Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2012.10.27. 07:59

A törvény többi paragrafusa változatlan, illetve az alábbi bekezdéssel kiegészítve!

"33. § (7) bek. után
(8)-(9) bek.-sel kieg.: 2012: CXLII. tv. 2. §"

bek.-sel kieg.(bekezdéssel kiegészítve)

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2012.10.27. 07:46

Lucundus!

"2012. évi CXLII. törvény 2012. 10. 13. napjától hatálytalan."

Nem az egész törvény, csak a

"
32. § (1a) bek.
Hat. kív. h.: 2012: CXLII. tv. 3. §

33. § (1a) bek.
Hat. kív. h.: 2012: CXLII. tv. 3. §"

Hatályon kívül helyezve (Hat. kív. h.:)!

A törvény az özvegyi nyugdíjra vonatkozik!

Etel57 # 2012.10.27. 06:56

sziasztok én ugy értelmezem ez a törvény az özvegyi nyugdijra érvényes

éhes # 2012.10.27. 06:01

Tudnátok magyarul is irni? Megköszönnénk! Elég egy "utalás"is.Kösz',többek nevében.

aperten # 2012.10.26. 22:08

Iucundusnak

2012. évi CXLII. törvény 2012. 10. 13. napjától hatálytalan.

De csak azért mert hatályba léptek azon a törvények paragrafusai, amiket módosított. Közérthetőbben, beépült a módosított törvényekbe.
2010. évi CXXX. törvény 12.§ szerint

http://optijus.hu/…rvszoveg.php?…

Ha megnézed pl. a 1997. évi LXXI. törvény 102/F. § jelenleg hatályos szövegét, láthatod:

http://optijus.hu/…rvszoveg.php?…


# aperten

Iucundus # 2012.10.26. 21:41

Rokkernek

2012. évi CXLII. törvény 2012. 10. 13. napjától hatálytalan.


Ddr

seagull # 2012.10.26. 18:45

BJúlia kedves, ha ennyire ellenszenvesnek ítéled a topikot, miért jársz vissza rendszeresen? Nyithatnál külön topikot is! A névjegyedet már letetted, fölösleges magadat állandóan reklámozni, aki meg akar találni, az úgyis keresni fog. Írod, hogy a tájékoztatáshoz neked van végzettséged. Mi is a végzettséged?

seagull # 2012.10.26. 18:42

Szia Guberáló!

BJúlia csak azt látja meg amit akar, és azt is olyannak látja, amilyennek akarja látni. Nem tudja kellő mélységeben alátámasztani mondandóját, ahelyett inkább személyeskedik, minden áron úgy akar minket beállítani, hogy marakodunk, feleslegesen beszélünk, csakhogy a válasz elől kitérhessen.
A honlapjára akarja csábítani a fórumozókat, hogy majd ő megmondja a tutit. Reklámozza saját magát, és aki többet szeretne nála tudni, azt mindennek elmondja. Bajnait isteníti. :)

BJúlia # 2012.10.26. 17:45

NEM kívánok senkit meggyőzni, és nem ismétlem magam.
Hiteles tájékoztatáshoz nekem van végzettségem, képzettségem, gyakorlatom, kapcsolat rendszerem,...
A Te döntésed, gondolatod, szavaid,tetteid,...amiért TE vagy felelős.
Az itt is hiányos ÉRTÉKEKRŐL kellene elgondolkodni, amit már említettem: tisztesség, figyelem, nem megosztottság, hanem szolidaritás, összefogás, együttműködés, ...

Tájékozódáshoz, átgondoláshoz, tovább gondoláshoz, fejlődéshez, beszéd témához:
MA nemsokára Róna Péter Atv!!

Bajnai Gordon 2012.10.25. Atv Egyenes beszéd: rendkívül negatívan értékelte az Orbán-kormány teljesítményét. Többek között azt mondta róla: "a hatalom gyakorlására és a demokrácia kiürítésére volt koncepciója, a gazdaság működtetésére nem volt".
Azt mondta:
Magyarországon most rossz kormányzás folyik és ez ellen mindenkinek tenni kell valamit, amit tud.
Bajnai - megerősítve a tanulmányában leírtakat - úgy vélte: az új
választójogi törvény jelentős előnyt biztosít a kormánypártoknak, de "emberfeletti teljesítménnyel ezt be lehet hozni". A volt miniszterelnök úgy
látja: olyan nagy bajban van a gazdaság, hogy ezt a kormányt lehet, hogy a nép még ezzel a választójogi törvénnyel együtt is leváltja, mindenesetre a
növekvő elégedetlenség ezt eredményezheti. Ebből a rossz gazdasági helyzetből csak a jó kormányzás húzhatja ki az országot - tette hozzá.
Szerinte az unortodox gazdaságpolitika tönkretette az ország iránti bizalmat. Azt mondta: az alacsony képzettségű tömegeket vissza kell hozni a munka
világába, de a mostani gazdaságpolitikai lépések elriasztják ettől a munkaadókat. Hangsúlyozta: egy év alatt ötven-hatvanezer, két év alatt
kilencvenezer munkahely szűnhet meg Magyarországon, "ha így folytatják".

Mindenesetre - mondta - az új választójogi törvény kikényszeríti a demokraták közti együttműködést. Megismételte: nem elég kormányt váltani, utána jól kell kormányozni. Meg kell egyezni a nemzeti alapcélokban és el kell indulni a demokrácia, a jóléti piacgazdaság és az Európához való tartozás útján.

Végül azon kérdésre, hogy lesz-e megállapodás az IMF-fel, azt felelte: kellene lennie, mert az államcsődöt minden presztízsszempontot fölülíróan el
kell kerülni. Az IMF segíthet abban, miszerint időt nyerjünk ahhoz, hogy a kormány a saját, józan észen alapuló programját végrehajtsa - zárta
gondolatait Bajnai Gordon volt miniszterelnök.

Megsértődött ránk az IMF?
http://index.hu/…rank_az_imf/

És most csatlakozom újból a családomhoz, ill. hallgatom hamarosan Róna Pétert, aki érthető, értelmes információkat nyújt szintén a fejlődéshez, jó éjt

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2012.10.26. 16:17

Guberáló!

Konyhanyelven, a vitatott jogszabály az özvegyi nyugdíj 30%-ra történő csökkentésének a hatályon kívüli helyezése!

"Eltörölték az özvegyi nyugdíjak csökkentését megalapozó rendelkezést

Feltöltve 2012.10.01.
Nem csökken a felére az özvegyi nyugdíja azoknak, akik rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülnek, korábban pedig szociális járadékot kaptak.
A parlament hétfőn 336 igen szavazattal, 7 ellenében fogadta el Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló indítványát.
Az Országgyűlés előzőleg egy júliusban elfogadott törvényben rendelkezett arról, hogy aki a tavalyi év végén házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját szeptember 1-jétől a felére csökkentik, az összegtől függetlenül.

Az akkor szintén Balog Zoltán javaslatára elfogadott jogszabályt most megváltoztatták, rögzítve, hogy a nyugdíjcsökkentés nem hajtható végre, az özvegyi nyugdíjak mértéke változatlan marad, vagyis nem csökken annak a nyugdíjnak a 30 százalékára, amely az elhunyt házastársat halálakor megillette.

A nyugdíjak csökkentéséről szóló határozatokat vissza kell vonni.

A módosítás alapján ha valakinek az ellátása az eltörölni javasolt rendelkezések miatt összességében nőtt volna, az a rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásának emeléseként megkapja a különbözetet.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember 11-én a parlamentben - egy másik törvényjavaslat vitájában - azt mondta: az ügyben a jogalkotó és a nyugdíjbiztosító is súlyos hibát követett el, ezért a minisztériumban és a nyugdíjbiztosítónál is belső vizsgálatot rendeltek el a személyi felelősség megállapítására.

Szavai szerint az özvegyi nyugdíjának csökkentéséről nagyjából háromezer embert értesítettek, de egyiküket sem éri hátrány, az emberierőforrás-miniszter mindannyiuknak bocsánatkérő levelet küld a kormányzati hiba miatt.

Forrás: MTI"

A rokkantakat sértően érintő jogszabályt, október 29-én tárgyalja az alkotmánybíróság!

Na azt kell figyelemmel kísérni, hogy fog a rokkantak sorsára kihatni a hétfői döntés illetve jogszabályváltozás!

Bízzunk a sorsunk jobbra fordulásában, a hétfői nap nincs messze!

BJúlia # 2012.10.26. 15:55

Kedves Mindenki, aki kifogásolja, hogy eltűnök,
hát nem itt élek folyton ezen a nem akadálymentes honlapon, és 25-én fél tízkor már hadd éljem a magán életem, és
engedtessék meg, hogy szabad akaratomból akkor és annyi időt töltsek el itt szabad időmből, amennyit tehetek, és tudok szánni rá.
Elsősorban a e-mail címemre érkezett levelekre válaszolok idő hiányában készséggel, mert ÉRDEMBEN, konkrét információk alapján korrekt segítséget tudok nyújtani.

Kérem a fórumot olvasókat, ha ÉRDEMBEN ELIGAZODÁSBAN segítséget szeretnének ELLÁTÁSOK, REHABILITÁCIÓ, FOGLALKOZTATÁS kérdésben, keressenek: http://www.versenykepesseg.eu/

ITT, akik rendszeres fenn vagytok, nem szorultok segítségre, és csak taszítjátok, megtévesztitek, még jobban elbizonytalanítjátok a Fórumot olvasókat azzal a tartalommal, és stílussal, amit tapasztalnak. EZ is a ti döntésetek.
Maradtok 4-5 törzs beszélgető, morfondírozó, akik egy helyben tapossák a sarat.

Nem baj, mennek máshová, akik megoldásokat, alternatívákat, válaszokat, érdemi információhoz jutni szeretnének, illetve jelentkeznek nálam.

Ennél érthetőbben pedig, ahogyan honlapomon is szerepel, nem tudom leírni,
okt.12-én pedig nem változott a 2012. évi CXCI.tv. a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól.
Amikor utoljára módosult számottevően a 2011. évi CXCI.tv. és a társadalmi nyugellátásról szóló törvény, az 2012. 10. 09.

ARRÓL morfondíroztok, amiről akartok, teljesen feleslegesen, hogy mit kellene módosítani, meg hatályon kívül helyezni, mert Ti NEM vagytok döntéshozók. Ez a vita meddő.

Az akkreditációs rendelet a parlament honlapján van, amely megváltoztathatja az említett két törvényt és mást is, de nem fogadták el, úgy vélem, nem is fogják egyelőre, mert Nrszh-nak nincs kapacitása a meglévő felülvizsgálatra jelentkezettek, sorosok és új jelentkezők felülvizsgálata mellett, hogy még ötvenezer súlyosan sérült embert felülvizsgáljon egy éven belül pluszban, nem logikus.

Ráadásul én véleményezni szoktam jogszabály tervezeteket, amely a parlament honlapján szakterületemet érintően szerepel (rehabilitáció, foglalkoztatás, ellátások).
De ezek tervezetek, ami a Magyar Közlönyben megjelenik, honlapomon szerepel.

Csak megismételni tudom, a 2011. CXCI.tv. 32. 33. § erről szól:
2012. január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék nem állapítható meg, helyüket a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás vette át, és ezek egységes táppénzszerű ellátás körébe tartoznak.

Főszabály, aki már elérte a nyugdíjkorhatárt, az eddigi ellátását, 2012-ben nyugdíjként kapja.

A következő célcsoportok ugyanazt az összeget kapják 2012-ben is, tehát megmarad az ellátás összege rokkantsági ellátás néven:

akik 2011. 12. 31-én rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülnek és az I. -es és II. -es csoportba vannak besorolva,
az átmeneti járadékban részesülők,
az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül elérőknek is megmarad az ellátásuk.

Itt a 2011. évi CXCI.tv. 30 § szerint (visszautalva és értelmezve) az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül betöltő személynek minősül, aki az 57. életévét betöltötte 2011. dec.31-én.

2012. január 1.-től rehabilitációs ellátás néven folyósítják azoknak eddigi ellátásukat, - akik 2011. dec.31-én a besorolás szerint a III. kategória rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban,

rendszeres szociális járadékban tartoznak,
és öregségi nyugdíjkorhatárukat öt évnél több idő múlva érik el, és rehabilitációjuk javasolt.

Egyébként csak hiteles, a Magyar Közlönyben megjelent törvényeket értelmezek, NEM MÁS HONLAPOKON MEGJELENT dolgokat, azt értelmezzék annak a honlapnak a szerkesztői, azért ők felelősek.
A saját honlapomon írtakért én vállalok felelősséget.

Nem fárasztom itt magam tovább. Szép estét.
http://www.versenykepesseg.eu/

tiszavirág69 # 2012.10.26. 13:22

megnéztem az NRSZH honlapját, több mint egy hónapja nem frissítettek, így a törvény is változatlan náluk

aperten # 2012.10.26. 12:32

A törvény hivatalos indoklása a tv javaslat után megtalálható:

http://www.parlament.hu/…80/08480.pdf

Első olvasásra nekem tecnikai jellegű módosításnak tűnik csak, de ismernem kellene a régi 102/F paragrafus szövegét is.

Mindenesetre van ebben a Mengele-törvény szövegébe beépülő, módosító törvényben egy figyelemre méltó mondat.

(8) A rokkantsági ellátás és a rehabilitációs ellátás – a 32. § (1a) bekezdésének és az
(1a) bekezdésnek a 2012. szeptember 1-jén hatályos szabályai szerinti – emelése, valamint az
özvegyi nyugdíj – a Tny. 102/F. §-ának a 2012. szeptember 1-jén hatályos szabályai szerinti –
csökkentése nem hajtható végre, az erről szóló határozatokat vissza kell vonni.

Kérdés: a rokkantsági nyugdíjakat megállapító jogerős, határozatok, bírósági ítéletek vissza lettek-e vonva? Hatályon kívül lettek-e helyezve?
Kapott-e valaki visszavonó határozatot?

Ennek kapcsán érdemes még a Mengele-törvény 33.§ (4)(5)
bekezdésein is elgondolkodni.

(4) Ha az (1) bekezdés szerinti személy 2012. március 31-éig nem kéri a komplex minősítés elvégzését, a rehabilitációs ellátását 2012. május 1. napjával meg kell szüntetni. A 2012. március 31-ei határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjeszthető.

(5) A rehabilitációs ellátás (4) bekezdés szerinti megszüntetése esetén - a 2012. március 31-én folyamatban lévő visszakövetelésre irányuló eljárások kivételével - nincs helye a jogalap nélkül felvett ellátás visszakövetelésének.

Ha ez a törvény -ha önkényesen is, de a törvény erejénél fogva - megváltoztatta volna a rokkantsági nyugdíj címén járó nyugellátás jogcímét, úgymond valóban "átfordította" a Mengele-törvény szerinti rehabilitációs ellátásra, akkor ezen ellátásnak törvényes jogalapja van, a nyugdíjhatározat (v. bírósági ítélet), és maga a Mengele-törvény 33.§ (1) bekezdése. Ha jogalap nélkül fizették a rehabilitációs ellátást, akkor az azt jelenti az én meglátásom szerint, hogy a Mengele-törvény szerinti rehabilitációs ellátás (komplex minősítés kérése előtti), nem a törvényes jogalappal rendelkező rokkantsági nyugdíj átfordítása, hanem csak egy "beetetés", ami arra irányult, hogy a rokkantsági nyugdíjra jogosult "önként" fordítsa át a nyugdíját ellátásra.


# aperten

nico56 # 2012.10.26. 11:26
éhes # 2012.10.26. 08:42

2007?peti?

éhes # 2012.10.26. 08:42

Működik a fórum??

seagull # 2012.10.25. 22:31

Szia Guberáló!

Én sem értem Júlia szakértő asszonyt, hiszen elég sok mindent írt, csak épp a kérdésetekre nem válaszolt. A mentségére legyen mondva, hogy nem jogász.

Jó éjt mindenkinek!

seagull # 2012.10.25. 22:11

BJúlia, itt elég konkrétan és érthetően tették fel Neked a kérdést, pedig én is csak átfutottam.
Itt hiteles, a Magyar Közlönyben megjelent törvények értelmezéséhez kérték a segítséged.

seagull # 2012.10.25. 22:07

Kedves Fórumozók!

A törvényváltozásról:

Csak gyorsan futottam át, remélem nem tévedek.
Sajnos szó sincs olyan törvényváltozásról, ami nekünk kedvezne:
A 2011. évi CXCI. törvénynek a 33.§ (1) bekezdését kellene hatályon kívül helyezni ahhoz, hogy továbbra is kapjuk a III. csoportos rokkantsági nyugdíjunkat változatlan formában.

Ám a ezúttal a 33. § (1a) bekezdését helyezte hatályon kívül a 2012. évi CXLII. törvény 3. §-a.

Nem vagyok jogász, csak belekontárkodom. :)
Én is várnék ide egy jogászt.
Egyjogász már lehet nem is fog válaszolni. :)

hitetlen? # 2012.10.25. 20:38

2011. évi CXCI. tv.

a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról

32. § (1a) bek.
Hat. kív. h.: 2012: CXLII. tv. 3. § [2012. október 12.]

33. § (1a) bek.
Hat. kív. h.: 2012: CXLII. tv. 3. § [2012. október 12.]

33. § (7) bek. után
(8)-(9) bek.-sel kieg.: 2012: CXLII. tv. 2. § [2012. október 12.]

http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…

közlöny linkje is itt nem kell keresni csak értelmezni erről egy szó sem esett sajna

tiszavirág69 # 2012.10.25. 19:37

JÚLIA!
Pont ezeket törölték el okt. 12.-ei közlönyben jelent meg!

BJúlia # 2012.10.25. 19:27

Ott van honlapomon értelmezve Kedveskék:
ez arról szól, hogyan alakították át az ellátásokat, mit hogyan neveznek,stb.

2012. január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék nem állapítható meg, helyüket a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás vette át, és ezek egységes táppénzszerű ellátás körébe tartoznak.

Főszabály, aki már elérte a nyugdíjkorhatárt, az eddigi ellátását, 2012-ben nyugdíjként kapja.

A következő célcsoportok ugyanazt az összeget kapják 2012-ben is, tehát megmarad az ellátás összege rokkantsági ellátás néven:

  • akik 2011. 12. 31-én rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülnek és az I. -es és II. -es csoportba vannak besorolva,
  • az átmeneti járadékban részesülők,
  • az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül elérőknek is megmarad az ellátásuk.

Itt a 2011. évi CXCI.tv. 30 § szerint (visszautalva és értelmezve) az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül betöltő személynek minősül, aki az 57. életévét betöltötte 2011. dec.31-én.

2012. január 1.-től rehabilitációs ellátás néven folyósítják azoknak eddigi ellátásukat, - akik 2011. dec.31-én a besorolás szerint a III. kategória rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban,

  • rendszeres szociális járadékban tartoznak,
  • és öregségi nyugdíjkorhatárukat öt évnél több idő múlva érik el, és rehabilitációjuk javasolt.

Egyébként csak hiteles, a Magyar Közlönyben megjelent törvényeket értelmezek, NEM MÁS HONLAPOKON MEGJELENT dolgokat, azt értelmezzék annak a honlapnak a szerkesztői, azért ők felelősek.
A saját honlapomon írtakért én vállalok felelősséget.


Köszi, Jó éjt

hitetlen? # 2012.10.25. 19:16

Erre gondoltunk

Meosz oldaláról:

2011. évi CXCI. tv.

a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról

32. § (1a) bek.

Hat. kív. h.: 2012: CXLII. tv. 3. § [2012. október 12.]

33. § (1a) bek.

Hat. kív. h.: 2012: CXLII. tv. 3. § [2012. október 12.]

33. § (7) bek. után

(8)-(9) bek.-sel kieg.: 2012: CXLII. tv. 2. § [2012. október 12.]

Mit jelent??

BJúlia # 2012.10.25. 19:10

„Küldjön Orbán Viktor egy ciánkapszulát a szegényeknek”
http://www.168ora.hu/…-104686.html

BJúlia # 2012.10.25. 19:09

Melyik törvény módosításáról? Nem olvasok most vissza, nincs időm, konkrét kérdést kérek hamar, ha lehet, mert mennem kell, köszike,

Amely legutóbb, legfrissebb érinthetett titeket, az is ott van honlapomon:

Az özvegyi nyugdíj mégsem csökken a felére 2012. szeptember 1.-től
(módosult ismét a Tny. 2012. 10. 09-én)

Ismét módosult a Tny., a társadalmi nyugellátásról szóló törvény, az 1997. LXXXI. törvényben, mégsem csökkentik a felére az özvegyi nyugdíjat több társadalmi csoportnak szeptember 1.-től (módosítás 2012. 10. 09. MK 133. sz.)
idézem ezt a részét:
„A rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő személy özvegyi nyugdíja – ha 2011. december 31-én özvegyi nyugdíj mellett átmeneti járadékban vagy rendszeres szociális járadékban részesült, vagy az özvegyi nyugdíj folyósítására tekintettel az átmeneti járadékát, rendszeres szociális járadékát szüneteltették – a feléledés kivételével nem módosítható harmincszázalékos mértékűre.”
Hivatkozás: 2012. évi CXLII. Törvény, és 1997. évi LXXXI.tv. Magyar Közlöny 2012/113. (IX. 09.)