Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


tiramisu # 2010.11.17. 16:27

2oo6-ban rosszindulatú daganattal mütöttek, idén is annak indult de már jóindulatu daganat volt. Májusban a bizottság 42 %-os rokkantnak itélt. Utóljára május 03-án kaptak rehabilitációs járadékot, azóta semmilyen jövedelemmel nem rendelkezem, annak ellenére, hogy a nyugdijintézet 2-3 nyomtatványt is kitöltetett velem, de mindet elutasitotta, még egy egyszeri segélyt sem kaptam meg. Küldenek munkaközvetitőbe, hogy regisztráltassam magam, és majd (7. hónapja egy fillérem sincs) hónapok multán esetleg kaphatok segélyt? Azt szeretném megkérdezni, hogy ugymond betegen, mert teljes gyógyult nem vagyok, munkát nem kapok-,- nemtalálok,- ez a 42 % semmihez sem elég. Komolyan az öngyilkosság gondolata foglalkoztat. 53 évesen, 25 év munka után kitettek az utcára!! Irjon valaki, valamit!!!!!

gattaga # 2010.11.17. 16:49

tiramisu

Az öngyilkossági dolgot megsem hallotuk!
Légyszives halgass meg:
A 42%-al te is megváltozott munkaképességűnek számítol,hiszen határozatod van rólla.Namármost a munkaügyi központba sürgősen jelentkezzél be,mert mint megváltozott munkaképességűt fognak nyilvántartani.Álláskeresési támogatás címén valami ellátásféle is összejöhet.
Van esélyed,nem is kevés hogy alkalmazzon valamelyik munkáltató.
Gondolom a fellebezéseken ugymint: másodfok,Munkaügyí bíróság már túl vagy.
Elnézést a tegező módért de igy gyorsabban fogalmazunk itt a topikon,meg kölönben is itt csak beteg,vagy valamilyen állapotban szenvedő sorstársak vannak.


By
gattaga

vbartamonika@citromail.hu # 2010.11.18. 07:01

Kedves tiramisu !

Ahogy olvasom már jó ember lehetsz hisz a név is jó ))

Ne add fel én is padlón voltam nagyon és ahogy ferife írta igen is el kell menni én dilidokinak hívom)))

És ne törődj avval erre ki mit mond ,hogy te oda elmész mert segíteni tud feldogozni ezt a helyzetet.

Add be felebezésre és ne hagyd magadat mi is itt nagyon sokan küzdünk én jelen esetben hadakozom már több mint egy éve októberben volt egy éve ,hogy semmit nem kapok.

A mostani jogszabályok miatt padlóra vágtak ismét mivel se szociális segély se semmit nem kaphatok sehonnan .

Mivel sok a gyógyszerem javasolták a közgyógyot na azt el indítottam meglássuk mi lesz belőle akkor ott van a lakás fenntartási segély ,átmeneti segély ezeket az önkormányzatnál kérheted ne hagyd magadat lerázni.

És amennyi orvosi papírt össze tudsz szedni az újabb vizsgálathoz amikor felebezel mindenhonnan .

Nekem is jelenleg január 13 lesz a második tárgyalás már állapot rosszabbodás is van sajnos remélem csak sikerül valami de az biztos olvass vissza én is az elejétől olvastam igaz időbe telik ,de megéri .Ha meg beszélgetni akarsz itt megteheted hisz itt mind átérezzük egymás problémáit.

Épp a minap a rokonom is így járt mint én és el van keseredve mondja ,hogy ő nem bírja azt csinálni mint én .Én erre de igenis bírod hisz egy gumimaci mindent kibír muszáj egy kis humort is bele vinni mert tényleg megzakkan az ember na de azt már nem kicsit idegesítjük még a rendszert ami le akar minket győzni.

jácintka # 2010.11.18. 12:10

Kedves Tiramisú!
Én nagyon szertem a sütiket tudud a sütipult ugy végig enném igaz utánna bálna lennék.
Most a komolyabb!
Minden rossz gondolatot hesegess el . ahogy lentebb írták fordulj szakemberhez , hogy ezt helyzetet tudd kezelni.
A többi tendőt a többiek le írták én már csak annyit írhatok ne add fel.
Nem szabad ezeknek meg tenni azt a szivességet , hogy feladjuk !

topanka61 # 2010.11.18. 18:19

gattaga!
Köszönöm a kielégítő választ. Még értem is.
Újabb kérdések.
2010. 10. 01.-től vagyok leszek rehab járadékon, ha megigénylem ahogy jövő hét elején megjön a határozat.
De, próba munkára mentem, hátha összejön 180000 rongyért 2010. 10 01.-től 1 hónapra. ez az össz jöv. ebben az évben.
60000 rongy volt a rokk. nyugdíj.
Kérdés: megadják a rehabot a 3+3 hóra?
3 hónap átlagában a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset 90 %-a, de legalább a mindenkori minimálbér (ellátás felezése követi)
6 hónap átlagában a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset (nettó!) 90 %-a, de legalább a mindenkori minimálbér (ellátás megszüntetése követi)

gattaga # 2010.11.19. 11:15

topanka61

Határozatban megkapod az "új" nyugdíj ( ennek a 120%-a lessz arehabjáradék bruttó! összege ) alapját képező ujraszámított havi átlagkereset összegét.Ennek alapján kell kiszámolni a kereseti korlátot.

"A rehabilitációs járadék összegét 50 százalékkal csökkenteni kell, ha kereső tevékenység folytatása esetén a járadékban részesülő személynek 3 egymást követő hónapra vonatkozó - a személyi jövedelemadóval és járulékokkal csökkentett - keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja

* a rehabilitációs járadék alapját képező havi átlagkereset összegének 90 százalékát, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét,
* de legalább mindenkori kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összegét, ami 2010-ben 73.500 Ft.
Megszűnik a rehabilitációs járadékra való jogosultság, ha kereső tevékenység folytatása esetén a járadékban részesülő hat egymást követő hónapra vonatkozó - a személyi jövedelemadóval és járulékokkal csökkentett - keresetének havi átlaga meghaladja

* a rehabilitációs járadék alapját képező havi átlagkereset összegének 90 %-át, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét,
* de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét."

A 2010. első felében hivatalból induló keresetvizsgálat során - a hivatkozott három, illetőleg hat havi kereset átlagának meghatározásakor - a 2009. és 2010. évben elért keresetek „nettósítására" vonatkozó módosult szabályozásra is figyelemmel kell lenni. A havi keresetet annak megfelelően kell nettósítani, hogy azt melyik évben érte el a járadékos.

A 2010. évi keresetek nettósításánál - a személyi jövedelemadóról szóló törvény adóalap-kiegészítéssel („szuperbruttósítás") összefüggő változása miatt - az alábbiak szerint kell eljárni.

A személyi jövedelemadót nem a bruttó kereset, hanem annak a munkáltatói járulékokkal (27 százalék) megnövelt összege után kell meghatározni. Így a nettó kereset meghatározása során a havi bruttó keresetet az annak 27 százalékkal növelt, évesített összege alapján irányadó adómérték alkalmazásával megállapított személyi jövedelemadó tizenketted részével és az egyéni járulékok (a nyugdíjjárulék, a magánnyugdíjpénztári tagdíj, valamint az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék mértéke összesen 17 százalék) összegével kell csökkenteni.

Egy kis matek és megkapod a végeredményt.Amennyiben kihagyol egyetlen hónapot is,amikor nincs kereseted,ujraindul a verkli :-)).Itt a folyamatos 3 vagy 6 hónapon keresztűl végzett, és a nettó kereset összegét kell figyelembe venni.

Olyan egyszerű ez mint egy pofon :-)))


By
gattaga

topanka61 # 2010.11.19. 14:57

gattaga!
Valahogy én is ilyenképpen értelmeztem az olvasottakat.
Ami megzavart, hogy beszéltem többször is a nyugdíjfolyósító ügyintézőkkel, és akárhányszor kérdeztem ezeket, mindig mást válaszoltak. Volt, hogy ellentéteset egymással.
Vagyis, ha pl. 4. hónapban kirúgnak, vagy bármilyen egészségi okból megszűnik a munkahely, újra ketyeg az idő előlről?
Mi van akkor, ha úgy érzem, hogy jogtalanul intézkednek?
Ide írhatok róla?
Jogi segítségért hova fordulhatok?
Amúgy jó lenne, ha bírnám a munkát. Leköt, és jobb a közérzetem. Bár könnyen fáradok, és néha kicsit rosszabbul vagyok, de élvezem. Hasznosabbnak is érzem magam.
Köszönöm gattaga, hogy rendelkezésemre áltál, megnyugtató, hogy valahol kipanaszkodhatja magát az ember, és még jótanácsokat is kérhet.
Üdv topanka

tiramisu # 2010.11.19. 16:19

Sziasztok! és köszönöm a sok hozzászólást, és biztatást. Mivel 7 hónapja csak egy fizuból élünk, és nincs minden rendesen fizetve, tegnaptól megszabaditottak attól a fránya gázszámlától, mert kikapcsolták, hogy ezzel ne terheljenek bennünket. Köszönöm TIGÁZ!! Járok önkormányzathoz, szoc.irodához, munkaközvetitőhöz, de csak a nyomtatványokat nyomják a kezembe, és biztatnak talán jövőre kaphatok pénz, de addig már nem!! és az idén már nem lesz ünnep,? karácsony??? miből lesz fa, és alatta egy csekélyke kis ajándék. Beszeretném adni II. foku elbirálásra a papirjaimat, de annyira depis vagyok, hogy csak az időpontokat kérem, és a vizsgálatokra nem megyek el. Szerintetek ugyanazokkal a papirokkal lehet menni másodjára a bizottság elé, vagy gyüjteni kell ujakat??? És egy sztori: be akartam feküldni a pszichiátriára, mivel ott is elmondtam a doktornőnek, hogy milyen sötét gondolataim vannak. Egy barátnőm óva intett, mivel régen ott volt mint ,,tanuló,, és látott olyan dolgokat, és aláiratta vele olyan papirt, hogy a látottakról ha onnan elmegy soha nem beszél senkinek. Erre vigyázzatok, tovább nem részletezem!!!! irjatok, főleg arról hogyan lehet leghamarabb pénz kapni, mert munkát nem talál az ember egyik napról a másikra addig is élni kell, ráadásul fülzugás miatt sokat szédülök, nagyszót hallok(bár férjem szerint csak alkalmi süket vagyok) igy ezt már gondolom rögtön észreveszik ha munkára jelentkezem! üdvözlet: tiramisu

Aznx13 # 2010.11.19. 17:26

Sziasztok.
Én eddig rokkantsági járadékot kaptam, de most át lettem téve rokkant nyugdíjasnak. Ez lehetséges???
A papír alapján 60%-os vagyok. Esetleg azt tudjátok így mennyit kap az ember?

gattaga # 2010.11.20. 08:25

Aznx13

Csak tömören,mint a kérdések :-)))

Én eddig rokkantsági járadékot kaptam, de most át lettem téve rokkant nyugdíjasnak. Ez lehetséges???

Igen,mert:
http://www.onyf.hu/index.php?…

A papír alapján 60%-os vagyok. Esetleg azt tudjátok így mennyit kap az ember?

Nem tudjuk,de itt megtalálható:
http://www.onyf.hu/index.php?…

Életkor,szolgálati idő,az ellátás összegének megállapításakor figyelembe vehető szolgálati idő,stb, határozat van már ???
Valami "kapaszkodód" közölhetnél.
Mi alapján adjunk tanácsot információt?
A nick neved alapján nehéz lessz :-))))


By
gattaga

Klára52 # 2010.11.20. 09:26

Segítséget szeretnék kérni.
1997-től kaptam a rokkantsági nyugdíjam. Idén kellett felülvizsgálatra mennem. 52 %-ot kaptam és köteleztek a rehabilitációs járadék elfogadására. Közölték velem, hogy jobban járok, mivel a rehabilitációs járadék a rokkantnyugdíj 120%-a. Igaz, nyugdíjjárulékot vonnak belőle, de tisztán több marad meg nekem. Évek óta a rokkantnyugdíj mellett megbízási szerződéssel dolgoztam egy keveset, amit az újabb megállapításnál figyelembe vettek. A korábbi 69265 Ft-os nyugdíjamat 61775-re csökkentették. Fellebbeztem, újabb számolás után 61693 Ft-ot állapítottak meg. Még az előzőnél is kevesebbet.
Jelenleg 4 órás munkaviszonyban dolgozom, a munkaügyi központ által kiközvetítet munkahelyen.
Kérdéseim. Jogosan kell ilyen esetbe újra számolni a rokkantnyugdíjat? Ha igen, akkor lehet-e kevesebb az 1997-ben megállapítottól? Ha nem szeretném elveszíteni a járadékot, akkor a nettó keresetem átlaga nem lehet több a 61693 Ft 90%-nál, azaz 55523 Ft-nál?

kobeka # 2010.11.20. 16:24

A jogszabály változtatási tervezet szerint semmi pozitív változás nem várható. Aki bentlakásos rehab. intézményi ellátásra fog szorulni, (vagy már szorul) annak érdemes átolvasni ezt, és kiértékelni. Itt leírják, hogy "személyi térítés" jogcímen, miképp veszi el az állam az ingatlanját, és jövedelmét.

http://www.nefmi.gov.hu/…amogatasi-tv

kobeka # 2010.11.20. 18:35

annak aki nem kap pénzbeli ellátást,

http://www.onyf.hu/index.php?…

kobeka # 2010.11.20. 18:40

bocsánat mindenkitől, ez már lejárt,
(érthetetlen miért van még fenn ilyen info még !)

gattaga # 2010.11.21. 07:57

topanka61

Vagyis, ha pl. 4. hónapban kirúgnak, vagy bármilyen egészségi okból megszűnik a munkahely, újra ketyeg az idő előlről?

Elég 3 vagy 6 hónapon belül,(teszem azt a 89.napon a lehetséges egybefüggő 90-ből,a három hónapos keresetkorlátot figyelve) egyetlen táppénzes nap is!
(Rokkantnyugdíjasnak,rehabosnak nem "nehéz" hiszen mint megváltozott munkaképességgel alkamaznak,és érdeked is a kondíciód (Orvosilag)fenntartása. )
Tulajdonképpen az az időtartam szakítja meg a folyamatosságot,melyre nem vonnak nyugdíjjárulékot.Ezért lehet egy nappal is megszakítani, és mint írtam nulláról indul a számolás.
A negyedik hónapot( már a folyamatosan számolt 91. naptól!!! ),amennyiben fenn állna a keresetkorlát miatti "retorzió",semmiféle körülmény miatt nem szabad megvárni.
Természetesen ezek munkanapokra vonatkoznak,ha folyamatos munkarendben dolgozik az illető ( rehabos,rokk.nyugdíjas kerűlje ezeket mint macska a forró kását,mert a következő felűlvizsgálat allkalmával a nyugdíjfolyósító súgni fog a bizottságnak,hogy ugyanmár az a beteg ember milyen jól bírja a folyamatos munkarendet) akkor is 20-22 munkanap van egy hónapban,az ettől eltérő munkarendi (értsd: több napi folyamatos munkarend,van ahol 12-14 napot dolgoznak megszakítás nélkül,utánna van 5-7 nap pihenő)beosztást figyelemmel kell kisérni.
Neked és nem másnak !Senki nem fog szólni,hogy álljon meg a nászmenet,"túlkeresed" magad.

Mi van akkor, ha úgy érzem, hogy jogtalanul intézkednek?

A törvény nem ismerete nem mentesít senkit a büntetés alól :-D .

Jogi segítségért hova fordulhatok?

Javasolnám:ügyvéd,jogász,bíró,ügyész ( nem az anno néphadseregben hivatásosként szolgáló konyhaügyeletes tisztre gondolok)emberjogi ombudsman és társ szakmáikat végzett egyéneket.
Lehetőség van ingyenes jogi képviseletet igénybe venni.

Az csak természetes,hogy ezen az oldalon panaszok áradatát lehet fellelni,hiszen a sorstársak át tudják érezni a másik "fájdalmát" (testi,lelki,anyagi).
Én amikor ebbe a topikba "csöppentem",már előtte autodidakta módon az internet segítségével félprofi szintre képeztem magam a témában.Jogot nem végzett lévén,"csupán" azt tanultam meg,hogy hol keressem az igazságot (ami néha odaát van :-)) ).Így tudok másokon segíteni,időm van amiből téphetek rá.


By
gattaga

gattaga # 2010.11.21. 09:19

Klára52

„Ki nem jogosult rehabilitációs járadékra?:

Rehabilitációs járadékra nem jogosult az, aki

  • öregségi nyugdíjban, előrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban. ”

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…16/11498.1.0#…

És még egy-két hozzászólást kellene végig olvasni.

Jogosan kell ilyen esetbe újra számolni a rokkantnyugdíjat?

Igen,jogsértést még a NYUFIG sem követhet el.

Életkortól függő kötelező szolgálati idővel hogy állsz?Nem estél át egy másik %-ba,ami természetesen lehet kevesebb összegű az ujraszámításnál?
Az a 13 évvel ezelőtti rokkantnyugdíjazásnál elégséges kereseti alapnak számító szolgálati idő anno rendben volt,de most mi a helyzet?
Dolgoztál a rokkant évek alatt is,ne feledjük a napi 4 órás munkaidő csak kétévente tesz ki egy rendes évet.Így is számolják,kereseti alapnak.

A táblázatok,leírások itt érhetők el:

http://crohn-colitis.hu/…tnyugdij.php

A rehab mellet végzett munka után számított maximális bért ezen az oldalon levő kalkulátorral lehet kiszámítani:

http://www.onyf.hu/index.php?…

A rehab járadék és annak számítási módozatai:

http://www.onyf.hu/index.php?…

Ebben található a következő:

Milyen összegű a rehabilitációs járadék?

A rehabilitációs járadék összegét a III. csoport szerint járó rokkantsági nyugdíjjal megegyező módon kell megállapítani. Az ellátás összege, a magánnyugdíj-pénztári tagságtól függetlenül, megegyezik a III. csoport szerint járó rokkantsági nyugdíj összegének 120 százalékával.

A rokkantsági nyugdíj felülvizsgálatát követően megállapított rehabilitációs járadék összege nem lehet kevesebb a jogosultság utolsó hónapjára járó rokkantsági nyugdíj összegénél.
Ez a bruttóra vonatkozik,ebből nyugdíjjárulékot vonnak!


By
gattaga

gattaga # 2010.11.21. 10:52

tiramisu

Abszolút nem kioktatásként,tudom tanácsolni a következőket:

Járok önkormányzathoz, szoc.irodához, munkaközvetitőhöz, de csak a nyomtatványokat nyomják a kezembe, és biztatnak talán jövőre kaphatok pénz, de addig már nem!! és az idén már nem lesz ünnep,? karácsony??? miből lesz fa, és alatta egy csekélyke kis ajándék. Beszeretném adni II. foku elbirálásra a papirjaimat, de annyira depis vagyok, hogy csak az időpontokat kérem, és a vizsgálatokra nem megyek el.

A másodfokkal elkéstél,határozat kézhezvételétől volt 15 napod rá.
Mint megváltozott munkaképességű álláskeresőként regisztráltatni kellet volna magadat,de lehet most sincs késő,munkanélküli témával nem foglalkozom. ( eleget :-))) )
A rehabjáradék ideje lejárt teljesen? (maximálisan 3 év adható )Határozatban mi szerepel a rehab megszüntetésére?Együttműködés megvolt rendesen? Az ügyintéző milyen ajánlással bocsájtott utadra,a munkaügyi központból?Gondolom letelt az idő és ennyi.
Új igényt kell beadni!!!Rokkantnyugdíj megállapítását kérve,semmiféle állapotrosszabodás és hasonlót!.Lehtőleg már "tegnap"!
Nem majdolni,tologatni,elkell döntened,hogy beteg vagy-e,vagy sem.
Rokkantnyugdíj herce-hurca indításának van egy lényeges pontja:Nem részesűlsz semmiféle ellátásban!Még a táppénz is idetartozna!

Mivel 7 hónapja.........

Gondolom ennyi idő elegendő volt átgondolni,hogy merre szeretnéd venni az irányt.

2oo6-ban rosszindulatú daganattal mütöttek, idén is annak indult de már jóindulatu daganat volt. Májusban a bizottság 42 %-os rokkantnak itélt.

Feleségemet is kibaxták a rendszerből,egy vese oda pozitív tumorral.10 év elteltével csodálatosan gyógyultá nyilvánították.(tíz évet tulélőket nevezik gyógyultnak,annak ellenére,hogy évente kemény szűrővizsgálatokon kell átesniük a saját jól felfogott érdekükben is.De evvel tisztában vagy.

Szerintetek ugyanazokkal a papirokkal lehet menni másodjára a bizottság elé, vagy gyüjteni kell ujakat???

Ugyan avval a paksamétával nem jó kisérletezni
:-))dátumok vannak rajta,egyébként is az utolsó felülvizsgálat óta keletkezett friss ropogós anyag kell a bizottságnak,hogy lássák :érdemileg foglalkozol a betegségeiddel.A betegség tudat,ha ráadásúl még fokozott is sokat számít.Főleg az intézeti bentfekvős kezelések nyomnak a latba.
A depivel még ha enyhe is,kissé rájátszva ellehet érni
plusz 8-10%-ot.Nem akarok itt tippeket adni a hogyanra.

tegnaptól megszabaditottak attól a fránya gázszámlától, mert kikapcsolták, hogy ezzel ne terheljenek bennünket. Köszönöm TIGÁZ!!

Az utolsó 20 évet húztam le a fent nevezett szolgáltatónál,fizikai állományban.(2002 dec.31.-ével szünt meg közös megegyezéssel a munkaviszonyom,következő év január 17-ig táppénz,onnantól rokkantnyugdíj,illetve tavaly június óta rehab)
Én is kezeltem "problémás" fogyasztókat anno.(Az más tészta,hogy kisebbségi téma volt akkor még a legtöbbjük,a válság miatt nagyon kiegyenlítődhetett az arány azóta.)Nagyon,de nagyon sokféle módozata van a díjhátralék kezelésének.Az a legroszabb ómen,ha úgy "érzi" a szolgáltató,hogy nemfizetési hajlandóság mutatkozik az ügyfél részéről.
A fogyasztásmérő leszereléséig elkell jutni!
Gondolom minden lehetőséget kimerítettetek már,és nem a tutyi-mutyiság,majdolás ( mert a majdra a zsidó sem ad semmit :-)) )volt előtérbe helyezve.

Ismétlem:
Nem bántó szándékkal vagyok senki irányában,mert megtehetném,hogy lepattanok erről a helyről.Szögezzük le: Az igazság nem fáj,csak rettentően kellemetelen tud lenni.
Ja, mióta rokkantnyugdíjba/rehabon vagyok meghalni sincs időm.Most szervezem a mentorral,hogy ne egyénileg beszélgessenek a "kuncsaftok" vele,hanem egy egészséges csoport terápiát kellene kiépíteni,több ember többet lát,hall,tud elven elindúlva,mivel szinte mindeki ismer mindenkit a sorstársak közűl.
Dióhélyban ennyi egy szerre :-))


By
gattaga

bukfenc2 # 2010.11.21. 14:03

Segítséget kérnék!
Unokaöcsém rokkant nyugdíjas már kb 8 éve. Epilepsziával, alkoholizmussal rokkantosították. 40 éves, szerencsére már nincs semmi baja, az alkoholizmusból kigyógyult, és azóta, 2 éve nem volt epilepsziás rohama sem. Nyugdíja 64.000.-Ft. Természetesen miután fiatal, mindig is dolgozott, hiszen a nyugdíja egy fiatalembernek igen kevés. A kérdésem: 1 hónapja kiutazott Írországba, és sikerült munkát találnia. Fizetése havonta 500.000.-Ft. Nem szándékozik hazajönni egyhamar. Az az aggodalmunk, hogy miután hivatalos, bejelentett munkát végez, nem lesz e probléma, hogy itthon megy a folyószámlájára a pénz. Most volt nem olyan régen felülvizsgálaton, úgyhogy egy jó pár évig nyugodt lehet, csak attól félek, hogy adóügyileg mi újság, nem lesz e baj ebből.

Veci # 2010.11.21. 20:05

bukfenc2

Figyelmedbe ajánlom, az alábbi tájékoztatót, olvasd el nagyon alaposan:
TÁJÉKOZTATÓ a rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés szabályairól
http://www.onyf.hu/index.php?…

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a rokkantsági nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Mikor szűnik meg keresıtevékenység folytatása miatt a rokkantsági nyugdíjra jogosultság?

Abban az esetben szűnik meg a rokkantsági nyugdíjra jogosultság, ha a nyugdíjas hat egymást
követő hónapra
vonatkozó bruttó keresetének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét, illetve a mindenkori kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összegét.
A jogosultság fennállásának elbírálásánál az EGT tagállamban, illetőleg szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezmény hatálya alá tartozó szerződő államban végzett keresőtevékenységet és az ott szerzett keresetet, jövedelmet is figyelembe kell venni. Ezzel kapcsolatban a nyugdíjasnak bejelentési kötelezettsége van, aminek elmaradása esetén az esetleges jogalap nélkül kifizetésre kerülő nyugellátás teljes összegének visszafizetésére kötelezhető.

Annak a havi 500.000 Ft-os jövedelemnek nemcsak adóvonztata lenne, hanem meg is szüntethetik a rokkantnyugdíj folyósítását (unokatestvérednél, ha a hathavi álagkereset több, mint a 2x65.000=130.000 Ft). Újra folyósításhoz pedig újabb ORSZI vizsgálaton kell résztvenni.


Üdvözlettel Veci

kobeka # 2010.11.22. 12:45

Kérdésem, alagút szindrómára ( carpal tuner ) adott az ORSZI valakinek erre %-t? A szakvéleményemben sem irányelvekben sem találok értékelést. Köszönöm.

gattaga # 2010.11.22. 12:57

kobeka

Lófaxt adnak rá,idén augusztusban műtöttek "végre" cubitalis alagutszindróma miatt ( nem a tenyéren vágnak,hanem a könyöknél ), hááát nem sokat javult,érzéskiesés gyakori.Avval "vígasztalt" az idegsebész,hogy van akit 1.5-2 év mulva küldenek vissza idegvezetéses vizsgálatra,mert nem járt kellő eredménnyel az orvosi rehabilitáció.Az erre utaló panaszokra anno az ORSZI vizsgálaton Salgótarjáni termékként kezeltek (síküveg ),úgy nézett az orvos keresztűl rajtam,nem még bekerűljön az értékek közé.


By
gattaga

bolondmelós # 2010.11.22. 17:05

Komoly kérdés:
adva van egy beteg, aki gyógyszereket szed már több hónapja,rendszeresen vezet (de nem PÁV, meg munkába járás, de x km megvan neki havonta), szakorvosi (ráadásul több is volt) és háziorvosi felügyelet mellett. Senki nem kötött ki semmit, hogy a gyógyszer szedésével kapcsolatban, a táppénzes felügyelet sem mondott rá semmit.
2 doki rokkantosítani akarja, mondván úgyse lesz a alkalmas eredeti szakmája végzésre- az illető már nem annyira rajong érte.
A háziorvos aki még az Andaxin és tsai korszakban kezdte, azzal riogatja, hogy a jogsiját elveszik.

Tényleg megfoszthatja az ORSZI, ha egyszer 3 különböző szakorvos sem tiltotta el a vezetéstől?
A szedés első napjaiban volt "csak óvatosan",
megjegyzés...
Mondjuk ki : depressziós az illető, de dolgozni akar,
csak ugye a munkába járáshoz - gyerek ideoda hurcolásához kell a jogsi.

topanka61 # 2010.11.22. 23:55

Köszönöm gattaga!!!!!!!!!!!!

kobeka # 2010.11.23. 13:50

Gattaga és Ferife,

köszönöm az infókat az alagút szindrómáról. Ezek szerint nem véletlen, nem találtam az "értékelést". Az ORSZI-ban nem lehet "kellemesen csalódni". A legenyhébb jelző az ORSZI orvosairól a "patkányok" volt, és ezúton kérek elnézést a patkányoktól.

Szerintem így jó ez a fórum őszintén, hitegetés nélkül cserélünk tapasztalatot és infókat.

jácintka # 2010.11.23. 15:43

Valaki azt írta , hogy fórum elkanyarodótt témától.
Én szerintem nem.
Az embereknek kell jogi tanács, mert sajnos nem kapják meg hivataloktól a részletes tanácsokat.
Ugyan akkor arra is szükség van , hogy ORSZI -vel kapcsoltos "tapasztaltokat " itt mindenki aki ide belép és olvas , az lássa nem egyedül van problámájával.
Nem egyedül Ő szembesül egy lélektelen valamivel amit az az intézmény nem egyébre "jó" mint kilátástalan és ketségbe ejtó helyzetbe hozzon embereket ,akik betegek.
Itt meg kapják jó szót sőt a bátorító szót !