Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


centi # 2010.02.08. 11:56

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni. Jómagam 2000-ben lettem rokkant. 37 évesen. 20 év százegynéhány nap szolgálati idővel.1997-ben üzemi balesetet szenvedtem, műtöttek, majd az akkori OOSZI elé küldtek. Üb mértéke 30% Össz.szerv: 30% Össz munbkaképesség csökk 67% volt. 2003, 2005-ben felülvizsgálat, majd 2006-ban szívműtétem volt. 2008-ban voltam újra felülvizsgálaton. Minden maradt. 2009-ben behívtak 50% össz szerv. egészségkárosodást állapítottak meg (ebből 24% baleseti eredetű) és rehabilitálható vagyok. Megfellebbeztem de II fokon is ugyanazt írták. Most gondolkodom a III fokon. Attól tartok, hogy , mivel a baleseti járadék nem jár a rehabilitációs járadékkal eggyütt, sokkal kevesebb pénzt fogok kapni mint most. Mivel a nyugdíjam 65.000 Ft. és baleseti járadékot kaptam eddig 9000 Ft.-ot. Ha valaki esetleg tudna segíteni, hogy miként lesz kiszámítva a rehabos járadékom nagyon megköszönném.
És valóban érdemes menni bíróságra? Mert pesszimista nézetekkel, mi van ha ott is elutasítanak? Mi lesz a 30 hónap utáni felülvizsgálaton? (izgága fazon kivele) És ha nem tudnak elhelyezni, akkor 30 hónap után a baleseti járadékot is visszaadják?
Nagyon megköszönném ha valaki tudna választ, tanácsot adni a kérdéseimre.
Köszönettel.

kitty31 # 2010.02.08. 12:42

szeretném öntől megkérdezni,hogy férjem eddig 67%-os rokkant volt.De most a felülvizsgálaton levették 40%-ra,hogy ilyenkor mi a teendőnk?Mert szeretnék fellebbezni a határozat ellen mert nincs az a munkáltató aki foglalkoztatna egy szívbeteg embert.Ugyanis 4 hátsófali inkfartusa volt debrecenben,sztentett helyeztek a koszorúérbe.Én jó magam szociáissegélyen vagyok.Kérem adjon tanácsot.Köszönöm

végrehajtó1 # 2010.02.08. 12:56

Fellebbezni kell.40%-ra csak szoc,segély jár.

kitty31 # 2010.02.08. 12:59

Köszönöm!De ennél bővebben nem lehetne?Hova és mi esélyeink vannak?

tybike # 2010.02.08. 15:11

sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni az ügyemben, amelyet röviden vázolnék!
Születésem óta /1981 .05/ súlyos mozgáskorlátozott vagyok, gerincferdülés, nyitotthátgerinc, donga láb, csigolyafejlődési rendelleneség, izom sorvadás a műtött lábamom! 1999. 05. hóban voltam az első felülvizsgálaton ott 100% munkaképes csökkentnek minősítettek, 5 év múlva, 2004-ben ismét megkaptam a 100%-ot/rokk.járadék/ plussz még a fogyatékossági támogatást is ahol súlyos fogyatékosnak minősítettek!
Tavaly 2009. szeptemberben ismét felülvizsga volt ahol 60% ÖEK-ra vissza minősítettek és rehab. járadékot ítélltek meg a részemre! ja és a közgyógyse jár igy mostmár! Fellebeztem és ismét ugyan az lett a vége 60% igaz a szociális szakértő szerint Rokk.nyugdíjas leszek mert megvan a szolg.időm! De nem igy lett. Ismét rehab járadék! belenyugodtam igy elfogadtam! A múlt héten jött a határozat hogy a rehab.járadékot elutasítják, mert a keresetem több mint az egészség károsodás előtt,de mivel születésem óta beteg vagyok igy visszamenőleg néztek 4 hónapot! Most mit csináljak, mit tegyek ??? Ellátás nélkül maradok??? Nyugodjak bele, vagy fellebezek? Mi tévő legyek? 100évig 100% most 60ÖEK?? ez hogy van ??? Most akkor nem a 80%-ot kellet volna kapnom, vagy ennyit javult a végleges állapotom???

dowlado # 2010.02.08. 16:40

Szép napot mindekinek

Èdesanyámat 2006.oktober 13-án operálták mellrákkal ,ahol a bal mellét ampútálni kellett.A mütét után kemó,majd sugár kezeléseket kapott.

2006 decemberében volt az elsö orvosszakértöi vizsgálaton ahol 100% rokkantságot állapitottak meg visszamenöleg 2006 oktober 1-töl.

2007 december 13-án a 2.orvosszakértöi vizsgálaton 67% rokkantnak állapitótták meg.

2008.április 1-töl alacsony jövedelme miatt kénytelen volt részmunkaidös állás vállalni egy rehapilitációs munkahelyen.

2008 május 28-án 3.orvosszakértöi vizsgálat ahol 40% minösitették vissza,majd 2008 július 31-vel a járadék folyósitása megszünt.

A rokkantnyugdij megszüntetéséröl szóló határozattal együtt kiküldték a formanyomtatványt a szociálisjáradék megigényléséhez.A szociálisjáradék megigénylésnek a feltétele volt,hogy meg kellett szüntetni a munkaviszonyt.A járadékra való igénylést elutasitották,mert a megbetegedés idejében nem volt munkaviszony.

Ùjabb fellebbezés

2008.oktober 8. orvosszakértöi vizsgálat 2.fokon 40%-t jóvá hagyta.

2008 augusztus 1-töl 2008.november 1-ig jövedelemmel nem rendelkezett.

2008 novemberétöl kénytelen volt dolgozni menni,mert nem rendelkezett jövedelemmel.

2009 február Munkaügyi Biróság ahol igazságügyi orvosszakértöi vélemény kérés ami 55%-s egészségkárosodást állapítótt meg ami folyamatósan véleményezhetö.

Ùjjabb igény beadása

2009 oktober 15-n Országos Rehabiltáció és Szociális Szakértöi Intézet 1.Fokú Bizottsága amely megállapitotta,hogy 3.csoportú 55% rokkant amely folyamatosan fentáll.Nem rehabilitálható,rokkantság végleges.

Ennek ellenére a nyugdij folyósitása nem történt meg,söt elútasították,mivel édesanyám kénytelen dolgozni ahoz,hogy meg tudjon élni.

A mai napig választ nem kaptunk arra ,hogy miért vonták meg ,amikor egyértelmü,hogy édesanyám állapota nem javult és nem változott.Ha hibáztak akkor miért a betegre háritják és az ügyét új igénylöként kezelik,holott neki folyamatosan kellett volna folyositani a nyugdijat..

Hova lehet még fordulni vagy mit tegyünk???

Köszönöm

gattaga # 2010.02.09. 03:01

Reni32

A kedvezmények megmaradnak,nyugdíjfolyósító küld egy másik "zöld" igazolványt,nyugdíjas törzsszám változása miatt.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.02.09. 03:55

aci72

Mivel megváltozott a "régi" felülvizsgálati szempont,ezért azt vizsgálják,hogy az "elméleti" 100%-ból mennyi munkaképesség maradt a páciensnek.Tehát az "új" felállás mellet a férje ÖEK ( össz-szervezeti egészségkárosodás ) 60°%.Értelmezhetőre fordítva:100%-os munkaképességből maradt 40%.Gondolom,mivel írásából nem tünik ki,hogy rehabilitációra lett javasolva.Ennek az időtartama max.3 év ( 36 hónap ) és intézményi szinten javasolják.
Ahhoz,hogy ezt "elkerülje" 80%-ot kellene elérni,amit valjuk be nem volna egyszerű realizálni.Megvett állapot,betegséggel NEM foglalkozik itt senki.Tehát,ÉN nem javaslom a további fellebezést a fentebb említettek miatt.De csak szerintem!
Időké­nyszerrel nem járó könnyű fizikai munkát végezhet:
Definíciója egyszerűen: Csak olyan munkakörben foglalkoztatható ahol SAJÁT MAGA szabja meg a munka ütemét,nem lehet "szallag"munkát végeznie,ahol egy gép "nyomja"elé a munkát ha kész,ha nem.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.02.09. 04:28

centi

Gondolom 2009 óta "húzódik" az ügy.Az előző hozzászólásomat javaslom átolvasni és értelmezésre átvenni a fellebezés témát.A rehabilitációs járadék az eddig kapott rokkantnyugdíj 120%-a,melyből nyugdíjjárúlékot vonnak le ( cakk-pakk 9.5 % ),ennek fejében viszont szolgálati időnek minősűl az ellátási időtartam,rehab.járadék letelte után újra számolják a nyugdíj alapjáúl szolgáló "lóvét".Tehát az ÖN esetében:65.000 Ft.120%-a=78.000 Ft.bruttó. Ebből vonják le a nyugdíjjárúlékot.A 30 hónap rehab.letelte után,szerintem a maradék 6 hónapot kérni kell,feltéve,hogy a következő felülvizsgálat időpontja nem rövidebb időtartamú.

Milyen időtartamra állapítható meg a rehabilitációs járadék?

A rehabilitációs járadék a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, de legfeljebb három évre állapítható meg. A hároméves időtartam nem hosszabbítható meg.

Ha a rehabilitáció a maximális időtartam lejártáig sem volt sikeres, akkor a járadékos egészségi állapotától függően rokkantsági nyugdíjra vagy munkanélküli, szociális ellátásra válhat jogosulttá.

( az izgága fazon kifejezés nagyon tettszett :-) )

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.02.09. 04:36

kitty31

Javaslom aci72-nek adott válaszomból a fellebezéssel kapcsolatban leírtak átgondolását.Személyes tanácsom:"Felkészűlten" kell a bizotság elé állni ! Fokozott betegségtudat,ren­dszeres orvosi ellenőrzés az állapot romlásának megakadályozása végett,lehetőleg 6 hónapnál nem régebbi szakorvosi időszakos vizsgálat ( korrekten BNO kódokkal megírt összefoglaló )intézményes! ( kórházi,rehabi­litációs,szana­tóriumi )zárójelentések.
Vizsgálathoz némi tanács:
Betegségtudat, (nem kell feltünően túljátszani, kissé apátiás viselkedés belefér )szedett gyógyszereket tudjad felsorolni,nor­málisan előadni a panaszokat (kissé bekell gyakorolni )amikor az orvos azt mondja,hogy felöltözhet NEM kapkodni!!!a vizsgálatnak nincs vége!!megfigy­elik,hogy hogyan öltözködöl mivel TE azt hiszed,hogy vége a vizsgálatnak!!!!!
Előírt vizsgálati kritériumok közűl itt tudol válogatni a rád jellemző betegség illetve állapot vizsgálati módszerek közűl:

http://www.orszi.hu/index.php

Az ORSZI-nál nem mérlegelik,és nem is tehetik, a családok szociális helyzetét.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.02.09. 05:07

dowlado

A nyugdíjfolyósító elutasításában mi szerepel? Gondolok itt: "édesanyám kénytelen dolgozni" részre.

Tny. 23. § (1) Rokkantsági nyugdíjra jogosult, aki

  1. egészségromlás, illetőleg testi vagy szellemi fogyatkozás következtében munkaképességét hatvanhét százalékban elvesztette és ebben az állapotában javulás egy évig nem várható.
  2. a szükséges szolgálati időt megszerezte, és c) rendszeresen nem dolgozik, vagy keresete lényegesen kevesebb a megrokkanás előtti keresetnél.

(2) Az öregségi - ideértve az előrehozott öregségi nyugdíjat is - és a baleseti rokkantsági nyugdíjas rokkantsági nyugdíjra nem jogosult. Rokkantsági nyugdíj nem állapítható meg annak, aki saját rokkantságát szándékosan okozta, továbbá annak sem, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt elérte, kivéve, ha öregségi nyugdíjra korkedvezmény címén jogosult, vagy rokkantsági nyugdíjat a jogosultság feléledése címén igényel.
A rokkantsági nyugdíj

R. 18. § (1) A Tny. 23. § (1) bekezdés c) pontja alkalmazása szempontjából nem dolgozik rendszeresen az, aki

  1. a munkakörére megállapított teljes munkaidőnél rövidebb munkaidőben dolgozik, ha pedig már a megrokkanást megelőzően is rövidebb munkaidőben dolgozott, akkor, ha munkaideje a megrokkanását követően tovább csökken; vagy
  2. az igény bejelentését megelőző 180 nap alatt keresőképtelensége miatt megszakításokkal legalább hetvenkét napon át nem dolgozott.

(2) A keresetet abban az esetben lehet a megrokkanás előtti keresetnél lényegesen kevesebbnek tekinteni, ha annak a magánszemélyek jövedelemadójával csökkentett és a Tny. 22. § (3) bekezdés szerint emelt összege legalább húsz százalékkal kevesebb a nyugdíj alapját képező átlagkeresetnél.

(3) A rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosultságnak nem akadálya, ha az igénylő külföldön rendszeresen dolgozik, illetőleg keresete van.

Ha ezek közűl valamelyik ütközik a rokkantnyugdíjra való jogosúltsággal,az "ütközés"megszüntetésével korrigálható a jogosúltság fennállása.Természetesen új igényként.Ha a kizáró tényező nem áll fenn,akkor hivatkozni kell a: "2009 február Munkaügyi Biróság ahol igazságügyi orvosszakértöi vélemény kérés ami 55%-s egészségkáro­sodást állapítótt meg ami folyamatósan véleményezhetö" döntésre jogerőre emelkedés után,a rokkantnyugdíj folyamatosságának kérelmével.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.02.09. 05:29

tybike

Mivel az "Új" felülvizsgálati módszer ennyire megváltozott,(véleményem szerint a ténylegesen rokkantak szemszögéből roszabbra)nagyon vizsgálják,hogy dolgozol-e valahol.Nem foglalkozhatnak az egyéni szoc.problémával.Mivel neked már határozat van a kezedben ,így az indoklást is megkaptad az elutasítás szemszögéből.Újra beidézem: Ahhoz,hogy ezt „elkerülje“ 80%-ot kellene elérni,amit valjuk be nem volna egyszerű realizálni.Megvett állapot,betegséggel NEM foglalkozik itt senki.Tehát,ÉN nem teszek javaslatot a további fellebezésre a fentebb említettek miatt.De csak szerintem!Lehetséges a Te esetedben megtudod védeni a 80%-ot,a Munkaügyi dőntőbíróságon,akkor és csak akkor lehet mellete dolgoznod,mivel a 80%-os ÖEK-nél már nem kritérium a keresetkorlát.

By
gattaga


By
gattaga

Kuribali # 2010.02.09. 05:34

2006.óta 67%-os rokkantnyugdíjas voltam.2010.januárjában I.fokú felülvizsgálaton 40%-ot kaptam, amit megfellebbeztem. Kérdésem; a fellebbezési eljárás időtartamára kapok-e továbbra is nyugellátást amíg jogerőre emelkedik a döntés ?

gattaga # 2010.02.09. 05:54

Kuribali

Tömören a válasz: Igen.

By
gattaga


By
gattaga

centi # 2010.02.09. 08:49

Tisztelt gattaga!

Köszönöm a kimerítő választ. A tegnapi nap során beszéltem egy foglalkozásügyi szakértővel, aki azt tanácsolta a betegségeim alapján, hogy menjek III fokra. Mivel 2000 óta állapotom stagnál, ill. romlott. Dolgozni nem tudok az állandó rosszullétek, szédülések miatt. Mivel a baleseti járadékom is "elúszik", ezt szerinte ne hagyjam.

De van egy kérdésem. Ha nem kérem a rehabos járadékot, akkor a jobbik esetben 3-4 hónapig, amig az ügy tart ellátatlan leszek. (ill. a baleseti kb. 9000 Ft. járadékot kapom csak).
De mivan akkor ha kérem a rehabos járadékot? Ez hátrányos helyzetbe hoz a bíróságon?

Kérem, ha van esetleg tanácsa milyen formátumban írjam és persze, hogy mit írjak és mit ne írjak bele, nagyon megköszönném.

Azt tudom, hogy a bíróság kijelöl egy igaszságügyi orvosszekértőt. De ha jómagam keresek egy függetlent, (mivel törvény adta jogom) azt is elfogadják?

Köszönöm megtisztelő válaszát!

gattaga # 2010.02.10. 04:04

centi

Gondolom magadban már eldöntötted,hogy nem kérsz a rehab járadékból.A Munkaügyi bíróságra beadott keresetnél csatoljad az álltalad választott független orvosszakértői véleményt,amely ne azt tartalmazza,hogy rehabilitációra nem javasolt,hanem rehabilitációja intézményes szinten sem javasolt.Persze frankón BNO kódokkal alátámasztva,állapotrosszabodás indoklással.De elvileg ezt a szakértőnek tudnia kell.
A rehabilitációs járadékot nem kérheti senki,azt megállapítják vagy nem.Megállapítás esetén aki úgy érzi és persze alá ís tudja támasztani nyomós indokkal keresetet adhat be a munkaügyi bíróságra.A "régi" ellátását mindaddig kapja míg jogerőre emelkedik a döntés.Nemleges,tehát rád vonatkozóan negatív döntés esetén viszont vissza kell fizetni az addig "jogtalanúl" felvett ellátást.A Bíróság felé ORVOSI,ÁLLAPOTBELI ROMLÁST !!!!! indokként felhozni!!Nem pedig szociális blablát,hogy mit vesztek ha ....... .Mert ez őket NEM érdekli,pusztán szakmai szempontokat allkalmazhatnak.

By
gattaga


By
gattaga

centi # 2010.02.10. 07:01

Tisztelt gattala!

Nagyon szépen köszönöm választ. Mindent mérlegelve teszem meg a szükséges lépéseket.

Üdvözlettel: centi

tybike # 2010.02.10. 09:01

Köszi Gattaga!

Közben ügyvédet fogadtam, és Ő is azt tanácsolta hogy ezt nem szabad annyiban hagynom! Ilyen nincs hogy ennyit javult volna az állapotom hisz az összes orvosi papíromon és ORszi határozatokon végleges a betegségem és nem tudnak mit kezdeni velemle van írva feketen fehéren! Független orvosszakértő fog elvileg megvizsgálni, és ha azt sem fogadom el akkor majd a bíróság dönt!

Egy ilyen per mennyi idő??? Hogy zajlik?? Mik az esélyeim???

Köszi előre is

kati.n # 2010.02.10. 10:04

Kedves Sorstársak és Szakértők!
Rokkantsági nyugdíjam ügyében már a 2. körömet futom.
Szeretném tudni, hogy van-e a Legfelsőbb Bíróságnak állásfoglalása, vagy valamilyen iránymutatása a rokkantosítási ügyek bírósági eljárási folyamatára. Rendelkezem már bíróság által kirendelt két független igazságügyi orvosszakértő 50-79% -ot megadó szakvéleményével. De a Nyugdíjbiztosítónak ez sem elég, a bírónő tanácstalan. Hallottam, hogy vannak 3. körösök is. Őket is rokkantnak nyílvánították az ig.ügyi orvosszakértők, de a TB nem adta meg nekik a járandóságukat. Tud valaki valamilyen megoldást a végnélküli peres hercehurcák lezárására?
Tud-e valaki olyan rehabilitációs szakértőt, akitől lehet nem peres eljárásban szakvéleményt kérni?Ez megalapozná pl. az 1. kör perújítását, mivel akkor ezt a Bíróság nem tudta beszerezni, mert nem volt szakértő. Az orvosi szakvéleményt (50-79%-ot) akkor a TB elfogadta, de mivel ez a szakvélemény hiányzott, az ügyet visszadobták újra az ORSZI-nak, aki a már közismert egészségügyi lefokozást elvégezte, majd indult a 2. kör peres folyamata. Minden tanácsot köszönettel veszek.

Josef5252 # 2010.02.10. 13:56

Szép napot mindenkinek,

Segítséget ill. felvilágosítást kérnék.
2003 óta 67 % rokkant nyugdíjas vagyok melyet Munkaügyi Bíróság mondott ki igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján aki állapotomat véglegesnek határozott meg és további felülvizsgálatot nem igényel. 2005-ben volt egy autó balesetem, mely medencetöréssel járt megműtötték lemez és 7 csavar van bennem. Azóta súlyos mozgássérült vagyok.
Beadtam a meghosszabbodásomat 2007-ben amit elutasítottak, most visszarendeltek felülvizsgálatra és azt mondták hatályát vesztette a Bíróságilag megállapított végleges állapotom és új eljárást kezdeményeztek és minden akkor betegségem és bajomról új szakorvosi eredményeket kérnek , ellenkező esetben nem valószínű hogy III. csoportban maradok.Kérdésem milyen jog államban érünk ha egy Bírósági ítéletet felül bírálhatnak . és kétségbe vonják az igazság ügyi orvosszakértő vizsgálatát megállapítását. Létezik ilyen ebben az országban. visszaminősíthetnek egy súlyos mozgássérültet pár év eltelte után? Kérem segítségüket jogi állásfoglalásukat. segítségüket tanácsukat.

üdv. Josef52552

Josef5252 # 2010.02.10. 14:27

Szép napot mindenkinek,

Segítséget ill. felvilágosítást kérnék.
2003 óta 67 % rokkant nyugdíjas vagyok melyet Munkaügyi Bíróság mondott ki igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján aki állapotomat véglegesnek határozott meg és további felülvizsgálatot nem igényel. 2005-ben volt egy autó balesetem, mely medencetöréssel járt megműtötték lemez és 7 csavar van bennem. Azóta súlyos mozgássérült vagyok.
Beadtam az állapot rosszabbodásomat 2007 februárban amit elutasítottak, ill. nem adtak rá semmit sem, de most visszarendeltek felülvizsgálatra és azt mondták hatályát vesztette a Bíróságilag megállapított végleges állapotom a rosszabbodásom beadásával és új eljárást kezdeményeztek és minden akkor betegségem és bajomról új szakorvosi eredményeket kérnek , ellenkező esetben nem valószínű hogy III. csoportban maradok.Kérdésem milyen jog államban érünk ha egy Bírósági ítéletet felül bírálhatnak . és kétségbe vonják az igazság ügyi orvosszakértő vizsgálatát megállapítását. Létezik ilyen ebben az országban. visszaminősíthetnek egy súlyos mozgássérültet pár év eltelte után? Kérem segítségüket jogi állásfoglalásukat. segítségüket tanácsukat.

üdv. Josef52552

ujpesti # 2010.02.10. 15:25

2005.02.14-től III. csoportú, 67%-os rokkantnyugdíjas vagyok,2 .típusú cukorbetegség miatt.2004-től
Inzulinnal kezelt. 2005.04 hónapban infarktusom, majd 2005.09.hónapban 2 koszorúér csere műtétem
volt . 2009.08.hónapban kellett jelentkeznem felülvizsgálatra az ORSZI-ban .
Az idézésben volt egy pont,mely szerint akik az 52.életévüket betöltötték és a rehabilitációs járadékra
is jogosultak,kérhetik a végleges rokkantsági nyugdíj megállapítását.
A vizsgálatot elvégezte:Dr.Perger Zs. Eszter előadó szakértő. Szakvéleménye szerint Össz-szervezeti
Egészségkárosodás : 66% .Rehabilitációja nem javasolt.(egészségkárosodásának jellege,vagy mértéke)
Illetve életkora miatt.
Felülvizsgálata : szükséges 2010.januárban (szintén I.fokú)
2010.01.21-én 8 órára kaptam idézést , melyen megjelentem.Újból Dr.Perger Zs.Eszterhez küldtek.
8.órakor beadtam az irataimat,majd kb.10 perc múlva az irataimmal együtt átirányított egy másik
Rendelőbe,ahol Dr.Szodoray Péter előadó szakértő elvégezte a vizsgálatot .
Szakvéleménye szerint össz-szervezeti egészségkárosodás : 60% , rehabilitálható .
Kérdéseim : vajon miért nem az első vizsgálatot elvégző szakértő vizsgált megint ?
(talán nem merte felvállalni azt,hogy az első vizsgálati eredménnyel szemben ellentétes szakvéleményt
Kell adnia ?)
Vagy még mielőtt megjelentem már elvolt döntve ,hogy mostmár rehabilitálható vagyok ?
Szeretném megkérdezni,hogy a fenti ügyre hol,ill. kitől kaphatok jogorvoslatot ?
Tisztelettel

gattaga # 2010.02.12. 03:31

Tájékoztatásúl csak annyit tudok közölni a kérdezők felé,hogy a régebbi esetleírások,és azokra adott tanácsok szinte érdemüket vesztik,vesztették.Újabb tanácsokat,véleményeket szinte lehetetlen "normálisan" adni!Mind egyre többet,és többen elégedetlenek a kialakúlt helyzettel.Sajnálatosan NEM tudok egy orvosszakértővel sem érdemben kapcsolatot felvenni.De ami késik nem múlik!Javaslom aki már a 2.fokot is megjárta,hogy ügyvédhez fordúljon,hiszen nem jelent meg hivatalosan új jogszabály a vizsgálati módszerek,elbírálások terén.Valószínűleg belső utasítások tömkelege végett lett ilyen a most tapasztalt rendszer.Felháborítónak tartom,hogy rokkant,megváltozott munkaképességű,stb. embereket szinte állat módjára hajtanak (szerencsére egyenlőre nem a vágóhídra )a munka világának nevezett irányba.A bökkenő az,hogy ha valaki munkát vállal a rokkantnyugdíj,rehab.járadék mellet számíthat a rokkantsági besorolásának alacsonyabb osztálybavételére roszabb esetben "kiejtik" a rendszerből.Kívánokmindenkinek "szerencsés" elbírálást az ügyével kapcsolatban!
kati.n nick alatt író felhasználó említi:"De a Nyugdíjbiztosítónak ez sem elég, a bírónő tanácstalan."Tehát ameddig lagalább egy precedens értékű bírósági per végkifejletét nem teszi valaki itt "közkincsé" addig csak a sötétben tapogatózok én is,hiszen nem vagyok ügyvéd,bíró,orvosszakértő stb.
Akinek nem adtam válasz,előzőekben említett okokra vezethetővissza.
Tegnap kellet nekem is a rehab.járadékkal kapcsolatosan felkeresnem a regionális központot.Sokat nem akarok írni rólla,de megjegyzésként:Aki sokat okoskodik,azt visszavágatja a "kedves" ügyintéző az ORSZI elé,és ajánlásképpen tesz rólla,hogy NE kapja meg azt a bizonyos %-ot a delikvens!Szerencsére nem velem történt az eset,de egy sorstársammal akivel együtt végeztünk egy tanfolyamot.Mintha a "régi" rendszer árnyai keringenének a fejünk fölött kivont pallossal.Mert ugye akkor volt KMK!!!!(Közveszélyes Munkakerűlés!!!)Teljesen úgy beszélnek,éreztetik az emberrel,írattatnak alá számtalan kötelező együttműködési papírokat,mintha ez a törvény még éltben volna.

By
gattaga


By
gattaga

kati.n # 2010.02.12. 15:18

Köszönöm kedves válaszát Gattaga.
Szerencsére találtam egy okos ügyvédasszonyt, aki vállalta a képviseletemet. Miután a két peres eljárás során már kettő bíróság által kirendelt független orvosszalértő is megadta az 50-79 %-ot, a magyar törvények értelmében nincs lehetőség további szakértő kirendelésére, pl. az Egészségügyi Tanácsra. Nem lehet szakértőket halomra kirendelni, mert a Nyugdíjigazgatóságnak nem tetszik a véleményük.Ez már alkotmányos jogaimat is sértené. Az ORSZI próbálkozik mindennel, amely teljesen ellentétes a Polgári Perrendtartással. Ragaszkodni kell, és fogok is törvényi jogaimhoz.Ennyi bizonyítékkal bízom a kedvező ítéletben, ha nem, tovább megyek a Legfelsőbb Bíróságra.
A rokkantosítási ügyekben elszabadult a pokol. Az évekig húzódó és a betegek megélhetését végveszélybe sodró közigazgatási eljárások sok szempontból alkotmányellenesek és törvénytelenek. Aki teheti forduljon ügyvédhez, adjon hangot tiltakozásának a médiákon keresztül.A választásokig már sok változás nem lesz, gondolom az új kormány kicseréli az ügyben illetékes nyugdíjigazgatósági vezetőket, akik talán embernek veszik a betegeket és nem küldenek minket jogi úton a halálba.

tyukanyó55 # 2010.02.12. 16:49

Kuribali # e-mail 2010.02.09. 06:34

Kérdésem; a fellebbezési eljárás időtartamára kapok-e továbbra is nyugellátást amíg jogerőre emelkedik a döntés ?

Válaszolni szeretnék, mert én is hasonló cipőben jártam:
Igen , kaphat ellátást addig is, csak van egy komoly bökkenő az ügyben : Három hónapig kiküldik folyamatosan a nyugdíjat, amíg az I- II. fokú fellebbezés folyik.
Vesztes döntés esetén megkapja a felszólítást az Országos Ny . foly. igazgatóságtól, hogy 15 napon belül készpénzben fizesse vissza a jogtalanul felvett három havi nyugellátást !!
Én ezt a felszólító levelet karácsony szenteste ! kaptam meg.
Természetesen én sem tudtam volna visszafizetni, ezért megkérvényeztem a fizetés elhalasztását addig amíg a Munkaügyi Bírósági pernek vége nem lesz.
2010. július 30-ig kaptam haladékot a visszafizetésre.
Remélem addig a munkaügyi peremnek is vége lesz, a jövő héten lesz az első tárgyalásom!

Rettenetesek ezek az itteni kérdések, hiszen igazi emberi tragédiákat takarnak!!
Nekem is elvettek mindenemet, rokk. nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, mindent.
Hónapokig teljes ellátás nélkül maradtam, januártól áprilisig egy fillért sem kapok sehonnan!!

/helyesbítek: egyszeri 20 ezer forintot kaptam az önkormányzattól, osszam-szorozzam !/