Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


juhlaci # 2010.01.09. 10:01

Kedves Terike! Munkaügyi Bíróság a megoldás! 3 példányban keresetet kell benyújtani a II. fokú és a másik határozattal szemben szakvéleményszám cím és a másiknál is pontos név cím és ügyiratszám . indoklás hosszú legyen! és le kell írnod hogy mit kérsz? /rokkantnyugdíj vagy rehabilitációs járadék/ akit 2009 augusztus után hívtak be az rehabot kaphat. Mi a nyugdíjhivatal bajai kirendeltségén adtuk be és ők továbbították, gondolom Kecskemétre. Azt írtad hogy II. fokon kaptál egy nyomtatványt amit kikellett töltened a nejem nem kapott egyik alkalommal sem . A végleges 7 pontos Súlyos mozgáskorlátozott szakvéleményt nem írta be a vizsgálló doktornő többekközött. Akkor ezekszerint a nejem aláírását még aláis hamisították? Szép!!! jó tudni imail címre írj valamit légyszives a nyomtatvány kitöltésről Üdv.

Veci # 2010.01.09. 10:12

Köszönöm a megerősítést az utánam válaszolóknak.


Üdvözlettel Veci

thevicus # 2010.01.09. 16:10

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem az lenne, hogy ha valaki 50%-os rokkant, de dolgozik főállásban, akkor jogosult lenne-e a rehabilitációs járadékra vagy bármilyen támogatásra? Sajnos párom elég fiatal a rokkantsághoz, 32 éves, közel 10 év munkaviszonnyal. Erről a járadékról csak most hallottunk, talán egy kicsit ez is segít anyagilag, ha kapná.
Segítségüket előre is köszönöm.

monalisa1 # 2010.01.09. 16:35

Javaslom visszakeresni "Veci" nich nevő hozzáértő/segítő tárgyi vonatkozású beírását ezen topicban, ahol is a kérdésről részletes tájékozatás olvasható a vonatkozó jogszabály-helyekkel teletűzdelve.

Vagy az itt balra található Adattár "keresőbe" beírni a címszót és számtalan találat jelenik majd meg.

Szóval a kérdés előzőekről elég kivesézett már...

"Mona"
laikus hozzászóló

Terike # 2010.01.13. 08:08

Üdv. Mindenkinek akit érdekel.
Találtam végre valakit aki remélem hajlandó foglalkozni az ügyemmel.
Ő egy független Orvosi szakértő.
Azt tanácsolta hogy minden képpen adjak be egy állapotrosszaboddási kérvényt, de ha nem felel meg, úgy szívesen megvizsgál lemélyesen is. Adott egy telefonoszámot kérhetek időpontot.
Én élni is fogok ezzel a lehetőséggel. Főleg ezek után ahogy kibabráltak velem.
Majd megírom mi volt.

Imre5 # 2010.01.13. 17:05

Tisztelt Mindenki!Sokadik próbálkozásom,talán válasz is kapok.10-éve 67% rokkant vagyok,(voltam?)márciusban leszek 52-éves.Tavaly I-II-fokú felülvizsgálaton 54-54% munkaképesség csökkenést állapítottak meg,rehabilitálható vagyok.A 2007 LXXXIV törvény(rehabilitációról) átmeneti rendelkezését miért nem alkalmazzák,(aki 2011 dec-31-től számított 10-éven belül eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt,az VÁLASZTHAT,rehab,vagy rokk.nyugdíj?Tavaly még bele estem volna(62-év volt az öregségi)idén már 65-év,kiestem.Van 15 napom fellebbezni.Köszönettel venném hozzáértők véleményét!Imre5

Julcs@ # 2010.01.14. 14:49

Kedves Veci !

1953.09.03-án születtem.1996 óta vagyok rokkantnyugdíjas.2008-ban véglegesítettek,mondván akkor jelentkezzem, ha rosszabodik az állapotom. III.fokozatú rokkantnyudíjas vagyok.1996-ban,18 év 228 nap munkaviszonyt állapítottak meg.
Kérdésem az lenne, hogy lehetek-e rendes nyugdíjas, vagy maradjak rokkantnyugdíjas? Véleményed szerint, adjak-e be állapotrosszabodási kérvényt? Kerülhetek-e kedvezőbb helyzetbe valahogy?

Üdv
Julcs@

Piros60 # 2010.01.17. 19:52

Üdv mindenkinek!

49 éves vagyok, 1992-ben lettem rokkant nyugdíjas 67%-al. 2008.11-től rehabilitációs járadékra tett az Oszi bizottság, amely 2010.11 hóban lejár. Munkát még nem találtam, pedig szeretnék dolgozni. Elvégeztem a munkaügyi központnál egy 3 hetes álláskereső börze tanfolyamot, ennek ellenére még mindig semmi.

Kérdésem az, hogy majd novemberben, mikor újra a bizottság elé kerülök, ha addig nem találok munkát, akkor mi fog történni?

Itt a rehabon nem jártam jobban, mert az éves nyugdíj emelésbe nem esek bele és a 3 évenkénti méltányossági rokkantsági nyugdíj emelést sem kapom meg.

Terike: szeretném megkérdezni annak az illetőnek a telefon számát.

gattaga # 2010.01.30. 04:19

Piros60

Ha letelik a rehab.járadék,és a rehabilitáció nem sikerül,akkor a következő felülvizsgálaton visszaminősítenek rokkantnak.Mivel együttműködtél a munkaügyi központal,de eredmény nélkül.
A rehab.járadékot éppen úgy emelik mint a nyugdíjakat. (2010.Jan.01-től 4.1%-al ! )
Ráadásúl azt nem értem,hogy TE nem jártál jobban a rehab.járadékkal???? Ne haragudj, de az addigi rokkantnyugdíjadnak a 120%-át kapod,igaz ez bruttó,tehát nyugdíjjárúlékot vonnak belőle,azonban szolgálati időnek minősűl.

By
gattaga


By
gattaga

Piros60 # 2010.01.30. 14:24

Kedves gattaga!

Ez hivatalos forrásból származó információ? Mert akkor az nagyon jó lenne.

Igen, az idén emelték a rehabot (először).

A rehab és a rokkant nyugdíjam egyaránt 50e Ft, csak 5e -t vonnak a rehabból nyugdíj járuléknak. Akkor lenne több a járadék, ha lenne állásom...

Köszi a választ!

gattaga # 2010.01.31. 03:50

Piros60

Ha az ONYF neked biztos forrás az információ részéröl.
Itt lehet vesézni az általad feszegetett "problémákat":
http://www.onyf.hu/index.php?…

Milyen időtartamra állapítható meg a rehabilitációs járadék?
A rehabilitációs járadék a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, de legfeljebb három évre állapítható meg. A hároméves időtartam nem hosszabbítható meg.
Ha a rehabilitáció a maximális időtartam lejártáig sem volt sikeres, akkor a járadékos egészségi állapotától függően rokkantsági nyugdíjra vagy munkanélküli, szociális ellátásra válhat jogosulttá.

Itt bővebben a rehab.járadék melleti munkavégzésről kalkulátorral ( nehogy elszaladjon veled a ló :-))) ):http://www.onyf.hu/index.php?…
Gondolom ettől hivatalosabb forrás nem létezik.

By
gattaga


By
gattaga

Veci # 2010.01.31. 17:44

gattaga
Nagyon pontosan idéztél, ez most már Pirosnak is meggyőző.


Üdvözlettel Veci

Piros60 # 2010.01.31. 20:15

Köszönöm, megtaláltam a válaszokat!

Ha októberig nem találok munkát,akkor jár le a 3 év, és novemberben kell visszamennem az oszi bizottsághoz, ott pedig ha szerencsém lesz, visszaadják a korábbi százalékomat a rokkant nyugdíjasként.

Mindent köszönök! Piros

gattaga # 2010.02.01. 05:14

Magam is ebben a cipőben járok,sajnos.Vettem a fáradságot és "átnyálaztam" a rám vonatkozó részeket.Több oldalon az értelmezéseket is elolvastam.Ha már egyszer van valakinek betegsége,valamilyen állapota,akkor ne hagyja magát becsapni,megkárosítani.Sajnos a kiterjesztett "rostálás" az "egyszerű"halandót" súlytja a legjobban,hiszen Ő nem mevette a betegségét,állapotát.Feleségemet érte ebben a témában attrocitás,ezért "berágtam" és (mivel az időmből bőven tudok tépni)a témában mester szintre képeztem magamat az utóbbi évek alatt.(nem dicsekvés,de legalább van mivel foglalkoznom hajnalban)Az emberek többsége "csak" nemtudja értelmezni a szabályokat és törvényeket.Arra is kitérnék,hogy a rokkantság,rehab idő alatt nehogy valaki "elhanyagolja" a szakorvosi vizsgálatokat! az előítr kezeléseket!mert ha munkába is állt,akkor is joga van állapotának rosszabodásának elejét venni.Mivel én még "csak" fél éve vagyok rehabon ( 8 éve rokkantnyugdíjas )és Piros60-nak van 2 év fórja velem szemben :-),van időm és affinitásom a téma kivesézésére.Mindenkinek jobbúlást,de legalábbis állapotrosszabodás mentes évet,éveket kívánok!

By
gattaga


By
gattaga

Tuna # 2010.02.02. 17:48

Rokkant nyugdíjas vagyok. Most kell visszamennem a bizottság elé és 4 órába dolgozom. Szeretném megkérdezni tőletek, a bizottság előtt, el kell e mondanom hogy dolgozom e, mert hallottam olyan esetről, hogy ha elmondják a betegek hogy dolgoznak az orvosok úgy gondolják, akkor úgy is bír dolgozni, nem adják meg a rokkantságit. Várom válaszotokat, előre is köszönöm.

gattaga # 2010.02.03. 03:50

Tuna

Ha becsületes vagy elmondod,de a nyugdíjfolyósító úgyis utánna néz.Sokaknál pl. a feleségemnél is ez jelentette a "problémát".Szerintem ha az utolsó felülvizsgálatod óta eltelt idö alatt rendszeresen foglalkoztál az állapotod szakorvosi,kórházi követésével nem lehet gond. "Felkészűlten" kell a bizotság elé állni ! Fokozott betegségtudat,rendszeres orvosi ellenőrzés az állapot romlásának megakadályozása végett,lehetőleg 6 hónapnál nem régebbi szakorvosi időszakos vizsgálat ( korrekten BNO kódokkal megírt összefoglaló )intézményes! ( kórházi,rehabilitációs,szanatóriumi )zárójelentések.
Vizsgálathoz némi tanács:
Betegségtudat, (nem kell feltünően túljátszani, kissé apátiás viselkedés belefér )szedett gyógyszereket tudjad felsorolni,normálisan előadni a panaszokat (kissé bekell gyakorolni )amikor az orvos azt mondja,hogy felöltözhet NEM kapkodni!!!a vizsgálatnak nincs vége!!megfigyelik,hogy hogyan öltözködöl mivel TE azt hiszed,hogy vége a vizsgálatnak!!!!!
Előírt vizsgálati kritériumok közűl itt tudol válogatni a rád jellemző betegség illetve állapot vizsgálati módszerek közűl:

http://www.orszi.hu/index.php?…

By
gattaga


By
gattaga

juhlaci # 2010.02.03. 16:43

Kedves gattaga! Mit tudsz arról, hogy az I. fokú és II. fokú bizottsági vizsgálatok alkalmával a beteg csak az orvossal és az adminisztrátorral találkozik, vagy valami nyomtatványt is kikell tölteni mint régen.Vagy valami ujdonság?

Reni32 # 2010.02.03. 23:07

Szeretnék tanácsot kérni:

Születésem óta meglévő genetikai betegem van. 32 éves vagyok, 1997 óta rokkantnyugdíjas vagyok. Tegnap voltam ORSZI előtt.Lehet, hogy rehabilitációra küldenek.

Mivel az iskoláim befejezte után 180 napon belül szolgálati időt szereztem (pályakezdők munkanélküli segélye)ez mindegy mennyi idejű,így kaptam rokkantsági nyugdíjat. Egyébként kb 1,5 év munkaviszonyom van.

kérdéseim:

Ebben az esetben is kaphatok rehabilitációs járadékot?

A nyugdíjam 53000 Ft. Mennyi lesz a rehabilitációs járadékom?

? százalék a nyugdíjjárulék

Utazási kedvezmény jár továbbra is?

Ha nem sikerül állást találnom a rehabilitáció alatt, akkor mi lesz? Visszakapom a 67 %-ot?

Vagy ellátás nélkül maradok?

Érdemes megfellebbezni az I. fokot, ha rehabilitációra küldenek?
Köszönöm válaszukat

gattaga # 2010.02.05. 00:55

juhlaci

Azonkívűl egy szociális szakértő is véleményezi,elméletileg az orvos magyarul közli a NEM orvos kollegájával,hogy mi a bajod és ennek megfelően alakítják ki a rehabilitációra vonatkozó javaslatot.
Akinek letelik a max.3 év (36 hónap)Rehabilitációs járadék,és nem sikerül a rehabilitációja az az állapotának megfelelően:
"Ha a rehabilitáció a maximális időtartam lejártáig sem volt sikeres, akkor a járadékos egészségi állapotától függően rokkantsági nyugdíjra vagy munkanélküli, szociális ellátásra válhat jogosulttá."
II.fokú bizottsággal abban az esetben találkozik az illető,ha az I.fukó "döntést"nem fogadja el (mostanában egyre többen)fellebezési jogával él.

Reni32

Itt mindent megtudhatol,aforrás önmaga adja a hitelességét:
http://www.onyf.hu/index.php?…

By
gattaga


By
gattaga

juhlaci # 2010.02.05. 17:33

Kedves gattaga! Túl vagyunk már az első és másod fokon is ,sőt keresetet nyujtottunk be a Munkaügyi bíróságon! Ha már a kórházi szakrendelőben kiadott végleges 7 pontos Súlyos mozgáskorlátozott szakvéleményt egyik helyen sem vették figyelembe több más orvosi papírokkal gondoltam, hogy a vizsgálat után még kell kérdőívet kitölteni ami most egyik helyen sem volt.Csak egy orvosi vizsgálat volt. Egyébként mind a két helyen 42% -ot kapott a nejem. Most várjuk ,hogy a bíróság Kecskeméten kijelölje a szakértőt.

gattaga # 2010.02.06. 03:04

juhlaci

A fejleményekrő ha tájékoztatnád a "nagyérdeműt" .
Legalább többen letudnák vonni a konzekvenciát.

By
gattaga


By
gattaga

juhlaci # 2010.02.06. 12:18

Kedves gattaga! Ok . Tájékoztatlak de arra, hogy hogy elsőfokon és másodfokon van e valami kérdőív amit a betegnek kell kiállítani még mindig nem válaszoltál

gattaga # 2010.02.06. 12:22

juhlaci

Nincs, mióta a megmaradt munkaképességet vizsgálják.

By
gattaga


By
gattaga

Reni32 # 2010.02.07. 16:59

Kedves gattaga!

Elolvastam a javasolt oldalon lévő információkat.
Egy kérdésemre nem kaptam csak választ: utazási kedvezmény( vonaton, buszon, egyéb tömegközlekedés) erről nem írnak semmit.
Megmaradnak az utazási kedvezmények a rehabilitációs idő alatt?
Vagy pl: strandon, moziban stb. ahol nyugdíjas jegy van ott marad a kedvezményre való jogosultság?

Köszönöm válaszát

Reni32

aci72 # 2010.02.08. 09:43

Kedves fórumozók!
Segítséget,tanácsot kérnék.A férjem vesetranszplantált.2010.01.18-án voltunk a soros felülvizsgálaton.Az előző vizsgálathoz képest annyiban változott az állapota,hogy időközben,a szervezetében lévő-a művesekezelés közben megkapott-Hepatitis C vírus aktívvá vállt,tehát erre is folyamatosan gyógyszert szed.A nephrologus szakorvos véleményében,amit vittünk benne van,hogy közösségbe nem mehet,tömegközlekedési járművön nem utazhat,mert a gyógyszerek,amit a vesekilökődés ellen szed,legyengítik az immunrendszerét.Így bármilyen kicsi hőemelkedés,fertőzés,gyulladás is a veséjébe kerülhet.
Ennek ellenére 60%-os egészségkárosodást állapítottak meg,és hogy rehabilitálható.És javasolják,a munkát számára.Veseelégtelenség,magas vérnyomás,Hepatitis C vírus mellett...
Érdemes-e fellebbeznünk?És van egy mondat,ami nem világos a szakvéleményben:Időkényszerrel nem járó könnyű fizikai munkát végezhet.
Mit jelent az,hogy időkényszerrel nem járó?
Köszönöm előre is a válaszokat:
aci72