Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


tyukanyó55 # 2012.10.25. 19:05

Kedves Fórumosok!
Ma megvolt a II.fokú felülvizsgálatom.
Nem sokat kellett várnom, csak páran voltunk beidézve, I. fokúak viszont rengetegen várakoztak.

  • A papírjaimat beszedték, kb. 15 perc múlva behívtak.

Megkérdezte a főorvosnő, hogy mennyi munkaviszonyom volt?- majd hol dolgoztam, milyen munkakörben?

  • Levetkőzni, megmértek, magasság, súly, majd egy látszat érzékelési , mozgási vizsgálat.

Utána egy kérdés: - miért nem szedtem egy évig 2009-2010 közötti időszak ./ a gyógyszereket? Mondtam neki, azért mert akkor megvonták a rokkantságimat, és bírósági perrel nyertem vissza, és addig nem volt ellátásom , nem volt rá pénzem.
Utána még én elmondtam a családi- anyagi és érzelmi helyzetemet, majd szólt, felöltözhetek, és elmehetek haza.
Hát ennyi volt.- Semmit nem kérdezett a betegségemmel kapcsolatosan, hogy mi fáj, hol fáj, stb?
Eszméletlen kíváncsian várom a fejleményeket, mert nagy a tét amit kockáztattam a fellebbezésemmel.
Vagy megkapom ismét a rokkantsági ellátás mellé az özvegyimet is , vagy elbukom mindent, még az is lehet.
Hát ki kell várni a határozatot.
Türelmet, és kitartást kívánok mindenkinek, aki hasonló cipőben jár, mint én.

Szép estét mindenkinek.

tiszavirág69 # 2012.10.25. 19:03

Júlia kedves, a törvénymódosításról, ha kérhetnénk véleményt !

BJúlia # 2012.10.25. 19:02

Ha elégedetlenek vagytok, hát tegyetek a változásért, a fejlődésért, a jobb világért bárhogyan, ahogyan megteheted.

Én készséggel segítek munkavállalóknak, álláskeresőknek, munkaadóknak a konkrét rehabilitációt, ellátásokat, foglalkoztatást érintő témákban eligazodni http://www.versenykepesseg.eu/

Úgy vélem, a rehabilitáció, foglalkoztatás rendszere igen sokrétű, a jogszabályok sokasága folyton változik, és nem könnyű eligazodni benne. Munkám során gyakran tapasztalom, hogy nemcsak az érintett nyugdíjasok, a rászorulók, a gyermeket nevelők nem ismerik ezeket. Ezen ismeretek hiánya hátrányos következményekkel járhat, komoly lehet az anyagi veszteség. Az ellátások igénybejelentéshez kötöttek. Késedelmes benyújtás esetén komoly lehet az anyagi veszteség. Mindenképpen a témához jól értő, felkészült, tájékozott, tapasztalt, szakmai vélemény megfogalmazására képes személy alkalmas erre.

Konkrét, hiteles, személyre szóló szakértői választ, útmutatást, alternatívákat adok megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása, ellátása, rehabilitáció területén, említett ügyek intézésében is jogszabályi háttérrel.
Szép estét

BJúlia # 2012.10.25. 18:53


MINDENKI FELELŐS gondolataiért, szavaiért, másokkal viselkedésért, tisztességességéért, és mindenkit jellemez a jelleme.
Fantasztikus a magyar szó, minden benne van.

Mindenkitől függ a jövő, felelős ezért, és ezért rendkívül sorsdöntő valóban a következő választás, ha megérjük. Erkölcsi-, nem csak gazdasági válságot élünk, mint előbb az értékekről írtam, és ez mindaddig így lesz, amíg nem akarunk változtatni ezen,
igen, Bajnai szavával élve korszakváltás kell, ahogyan Nostredamus megjövendölte.
Kíváncsi vagyok, a magyarnak sikerül-e együttműködés és a többi érték. Vagy hagyja magát megosztani.

Mert így a szegény még szegényebb, a gazdag, még gazdagabb lesz. Ez az elosztás így nem élhető.

BJúlia # 2012.10.25. 18:43

Kedves Hitetlen és Mindenki,

Meg kell érteni, hogy a 2011. évi CXCI.törvény a megváltozott munkaképességű személyek ellátsairól szóló, megváltoztatta a társadalmi nyugellátásról szóló, a társadalombiztosítási ellátásokról szóló, a szociális ellátásokról és az ÖSSZES törvényt.

Azzal, hogy megváltoztatta a nevét az ellátásoknak, még a bírósági végrehajtásról szóló törvényt is és minden mást is megváltoztatta olyannyira, hogy pl.:
EZ HONLAPOMON is szerepel:http://www.versenykepesseg.eu/
A 2012. január 1. napjától hatályos, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény értelmében új ellátási formák kerültek bevezetésre, amelyre tekintettel a korábban megállapított ellátásokat rehabilitációs ellátásként és rokkantsági ellátásként folyósítják tovább. A bírósági végrehajtásról szóló törvény a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiból történő levonásra vonatkozó szabályokat csak 2012. május 1-jei hatállyal vezette be, így ezt megelőzően a rehabilitációs ellátás és a rokkantsági ellátás végrehajtás/letiltás alól mentes volt.
Azokban az esetekben,
melyekben 2012. május 1-jét követően a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz letiltásra vonatkozó ismételt megkeresés érkezett, az ellátásból történő levonás 2012. június 1. napjától foganatosíthatóvá vált.
Hivatkozás: 1994. évi LIII. Törvény

Még az adó törvényt is megváltoztatta, pl.:
A munkaadó által fizetendő tb-járulék nevű kötelezettség 27 %-os szociális hozzájárulási adóvá változik.

Hivatkozás: 2011. évi CLVI. tv. 453. §, 459.§

Mihályi Péter ezért mondta azt:

A TB /társadalombiztosítás/ intézményrendszerét az Alaptörvényből /régen Alkotmány volt a neve/ törölték. Nincs ma Magyarországon TB. Megszűnt.
Díjat nem fizetünk. Adót fizetünk, adó módjára szednek egészségügyi adót. Nincs TB! Ez a kifejezés az Alaptörvényből töröltetett. Nincs! Megszűnt!

Az Alkotmányban benne volt az a nagyon fontos állítás,hogy az államnak kötelessége az egészségügyi ellátás megszervezése és finanszírozása, és ez TB útján történik. Ez volt az alapelv, és ebből nagyon sok fontos Alkotmány bírósági döntés is keletkezett: nevezetesen a lényeg mindig az volt, hogy ha én járulékot fizetek, akkor nekem ezért valami jár az ellátásban.
Ezt az Alaptörvényből törölték, nincsen benne. A „társadalombiztosítás” szó nincsen benne. A TB helyett állami egészségügyi ellátás van, ami ugyan olyan, mint a tűzoltóság, vagy a hadsereg. Adót fizetünk, s ebből az állam fenntart valami tűzoltóság nevű szervezetet, vagy hadsereg nevű szervezetet.
Konkrétan: a befizetett járulékért semmi nem jár!
Aki elégedetlen nem is tud elmenni most már az Alkotmánybírósághoz panaszra, ha úgy gondolja, hogy a befizetett járulékáért jár valami.
Nem! Nem jár semmi!
Ez egy nagyon lényeges alkotmányos változás.

Akik megszavazták ezt az Alaptörvényt ilyen formában, biztosan nem tudták, hogy mit szavaznak meg!
Ezt 15 ember értette az Országgyűlésben.
A 120 éves magyar társadalombiztosítás megszűnt!

Ez a nyugdíj vonalon lényegesebb, mert a nyugdíj vonatkozásában sincs.
Adót fizetünk, s ezért majd valamennyi nyugdíjat fog fizetni az állam!
Magyarán: fizethetem most a nyugdíjjárulékot, de nem garantált a nyugdíjam!
Semmi alkotmányos garancia nincs pillanatnyilag az Alaptörvényben arra, hogy a befizetett pénzemért mi jár!
Sőt! A hatályos nyugdíjtörvények szerint 2013. jan. 1-től egy új nyugdíjrendszernek kellene működnie, melynek kidolgozásához a kormány még hozzá sem kezdett!
Annyi történt, hogy az a korábbi alkotmányos garancia, - hogy a befizetett nyugdíj járulékért jár nyugdíj-ez ki lett véve az Alaptörvényből. Nem jár semmi!

Azok, akik most nyugdíjasok, azoknak a kormány holnap, vagy holnapután minden további nélkül lecsökkentheti a nyugdíját 10-20-30 százalékkal, mondván, hogy a válságra való hivatkozással most nem fizet, vagy csak ennyit tud fizetni.
Semmi fajta alkotmánysértést nem fognak elkövetni, mert ez ki lett véve az Alaptörvényből.
Minden további nélkül ezt meg lehet tenni, és nem lehet hová menni panaszra!

Akkor fogja megérteni a magyar nyugdíjas társadalom, /3.5-4 millió ember/ hogy mi az hogy válság,ha egyszer csak ezzel szembesül.
Ezt az emberek egyenlőre még nem érzik, mert a nyugdíjak eddig megtartották reál értéküket.

Van a dolognak olyan következménye, hogy ebben a „szabadságharcos” lendületben, mikor az Országgyűlés egy évben 365 törvényt fogad el, akkor ez követhetetlen az átlagember és még a szakember számára is.

Ez a kormány egyik ügyesen végiggondolt trükkje, hogy olyan gyors ütemben csinálja a változásokat, hogy követhetetlen.

Orbán törvényei Orbán torz elképzeléseit védik a hatalomról, a gazdaságról, és nem a polgárokat védik a torz hatalmi megnyilvánulásaitól.

Európának tele van a hócipője velünk, és ez nem jó.

3 ezer milliárdot vittek el tavaly a nyugdíjpénztárakból. Elvitték azt a hitet, gondolkodásmódot, hogy önmagamról kell gondoskodnom.

Közben pedig úgy döntött a kormány, hogy nem gondoskodik rólunk!

Magamnak kell gondoskodnom saját magamról, mert a kormányban egy percig sem lehet megbízni. Amit az állam ígér, azt nem szabad elhinni!

A kormány legkárosabb intézkedése a nyugdíj volt, mert ez két generációra is ki fog hatni.

Jogosan mondhatom a gyerekemnek, hogy az állami nyugdíjpénztárba egy fillért se tegyél be, mert ezt el fogják venni.

Az emberek magán bankszámlákba, külföldi nyugdíj alapba fogják tenni a pénzüket két generáción keresztül.
Magyarországon nem lehet olyan kormány beláthatatlan időn belül, akinek elhiszik az emberek, hogy az általuk befizetett pénzből lesz nyugdíj.
Miért hinnék el?

Ezek voltak Mihályi Péter közgazdász gondolatai!


Igyekeztem alátámasztva szavaim jogszabályi háttérrel és Mihályi Péter közgazdász szavaival, így érthetővé vált.
Így kérlek, hiába mondjátok, hogy ezt nem teheti meg Orbán Viktor, a kormány, mert megteheti, hiszen ők a döntéshozók, akik a törvényt megszavazták, meghozták, ez van.
Lehet mondani sok mindent, de változtatni csak a döntéshozók tudnak, és jelenlegi kormánynak nem fontosak az emberek, az életük, senki, és semmi, a szervezetek működése sem, csak az, hogy a hatalmon igényeit kiszolgálja-e vagy sem, mondta Krémer úr Juszt műsorában.

A választóknak mindig van választásuk, hogy változtassanak, most ezt a lehetőséget ajánlották fel az Együtt 2014 mozgalom: Milla, Szolidaritás, Haza és haladás.

És azt mondom, haladjunk, Én életben szeretnék maradni, nem haldokolni, meghalni,
jövőt szeretnék a fiaimnak, beleszólást az életemet érintő kérdésekben, munkahelyeket, szeretném azokat az ÉRTÉKEKET, amik eltűntek: szolidaritás, figyelem egymásra, fejlődés, tudás, munka, tisztesség, mint értékek,...

EGYÜTT tudjuk visszahozni országunkat, magunkat a jó értékes útra, amit Isten is kíván nekünk, megosztottsággal, egymás gyűlöletével NEM tudjuk, csak együttműködve, ami szintén eltűnt a szótárunkból.

ITT VAN AZ EGYÉN FELELŐSSÉGE (hiszen mindannyian hatunk egymásra), és formáljuk egymást, a környezetünket.

hitetlen? # 2012.10.25. 18:22

Guberáló!

Szerintem ez is csak egy hibás vélemény.
Ez a meosz.hu fórumán van nem szagértő irta :(

Jogászok értelmezést kérünk elvégre a jogi fórum ezért jogi fórum

hitetlen? # 2012.10.25. 18:00

Guberáló!
Sajnos én sem tudom nem tanultam jogot.

Egy jogász kéne megkérdezni.
Esetleg Dr petási úr aki régen már nyilatkozott itt a fórumban.
Vagy B. Júlia tudná ezt úgy leirni hogy Mi is megértsük.

Egyetértek Tiszavirág69-el Kérünk egy hozzáértő személy segitségét. SOS-ben

tiszavirág69 # 2012.10.25. 17:57

ezeket eltörölték, de mi lép a helyükbe???????????
JOGÁSZI SEGÍTSÉG KELLENE!!!!!!!!!!!

tiszavirág69 # 2012.10.25. 17:51

KIKERESTEM AMIT ELTÖRÖLTEK !
ÍME:
32. § (1) A 2011. december 31-én a 30. § (3)–(5) bekezdése és a 31. § alá nem tartozó

  1. I–II. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban,

….
részesülő személy ellátását a Kormány által kijelölt szerv 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátásként folyósítja tovább azzal, hogy az ellátás összege megegyezik a 2011. december hónapra járó – az a) és b) pont szerinti esetben a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt – ellátás összegével. Az átalakítás nem érinti a soros felülvizsgálati kötelezettséget.

33. § (1) A 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesülő – a 30. § (3)–(5) bekezdése, a 31. § és a 32. § (1) bekezdés b) és c) pontja alá nem tartozó – személyek ellátását a Kormány által kijelölt szerv 2012. január 1-jétől rehabilitációs ellátásként folyósítja azzal, hogy az ellátás összege megegyezik a 2011. december hónapra járó – a III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülők esetén a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt – ellátás összegével.
….
(7) A felülvizsgálatot követően a jogosultsági feltételek fennállása esetén az e törvényben meghatározott ellátást az erről szóló döntést követő harmadik hónap első napjával kell megállapítani, rehabilitációs ellátásra való jogosultság esetén az ellátás határozott időtartama ezzel a nappal kezdődik. A jogosultsági feltételek közül nem kell vizsgálni az előzetesen biztosításban töltött időt.
(8) A (7) bekezdés alapján megállapított

  1. rokkantsági ellátás összege megegyezik a megállapítást megelőző hónapra járó ellátás összegével,
  2. rehabilitációs ellátás összege megegyezik

ba) a közfoglalkoztatási bér 40 százalékával, ha a jogosult foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható,
bb) a közfoglalkoztatási bér 80 százalékával, ha a jogosult tartós foglalkozási rehabilitációt igényel.
(9) A (8) bekezdés szerinti ellátást a Tny. nyugdíjemelésre vonatkozó szabályai szerint, azzal megegyező arányban emelni kell.
......................................
LEHET GONDOLKOZNI AKKOR MOST MI VAN !!!?????????

papi57 # 2012.10.25. 17:44

Ebben a törvényben annyi utalás van egyik pontról a másikra vonatkoztatva ezt csak szak jogász értelmezze mert a többi találgatás és jó hiszemű megtévesztés jártunk már így.


rehab

rokkant egészségkárosodot (törölt felhasználó) # 2012.10.25. 17:23

Guberáló!

Az özvegyi nyugdíjra vonatkozik (szerintem)

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2012. évi 133. szám 22573

2012. évi CXLII. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény, valamint a megváltozott
munkaképességû személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló
2011. évi CXCI. törvény módosításáról*

1. § A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 102/F. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:
„102/F. § A rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülõ személy özvegyi nyugdíja – ha 2011. december 31-én
özvegyi nyugdíj mellett átmeneti járadékban vagy rendszeres szociális járadékban részesült, vagy az özvegyi nyugdíj
folyósítására tekintettel az átmeneti járadékát, rendszeres szociális járadékát szüneteltették – a feléledés kivételével
nem módosítható harmincszázalékos mértékûre.”
2. § A megváltozott munkaképességû személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi
CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) 33. §-a a következõ (8) és (9) bekezdéssel egészül ki:
„(8) A rokkantsági ellátás és a rehabilitációs ellátás – a 32. § (1a) bekezdésének és az (1a) bekezdésnek a 2012.
szeptember 1-jén hatályos szabályai szerinti – emelése, valamint az özvegyi nyugdíj – a Tny. 102/F. §-ának a 2012.
szeptember 1-jén hatályos szabályai szerinti – csökkentése nem hajtható végre, az errõl szóló határozatokat vissza kell
vonni.
(9) A megváltozott munkaképességû személyek ellátásait folyósító szerv az özvegyi nyugdíjra és rokkantsági vagy
rehabilitációs ellátásra együttesen jogosult személyek esetében megállapítja a 32. § (1a) bekezdésének és az
(1a) bekezdésnek, valamint a Tny. 102/F. §-ának – 2012. szeptember 1-jén hatályos – rendelkezései alapján csökkentett
özvegyi nyugdíj és megemelt rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás együttes havi összegének, valamint ezen
ellátások 2012 augusztusára járó együttes havi összegének különbözetét. Ha a különbözet pozitív, a rokkantsági
ellátást, illetve a rehabilitációs ellátást e különbözet havi összegével 2012. szeptember 1-jei idõponttól kezdõdõen
meg kell emelni. Az emelésrõl a megváltozott munkaképességû személyek ellátásait folyósító szerv 2012.
október 15-éig határozattal intézkedik.”
3. § Hatályát veszti az Mmtv. 32. § (1a) bekezdése és 33. § (1a) bekezdése.
4. § Ez a törvény a kihirdetését követõ harmadik napon lép hatályba.
Áder János s. k., Kövér László s. k.,
köztársasági elnök az Országgyûlés elnöke

hitetlen? # 2012.10.25. 17:16

2012. évi CXLII. törvény

a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény módosításáról

1. § A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 102/F. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„102/F. § A rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő személy özvegyi nyugdíja - ha 2011. december 31-én özvegyi nyugdíj mellett átmeneti járadékban vagy rendszeres szociális járadékban részesült, vagy az özvegyi nyugdíj folyósítására tekintettel az átmeneti járadékát, rendszeres szociális járadékát szüneteltették - a feléledés kivételével nem módosítható harmincszázalékos mértékűre.”

2. § A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) 33. §-a a következő (8) és (9) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A rokkantsági ellátás és a rehabilitációs ellátás - a 32. § (1a) bekezdésének és az (1a) bekezdésnek a 2012. szeptember 1-jén hatályos szabályai szerinti - emelése, valamint az özvegyi nyugdíj - a Tny. 102/F. §-ának a 2012. szeptember 1-jén hatályos szabályai szerinti - csökkentése nem hajtható végre, az erről szóló határozatokat vissza kell vonni.

(9) A megváltozott munkaképességű személyek ellátásait folyósító szerv az özvegyi nyugdíjra és rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra együttesen jogosult személyek esetében megállapítja a 32. § (1a) bekezdésének és az (1a) bekezdésnek, valamint a Tny. 102/F. §-ának - 2012. szeptember 1-jén hatályos - rendelkezései alapján csökkentett özvegyi nyugdíj és megemelt rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás együttes havi összegének, valamint ezen ellátások 2012 augusztusára járó együttes havi összegének különbözetét. Ha a különbözet pozitív, a rokkantsági ellátást, illetve a rehabilitációs ellátást e különbözet havi összegével 2012. szeptember 1-jei időponttól kezdődően meg kell emelni. Az emelésről a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait folyósító szerv 2012. október 15-éig határozattal intézkedik.”

3. § Hatályát veszti az Mmtv. 32. § (1a) bekezdése és 33. § (1a) bekezdése.

4. § Ez a törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

http://net.jogtar.hu/…n/getdoc.cgi?…

rokkant egészségkárosodot (törölt felhasználó) # 2012.10.25. 16:55

2011. évi CXCI. tv.
a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról
32. § (1a) bek.
Hat. kív. h.: 2012: CXLII. tv. 3. § [2012. október 12.]
33. § (1a) bek.
Hat. kív. h.: 2012: CXLII. tv. 3. § [2012. október 12.]
33. § (7) bek. után
(8)-(9) bek.-sel kieg.: 2012: CXLII. tv. 2. § [2012. október 12.]
Mit jelent??

Szerintem az özvegyi nyugdíjra vonatkozik.

http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…

wihar # 2012.10.25. 16:48

Taffyka nem rád gondoltam Szafika te félre értettél.

hitetlen? # 2012.10.25. 16:41

Guberál lassan már semmiben sem hiszek ami velünk kapcsolatos :(

Nem tegnap volt 12.-e és nagy a csend erről még a meosz sem nyilatkozott róla.

B. Júlia kérem irja le hogy mit gondol a linkekről mit jelent ez nekünk és mi várható ezzel kapcsolatban.

hitetlen? # 2012.10.25. 16:06

ha jól gondolom ez azt jelentené hogy a rokkantsági nyugdíjat nem vehetnék el max az új belépők kaphatnák az új ellátásokat.

Ha ez igaz lenne jó volna

hitetlen? # 2012.10.25. 15:47

http://www.meosz.hu/…i_listaz.php?…

Beadvány
A MEOSZ beadványa a féléves határidőn belül érkezett be az Alkotánybíróságra, ezen az alapon nem lehet elutasítani. Sőt, Strassbourga is időben beérkezett a panaszunk.
Dr. Derera Mihály

Meosz oldalról másolva

kázmér58 # 2012.10.25. 15:27

Az MSZOSZ kidolgozott egy új rendszert a korengedményes nyugdíjak feltámasztására, amit szerintük a minisztérium is támogathat. A korkedvezményes nyugdíjaknál pedig valószínűleg új elvek alapján mondanák meg, ki lehet rá jogosult.

A korkedvezményes nyugdíjaknál mihamarabb ki kell dolgozni azokat az új szabályokat, amelyek alapján eldőlhet, ki lehet jogosult rá. Ezt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is szorgalmazza, hiszen idén december 31-én lejár a jogszerzési idő. Eredetileg júniusig kellett volna az új feltételeket meghatározni, de erre eddig nem került sor.

Kockázatértékeléssel döntenék el

Korkedvezményes nyugdíjban azok részesülhettek eddig, akik meghatározott munkakörökben dolgoztak. Jellemzően olyanban, ami az egészségüket, teherbírásukat jelentősen megterhelte. A szakszervezet úgy tudja, az a terv, hogy a jövőben munkahelyi kockázatértékeléssel határozzák meg, ki lehet jogosult korkedvezményes nyugdíjra. Ezt a tervet ők is támogatnák – mondta az MSZOSZ ügyvivője, Kiss Béla lapunknak.

A kockázatértékelést (milyen negatív hatások érik a dolgozót munka közben) minden munkáltatónak minden munkakörre el kellene végeznie. A szakszervezet ezt is helyesli, de azt fontosnak tartanák, hogy legyen idő az áttérésre, S hogy objektíven, központi előírás szerint történjenek a felmérések, illetve ellenőrizzék is ezeket (például az foglalkozás-egészségügy).

Gördülékeny átmenetet szeretnének

Jelenleg az olyan munkaköröknél, ahol a korkedvezményes nyugdíj szóba jöhet, a munkáltatóknak plusz 13 százalék járulékot kell fizetniük azért, hogy ebből lehessen állni a korai nyugdíjazást. Ami alapvetően jó rendszer volt, csak közben lettek olyan új munkakörök, munkakörülmények, amelyek szintén indokolnák a korkedvezményes nyugdíjazást, de mégsem jár utánuk. Ilyen például a három műszakos munkarend, ami jelentősen megterheli a dolgozók szervezetét, s kutatások szerint a nőknél növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát – említett példát Kiss Béla.

Az MSZOSZ mindenesetre azon lesz, hogy mihamarabb megszülessenek az új szabályok, s hogy zökkenőmentes legyen a váltás. Mert most még azt sem tudni például, hogy azoknál a cégeknél, ahol eddig fizették ezt a pluszjárulékot a dolgozók után, jövőre biztosított-e, hogy megkaphassák a korkedvezményes nyugdíjat. A szakszervezetek bíznak benne, hogy a már megszerzett jogokhoz nem fognak hozzányúlni.

Felélesztenék a korengedményes nyugdíjat

A korengedményes (korhatár előtti) nyugdíjat tavalyig lehetett igénybe venni, az idei évtől megszüntették. Ezt jellemzően abban az esetben vették igénybe a cégek, ha a nyugdíjkorhatár elérése előtt nem sokkal akartak elküldeni dolgozókat (például csoportos leépítéskor). Ma akit így elküldenek, és nem kap munkát, az nyugdíjat sem kaphat, hanem csak ennél kevesebb szociális ellátást.

A szakszervezet azt szeretné, hogy ezek az emberek a jövőben újra kaphassanak nyugdíjat, de a kifizetés ne terhelje a nyugdíjkasszát. Javaslatuk, hogy hozzanak létre egy „foglalkoztatáspolitikai alapot”, amibe a munkáltatók befizetnék azt az összeget, ami a korengedményes nyugdíj idejére járna a dolgozóknak. S ez az alap folyósítsa az átmeneti nyugdíjat, amíg el nem érik a korhatárt. Utána pedig automatikusan váljanak öregségi nyugdíjassá a volt dolgozók. A korhatár előtti nyugdíj kiszámításánál az öregségi nyugdíjszámítást vennék alapul. Az ellátás havi összege a bruttó átlagkereset 70 százaléka lenne.

Az öngondoskodást is be lehetne vonni

Elképzelésük szerint a rendszer kétféleképpen működhetne. Vagy úgy, hogy a dolgozó a cég állományában maradna – ebben az esetben, ha ismét szükség van a munkájára, vissza is lehetne hívni dolgozni. Illetve azt sem zárnák ki, hogy a dolgozó kikerüljön a céges állományból. Javasolják azt is, hogy az uniós gyakorlatot átvéve az önkéntes nyugdíjpénztári törvény módosításával a korengedményes nyugdíjasok számára is elérhetővé váljon a megtakarításuk. Ez ma csak az öregségi nyugdíjkorhatárt elérőknek lehetséges járadék formájában. (Az öregségi nyugdíjasok egyébként egyösszegű kifizetést is kérhetnek. Ez azok számára is elérhető, akik túl vannak a kötelező várakozási időn, ami legalább tíz év.)

A javaslattal azt szeretnék elérni, hogy akinek bizonyos kor felett nem biztosítható a foglalkoztatása, az se maradjon nyugdíj nélkül. Kiss Béla szerint (aki egyben a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke is) ezt a tervet a vegyipari munkaadók is támogatnák. A nemzetgazdasági tárcával is egyeztettek már, s úgy látják, a minisztérium is nyitott lenne az új feltételekkel a korengedményes nyugdíj visszaállítására.

doli # 2012.10.25. 14:41
csicseró # 2012.10.25. 12:50

exrokki? # 2012.10.25. 12:48

Sziasztok!Nézem az Ab honlapját és 29.-én tárgyalják a megváltozott munkaképességüek ügyét,ill napirendi pont.De azt nem értem az összes beadvány júliusi,ami azt jelenti,hogy úgy járunk,mint a fegyvereserök,kifutott a 6 hónapos határidőből,ami azt jelenti elutasitották öket,tehát nincs mit tárgyalni.Azt nem értem a MEOSZ által inditványozó ügyvéd is adott be beadványt jóval korábban,mégis az első beadvány júl.-2.-án ért be az AB-hez,mi is úgy fogunk járni hogy 3 nappal késet a beadány ezért nem lesz mit tárgyalni????????????????????????
Aki erről tud valamit írja meg!!!!!!!!!!!!!!!!


Sziasztok!

klarissa # 2012.10.25. 12:31

Guberáló! Hidd el, hogy nem mindenki széltoló a Fideszben, csak valamilyen okból kifolyólag ők a csendesebbek. Én sem értem, miért. De azt sem értem,hogy az ellenzék, az ellenzéki sajtó, és senki sehol nem említette azt a 2010.12.10-i parlamenti beszédet, amelyben dr. Papp Lajos, világhírű, elismert orvosprofesszor (mégha kardiolósus is) diagnosztizálta a problémák okát. (ld. youtube). Ha Papp professzor alaptalanul vádolt,akkor pedig miért nem indul(t) ellene eljárás.
Lehet, hogy -pártállástól függetlenül- sokak kihasználják a Papp prof. által megállapított tényeket?
Sajnos lehet. Ennek ellenére bízom abban, hogy a becsületes többség létezik, és előbb-utóbb hallatja a hangját.
(Tanácsodat megfogadom - az is lehet, hogy a friss levegő jó hatásó lesz a fáradt agysejtjeimre.)

hitetlen? # 2012.10.25. 12:24

https://www.napi.hu/….535055.html

Talán ők visszaadnák a rokkantnyögdíjunkat ....

szafika # 2012.10.25. 11:53

Wihar , nem 1 embert háborít fel , legfeljebb nem ír ide a többi .
Fülcimpa , a pedagóguskedvezményeket is alaposan ellopkodták már , tavaly azon voltam felháborodva , h csak 10 hónapra kötöttek velük szerződést / lehet, nem mindenkivel / annyira azért nem keres sokat egy pedagógus , h abból 12 hónapig élhessen , családostul , pláne , ahol gyerekek is vannak , és esetleg 2 hónap fizetés nélküli időszak után , be is kéne a srácokat iskolázni őszre ! Persze, h a politikus a m.csok , éppen ő az , aki szítja az ellentétet azzal , h az egyiknek a semmiért is kedvez , a másik meg mintha holdbéli űrlény lenne !! nem pedig az országunk lakója !

szafika # 2012.10.25. 11:43

Fülcimpa , én a magam részéről a politikusokra haragszom !!!! de nagyon , meg azokra , aki most 75 %-al többen / mint tavaly ?! /innen akarnak nyd-at kapni , ez éppen annyira felháborít , mint az , h volt akinek eszébe jutott osztrák nyd-at kérni , nem olyan tömegesen , mint ahogy ma az ukránokat halljuk , de kiakaszt az , h egyáltalán akad , akinek ez megfordul az agyába !!!!