Kedves ismerősöm SM betegséggel küzd. Tolószékbe kényszerült, csak a jobb kezét tudja használni. Önállóan nem tudja magát ellátni. Nem rehabilitálható, H csoportba sorolták. Táppénzre kényszerült. Dec. 31-én lejár az egyéves táppénzt. Beadta a kérelmét rokkantsági ellátásra, 2019. jan. eggyel megjelölve az ellátás kezdetét.
Azt gondolom, hogy nem elég körültekintő. Szerintem először a munkáltatójával kellene egyeztetni, mert 2018-ban neki munkaviszonya van. A munkaviszony megszűnése után jár neki a rokkantsági ellátás. Ezért a munkáltatóval beszélje meg, hogy a szabadságát pénzben megváltják vagy úgy adják ki, hogy dec. 31-ig leteljen vagy jan. egytől adják ki és a szabadság lejárta utáni naptól kérje a rokkant ellátást. Ugyanakkor azt is javasoltam, hogy a munkáltatóval arról is egyeztessen, hogy a munkaviszonya hogyan szűnik meg. Ő ne mondjon fel. Betegsége okán nem tudják az eredeti munkakörében foglalkoztatni, azzal egyenrangú munkakört nem tudnak felajánlani, tehát a munkáltatója nem tudja foglalkoztatni, a munkáltató mondjon fel. Ebben az esetben neki jár a végkielégítés. Jól gondolom? Mi ilyenkor a helyes eljárás? Jogszerűtlent nem szeretnék javasolni.
Köszönöm a segítséget.
Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék
Kedves beteg62!
Valóban elkerülte a figyelmemet, hogy még csak 57 éves vagy. A Rád vonatkozó nyugdíjkorhatár 65 év, ezért valószínű, hogy lesz felülvizsgálat. Három év csúszásban biztosan nincsenek!
Hello!
Legutóbb 3 évre kaptam meg a rehab járulékot, ami pár hónap múlva kifut. Mi történik ilyenkor? Nincs tovább ellátás? Újra felülvizsgálat és ott dől el?
Kedves v.zsuska!
Köszönöm! Bár igazad lenne ! De sajna mivel emelték 64 évre nyugdíj korhatárt, így én úgy tudom nem vonatkozik még rám ez. De lehet nem én tudom jól?
beteg62
A Járási Hivatal Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztály ügyintézője telefonos érdeklődésemre úgy tájékoztatott, hogy aki rokkantsági ellátásban (nem rehabilitációs ellátásban) részesül, és az esedékes felülvizsgálat időpontjában kevesebb, mint 5 év van hátra a nyugdíjkorhatár betöltéséig, azokat nem hívják be vizsgálatra, a behívó helyett értesítőt (lehet, hogy határozatot) küldenek arról, hogy a korhatár betöltéséig a kapott ellátást folyósítják tovább.
Üdv.mindenkinek !
Kinek mi a tapasztalata? Nekem 2018 novemberére van következő felülvizsgálatom határozatba írva. 57. éves rokkant ellátott
vagyok, C2 kategória. Legutóbb 2015 októberben, papírok alapján határozott bizottság. Nem tudom vannak-e csúszások.
Ha van valakinek tapasztalata akkor szívesen várom válaszát.
Mindenki segitségét köszönöm aki segitett engem abban hogy fellebbezzek az első és másodfoku itélet ellen.Most jött meg az igazságügyi orvasszakértöi vizsgálat eredménye amely ujra 70% ÖEK-et állapitott meg 2015-ig visszamenöen.A legközelebbi felülvizsgálat 2021-ben lessz,remélem nem kell mégegyszer vigigjárnom ezt az utat.Arra kérek és biztatok mindenkit hogy ne hagyjátok magatokat,és ne eggyezzetek bele a döntésbe ha nem értetek vele egyet.Nekem például azért vették lejjebb mert azt hitték hogy elmult a szivcsucsi aneuryzmám,már pedig egy általános orvosnak is tudni kell hogy az nem mulik el.Tehát ebből vonjatok le következtetést.
Kérdésem a következ? volna kedves fórumozók,valakit?l vették már el a 70%-os rokkantsági ellátást,amit másfél évvel elötte ök állapitottak meg
Hello
Egy olyan kérdésem lenne, hogy 2015.09 hónapban papírok alapján 51% OEK-vel, C2 kategoriába sorolt személynél rokkantsági ellátást állapítottak meg ami mellet özvegyi nyugdíjat is kap. Felülvizsgálat 2018.09 hónapban. Tehát 3 évvel később. Igen csakhogy 2017.10.14 betöltötte a 60. életévét ami után kb 1 hét múlva jött is egy levél a megyei kormányhivataltól hogy mivel 5 éven belül eléri a öregségi nyugdíj korhatárt így nem lesz felülvizsgálat. Viszont most érkezett egy levél a nyufigtol, hogy mivel özvegyi nyugdíjat kap így szükséges a 2018.09 kiirt felülvizsgál nála és ezért felkéri a megyei kormányhivatalt hogy végezze azt el aki értesíteni fog a vizsgálatról.
Volt már valaki hasonló helyzetben és mire lehet ilyenkor számítani? Illetve ha a felülvizsgálat csak később 2018.09 után történik meg, akkor az érintheti ez idő alatt a özvegyi nyugdíjat pl felfügeszthettík addig amíg nincs meg az eredmény? Oké mondjuk mikkor 2011-ben beadtuk a felülvizsgálati kérelmet amiből lett 2015.09 akkor is kapta közben, de kitudja most mi a helyzet ilyenkor. Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!
Én 10 éve vagyok leszázalékolva a gerincemmel. Eddig Kiskunhalasra kellett felülvizsgálatra menem, de most Kecskeméten kell megjelenem. Esetleg megtudja valaki mondani, most miért máshová hívtak be, mi lehet az oka? Kicsit aggaszt a dolog! Esetleg veletek is történt ilyen? Ha igen kedvezőben alakultak a dolgok vagy rosszabbul? Amúgy C2 kategóriában vagyok 38% megmaradt egészségi állapottal 2 éve voltam utolsó felülvizsgálaton. Állandó fájdalmaim vannak ellátásban segítségre szorulok.
Köszönönöm szépen ajsaMK!!
AZ 1095 nap munkaviszonynak feltétlen meg kell lennie 3 év alatt?
Ha nincs meg, akkor érdemes benyújtani az igénylést?
Köszönöm!
vicki78!
Nem a betegség típusától függ, hanem hogy mennyi össz-szervezeti egészségkárosodást (ÖEK) állapít meg a bizottság. Ha ez eléri a 40 %-ot, akkor jogosult vagy a rehabilitációs vagy a rokkantsági ellátásra.
Kedves Mindenki!
Az érdekelne, hogy pszichiátriai betegség esetén megadják-e a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást?
Van tapasztalatuk ezzel kapcsolatban?
Illetve az 5 év alatt valóban meg kell lennie az 1095 nap biztosított jogviszonynak?
Köszönöm szépen!!!
Kedves Mindenki!
Múltkor valahol azt olvastam, hogy a felülvizsgálat idejére is meg kell szüntetni a munkaviszonyt. Én úgy tudtam, hogy az ellátás kezdő napján kell megszüntetni vagy fizetés nélküli szabit kivenni, ez az információ teljesen meglepett? Ugye jól tudom, hogy a felülvizsgálat idejére nem kell?
köszönöm szépen!
Kedves Mindenki!
Múltkor valahol azt olvastam, hogy a felülvizsgálat idejére is meg kell szüntetni a munkaviszonyt. Én úgy tudtam, hogy az ellátás kezdő napján kell megszüntetni vagy fizetés nélküli szabit kivenni, ez az információ teljesen meglepett? Ugye jól tudom, hogy a felülvizsgálat idejére nem kell?
köszönöm szépen!
Tisztelt Rokki és mama20 és mindenki!
Rokkihoz hasonlóan 2015-ben az és komplex felülvizsgálatomban is ez szerepelt:
"Egészségi állapot véleményezhető : folyamatosan
Felülvizsgálat : felülvizsgálata nem javasolt"
C1 és 50%
Mivel most áprilisban járt le a 36 hónap újra kéretem a felülvizsgálatomat a rehabilitációs ügyintéző javaslatára.
Jól értelmezem nem is kellet volna kérnem a komplex felülvizsgálatot?
És ennek eredménye képen maradt a C1, 50% csak az éllátásom csökkent kb 18.000 Ft-al.
Amúgy 2003 óta vagyok leszázalékolva balesetből származó combamputációval.
Akkor most mi a helyzet félre tájékoztattak???
2003-2012 között nem kellett felülvizsgálatra mennem végleges voltam /állapotrosszabbodás néven kérhettem volna,de nem kértem./
De akkor mit jelent az,hogy a Rehabilitáció 36 hónap?
Válaszokat előre is köszönöm.
T.mama20 !
Természetesen nem Önnek szólt a kritika,hanem a jogalkotóknak.
Nem értem miért nem tudnak közérthetően,egyértelműen fogalmazni.
T.mama20 !
Köszi.
Mindenesetre fogalmazhatnának egyértelműbben.
Mert a "nem javasolt" nem egyértelműen jelenti a véglegest és a "Egészségi állapot véleményezhető : folyamatosan" pedig főleg arra utal,hogy nem végleges.
Remélem ,most már 8 felülvizsgálat után VALÓBAN nem citálnak be többet.
Még egyszer köszönöm.
T.mama20 !
Tudom,hogy dolgozhatnék,de sajnos nálam az nem megy.
Visszatérve a kérdésemre,az "Egészségi állapot véleményezhető : folymatosan" akkor nem azt jelenti,hogy gondolnak egyet és berendelnek ?
Amúgy C2-t kaptam.
T.mama20 !
Köszönöm.
A"felülvizsgálata nem javasolt" mondatból ilyesmire gondoltam,de az "Egészségi állapot véleményezhető : folymatosan" mondat bezavart kicsit.Mivel ha többet nem rendelnek be felülvizsgálatra akkor nem értem mit véleményeznek folyamatosan az egészségi állapotomon.
T.mama20 !
Látom Ön képben van és megkérdezném,hogy az alábbi mondatok pontosan mit jelentenek a határozatomban.
"Egészségi állapot véleményezhető : folymatosan
Felülvizsgálat : felülvizsgálata nem javasolt"
Köszönöm előre is a válaszát.
mama20: Írtam Önnek email-t.Megtisztelne, ha válaszolna.( szerelő12, mnj?) Köszönöm
Üdvözletem!
Rokkantsági ellátás után is jár az özvegyi nyugdíj?
Előre is köszönöm!
Szerintem majd írnak egy levelet ,hogy minden marad úgy ahogy volt.
Szép napot!
Betöltve a 61. évemet és már 24 éve leszázalékolva érdeklődnék,hogy várható még a behívás? Bár tény,hogy a 3 évvel ezelőtti vizsgálat után kapott C/2 és rajta a következő vizsgálat időpont 2018. Sajnos a reuma artrosis, diabétes,magas vérnyomás stb nem fogok kigyógyulni. :( Köszönöm a választ!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02