Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Ricuska # 2011.05.21. 13:02

Ha valakinek 30 ezer a rokk.nyugdija akkor 60 ezer bruttóig dolgozhat havonta!!!
A 90 ezerrrel dolgozik 6 hónapig akkor bőven átlag feletti és abból baj lesz, Megvonás és visszafizettetés.
Hogy mi lessz most az uj törvény szerint senki nem tudja.

Viszont Spicivas amit irt, azzal teljesen egyet értek Az I.II. fog csak papiron munkaképtelen. Ide a szivbetegeket veszik fel, rákosokat. De van aki kigyógyul a betegségéből. Lásd van egy fodrász ismerősöm pacemékerrel, I. csop. És otthon boldogan dolgozik mint fodrász. Persze feketén.
Szerintem ez megint sértio az emberi jogokat, diszriminició, ha csak ezt meg azt vizsgálom felül. Akkor kérdem én aki III. csop és a BIróság vette fel azzal mit csinálnak???

skorpió13 # 2011.05.21. 13:57

Nekem is van pacmékerem(magas vérnyomásból eredő sziv érrendszeri betegségem van asztma,szem betegség)és fellebezésre lettem 67 ill.azóta 54%-os rokkant.Azóta egy agymütéten estem át,agyérszakadás miatt.(5hónapja)Én örülök,hogy ha a házi munkát eltudom végezni.Van rákos ismerősöm,ő sem első ill.másodfoku rokkant hanem III.foku.Ezt Ricuskának irom,mert nem minden esetben II.fokuak a szivbetegek ill.rákosak.

skorpió13 # 2011.05.21. 14:05

Én amondó vagyok,ha egy beteg ember tud dolgozni,az nem feltétlenül beteg.Ezt sosem értettem,hogy valakit rokkantositanak,aztán marad továbbra is a munkahelyén,vagy esetleg elmegy máshová dolgozni.én azért kértem a rokkantnyugdijat,mert már nem birtam dolgozni.Mint törvény adta lehetőség egyszer ugyan megpróbáltam dolgozni a nyugdij mellett kevés sikerrel.Én elsősorban azokat a r.nyugdijasokat vizsgálnám felül,akik nyugdij mellett dolgoznak.Inkább látnám értelmét azokat kiemelni a rendszerből.

Ricuska # 2011.05.21. 14:50

Az emberi jogokat tiporná Lázár?

Nemzetközi egyezménybe ütközik, ezért jogellenes a Lázár János és Balsai István által beterjesztett alkotmánymódosítás, amely a nyugdíjkorhatárt be nem töltöttek járadékát átalakítaná, néhány esetben elvenné – állítja a Helsinki Bizottság.
FN.hu
2011. május 16. 17:21

A Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosítás nagy eséllyel ütközik az Emberi Jogok Európai Egyezményével, és mivel a nemzetközi jogi szerződésekhez, egyezményekhez igazodnia kell minden ország hazai jogalkotásának, a kormánypárti alkotmánymódosítás jogellenes lehet – állítja hétfői közleményében a Helsinki Bizottság.

A nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének Első Kiegészítő Jegyzőkönyve 1. cikke rögzíti: „Minden természetes vagy jogi személynek joga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonától megfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek […] szerint történik.”

Az első olvasásra kevéssé érthető passzust az Emberi Jogok Európai Bírósága esetjoga egyértelművé teszi, mert a testület több döntésében is kimondta: a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez. A strasbourgi bíróság több határozatából az is kiderül, hogy a törvényesség követelménye nem merül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását, vagy jelentős korlátozását formálisan szabályszerű törvényben mondja ki az adott ország jogalkotó szerve; ezen túl az is szükséges, hogy a tulajdonjogot elvonó, korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzálisan kötelező elveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság – olvasható a Helsinki Bizottság állásfoglalásában.

A benyújtott módosító javaslatot az Országgyűlés még nem fogadta el, az azon alapuló törvény javaslat formájában sem létezik, így megjósolni sem lehet, miként alakul a szabályozás. Amennyiben olyan megoldás születik, amely a Helsinki Bizottság megítélése szerint az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik, a szervezet jogi segítséget nyújt az érintetteknek alapjogaik érvényesítéséhez - ígérik.

Kibontanák az Alaptörvény szellemiségét

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
11.05.16Megkezdődött a nyugdíjharc a parlamentben
11.05.16Lőttek a korhatár alatti rokkantnyugdíjaknak
11.05.14Durvulhat az Orbán-csomag
11.05.13Az MSZP szerint a Fidesz totális támadást indít a nyugdíjasok ellen
11.05.12Az AB halogatja a döntést a magánnyugdíjpénztárakról
11.05.11Megszűnik a passzív táppénz
11.05.11Hárommillió ember szegényedhet tovább
Lázár János és Balsai István péntek délután benyújtott alkotmánymódosításában azt javasolja, hogy „az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető” legyen.

Indokolásuk szerint mindez azért szükséges, hogy a „szociális biztonsághoz való jog tartalmának az Alaptörvény szellemiségéhez igazodó kibontását tartalmazza, annak érdekében, hogy az ennek megfelelő törvényalkotási lépések mielőbb megtörténhessenek”.

Tét a konvergenciaprogram

A Brüsszelnek eljuttatott konvergenciaprogramban az áll, hogy jövőre 1,5, 2013-ban 3 milliárd forint megtakarításra számít kormány a rendvédelmi erők tagjainak eddig járó nyugdíjkedvezmény elvételéből, s ezek a számok arra utaltak, hogy a már nyugdíjasokat nem érinti a "nyugdíjreform". A korkedvezményes lista felülvizsgálatából jövőre egyáltalán nem, 2013-ban 2,5 milliárd forint kiadáscsökkentést remél a kormányzat. Ami pedig elvben azt jelentené, hogy jövőre még a jelenlegi szabályok szerint működne a korkedvezményes nyugdíjazás – írtuk korábban.

Ajánlott weboldalak
Közösségiellátás.lap.hu
Büntetőjog.lap.hu
Cégjog.lap.hu
Mindebből tehát az következne, hogy valójában csak a rokkantnyugdíjak csökkentésének ágyaz meg a módosító, hacsak nem valamiféle kormányzati rögtönzésről van szó - ami egyébként nem az első eset lenne. Hogy a rokkantnyugdíjakat csökkenteni fogják, az szinte biztos. A kormány a rokkantnyugdíjak "felülvizsgálatából, ellátások átalakításából" jövőre 88, 2013-ban 117 milliárd forintot vár.

kiszolgáltatott # 2011.05.21. 14:59

"munkavégző képesség esetén megszűntethető"
Ebbe minden belefér,mert nincs benne hány százalékos munkavégzőképesség, a most 50-80 %-os -aknak is van megmaradt munkavégző képessége,hiszen most is ezt sulykolják.Én szörnyűnek látom a jövőt.
Talán öngyilkosságba kellene menekülni?Vagy vállalni a hosszú ,lehetetlen harcot?

Ricuska # 2011.05.21. 15:18

Rokkantnyugdij mellett sokan dolgoznak biztonsági őrként, itt nem csak rendvédelmisekre gondolok, hanem civilekre is!
Viszont gondolhjatok atzokra is, akik 30-40 ezerből nem tudnak megélni, persze hogy vállalnak mellette , korrekten hivatalosan 4-6 órában munkát!
Vannak lehetőségek otthoni munkavégzérsre is. Miért bántjuk megint azokat akik a megélhetésükért küzdenek. Korlátozni kellene hogy akinke 100 ezer a nyugdija, az tényleg ne dolgozhasson.
De akinek alatta van, és nem bir fizikai munkát végezni, de otthonról pl. bedolgozgat,4-6 órában, igen is legyen módja rá!!
A rokkantnyugdijas is ember, millió problémával. Gondoljatok csak a mozgáskorlátozottságra, reumára, iztületi gyulladásokra, csipőproblámákra. Ezek az emberek menni nem tudnak, nem hogy dolgozni

Ricuska # 2011.05.21. 15:28

Igen ami még eszembe jutott, aki dolgozik hivatalosan, és nem feketén, mert sokan inkább bevállalják a rizikót hogy feketén dolgozzanak. Tehát aki hivatalosan dolgozik 4-6 órában, az fizet adó az államnak!!! Tehát nem ingyen élő!! Csak keres valami pénzt a rokk.nyugdija mellé hivatalosan.

Ricuska # 2011.05.21. 15:29

mari55!!! Talán országon belüli lázadástól tartanak?? Azért vonták be a rendvédelmis nyugdijasok fegyvereit is nem??

Poruljárt_Attila # 2011.05.21. 15:32

Spicivas,

Most akkor eldöntött terv, hogy az I-II. csoportooskat nem akarják felülvizsgálni? Szóval pl a 80% felettiek nyugodtak lehetnek?
üdv,

Ricuska # 2011.05.21. 15:34

Kedves Attila ez csak terv!!
Ha csak a III. csoportot vizsgálnák milyen jogon csak azokat???
Folyamatosan kérdezem, de senki nem tud válaszolni rá!!! MI van a Birói itélettel rokkantositottakkal???
Szóval meg kell várni a nagyok döntését, utána segitséget kérni a Helsinki Bizottságtól!!
Lakhelyemen páran ezt teszik!! Már szervezkednek!!
Feljelentik az államot!!!!

skorpió13 # 2011.05.21. 15:34

Első sorban a rendvédelmisektől kell tartaniuk.Ha visszamenőlegesen elveszik a nyugdijukat,vagy csökkentik vagy segélyesitik "kő kövön "nem marad.Mondotta egy rendvédelmis.

Ricuska # 2011.05.21. 15:36

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint egy olyan rendelkezés, amely a már megszerzett nyugellátást az érintett számára jelentős hátrányt okozva átalakítja, érdemben csökkenti vagy akár el is vonja, az előreláthatóság hiánya miatt nyilvánvalóan nem felel meg a törvényesség strasbourgi értelemben vett követelményének, így tömeges egyezménysértést eredményezhet.

Kitértek arra: a benyújtott módosító javaslatot az Országgyűlés még nem fogadta el, jelenleg nem lehet megjósolni, miként alakul a szabályozás. Ha olyan megoldás születik, amely a Magyar Helsinki Bizottság megítélése szerint az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik, a szervezet jogi segítséget nyújt az érintetteknek alapjogaik érvényesítéséhez.

Ez a segítség elsősorban azt jelenheti, hogy a törvény elfogadása esetén a jogvédők beadványmintát készítenek, amely megkönnyíti, hogy az érintettek a strasbourgi bírósághoz forduljanak - mondta Kádár András Kristóf. Hozzátette: hasonló beadványmintát már készítettek a szervezet jogászai a magánynyugdíjpénztárak ügyében, és már voltak is olyanok, akik ezeket felhasználva kezdeményezték a strasbourgi bíróság eljárását.

skorpió13 # 2011.05.21. 15:39
Ricuska # 2011.05.21. 15:45

Az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság adatai szerint január elején közel 720 ezer ember részesült rokkantsági ellátásban, ezen belül több mint 602 ezren vannak azok, akik az úgynevezett III. csoportba tartoznak. Utóbbi táborba tartozó emberek számíthatnak leginkább a felülvizsgálatokra, Pósfai Gábor, a hivatal igazgatója januárban ugyanis az [origo]-nak azt nyilatkozta, hogy várhatóan a munkanélküli, hármas csoportú rokkantnyugdíjasokat és a rehabilitációs járadékban részesülők felülvizsgálatát kell majd elvégezni.

Skorpió13.

Folyamatosan hülyeségeket beszélnek , idézet a feltett linkből!! A nyugdijaskort elért rokkanttakkal együtt van 720 ezer, ha ez annyi egyátalán. Másik média csak 320 ezret ir aki rokk és abból valamennyi a III. csop. Nincs értelme találgatni, a kormány sem tudja mit akar , Főlkeg Annácska sem akinek fingja nincs a nyugdijhoz. Bocs!
Ha a kormány nem tudja mit akar, akkor az ujságokra ne hivatkozz. Ők aztán meg terelnek ezerrel! Ha nem lenne a sajtó, nem is lennének az emberek ennyire megfélemlitva!! Sok hülyeséget összehordanak! ha meg van a törvény, akkor kell összefogni és a jogainkat érvényesietni, nem pedig fülünket farkunkat behuzva magyarnak lenni!!!!

kiszolgáltatott # 2011.05.21. 15:54

Az ATV egyenesbeszéd műsorában,amiben a Rétvári is volt,hangzott el a mozgáskorlátozottak képviselőjétől,hogy Mo-n,a rokk.nyugdijjasok száma ,ha levesszük a korhatárt betöltötteket,egyáltalán nem kirivóan magas az EU-s országokéhoz képest.
Ennek ellenére mindig csak a700 e-ret sulykolják.

Poruljárt_Attila # 2011.05.21. 16:01

Kedves Ricuska,
Köszi szépen, én csak hallottam hírekben, de nem tudtam, hogy ez most elfogadott álláspont vagy csak egy tervezet. Na de ha csak terv, akkor meg kell még jó idő, amíg ebből bármi is kialakul. Egy biztos: ennyi embert képtelenség felülvizsgálni, szóval valahogy biztosan szűkíteni akarják a kört.

Ricuska # 2011.05.21. 16:12

A NYUFI kód alapján tudja leszürni a rokkantnyugdijasokat. Ez pedig 2.-el kezdődik Pl. 273-2356145 hasonló!!!
Ha ezt lehivják ebben a korhatárt betöltöttek is benne vannak, mert nem hiszem hogy olyan szupi rendszerük van, hogy benne van az is hogy ki hány éves.
Törzsszám alapján lehivják és közlik kormányunk felé!!
Azt elhiszem hogy összen ennyi van Magyarországon, de lehet hogy ebből 400 ezer 60 év feletti. Vagy ebből már 100 ezer meghalt, csak nem frissitették 4,5 éve a rendszert.
Nonmszensz amit csinálnak!!

Ricuska # 2011.05.21. 16:18

Csak érdekesség képpen egy másik adat, és már ki is ütötte a biztositékot nálam.
skorpio13 küldte a linket abból szemezgetek:
Figyeljétek az adatokat

Az úgynevezett I. és II. rokkantsági csoportba az ONYF adatai szerint januárban 13 340, illetve 96 716 ember tartozott, nekik nem kell felülvizsálatra számítaniuk, mert nem vagy csak segítséggel képesek ellátni magukat.(((
Saját megjegyzésem, csak a papirforma szerint!!!!!)
A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma az [origo]-val közölte: annak a több mint 493 ezer embernek sem kell a felülvizsgálattól tartania, akik ugyan a III. kategóriába tartoznak, de 1954-ben vagy az előtt születtek.
A III. kategóriából így összesen 110 ezer(!!!!!!!!!!) rokkantnyugdíjban részesülő ember készülhet a felülvizsgálatra, emellett a szaktárca tájékoztatása szerint azokat a nem rokkantnyugdíjasokat is meg fogják vizsgálni, akik rendszeres szociális járadékban és átmeneti járadékban részesülnek. Előbbi juttatást 84 ezer, utóbbit 25 ezer ember kapja, összesen tehát 109 ezren vannak.
Tehát 110 ezer rokk nyugdijas és 109 ezer egyéb járadékos!!
Szerintetek tudják ezek hogy mit akarnak??? Minden nap más infó más ujságban, más netoldalon!!!

skorpió13 # 2011.05.21. 16:19

Ha nem lenne a sajtó,akkor az emberek tudta nélkül történnének a dolgok.Én ugy tapasztalom,hogy a sajtó tájékoztat,megpróbál utána járni,vagy elébe menni a háttérben történő eseményeknek.Hogy ki mikor mit hol hazudik azt világosan láthatjuk,hallhatjuk a sajtó jóvoltából.Hogy konkrét esetben nem tudunk meg semmit a sunyi kormányunknak köszönhetjük.

Ricuska # 2011.05.21. 16:20

Tehát ha ennek a 200 ezernek a felét visszaküldik a munkába az csak 100 ezer. Hol van akkor a 3-4százezer amiről ezek a nagyon idióták beszélnek!!!

kiszolgáltatott # 2011.05.21. 16:24

A HVG egyik cikkében találtam:
"A cseh kormány szociális reformtervezete ellen tüntetett kedden Prágában és Brnóban a csehországi rokkantak szövetsége.(azt hiszem ez márciusban volt)

A szervezők szerint Prágában mintegy 3-4 ezren, míg Brnóban több százan vettek részt a tüntetésen. A tüntetők, akik közül több tucatnyian tolókocsiban demonstráltak, kormányellenes jelszavakat skandáltak és plakátokon bírálták a jobbközép kabinet tervezett intézkedéseit. A tüntetésen felolvasott nyilatkozat szerint a szövetség úgy véli, hogy a kormány tervei előkészítetlenek, maga a törvényjavaslat hiányos, elfogadhatatlan és veszélyezteti a rokkantak életszínvonalát. "Meggyőződésünk, hogy egy ilyen rossz tervezetet nem lehet kijavítani, hanem teljes egészében vissza kell vonni" - áll a nyilatkozatban."

Ott van rokkantak szövetsége?és a rokkantak életszínvonaláét tűntettek...

kobeka # 2011.05.21. 16:36

Emberi Jogok Európai Egyezménye...
Emberi Jogok Európai Bírósága..
”.

Aki azt tervezi, hogy Strasbourgban fog pereskedni az kösse fel a fehérneműjét és kezdje az ottani esetjogot tanulmányozni. A rengeteg formai hiba miatt mindössze a beadványok 3%-ban van döntés.
pl. az szociális ellátás mértékét felesleges perelni, mert az első olvasás után kidobják, (nemzeti hatáskör). Az „áldozat a személyesen érintett” adhat beadványt. Elévülési idő 6 hónap!
Amit érdemes perelni az Emberi Jogok Európai Egyezménye által szavatolt jogokat, a méltánytalan bánásmódot, az állami szervek eljárását, ellátatlanságot...stb.

kobeka # 2011.05.21. 16:51

Szociális biztonsághoz való jog:

... a Magyar Köztársaság a rászorulókról kiterjedt szociális intézkedésekkel gondoskodik, megállapítható, hogy a szociális jogok vonatkozásában nem alanyi jogról, hanem állami feladatról van szó. A szociális gondoskodásnak semmilyen mértékét, és semmilyen ismérvét az alkotmány nem állapítja meg, mindezek megállapítása és megvalósítása a törvényhozás és a kormány felelőssége és kötelessége. (Az alkotmány nem garantálja a létminimumot sem, az egyetlen nevesített állami feladat az öregek, munkanélküliek és más megnevezett rétegek megélhetéséhez szükséges ellátás

http://www.juris.u-szeged.hu/…asabb-szintu?…

Poruljárt_Attila # 2011.05.21. 16:53

öregek, munkanélküliek és más megnevezett rétegek megélhetéséhez szükséges ellátás

  • Hát azt hizem, azérz ez nem igazán teljesül most sem.
Poruljárt_Attila # 2011.05.21. 17:05

De ha korbetöltött rokkant, akkor nem tök mindegy? Esküszöm, nem értem ....