Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


tanárúr # 2012.11.07. 14:25

Mindez Korózs Lajos szerdai sajtótájékoztatóján hangzott el. Az MSZP elnökségi tagja kijelentette, hogy a megváltozott munkaképességűek gazdasági aktivitási mutatói nagyon kedvezőtlenek, a munkaerőpiacon erősen alulreprezentáltak. Mint mondta, a 15-64 éves korosztályban a 767 ezer megváltozott munkaképességű embernek mindössze 24,1 százaléka aktív gazdasági szempontból.

doli: ez miről szól, milyen 767 ezer megváltozott munkaképességű 15-64 éves emberről van szó?

doli # 2012.11.07. 13:40
regina.h (törölt felhasználó) # 2012.11.07. 10:44

Szia wihar és többiek!

Éppen akartam írni. Pár napig rossz volt a gépem, de már minden ok. :)

Köszönöm, megvagyok.

Tegnap valami csoda folytán megkaptam az októberi ellátásomat.

Csak azt tudom továbbra is mindenkinek javasolni, hogy amennyiben nem érkeznek időben a papírok ( Határozat) nem várjatok türelmesen, inkább írjatok levelet ( mailt) mindig egyenesen a főigazgatónak.
Leírva a konkrét helyzetet.
Telefonálni teljesen felesleges. Egyik ezt mondja, másik azt...

katababa # 2012.11.07. 09:16


Iryna Ivaschenko személyesen fogadta két idősügyi szervezet vezetőjét. Az IMF magyarországi képviselője felajánlotta, ha kell, személyesen nyugtatja meg a nyugdíjasokat – írja a Népszava.

(MTI / Koszticsák Szilárd)

Nincs IMF követeléslista. Sem olyan, ami a nyugdíjasokat, sem olyan, ami más társadalmi csoportot érintett volna. Ezt válaszolta Iryna Ivaschenko a nyugdíjasok korábbi levelére. A Valutaalap budapesti képviselője hétfőn fogadta Hegyesiné Orsós Évát, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnökét és Simon Dezsőt, az MSZOSZ nyugdíjas szövetségének elnökét. Felajánlotta, hogy személyesen is szívesen válaszol az aggódó nyugdíjasok kérdéseire. Így karácsony előtt több találkozó is lesz, a NYOK tagjaival, küldöttségével, szakértőkkel és vélhetően az Idősek Akadémiájának résztvevőivel is beszélget majd a magyarországi képviselő – mondta a lapnak Hegyesiné Orsós Éva.

A két szervezet egy levelet adott át a találkozón a valutaalap képviselőjének. Abban főleg a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a családok helyzetéről tájékoztatják az IMF-et. Szerintük az alaptörvény semmilyen garanciát nem nyújt a nyugdíjakra, gyakorlatilag felszámolja a társadalombiztosítást. A kormány szerzett jogot sértett, egzisztenciális bizonytalanságba taszított 600 ezer embert. Jelentősen visszaszorultak a munkanélküliek ellátására fordított kiadások; erre a célra a tavalyinak alig felét, 51,3 százalékát fordították, ezért a nyugdíjasok többsége a jövedelméből segíti, vagy abból tartja el munkanélküli gyermekeit, illetve segíti azok családját. A levélben szó van arról is, hogy a kabinet azt kommunikálja, az egyre nehezebb gazdasági helyzet fő okozója az IMF és az Európai Bizottság - írja a Népszava.

Hétfőn a kormány által indított médiakampányról a főtárgyaló azt mondta, az némi tanácstalanságot szült Washingtonban. Varga Mihály ugyanakkor továbbra is kitartott amellett, hogy a kormány elsődleges szempontja az, hogy a hazai lakosságot tájékoztassa arról, milyen feltételekkel, milyen szempontok alapján tárgyal. A tárca nélküli miniszter azt nem tudta, mikor folytatódhatnak a tárgyalások az IMF-fel. A Századvég és a Heti Válasz által rendezett konferencián Varga Mihály csak annyit közölt, bízik abban, hogy még idén újra egy asztalhoz ülnek.

Mint korábban megírtuk, sok múlik még azon is, milyen programmal áll elő a most újraválasztott amerikai elnök. Ha nem sikerül az amerikai államadósságot csökkenteni, akkor a bizonytalanság Magyarországot is elérheti, hiszen az euróövezet válsága súlyosbodhat. Ha az euróövezetben nincs pénz, akkor pedig Magyarországon sincs. Magyarországra önmagában a bizonytalanság is rossz hatással van, mivel államadósságunk kockázatos befektetésnek minősül, s ha mindenütt nagy a bizonytalanság, akkor jellemzően kivonul a pénz a „durvább” helyekről, s aranyba vagy svájci befektetésekbe menekül.

Közben Bukarestben tárgyalnak a Nemzetközi Valutaalap szakértői. Románia 2011 tavaszán kötött 3,6 milliárd eurós elővigyázatossági hitelmegállapodást. Ebből a nemzetközi pénzintézet eddig 3,2 milliárd eurót bocsátott Románia rendelkezésére. Szeptemberben az IMF jóváhagyta az előző, 519 millió euró értékű részlet folyósítását. A pénzintézet szerint Románia jó irányba halad, de a gazdaság növekedését továbbra is fenyegeti az eurózóna államadósság-válsága.
Forrás: Népszava/Hír24
Cimkék: imf, imf hirdetés

Ednut # 2012.11.07. 09:08

Inzulinos!
Igen, én megkaptam visszamenőleg 4 hónapra a pénzt. Jan.31-én járt le a rehab járadékom és kb. június elején utalták az új ellátást jan.331-ig visszamenőleg.
Mivel én C2 (54% ÖEK, nem rehabilitálható rokkantellátott) lettem, a minimálbér 60%-át kapom, azaz 55.800-ft-ot, ezt nettóban, ebből nem vonnak semmit.
Csabesz666!
Teljesen igazad van abban is, hogy mások ennek is örülnének, de engem sem vigasztal, hiszen én is több mint kétszer ennyi nyugdíjat kaptam a fv-ig, mivel viszonylag magas fizetésem volt, és világ életembe be voltam jelentve annyira, amennyi a bérem volt, tehát sok adót meg nyugdíj-, meg tb-járulékot fizettem.
Azt a kálváriát már én is végigjártam, hogy "valaki mutassa már meg a törvényben az arra vonatkozó passzust, hogy rokkantjáradékos = új belépő."
A legtöbb helyen azt mondták: "mert így van és kész".
Érdemben egy szakember sem vette a fáradságot, hogy válaszoljon normálisan.
Írtam és telefonálgattam azért is, hogyan lehet embereket ellátás nélkül hagyni hónapokig. Miért nem adnak valami előleget, miből etetem a gyerekemet, stb. Mikor már bőgtem a nyugdíjfolyósítónál elkeseredésemben azt súgta a fülembe az ügyintéző, hogy sajnos nem tehet semmit, ez felülről jövő utasítás, hogy addig senkinek semmi, amíg meg nincs a határozat.
Csak tudod az is egy más kérdés, hogy én jan.31. előtt már jóval beadtam a papírjaimat a fv-ra, én tehetek róla, hogy csak márc.26-án hívtak be?
Írtam politikusoknak is emailt, azt hiszed válaszoltak rá?
Most is felment bennem megint a pumpa, ahogy ezeket a sorokat leírtam.

szuicid # 2012.11.07. 08:10

- A kormány szerzett jogot sértett, egzisztenciális bizonytalanságba taszított 600 ezer embert (korhatár alatt- és a rokkant nyugdíjasokat).

végre már tehetne valaki valamit ez ellen
hogy ezt ne tehessék meg velünk teljesen
kiszolgáltatottak vagyunk


a Beteg ember nem selejtes árú

inzulinos # 2012.11.07. 07:50

Ednut!
Azt szeretném megkérdezni,ha lehet, hogy milyen járandóságban részesülsz, valamint megkaptad visszamenőleg a 4 hónapra a pénzt?
És még egy kérdés: ebből az összegből amit kapsz, abból vonnak le, vagy nettóban kapod? Mert nekem a rehabból vontak le.
Köszi a választ!
Üdv: Inzulinos.

éhes # 2012.11.07. 07:42

wihar!
Kösz'kösz'kösz'

wihar # 2012.11.07. 07:20

Regina mi van veled ???

nico56 # 2012.11.07. 07:14
csabesz666 # 2012.11.06. 21:41

Fürkész, Nem tudom.... elviekben, azthiszem az tekinthető folyamatban lévű ügynek, ameiknél még elvégezték, dec.31 előtt, a felülvizsgálatot....na de mondhatom én azt is, hogy direkt nem hívtak be 2011-ben.... ha meg annyira ragaszkodnak, egész pontosan, az állapotromlásom 2011 juniusban következett be, ezt orvoilag is igazolni tudom...., doksikkal alátámasztva.

fürkész # 2012.11.06. 21:14

Csabesz
Törvényileg nem lehet ez folyamatban lévő ügy?Mert azt másképp birálják el.Ez csak egy tipp.

csabesz666 # 2012.11.06. 20:32

időm, van, elmegyek én Strasbourgig is, ha kell...... A bírák ügye is hasonló.....és ott is ráfog baszni, a kormány.... ott is biztonságba voltak, a bírák, hogy 70 éves korukig, van munkahelyük..... aztán a kormány csinállt, egy hátraarcot, de kártérítés lessz a vége, és duplán, mert van egy erkölcsi pénzbeni, ill, ha nem is helyezi őket vissza a munkakörükbe, mert már be vannak töltve a bírák helyei, akkor 70 éves korukig ki kell fizetni, a járandóságukat.....

csabesz666 # 2012.11.06. 20:25

persze kapok 60500 ft ot a minimálbér 65%..... tudom, hogy más síkít, hogy neki mondjuk 27000E böl kell megélnie.... csak ez engem nem érdekel, nyilván való, hogy azért volt magas, mert olyan jövedelmem volt.....Egyébként mondom, sehol nincs törvényi utasításban, hogy állapotrosszabbodás esetén, a rehabjáradékban részesülőnek ÚJ BELÉPŐNEK KELL minősülnie.

Ednut # 2012.11.06. 20:16

Csabesz666!
Igen világos, mivel te tavaly adtad be állapot-rosszabbodásra a felülvizsgálati kérelmet, és azt meg is állapították, szeretnéd, ha az alapján állapítanák meg az ellátásodat és nem az új törvény alapján.
Elvben szerintem nem kérdés, hogy a régi járna, de sosem lehet tudni ezeknél, hogy mit találnak ki.
Sajnos, ha én is előre tudtam volna, hogy mit tartalmaz az új törvény (volt rehabos = új igénylő), akkor beadtam volna tavaly az állapotrosszabbodást. Különben 1 hónapon múlt, mert január 31-én járt le a rehabom. Pech.
Nem tudom, hogy mennyi ideig tart egy ilyen munkaügyi per, de gondolom több hónapig, ha nem évig. Kapsz addig valami ellátást?

csabesz666 # 2012.11.06. 19:44

Edmut! Igen, a rosszabbodásra adtam be a kérelmemet december elején, a felülvizsgálatom, január 13.án volt, normál esetben, a rehabom, most járt volna le.a most kézhezkapott levélben ,30 napom van, hogy munkaügyi bíróságra menjek, és azt kell kidomborítanom, hogy ugye nekem, nem az orvosi határozattal van bajom, az igazat nyert abban a formában, hogy tényleges az állapotrosszabodás, én a megállapítás összegéért prüszkölök, az megint más dolog lenne, ha lejár, a rehabom, és ÚJ ellátást állapítanak meg, szerintem, az nem egyenlő, az állapotrosszabbodás álltal megállapított ellátás folyósításával, korábban, ha ilyen eset volt, akkor az emberkét átminősítették rokkantnyugdilyassá, és nem állapítottak meg új összeget!!!!!nem számolták ujra az éveit, mivel nem számított a rehabjáradékos időszak szolgálati időnek. Azt kellene megtudnom, hogy a munkaügyi bírósághoz, valami formanyomtatványon kell-e beadni,az igényemet vagy nem....

Etel57 # 2012.11.06. 18:49

Sziasztok tud valaki a soros vizsgálatról juliustól várok de még semmi.

fürkész # 2012.11.06. 18:21

Sziasztok
Van-e köztetek aki rehab.jár.volt és a fv.után nem fogadta el az első fokot majd fellebbezett.Ha ezt már elfogadtam akkor mikortól kellene a rokk.ellátást kapni?Mert nekem a másodfokon megjelent naptól számitják az előleget.

Ednut # 2012.11.06. 18:05

Csabesz666!
Az a kérdés, hogy mikor kezdeményezted az állapot-rosszabbodás miatti felülvizsgálatot.
Mert szerintem ha tavaly, akkor hiába idénre hívtak be, még a régi jogszabályok érvényesek.
Persze kinézem ezekből a ....-ból, hogy direkt idénre időzítették a fv-ot és ezért alkalmazzák az új törvényt.
Kérdeztél valami ügyvédet, neki mi az álláspontja?
És a II. fok mit döntött?
Fellebbezni meg ugye a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet, vagy esetleg igazolási kérelem benyújtásával később is, de azt nagyon meg kell indokolni, hogy miért nem a 15 napon belül történt a fellebbezés.
Különben nem is foglalkoznak a fellebbezés tartalmával, ha kicsúszott a határidőből.
Sajna már nagyon kiokosodtam a témában.
Te a fellebbezést határidőn belül nyújtottad be?

Ednut # 2012.11.06. 17:55

Csabesz666!
Én pontosan ugyanabban a cipőben jártam, mint te. Annak idején hiába volt meg az 52%-os egészségkárosodásom, rehabra tettek a fiatal korom miatt.
Idén rokkant lettem, nem rehabilitálható, de mivel új belépő vagyok, így a minimálbér 60%-át kapom. Ez lényegesen kevesebb, mint eddig.
Én is beszéltem ügyvéddel, de a jelenlegi jogszabály ellen ebben a vonatkozásban (mármint új belépő státusz) nem tudunk mit tenni. Ha ugye rokkantnyugdíjasok lettünk volna, akkor megmaradt volna a korábbi összeg.
Azt, hogy miért lettem 2009-ben rehab járadékos, akkor kellett volna megfellebbeznem, hogy az nem indoklás, hogy fiatal korom miatt lettem rehabos.
Szóval mivel ez akkor nem "zavart", így utólag már nincs mit tenni.
De kíváncsi leszek, hogy neked mi lesz a vége az ügyednek.

wihar # 2012.11.06. 17:29

éhes! természetesen hírt adok majd a fejleményekről.

tass56 # 2012.11.06. 16:49

Július 26-án voltam felülvizsgálaton, és nov. 5-én tegnap jött meg a határozat. De a járadékot kaptam végig.

yulika46 # 2012.11.06. 16:44

JAVÍTÁS:59 ÉVES!!!!!

yulika46 # 2012.11.06. 16:44

Az egyik ismerősöm ez évben lett 69 éves és januárban amit kiküldtek ő rá nem vonatkozott,hogy márciusig küldje vissza.Nem volt még levéglegesítve.Májusban behívták 40% ra vették le,de az összeg nem változott írták.Erre most a héten kormányhivatal küldött neki egy levelet,hogy időközben paragrafus változás történt és 2013 január 1 vel 20 ezer frt al kevesebbet fog kapni!Ki érti ezt?

csabesz666 # 2012.11.06. 14:58

2009. november hónapban a
munkaképesség
csökkenésemet az OOSZI 54 %-os
rokkantnak véleményezte, a korom
miatt az akkori jogszabályok szerinti
„Rehabilitációs járadék” azaz a
rokkant nyugdíj 120 %-a került
megállapításra.
2012.01.13.-i komplex felülvizsgálat
során – melyet állapot rosszabodás
miatt idő előtt kezdeményeztünk
– munkaképesség csökkenés 76 %,
megmaradt munkaképesség mértéke
24 %-ot állapítottak meg.
A megváltozott munkaképességűekről
szóló 2011. évi CXCI. Tv. nem tartalmaz
a Rehabilitációs járadékban részesülőkre
vonatkozó - a 3 év letelte utáni
– megállapításra előírást. Épp
ezért nem értem, hogy az ellátásomat
miért a 12 § (c) bekezdése alapján,
és miért nem a 33 §. alapján, azaz
a korábban megállapított nyugdíj
összegében (természetesen a 120
helyett 100%-ban) folyósítják részemre
tovább.
A tv. szerint előírt egészségbiztosítási
pénzbeli ellátási járulék fizetési
kötelezettség teljesítése - az
elmúlt naptári évben - a korábbi
vonatkozó törvények alapján eleve
kizárt volt, így diszkriminatív
a törvénynek ez a rendelkezése.
Miért nem veszik figyelembe az
utolsó (rokkantság előtti) 180
napi járulékfizetést? Vagy azt
az időszakot amikor, keresettel
rendelkeztem, és nyugdíjbiztosítási
járulékot és egészségbiztosítási
természetbeni járulékot fizettem,
ami után a következő évi nyugdíjam
0,5%-os emelését ígérték???
Mivel a két összeg között lényege
eltérés van, ezért kérem ügyem
felülvizsgálatát

.....az idézett szöveg, a fellebbezésem volt..... a mai nap kaptam kézhez..... vicces, jól megválaszolták, hogy nem 4 ho 14 én kellett volna reklamálnom..... persze mehetek munkaügyi bíróságra....