Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


berandika # 2010.12.29. 16:34

Kedves fórumozók!

Hogy teljes legyen a fejetlenségről kialakított képetek, röviden elmondom, hogy a férjem hogyan járt az ONYF-el: 2010. július helyett 2010. október 17-re hívták vissza az ORSZI-hoz,az eredményt december elején kapta: 50 % rehab.járadékra javasolják (régen 67,5 %-os volt). Örültünk neki, hogy legalább megkapta az 50-et! Jött az adatlap kitöltés, a levelezgetés és kb egy hete kapott egy levelet, hogy be kell fáradni személyesen a nyíregyházi ONYF ügyfélszolgálathoz, de azt nem írták, hogy mit kell vinni, stb, így felhívtam, hogy ugyan már miért is kell menni. A hölgy válasza: a férjemnek kérni kell a rehab.járadék iránti igényének a felfüggesztését, mert még a 2011. évi programjuk nem érkezett meg, csak január végén vagy február elején fog és csak akkor tudnak újra foglalkozni az üggyel! Én kérdeztem kissé felháborodva, hogy akkor ez azt jelenti, hogy kb márciusig nem fog semmilyen ellátást kapni, mire ő: de igen, hogyne kapna ... majd utólag fizetik ki! Ja persze, a sárga csekkeket meg a szomszéd fogja kifizetni addig, vagy írok egy levelet a szolgáltatóknak, hogy mivel nincs új program az ONYF-nek, ezért majd később fizetek... NEVETSÉGES!!!

kisdiko # 2010.12.29. 17:01

Kedves berandika!

A sárga csekkeket azoknak kellene kifizetni akik ezeket a döntéseket meghozzák! Vagy még jobbat tudnék: Elvenném a több százezres fizetésüket úgy márciusig, azután éljenek meg ahogy tanulták! Végül is tőlünk is ezt várják mert velünk betegekkel ezt meg lehet tenni, nem igaz? Nehezen de elhiszem, hogy ez ma Magyarország! Sajnos ez ellen senki nem tesz semmit!!! Ugyan, ki merne bármit is tenni, ki merné megállítani ezeket a gátlástalan embereket akik a törvények mögé bújva rengeteg ember életét megkeserítik vagy tönkreteszik? Ha egy pénzzel kitömött borítékot adnál a megfelelő helyre, biztos elintéznék az ügyeteket napok alatt! "Már ha futja borítékra"! Üdv.

Jurisz # 2010.12.30. 07:33

Az utóbbi hozzászóláshoz csak azt a kommentárt fűzném, hogy a rendvédelmi szervek, vagyis a rendőrség, a polgári védelem, a vám- és pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtási szervezet, az állami és hivatásos önkormányzati tűzoltóság, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai 25 év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött szolgálati idő után szolgálati nyugdíjra jogosultak.
Rokkantsági nyugdíjra viszont szolgálati idejükre tekintet nélkül jogosultak, ha az egészségkárosodásuk eléri a legalább 50%-os mértéket.

Túlélő # 2010.12.30. 07:56

Jurisz!
Ez biztos? Az egyik ismerősöm 86%kapott,de nem kap rokkantnyugdíjat,mert nincs meg az előírt munkaviszonya a korához mérten.Csak szoc járadék jár.Amennyiben van rá rendelet,légyszi írd le hol találom.Köszönöm.

Jurisz # 2010.12.30. 15:04

1996. évi XLIII. törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról
185. § (1) Szolgálati idejére tekintet nélkül rokkantsági nyugdíjra jogosult a hivatásos állománynak az a tagja, akinek az egészségkárosodása eléri a legalább 50%-os mértéket.
(3) Akinek a rokkantságát az orvosi felülvizsgálat megszüntette és a rokkantság idejét is beleszámítva a szolgálati nyugdíjjogosultság feltételeivel rendelkezik, a továbbiakban részére szolgálati nyugdíjat kell megállapítani és folyósítani."

Kérdezz csak bátran, "az úttörő ahol tud, segít":-)))

Különben boldog új évet minden topik"lakó"nak!

Túlélő # 2010.12.30. 15:37

Jurisz
Köszönöm a választ. Neked is BUÉK.

liza56 # 2011.01.01. 09:02

Itt az új év, új jót hozzon,
régi jóktól meg ne fosszon,
de ha az új jót nem is hozhat,
vigye el a régi rosszat!
BoldogÚj Évet Kívánok!

jácintka # 2011.01.01. 13:47

Jó lenne elgondolkodni a törvény alkotóknak, hogy mit keres a munkaügyi bíróságon egy egészségügy probléma.
Miért.?Nézzük csak meg az orvosi mű hiba pereket hol tárgyalják?
A másik ha valaki vissza emlékszik még a háromszáz forintos vizit díjra bizony aki akkor ment vizsgálatra az ORSZI- be.
akkor bizony ott le kellett perkálni 300 forintot.
Vagyis egészségügyi szolgáltatást vettünk igénybe.
Ha tehát az orvosnak nevezett ORSZI vizsgáló valami melléfogott az orvosi műhiba.
Ha a másodfok megemeli százalékot akkor már végképp érdekes a dolog .
Vagyis két ORSZI alulképzett mond ellent egymásnak !
Úgy hogy változatlanul mondom nem a munkügyi bíróságon van a helye a rokkantsági ügyeknek.
Hogy mégis oda tették elgondolkodtató, hogy vajon miért.

kobeka # 2011.01.01. 20:41

A fogyatékossággal élők világnapján. (2010)

"Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a jövő évben a újabb projekteket indít. Ezek egyike, a betegjogok érvényesülésének vizsgálata a fogyatékossággal élők egészségügyi ellátásának körülményeit, az egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférésüket is feltérképezi."

"A magyar uniós elnökség a gazdasági-szociális jogok érvényesítését fogja előtérbe állítani, olyan témákban, mint gyermekjogok, gyermekszegénység, a gyermekekkel szembeni szexuális erőszak, illetve a hajléktalanok és a nyugdíjasok problémái."

http://obh.hu/ itt találtam ezeket.

aperten # 2011.01.01. 22:53

Jácintka!

Különösebb jelentősegét én nem látom annak, hogy a munkaügyi bíróságok tárgyalják, szerintem egyszerűen terhelés elosztás miatt van ez csak így. És ezek a perek hivatalosan nem az ORSZI szakvélemények ellen indulnak, hanem a társadalombiztosítási szerv által meghozott határozat ellen. (Amik döntően persze a "szakvéleményre" alapul) Tehát úgy van a jogi háttér megkonstruálva, hogy közvetlenül nem tudod az ORSZI-t perelni. Legalábbis polgári peresen nem. Azonban ismerve a helyzetet, azt mondom, hogy sürgősen büntető feljelentéseket kellene tennie nagyon sok embernek, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekmények miatt. Ugyanis itt beteg, rászorult embereket tömegesen hoznak olyan helyzetbe, hogy megélhetésüket jelentő ellátásukat megvonják, gazdaságossági megfontolásból,aljas módon. Ennek következtében sok beteg embernek többé-kevésbé ellehetetlenül az élete, nem tudja megvenni az élelmiszert, gyógyszert. Ez kvázi gyilkossági kísérlet, de a foglalkozás körében elkövett veszélyeztetés szerintem mindenképpen áll. Méghozzá nem is a gondatlan, hanem a szándékos alakzat, mivel a tetteik következményeivel tisztában vannak ezek az "ORV-os"-ok. Persze ismerve a hazai viszonyokat, a rendőrség el fogja a többségét utasítani a feljelentéseknek, mert a rendőri vezetők előszeretettel menekülnek a rokkantnyugdíjazásba, ha melegszik a lábuk alatt a talaj. (2006-os rendőrbűnözők közül sokat rokkantosítottak). De az elutasítás ellen panasszel lehet élni, abban már az ügyészség dönt. Ha az helybenhagyja a nyomozás elutasítását, akkor pótmagánvádlóként lehet a bíróság elé állíttatni a veszélyeztető "ORV-os"-t. Csak itt már ügyvédet kell fogadni, annak kell képviselni a bíróság előtt a vádat az ügyész helyett. A feljelentést és a panaszt maga is megírhatja bárki - a cselekvést kizáró gondnokság alá helyezettek kivételével. Ha pedig még a bíróságon is megsérülnek pl a tisztességes eljáráshoz való jogok, akkor az Emberi Jogok Európai Bíróságához lehet fordulni kérelemmel, a Római Egyezmény megsértése miatt. Itt sem kötelező ügyvédi képviselet, de nem árt jogban járatos emberrel megkonzultálni, mit-hogyan. Nekem van már ott beadványom, ha valaki eljut eddig szívesen segítek neki. De ez csak az utolsó lépés lehet, a hazai jogorvoslati lehetőségeken végig kell menni.
Azt gondolom, társadalmilag rendkívül hasznos lenne, ha minél többen végigjárnák ezt.


# aperten

aperten # 2011.01.01. 23:03

A másik dolog, hogy sokan leírták itt is, hogy leletekkel igazolt diagnozisokat nem vezetnek fel a vizsgálati lapra az ORSZI-nál. Nem szabad ezt sem hagyni, ragaszkodni kell a pontos dokumentáláshoz, ha mégsem vezetik fel, akkor meg feljelentést kell tenni közokirat hamisítás miatt.


# aperten

Túlélő # 2011.01.02. 07:02

Jó reggelt!
Az előző hozzászóláshoz.-nekem sem fel vezettek fel jó néhány diagnózist,amit meg felírtak,ahhoz nem írtak %-ot.Az első tárgyaláson és a másodikon is szóvá tettem,jegyzőkönyvbe mondtam,és mégsem történt semmi.A mulasztó"dr" ???nőt még csak fel sem szólítótták,hogy korrigáljon.Nem szívesen állok neki pereskedni,egyenlőre jó lenne ha ennek a végére érnék,mert 19 hónap jövedelem nélkül nagyon hosszú,és idegileg is kikészültem.Szerintem ők erre alapoznak,hogy feladjuk. Pénzem sincs a gyógyszerekre,nemhogy ügyvédre.

jácintka # 2011.01.02. 09:17

Aperten!
Ezt írtam le egy ügyvédnek , hogy polgári perben perelni az ORSZI-t foglalkozás körében elkövetett...
Nem lehet !Nincs rá jogszabály vagy törvény.

Túlélő # 2011.01.02. 09:34

Egyre jobb!
Esélyünk mint halnak a homokozóban.

igazság? # 2011.01.02. 10:04

Tisztelettel szeretnék boldog új esztendőt kívánni minden fórumozónak.
Segítségként elmondanám, hogy minden megyében van "Nép ügyvédje"ahol a szociálisan rászorúltaknak ingyenesen jogi tanácsokat adnak, és jogi képviseletet bíztosítanak. Mindenkit csak kitartásra buzdítanék! Sok szerencsét!

kobeka # 2011.01.02. 20:10

2011. január 1-től a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal névmódosulásával létrejön a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSz), mely a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi ágazati feladatok, a foglalkoztatási rehabilitáció, a rehabilitációs akkreditációs ügyek, valamint a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat feladatai kivételével a feladatellátás szempontjából a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal általános és egyetemes jogutóda.
Ezzel egy időben létrejön a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSzH). A Hivatal feladatköre a következő (kiemelten a támogató szolgáltatás szempontjából fontos elemeket):

7. § (1) A Hivatal a jogszabályban meghatározott közigazgatási hatósági eljárásokban szakhatóságként vesz részt, e feladatkörében szakhatósági állásfoglalást ad

  1. a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátás,
  2. a hozzátartozói nyugellátás,
  3. a baleseti járadék,
  4. a rehabilitációs járadék,
  5. a rokkantsági járadék,
  6. a rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék,
  7. a fogyatékossági támogatás,
  8. a bérpótló juttatás, a rendszeres szociális segély,
  9. a magasabb összegű családi pótlék,
  10. a bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka,
  11. a bányászati dolgozók társadalombiztosítási kedvezményei,
  12. a hadi rokkantsági ellátások

megállapításához.

(2) A Hivatal a jogszabályban meghatározott esetekben szakértői feladatokat lát el, e feladatkörében szakvéleményt ad

  1. a keresőképesség vagy keresőképtelenség elbírálásáról,
  2. a táppénzes időszak alatt megállapítható egészségkárosodásról,
  3. a baleseti táppénz idejének meghosszabbításához,
  4. a súlyos fokozatú demens megbetegedésről,
  5. a fogyatékos személyek alapvizsgálatához, a rehabilitációs és szociális foglalkoztatási alkalmassági vizsgálathoz, továbbá a szociális intézményekben ellátott személyek állapotának felülvizsgálatához,
  6. a közúti járművezetők egészségi alkalmasságáról,
  7. a súlyos mozgáskorlátozottságról,
  8. a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai egészségi alkalmasságának felülvizsgálata során az egészségkárosodás mértékéről,
  9. a nemzeti helytállásért pótlék elbírálásához szükséges egészségkárosodás mértékéről,
  10. a nemzeti gondozási díj elbírálásához szükséges egészségkárosodás mértékéről,
  11. az 1945–1963 között törvénysértő módon elítéltek juttatásainak megállapításához szükséges egészségkárosodás mértékéről,
  12. a kárpótlási jegy ellenében járó életjáradék megállapításához szükséges egészségkárosodás mértékéről,
  13. a felsőoktatásban részt vevő hallgatók fogyatékosságáról.

9. § A Hivatal – módszertani feladatkörében – kidolgozza és rendszeresen felülvizsgálja

  1. a rehabilitációs, valamint a szociális ellátások és szolgáltatások iránti szükségletek felmérésének és értékelésének a szempontjait,
  2. a feladat- és hatáskörébe tartozó vizsgálatok szakmai szabályait, a 7. § szerinti ellátásokra való jogosultság megállapításához szükséges szakértői véleményezés szakmai rendszerét.
aperten # 2011.01.02. 22:27

Jácintka!

Valamit félreértettél!
A foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés nem polgári peres ügy, hanem büntető per tárgya. Azt kell elérni, hogy büntetőbíróság elé kerüljenek, azok a gazemberek, ha másként nem megy, pótmagánvádlóként kell öket beidéztetni.

IGENIS VAN rá jogszabály!

Idézek a hatályos büntető törvénykönyvből:

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés

171. § (1) Aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.502 503
(2) A büntetés

  1. három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,
  2. egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,504
  3. két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget

okoz.
(3) Ha az elkövető a közvetlen veszélyt szándékosan idézi elő, bűntettet követ el, és az (1) bekezdés esetén három évig, a (2) bekezdés esetén - az ott tett megkülönböztetéshez képest - öt évig, két évtől nyolc évig, illetőleg öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


# aperten

Gömbvillám # 2011.01.03. 06:26

Boldogabb, igazságosabb, egészségesebb, élhetőbb Új Esztendőt kívánok Mindenkinek Szeretettel!

A nép ügyvédje! Rokkant-nyugdíjasként, egyedül tartom el középiskolás gyermekem. Pénz gyógyszerre sincs mindig, nemhogy ügyvédre. Végigjártam a nem kis tortúrát mire ügyvédet választhattam a kapott listából. A 23.-nak nem mondtam el a telefonban hogy ingyenes vagyok, mert az addig felhívottak nem vállalták a peremet. Hirtelen TELE VOLTAK munkával! Az utolsó nem mosolygott miután segítségét kértem, és ELŐVETTEM az INGYEN Ügyvédre jogosító papírt. Tárgyalásokra el se jött. Az email-eimre nem válaszolt. Egy fillért sem ért a munkája, de fog kapni érte az államtól, bár nem csinált érte semmit! Nem tudom mit fog kiszámlázni. Mindig én mentem térd, csípő és gerinc műtött, glaukómás, asztmás, stb. betegként a lakására, ahol a férje járkált körülöttünk, míg a problémámról beszéltünk és PORSZÍVÓZOTT! Problémám nem oldódott meg! Sőt! Erről ennyit.
7.éve vagyok rokkant nyugdíjas. 2010 8 hóban behívtak, tucatnyi betegségeimből 1 szerepelt BNO kóddal a kiküldött határozatban! eddig 13 volt) Kérdésekre nem hagytak válaszolni, állandóan félbeszakítottak! A vizsgálatból - amit annak neveznek - semmit sem lehet orvosilag megállapítani a betegségeimből! Beírták: eléri a talajt ujjaival előrehajlásnál. A térdemig sem ér le az ujjam. Nem tudok előre hajolni a gerinc fájdalomtól. Ez csak 1 kiragadott példa. 2 orvos aláírása és pecsétje volt a határozatban, de csak 1 orvos volt. 40 %-ot kaptam! Szociális járadékot! Kipakoltam rendesen a fellebbezésemben! - ÚJRA I FOKRA kerültem !?. Most is 1 orvos volt. Megadta a minimum 50%-ot, DE csak FÉL évre! Itt már 8 BNO kód szerepelt a betegségeim felsorolásánál, de ez még mindig hiányos! 3 hónap difivel 2 merőben más vizsgálati eredmény, 2 HOZZÁÉRTŐ, JÓL FELKÉSZÜLT ORSZI orvostól!
Elmondták decemberben a TV-ben, hogy a szanálás után is túl sok a rokkant, így még a jelenlegieknek a 30 %-át ki kell dobni a rokkant nyugdíjból, mert nincs pénz rájuk! Akik megkapták 2-3 évre 2010 első félévében, azokat újra behívják 2011-ben. Folytatódik a szanálás!

Túlélő # 2011.01.03. 13:57

Szép napot mindenkinek.2011 január 1-től létezik a-
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSzH). A Hivatal feladatköre a következő (kiemelten a támogató szolgáltatás szempontjából fontos elemeket):

7. § (1) A Hivatal a jogszabályban meghatározott közigazgatási hatósági eljárásokban szakhatóságként vesz részt, e feladatkörében szakhatósági állásfoglalást ad.
Akkor most csak más lesz a gyerek neve?vagy az orvosok is mások lesznek????Mert a rokkantság is hozzájuk tartozik.Visszaolvasol és megtalálod lejebb a linket.Szeptember óta várom a tárgyalásra az időpontot.Gyanítom azért húzták januárig,hogy életbe lépjen ez a jogszabály.Most már tényleg nem tudom mire számítsak.Valaki megy mostanában bíróságra?,ha igen írjon mindenképp.Köszönöm.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.01.03. 15:35

Szia Túlélő!

Én január 13 án megyek 13 órára a bíróságra tárgyalásra.Majd megírom ,hogy mi lett annyit tudok újra kirendelnek egy szakértőt.

kobeka # 2011.01.03. 21:39

ferife

"...A rehabilitációs hozzájárulást akkor köteles a foglalkoztató megfizetni, ha legalább 20 munkavállalót foglalkoztat..."

Véleményem szerint ezzel feleslegesen foglalkozol
mert a vállalkozók/munkaadók nem hülyék. Ők a pénzt, a profitot akarják. Például, ha egy vállalkozásnak szüksége van, 35 fő (egészséges) munkavállalóra és nem akar rehab. hozzájárulást fizetni simán kikerülheti azt. A munkaadó csinál még egy céget és a két cég között megfelezi a létszámot, és mindjárt 20 fő alatt lesznek. Esetleg pár munkavállalóból "alvállalkozókat" csinál...több ötletet nem akarok adni senkinek.

A befizetett rehab. hozzájárulásból mi nem látunk egy fityinget sem.

Jobbulást kívánok a trombózisod miatt. Kérhetsz alvadásgátlót tablettában az úgy olcsóbb. A közgyógy keret, ha jól tudom emelhető, és van eseti gyógyszer keret is. Az OEP-nél is lehet plussz gyógyszer támogatást kérelmezni.

Dánesz # 2011.01.04. 08:19

Ordítozás, botrány: Szürreális eset a Budapesti Orvosszakértői Intézetnél
Egy vizsgálat

2010. január 18. tényleg vacak egy nap.

Hószitálás, csontig hatoló nedvesség, jeges utak. Egymásba kapaszkodva, dülöngélve csoszogunk el a Gyorskocsi utca 25.-ig. Impozáns épület, talán kissé fenyegető. A nagy hatalmú BOI székel itt, a Budapesti Orvosszakértői Intézet. A bíróságok ide rendelik a fővárosi polgárt, hogy a fehér köpenyes hölgyek és urak szakértő jelentéseikkel véglegesen eldöntsék a perek kimenetelét.

A fontos helyhez impozáns kapu dukál. Az ajtó mögött végtelenbe vesző lépcsősor.

A feleségem – mert őt kísérem ide – visszahőköl. Amúgy is tele szorongással: orvostól orvosig, alapvizsgálattól felülvizsgálatig küldik, gyanakvó tekintettel kérdezgetik, méricskélik, tapogatják évek óta. Rokkantnyugdíjas.

Néha levelet küldenek neki, százalékokkal bombázzák, a sorok közt félreérthetetlenül utalnak rá, hogy megvonják, hogy újraértelmezik, hogy rehabilitációs munkára küldik, hogy egy mozdulattal visszalökik az egészségesek közé, hacsak... Hacsak nem megy el újabb és újabb felülvizsgálatra, ahol gyanakvó tekintettel ismét méricskélik és tapogatják.

Egy ponton elfogy a türelmünk, bírósághoz fordulunk. Legyen vége ennek a körtáncnak. Állapítsa meg egy jogi testület, rokkant vagy nem.

Véglegesen. Örökre.

Ezért vagyunk most itt, a lépcső alján. Ide, a BOI-ba rendelt bennünket egy burkolt fenyegetéseket tartalmazó idézés. Ne késs, ne halassz. Jelenj meg. Hozd magaddal. Készülj fel. Emelet, szobaszám.

Fentről, a megszámlálhatatlan lépcsőfok tetejéről ránk rivall egy hang. Hova, miért?!

Lobogtatjuk a papírt. Emelet, szobaszám. Az árny fentről megengedően int. Felmászhatunk a magasba.

Lassan megy. A feleségem húzza a lábát, ez a pocsék idő, a januári, nem tesz jót neki. Valahogy felevickélünk. A harmadikra már lifttel mehetünk, az első, a jól teljesített feladat jutalmaként.

Kilenc óra, erre az időpontra lettünk berendelve, megnyugszunk. A folyosó kihalt. Negyed tízkor nyílik az ajtó, félig. Vékony nőalak sejlik fel, személyit kér, idézést, orvosi papírokat. A terebélyes paksaméta épp csak befér a résen, ajtó csukódik.

Háromnegyed tízkor a portás felkísér egy lányt. Bekopog, bemegy. Néhány másodperc múlva a portás beinvitálja a lányt a szobába, majd visszaliftezik az őrhelyére.

Várunk. Húsz perc múlva a lány kisétál, elmegy. Újabb fél óra telik el.

Negyed tizenegykor meghalljuk a feleségem nevét, kiabálják bentről. Kopog, bemegy.

Üldögélek a padon, az ásítozó folyosón mintha visszacsavarták volna az időkereket. Ilyen padon huszonöt éve nem ültem, ilyen falszínek között, ilyen ajtók előtt. Elábrándozom.

Durva hang riaszt föl. „Nekem ne húzza itt az időt, kinn egy csomóan várakoznak!” – üvölti benn egy férfi. Ezt némiképp erős túlzásnak érzem, hiszen egymagam unatkozom idekünn.

Meghallom a feleségem hangját is, ezt kiáltja: „Hívja be a férjemet a folyosóról, szeretném, ha tanúja lenne az ön vizsgálatának!”

(Az olvasó türelmét és megértését kell kérnem, hogy ilyen részletességgel idézem fel annak a délelőttnek a történéseit. Ám – úgy gondolom – ennek a szürreális és mégis hétköznapi históriának távolabbra mutató tanulságait csak így lehet megérteni.)

Felugrom, fülemet az ajtóhoz szorítom. Röstellem, de hallgatózok.

Kis csönd, majd az előbbi férfihang üvöltve ismételgeti: „Szóval megtagadja a vizsgálatot?! Megtagadja?!” A feleségem síró hangja pedig újra és újra rárímel: „Nem, nem, nem!”

Aztán csend.

Később megtudom, dr. H. J. azért ragadtatta el magát, mert nejem részletesen óhajtotta elmondani betegségeinek egyébként valóban nem rövid történetét. Arról is később értesülök, hogy erre kifejezetten dr. H. J. kapacitálta. De a doktor úr nem számított ilyen bonyolult históriára, nyilván azonnal megbánta, hogy szubjektív kórtörténetre hatalmazta fel a pácienst. Időhúzásnak vélte a felsorolást, s mert tudta, hogy beteg ügyfél leüvöltve szelídül, beteg ügyfélre a megfélemlítés hat igazán – hát kieresztette sztentori hangját.

Aztán csend lesz, és én, nyugtalansággal a lelkemben, visszaülök a helyemre.

Fél óra elteltével feleségem kisírt szemekkel kitámolyog a szobából, s egy ideig nem hajlandó beavatni megaláztatásának újabb fejezetébe.

Ugranék az időben, két és fél hónapot. Akkor kapjuk meg a bíróságtól dr. H. J. igazságügyi orvosszakértő úr szakvéleményét. Elámulunk.

A doktor úr szakmai, hivatalos jelentésébe két rafinált, privát megjegyzést csempész. Egyrészt megsúgja a tisztelt bíróságnak, hogy a beteg „járása demonstratívan sántító”.

Buzgó kutatásba kezdünk. Megkeresem a tárgyban szakértő barátaimat, hátha létezik valamilyen különleges orvosi módszer, esetleg tanulmány, amely alapján egy tanult szemlélő képes megkülönböztetni egymástól az igazi sántákat az álsántáktól.

Nem tudnak ilyesmiről.

Kénytelenek vagyunk feltételezni, hogy dr. H. J. szakértő úr az elejtett mondattal azt kívánja sugallni: feleségem szimulál. De hát a feleségemnek sajnos nincs szüksége „demonstratív” sántításra. Ő az elmúlt években több gerinc- és vállműtéten esett át, folyamatos, nehezen elviselhető fájdalmakkal küszködik.

Mindenesetre megnézzük a BOI honlapját is. Kiderül, dr. H. J. komoly publikációs tevékenységet fejt ki orvosi műhibaperekben, üzleti biztosítók elleni perekben, kábítószer- és gyerekrablási ügyekben, de ortopéd szakmai ügyekben egyetlen publikációját sem találjuk. Ebből azt a következtetést vonjuk le, hogy dr. H. J. úr nem ortopéd szakorvos. Ez a tény szöget üt a fejünkbe.

Az elmúlt évtizedben megtapasztaltuk ugyanis, hogy feleségem betegségét csupán fizikális vizsgálattal nem lehet diagnosztizálni. Ehhez előzetes röntgen- és MRI-felvételek szakorvosi értékelése szükséges. A konkrét állapotot egy gumikalapáccsal, egy reflexvizsgálattal – ahogy dr. H. J. szakértő úr ezt a január 18-i vizsgálatkor végezte – felmérni szakmai nonszensz!

Ám ez a finom, tendenciózus sugallat semmi ahhoz képest, ami a szakértői jelentés egy másik, kiemelt helyén található. Ebben dr. H. J. nem kevesebbet állít, mint hogy a beteg „kiabál és káromkodik”.

A mondat végképp szíven üt minket. A történtek ilyen ördögi elferdítése nyílt üzenet a bíróságnak: a vizsgált személy csaló és agresszív, tessék ítélkezni!

Ezek után nem igazán meglepő, hogy dr. H. J. azzal a Karinthy Frigyes tollára méltó konklúzióval bocsátja a bíróság elé szakvéleményét: a beteg állapotában a „megfelelő kezelés hatására javulás is előfordulhat, de... rosszabbodás is bekövetkezhet”.

Legyen ez történetünk első felvonásának zárómondata, s következzék a második felvonás.

Ez úgy kezdődik, mint a népmesékben. A bíróság nem fogadja el dr. H. J. szakvéleményét, magasabb szintű orvosszakértői vizsgálatot rendel el.

Én pedig levelet írok a BOI igazgatójának. Kétoldalas irományban tájékoztatom az igazgató urat a történtekről. Abban reménykedem, bizonyos konzekvenciákat talán levonhatnánk az esetből. Tettetett naivitással megérdeklődöm: ki védi meg a betegeket az ilyen jellegű túlkapásoktól? Miképpen kerülhető el az olyan műhiba, hogy nem a megfelelő szaktekintély vizsgál meg egy beteget? Hogy az igazgató úr is fontosnak tartja-e: a beteg ne bűnözőnek érezze magát a BOI falain belül, empátiával, megértéssel kezeljék panaszait, ne feudális alá-fölérendeltségi viszony jellemezze a páciens-orvos kapcsolatot?

A levelet április 19-én adom postára, ajánlva. Mintha egy palackot dobtam volna a hatalmas, kék óceánba. Sem az igazgató úrról, sem dr. H. J.-ről nem hallunk – soha többé.

A harmadik felvonásban, mint egy tökéletes romantikus drámában, megtörténik a deus ex machina.

A legmagasabb rangú orvosi bizottság megállapítja: feleségem nem szimulál, betegségében javulás nem várható, felülvizsgálatára nincs szükség. Novemberben kezünkben az ítélet is: véglegesen rokkant.

Rémálmaimban néha látom a Gyorskocsi utcai épületet, ahová a szegény páriák felvonszolják magukat a végtelen lépcsősoron, bebocsátást nyernek dr. H. J. szentélyébe, némiképp megalázzák őket, majd visszaküldik valamennyit az egészséges magyar polgárok boldog, népes családjába.

Ma reggel találtam ezt a cikket gondoltam megosztom veletek. Minden jót

vbartamonika@citromail.hu # 2011.01.04. 08:59

Szia Dánesz!

Hát ez igen szép cikk volt ,ez übereli a Fehérvári tapasztalatunkat nem csak nekem hanem másnak is .Hogy mire ki jössz a vizsgálóból már te is kezdesz kételkedni ,hogy tényleg beteg e vagy ?Mivel szúgerálásí módszerrel beléd akarják beszélni a dolgokat, ahogy ők gondolják és nem ahogy vannak és mi gondoljuk .És azt hiszem ,hogy evvel kiveséztem a tényt.

Veci # 2011.01.04. 10:33

ITT van a nyugdíj utalás időpontja 2011-re, az alábbit mentsétek le:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a nyugdíjak folyósításáról http://www.onyf.hu/

Január 12. Szerda
Február 11. Péntek
Március 11. Péntek
Április 12. Kedd
Május 12. Csütörtök
Június 10. Péntek
Július 12. Kedd
Augusztus 12. Péntek
Szeptember 12. Hétfı
Október 12. Szerda
November 11. Péntek
December 2. Péntek


Üdvözlettel Veci

Túlélő # 2011.01.04. 14:21

Dánesz!
Csatlakozom az előttem íróhoz.Sajnos nem egyedi a történet.Én is azt mondom,hogy ez még Székesfehérvárt is űbereli.Lehet én is eljutok a hatalmas épületbe,és majd arra gondolok a folyosón amit leírtál a nejed vizsgálatáról.Már most rosszul vagyok.Nekem is leírták -gugolás kivitelezhető.Igaz,hogy kapaszkodtam a székbe,felállni az asszisztens segített,de szerinte -megcsináltam.Erre már nem is tudok mit mondani.Azért van remény,ez derült ki a soraidból.Köszi,hogy megosztottad velünk.