhavi átlagkereset összege.

A munkaviszony a felmondási idő lejárátnak napjáig fennáll, így ha január 10-én meglesz a három év munkaviszonyod, a végkielégítés jár.

"Jól tudom, hogy rendes felmondáskor a munkáltató köteles kifizetni minden elmaradt munkabért, felmondási időt, végkielégítést, ki nem vett szabadságokat, és 3 évre visszamenőleg a ki nem fizetett túlórákat?"

Igen, de az, hogy a munkáltató (ha eddig nem fizette ki) 3 évre visszamenőleg majd most kifizeti a túlóráidat elég optimista feltételezés. (Bár lehet, hogy ez egy nagyon rendes munkáltató és kifizeti.) Ha valamit nem fizetne ki, ami jár, perelni lehet érte.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.08. 07:49

Leírta a kérdező, h

Ez az, hogy nem írta le. Amit ő ír, az vígan lehet a "XY fizetés nélküli szabadsága idejére, előreláthatólag xxxx. xx. xx. napjáig" formula; ami bevett szokás, és a gyakorlatban csak az első fordulatát veszik figyelembe. Ahogyan írtam.

luy78 # 2010.01.08. 07:36

Tisztelt Tanácsadók!

Dunántúlon dolgoztam egy német cég leányvállatánál (Magyar KFT a német cég tuladonában). December 10.én kiderült, hogy megszüntetik a gyártást Magyarországon, és mindenkit elbocsátanak. Dec.22.én mindenki megkapta a munkáltatótól a rendes felmondást dec 31. hatállyal, egy hónap felmondási idővel, amely ledolgozása alól teljes mértékben felmentettek mindenkit. A felmondásban meghatározták, hogy január 10.-én mindenki megkapja a juttatásait. Ha nem történik meg a kifizetés, kihez tudunk fordulni, hogy megkapjuk jogos járandóságunkat? Milyen határidővel kellene megkapnunk a munkáltatótól a szükséges papírokat? Továbbá kérdezném, hogy ha január 10.-én, a felmondási idő alatt telik le a 3 év munkaviszonyom, jogosult vagyok-e végkielégítésre? Jól tudom, hogy rendes felmondáskor a munkáltató köteles kifizetni minden elmaradt munkabért, felmondási időt, végkielégítést, ki nem vett szabadságokat, és 3 évre visszamenőleg a ki nem fizetett túlórákat? Válaszukat előre is köszönöm!
László +25 további exalkalmazott

Dr.Attika # 2010.01.07. 23:12

Béla!
Leírta a kérdező, hogy a "kirúgni szándékozott" közalkalmazotti jogviszonya 2011. június 06-ig tart. Olvasd el a tv-t, annak magyarázatait és nyilván osztod az álláspontomat.

isihawaii # 2010.01.07. 16:50

Van még 1 problémám.
Dióhélyban:Érdeklödnék hogy mi a véleményetek a történettel kapcsolatban.

Pár éve dolgoztam egy média cégnél gyorshajtáson kaptak lakott területen 96-al mentem,megbüntettek 45 ft-ra amit a volt cégem kipostázott hogy fizessem be.Akkor már 3 hónapja kiléptem a cégtöl.Bevoltam jelentve 2 órára utána 4re.Amikor a fénykép készült 13 óra volt.A munka kezdésem reggel 8 óra.A menetlevél a nevemre van kiállitva.
Persze a cég ügyvédje irta hogyha nem fizetek bírosági per lesz.Hogy én vezettem elismertem de mivel 2 órában voltam foglalkoztatva akkor mi van?
Őket meglehet büntetni ezért?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.07. 11:13

Ez nem feltétlenül igaz. Ha a kinevezésben valóban az szerepel, hogy "XY fizetés nélküli szabadságánbak megszűnéséig", akkor a jogviszony XY munkábaállásával megszűnik. A határozott idő ugyanis nem csak egy konkrét dátum lehet, hanem egy biztosan bekövetkező, ám bizonytalan időpontú esemény napja is.

Másrészt a "kolléganőnek" semmiképpen nem kell otthon maradnia, hiszen vele szemben a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége van.

Dr.Attika # 2010.01.07. 10:02

A munkáltató ebben az esetben is csak az alábbi esetben szüntetheti meg a határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyt.

  1. megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a közalkalmazottat foglalkoztatták;
  2. az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy az önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a munkáltatónál létszámcsökkentést, illetve átszervezést kell végrehajtani, és emiatt a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség;
  3. a közalkalmazott munkaköri feladatainak ellátására tartósan alkalmatlanná vált vagy munkáját nem végzi megfelelően;
  4. a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül (37/B. §); illetve

Félő, hogy a kolléganőnek még 2011-ig gyermeke mellett kell maradnia. Magyarán jogszerűen nem szüntethető meg a kö.alk. jogviszony.

nico1980 # 2010.01.07. 09:02

Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem:
Van egy dolgozónk akinek határozott idejű közalkalmazotti jogviszonya van helyettesként arra az időre amíg egy másik kolléganő fizetés nélküli szabadságon van gyermekével. A helyettes személy kinevezését 2011 június 6-ig készítették el előreláthatólag. A gyeden lévő kolléganő vissza akar jönni most január 11.-vel. A helyettes jogviszonyát meg kell szüntetnem, mivel egy státuszon két dolgozó nem lehet. Mit írjak a megszüntetőre, hogy megfelelő legyen jogi szempontból?

AudreyN # 2010.01.06. 13:36

Kedves Szakértők!

Lenne egy kérdésem a "munkaviszony-megszüntetése" okirattal kapcsolatosan.
2010.január 4-i keltezéssel adtam át aznap a rendes felmondásomat, melyben többek között ez a szöveg volt található :

.... (cég neve) fennálló határozatlan idejű munkaviszonyomat

2010. január 04. napján

a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 87.§. (1) bekezdése b.) pontja alapján

rendes felmondással MEGSZÜNTETEM.

Ezt így nem fogadták el, mondván nem a felmondás napját kell megjejölni, hanem a 30 napos felmondási időt is beleértve azt a napot, amely az utolsó munkában töltött napom lesz azaz február 03.

Igaz ez?
Azt mondták, ha maradna a dátum, akkor már a rendkívüli felmondás kategóriába sorolandó.
Én viszont ragaszkodom a rendes felmondáshoz.

Erősítsetek meg, hogy nem leszek átejtve azzal, hogy február 03-tól MÉG 30 nap felmondási időt dolgozzak le, mert a dátum mégis azt jelenti, ahogy én előszőr gondoltam...

Köszönöm szépen gyors válaszotokat!
Sok üdv, AudreyN

isihawaii # 2010.01.06. 11:11

Lehet hogy arra gondolt de bizonyitani meg nem tudja.Nem tudom mért jó neki hiszem több mint 20 ember alkalmazott feketén+ a mai napig is.

Verbéna # 2010.01.05. 16:20

Köszönöm a megértő türelmet és tanácsokat!
További jó munkát kívánok!
Verbéna

nandy # 2010.01.05. 15:39

Lehet, arra gondolt, hogy lopásért feljelent? De akkor sem ő vonja vissza...

isihawaii # 2010.01.05. 14:39

Köszönöm a gyors választ akkor nincs mitöl tartanomezek szerint ?!

végrehajtó1 # 2010.01.05. 14:32

Szerintem bevonni csak az jogosult aki kiadta vagy a hatóság.

isihawaii # 2010.01.05. 14:22

Tisztelt Fórum !

Egy olyan kérdésem lenne tavaly leraktam a személy és vagyonőri vizsgát megvan az igazlvány és tagja vagyok a kamarának.Elhelyekedtem egy bizt.céghez ami kiderült 2 hónap után sem kaptunk fizetést,nem voltunk bejelentve.A végén nem mentem dolgozni erre a cég reakciója hogy azzal fenyegetett hogy a munkaruhát nem adtam vissza nekik ezért bevonja az igazlványomat.Semmilyen papirt nem irtunk anno hogy én átvettem volna bármilyen ruhát is.
Tényleg bevonhatja vagy csak blöf az egész??
mit tegyek feljeletsem?