Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


igazság? # 2010.06.20. 10:00

Üdvözlök mindenkit!

Nem jártam még az oldalon, most szeretnénk tájékozódni először.
Volt már valaki aki I.fokon a következő határozatot kapta? Össz-szervezeti egészségkárosodás: 50 %, szakmai munkaképesség változás: jelenlegi vagy egészségkárosodást megelőző munkakörében rhabilitáció nlkül is foglalkoztatható, képzettségének megfelelő munkakörben rehab. nélkül is foglalkoztatható!!!!!!!!
Ez sem rokkannyugdíjra, esetleg segélyre jogosít. Elötte hosszú évekig 67%-os voltam, természetesen állapotom a kor előrehaladtával nem javúlt. Tud nekem valaki segíteni, javasolni valamit? Előre köszönöm. Marcsi

igazság? # 2010.06.20. 11:58

Veszélyes dolog, ha az embernek igaza van valamiben, amiben a hivatalos szervek tévednek

hokiss # 2010.06.20. 12:16

A Határozat a lényeg:miszerint rehabilitálható vagy nem. Ezt a Nyofi küldi ki. A többi csak fölösleges blabla amit írnak.


hokiss

igazság? # 2010.06.20. 13:13

Megköszönném, ha valaki segítene nekem, mert szerintem ez a két dolog ellentmond egymásnak./Előző Levél/
Ez már a határozat.
E szakhatósági állásfoglalás ellen önálló jogorvoslatnak helye nincs, a döntést hozó hatóság határozata elleni fellebbezéssel támadható meg.

jácintka # 2010.06.20. 13:51

Én csak a véleményemet írom le.
AZ a csoda ha valaki egyáltalán eltud igazodni az ORSZI " szakvéleménynek" titulált valamilyén.
Talán azért írják igy , hogy a fene se értse meg amit ösze vissza írkálnak.

Dr. med. et jur. Petrássy (törölt felhasználó) # 2010.06.23. 09:17

Kedves Igazság? !

A vonatkozó jogszabályhelyek körmönfont megfogalmazásának értelmezése szerint: ha 50-79 % közötti egészségkárosodást állapítanak meg, de rehabilitáció nélkül is foglalkoztatható, akkor sem rokkantsági nyugdíjra, sem rehabilitációs járadékra az igénylő nem jogosult. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy az Ön esetében sem indokolta meg sem az ORSZI Bizottsága, sem a szakhatóság, sem a nyugdíjbiztosítási igazgatóság, hogy ezen véleményét mire alapozta, annak ellenére, hogy a kellő indokolás jogszabályi kötelezettsége lenne. Ezen mulasztás súlyosan sérti az ügyféli jogokat.

A Ket. 44.§ (6) bekezdése szerint a szakhatósági állásfoglalás tartalmára a határozat tartalmára vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni. A Ket. 72.§ (1) bekezdés e) pontja szerint az indoklásnak (többek között) tartalmaznia kell:

ea) a megállapított tényállást és az annak alapjául elfogadott bizonyítékokat,
ec) a mérlegelési, méltányossági jogkörben hozott határozat esetén a mérlegelésben, a méltányossági jogkör gyakorlásában szerepet játszó szempontokat és tényeket,

(A Ket. 14.§ (1) bekezdés cb) pontja alapján törvény a Ket. rendelkezéseitől eltérő szabályokat állapíthat meg a társadalombiztosítás ellátásaival kapcsolatos eljárásokban a hatóság döntéseire. A Ket. fenti rendelkezéseitől eltérő szabályok azonban megállapításra nem kerültek.)

A Ket. 44.§ (6) bekezdésének utaló szabálya alapján alkalmazandó 72.§ figyelembe vételével tehát a szakhatósági állásfoglalásnak tartalmaznia kellett volna annak kellő részletességű alátámasztását, hogy milyen konkrét „szempontok és tények” alapján történt annak megállapítása, hogy rehabilitáció nélkül is foglalkoztatható.

Az ORSZI Bizottsága által kötelezően alkalmazandó "Irányelvek" könyv szerint is részletes indokolási kötelezettsége van az orvosszakértőnek a rehabilitálhatóság kérdésében (is).

Az egészségkárosodás ill. az (orvosi) rehabilitáció megítélése orvosi szakkérdés. Ugyanakkor fenti szempontok jogi értékelése jogi (ügyvédi) feladat.

Tisztelettel: Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos

kati.n # 2010.06.23. 11:18

Kedves Igazság?!
A helyedben ezt a határozatot nem fogadnám el, hanem sürgősen megfellebbezném, mert erre nem jár sem rehab. járadék, sem rokkant nyugdíj. Ez a Nyug.Ig. legújabb trükkje lehet. Több mint 2 éve járok a Bíróságra, már a 2. körömet futom, azt hittem minden trükkjüket már ismerek, de ez valami új. Ha fel tudsz kutatni az ismeredségi körödben joghoz értő barátot, persze ügyvéd lenne e legjobb, kérd a segítségét. A Nyug. ig. jogászainak az a feladata, hogy "védjék a nyugdíjalapot", vagyis minden elképzelhetetlent megpróbálnak, hogy ne kelljen semmit sem fizetni, vagy minél később. Egy-két beteg sajnos mindig bedől a trükkjeiknek, és akkor már nyertek.

jácintka # 2010.06.23. 13:09

Kedves Petrássy Miklós ügyvéd úr!
Olvasva írását arra megállapításra jutottam , hogy akik megvették a rokkantságot talán már véglegesitve is vannak .
Azoknak nincs szüksége ügyvédre , mert nem mennek Bíróságra az ügyükkel.
Ellenbe aki-akik nem tudják megfizetni ezt szolgáltatást bizony olyan egészségügyi állapotba vannak , hogy munkába álliásuk maga lenne a csoda.
Tudom vannak kivételek.
De mint ebbe a témába igen belebonyolódó naponta látom -látok olyan embereket akik munka képtelenek.
Az ORSZI megállapítása szerint nem rokkant vagy csak a járadékot kapja.
Ezt nagyon fentről kellene kezdeni rendbe tenni.
persze nem ugy ahogy a mostani szabályozás van !
Nem kilökni a már sok éve rokkantat aki hirtelen az ORSZI szerint nagyon egészséges lett!
Ehhez olyan szakemberek kellenek akik nem falukat rokkantositanak le kitudja milyen megfontolásból .
A másik olyan munkahelyek teremtése amelyek most nincsennek a rokkantak vagy járadékosok számára.

igazság? # 2010.06.24. 05:50

Tisztelt Dr. Petrássy Miklós ügyvéd Úr!

Köszönöm a válaszát.Mivel én is a második kört futom, mint Kati.n már ügyvédhez fordulok. A jogszabály először a II.fokot írja elő, ezért annak eredményét megvárom. A papírjaim, szakvéleményeim alapján ez a határozat szinte diszkriminativ. Mindig tudott dolog volt, hogy vannak "egyenlőbbek. Én CSAk BETEG, régóta nyugdíjas egyedülálló nő vagyok, nem nagypénzű vállalkozó! Mivel sok helyen megfordúltam betegségeim miatt, így az is a tapasztalatom, hogy nem minden megyében egyforma az ORSZI orvosainak viselkedése.Van ahol sokkal igazságosabb, korrektebb. Sajnos nem ilyen megyében lakom.

igazság? # 2010.06.24. 05:56

Mindenkinek megköszönöm aki próbál segíteni, kiokosítani ebben az ügyben. Nagy szükségem van rá, mert már megviselt az a másfél éves procedura ami mögöttem van. A levelem írva az is megfordult a fejemben, hogy ezeket az oldalakat azok is olvashatják, akiknek pont ellentétes az érdekük a miénkkel , talán az újabb retorzióktól is tarthatunk. Várom a hozzászólásokat. Mindenkinek sok szerencsét jó egészséget kívánok!

jácintka # 2010.06.24. 07:45

Érdekes írás !
Csak felszint nézi nem ami mögötte van !!!!!!!!!!

Rokkantország" Magyarország?

Tegnap, 05:00
[A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben] Ossza meg!

A rokkantnyugdíjazással kapcsolatos számokat, arányokat eddig is ismertem, de más irányú érdeklődésem és tevékenységem következtében nem sokat elmélkedtem a rendszer összefüggésein. Az elmúlt hetekben a világhálón több alkalommal is olvastam a rokkantnyugdíjazás hazai helyzetéről. A 10 milliós Magyarországon megközelítőleg 800 ezren élnek rokkantnyugdíjból (több mint a felük még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt), az 5 milliós Szlovákiában pedig 70 ezren. Semmiképpen nem szeretnék beállni a "bezzeg Szlovákiában" hangoztatók sorába, de erre az ordító különbségre magyarázatot kell keresni, találni.
HIRDETÉS

Sajnos, mélyreható szakmai elemzésbe nem kezdhetek, hiszen nem vagyok sem társadalomtudós, sem orvos, sem nyugdíjszakértő, így írásom kizárólag a figyelem felkeltése céljából került papírra. Az, hogy a téma nem a szakterületem nem jelenti azt, hogy néhány konkrét megállapítást ne tehetnék.

Nem hiszem, hogy ilyen "bődületes" különbség van (a magyarok hátrányára) a két nép egészségi állapota között. Az sem valószínű, hogy Szlovákia ellátatlanul hagyja rokkant polgárainak százezreit! A jelentős differenciát - vélhetően - a társadalom szemléletében, a leszázalékolási folyamat feltételeiben és az eljárási módban, illetve a rokkant nyugdíjba vonulásban való érdekeltség területén kell keresni. (Talán érdemes figyelmesen tanulmányozni északi szomszédunk és más országok gyakorlatát. Ha nem is adaptálhatók egészében, azért néhány jól működő részelem biztos átemelhető.)

2010-ben a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok havi átlagos ellátása csaknem 70 ezer forint, az éves - országosan e jogcímen - kifizetett összeg bőven meghaladja a 300 milliárd forintot. Szakemberek szerint a leszázalékoltak 5-10 százalékának nincs olyan betegsége, ami miatt nem végezhetne munkát Ha ez igaz, a mai szabályozási környezetben éves szinten 15-30 milliárd forint tűnhet el értelmetlenül és jogellenesen. Azt se felejtsük el: a rokkantnyugdíj-kifizetések alapját (elméleti szinten biztosan) jelentős részben a 40-45 évet dolgozók járulékfizetései fedezik. A szolidaritás elve tehát érvényesül, az egészségesek segítséget nyújtanak a rászorultaknak. Ez így is van rendjén. Az viszont irritáló, hogy a közös teherviselés elvével és gyakorlatával cinikusan és durva módon vissza lehet élni és valószínűsíthető: sokan meg is teszik. Ez előbb-utóbb oda vezethet, hogy a hosszú ideig fegyelmezetten fizetők "ráunnak" a járulékfizetésre, mondván: a sunyi módon megcsapolt közös kasszába nem érdemes befizetni.

Mennyit lehetne megtakarítani egy korrekt és korszerű szabályrendszer alkalmazásával? Talán további 15-30 milliárdot is? Nem tudom. Azt viszont bátran ajánlom az ambiciózus munkaügyi ellenőröknek, hogy a feketén dolgozó rokkant nyugdíjasokra fordítsanak több figyelmet, és jelentéseikben javasolják a "megfogott" személyek azonnali reaktiválását is. (Ha valaki képes 40 évesen, rokkantnyugdíjasként feketén dolgozni, próbálja meg nyugdíj nélkül vagy nyugdíjjal, de legális módon. Hátha sikerül.) A jövő szempontjából fontosnak tűnik, hogy a hosszú - 40-45 éves - szolgálati idővel rendelkezők érzékelhetően magasabb nyugellátásban részesüljenek, mint akik 20-25 éves szolgálat után rokkantnyugdíjasok lesznek. Ha ilyen irányú változás nem lesz, akkor értelmét veszti a hosszú szolgálati időben való érdekeltség és a nyugdíjkorhatár emelés is.

Középpontba kell állítani a rehabilitálhatóságra való törekvés kérdését is. Jelszó: a megmaradt képességekkel is vissza a munkaerőpiacra! (Ma a mintegy 400 ezer korhatár alatti rokkantnyugdíjasnak mintegy 10 százaléka dolgozik legálisan, holott vélhetően a háromnegyed része alkalmas lenne valamilyen munkavégzésre.) Meggyőződésem, hogy abban az esetben a versenyszféra munkáltatói is nagyobb érdeklődést mutatnának, ha a társadalombiztosítási járulék jelentős csökkenésével preferálnák a megváltozott munkaképességük alkalmazását. Zsákutca a jelenlegi gyakorlat, nevezetesen: a húsz fő feletti vállalkozásokra rótt rehabilitációs hozzájárulás folyamatos és brutális emelése (idén a tavalyihoz képest ötszörösére emelték), nem szolgálja a célt és rendkívüli ellenérzést kelt munkáltatói körökben a "büntető adó" kivetése. A szabály: 20 fő feletti cégeknél akkor nem kell fizetni a fent jelzett hozzájárulást, ha a megváltozott munkaképességűek létszámának aránya a vállalkozás összlétszámához viszonyítva meghaladja az 5 százalékot.

Húsz fős vállalkozásnál ez egy főt jelent, nem foglalkoztatás esetén a befizetendő hozzájárulás: 964.500,-Ft/év/fő, azaz 20-as osztályközönként csaknem egymillióval ugrik a tarifa. Nesze neked ösztönzés, nesze neked társadalmi szolidaritás! Arról már nem is szólok, hogy bizonyos szakmákban - a tevékenység jellegéből eredően - nem is alkalmazható megváltozott munkaképességű személy. A hozzájárulás persze ez esetben is fizetendő. Törni kellene a szakértő fejeket az ösztönző és alkalmazható megoldáson.

Valószínű, hogy az életviteli szempontokat is be kell építeni a jövő rendszerébe. Nálam más elbírálás alá esik az, aki önpusztító életmódot folytatva 40-45 éves korára jut el a fizikai (és lelki) összeomlás határára és másként viszonyulok azokhoz az esetekhez, amelyeknél az egyén ilyen vonatkozásban vétlen. (Bizonyára nem egyszerű a pontos mérés, de törekedni kell rá, hogy egyre közelebb kerüljünk a hiteles diagnózishoz).

Hozzáértők szerint a rokkantnyugdíjazások számának növekedése nagyrészt a munkaerőpiac alakulásának következménye, azaz indirekt módon kimondják: egészséges emberek is hozzájuthatnak az ellátáshoz. Ezt a feltételezést erősítik a következő számok is: a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok száma az 1991. évi 232 ezerről a 2009. évre 422 ezerre emelkedett, ez 20 év alatt 81 százalékos növekedést jelent. Jól kinézünk: összességében javuló életkörülmények és folyamatosan emelkedő átlagéletkor mellett csaknem megduplázódott a fiatalon - papír szerint részlegesen vagy teljesen munkaképtelenné válók és - nyugdíjba vonulók száma. (Az öregségi nyugdíjra jogosultak száma ugyanezen időszak alatt "csak " 18 százalékkal nőtt.) Érdemes lenne megvizsgálni (összehasonlítani), hogy a rokkantnyugdíjba vonulók és az öregségi nyugdíjba vonulók várható és tényleges élettartama miként alakult az elmúlt tíz-húsz évben. Mondjuk ki: a szóban forgó kérdéskör hosszú ideje a "rendezetlen" ügyeink számát gyarapítja. Mindenki beszél visszaélésekről és "sumákságokról", de csak ritkán "borul ki a bili". Szerintem is kényes kérdés a korhatár alatti nyugdíjazás szabályainak felülvizsgálata és esetleges megváltoztatása, de ebből nem következhet az ellentmondások és rendszerhibák agyonhallgatása. Nem hiszem és a jövőben sem akarom hinni, hogy hazánk polgárainak egyetlen célja, hogy minél hamarabb nyugdíjba meneküljenek.

Természetesen a rászorult és jogszerűen nyugellátást felvevőkre semmiféle negatív jelzőt nem aggathatok és nem is aggatok, elég baj nekik, hogy részben, vagy egészben elvesztették egészségüket és munkaképességüket. De a dörzsölt ingyenélők orrára azért - inkább előbb, mint utóbb - oda kellene koppintani. Sem a rafinéria, sem az orvosok "szociális érzékenysége", sem pedig a sokszor valóban kilátástalan munkaerő piaci helyzet nem adhat okot a leszázalékolási folyamat elnéző, nagyvonalú kezelésére. Hamis a megoldás, rossz az üzenet és a válasz: ezt mindannyian tudjuk!

A gyors és - reményeim szerint - hatékony beavatkozás azért is indokolt, mivel a munkaképes korú magyar lakosság aktivitási aránya 56 százalék körül van, ami a nemzetközi adatok tükrében rendkívül alacsony. Ennek az arányszámnak rövid időn belül hatossal kell(ene) kezdődnie. A már korábban említett Szlovákiában ez az arány 60 százalék fölötti, Európa gazdagabb és boldogabb felében 65 százalék körüli. A nemkívánatosan magas inaktivitás és az egészségi okból eredő (vagy arra hivatkozó) korai nyugdíjba vonulás közötti, vélhetően szoros kapcsolat valamennyi érintkezési pontját érdemes lenne feltárni és megismerni. Az alapos helyzetelemzést követően viszont határozott lépésekre van szükség, ezt követeli az igazság érvényülése iránti egyre erősebb társadalmi igény. Egyet ne tegyünk! Ne fogadjuk el, hogy az írásban szereplő intézményrendszer Magyarországon csak így működhet, ahogy most, és nem lehet beavatkozni! Intenzív jogalkotási periódus előtt állunk, van mód arra, hogy a jelenlegi - rossz végeredményt produkáló - gyakorlatot jó irányba tereljük. Mindannyian tudjuk: itt az ideje, hogy a közösségi pénzeket újraosztó rendszerek működése áttekinthető és igazságos legyen. Lehet húzni-halasztani a korrekt megoldást, de fölösleges. Emberséges és jól átgondolt rokkantnyugdíjazási rendszerről álmodom, türelmetlenségemmel a hozzáértők szívére és eszére szeretnék hatni. Általam is ismert kiváló szakértők dolgoznak e területen, adjunk nekik megbízást az átfogó elemzésre és a szakmai javaslattételre. Ezt már csak a bátor és határozott cselekvésnek kell követnie!

Dávid Ferenc, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége /

igazság? # 2010.06.24. 11:19

Az írás valóban elgondolkodtató amit Jácintka feltett. A probléma az, hogy vannak emberek akik ezen a sok felsorolt kiskapu egyikén sem mentek be. Dolgoztak míg tudtak, szakorvosok alátámasztják betegségeiket, orvosszakértők megállapítják betegségüket, és még sem illenek bele a rokkantnyugdíjasok sorába. Miért? Mert ott ahol kellett volna nem tudtak fizetni, van még fejük, lábuk, kezük.
Arról nem is beszélve, hova menne el dolgozni akár 25 éves, akár 50 éves munkaképesség csökkent ember dolgozni az országban? Az egészséges sem, tehát nem tudom miről ír a cikk szerzője.
Az igaz, hogy betegségemnél fogva fogalmazni sem úgy tudok már, de szívesem vitába szállnék vele, természetesen ő velem nem.

ujpesti # 2010.06.24. 14:01

Dávid úrnak figyelmébe ajánlanám,hogy hány munkavállaló van bejelentve minimálbérre és a többit zsebbe kapja ? Talán ezen is ellehetne gondolkozni !
Abban egyetértek,hogy nagyon sok csaló van közöttünk,de talán nem mindenkit úgy kellene kezelni.
Azon is lehetne meditálni,hogy bizonyos munkakörökben miért lehet 25 év íróasztalnál üldögélés után korengedményes nyugdíjba menni ! Tévedés ne essék, nem vitatom a jogosultságát azoknak,akik tényleg veszélyhelyzetben dolgoztak,ők megérdemlik.
Szóval tényleg sok mindenen lenne mit javítani.
Üdvözlettel: egy valóban rokkant nyugdíjas

Bibia # 2010.06.24. 15:33

Sziasztok!
Mennyire szigorú az új rendszer?
Az egyik családtagról derült ki hogy skizofrén,most engedték 2,5 hónap kórházi kezelés után.Még csak 26 éves

van 2 kicsi gyereke,jelenleg otthon van még táppénzen de az üzem orvosa nem engedi dolgozni, eddig egy bankban dolgozott valószínűleg a stressz is rátett a betegségére.Szerintetek van esélye rokkant nyugdíjra?vagy rehabot kap automatikusan?Fizikai munkát sosem tudott végezni ,mert dongalábbal született és féloldali bénulással+ több mélyvénás trombózisa is volt,emellett még asztmás is.Ezért a fizikai munka kizárt nála.Ilyen fiatalon van esélye a rokkant nyugdíjra? Egyébként hallucinált folyamatosan azért került kórházba a házi orvos indította el a leszázalékolást,de azt mondta most semmi se biztos.

jácintka # 2010.06.25. 05:56

Jobb lenne ha a Népszavának írni ahól a cikk megjelent.
Válaszolni és kivesézni Dávid úr irományát.
Már fogalmzódnak a levelek.
Többen is megtesszük.
Tessék kivesézni pontról pontra , sóról szóra!

wiwienn # 2010.06.25. 14:52

Üdv.

NAGYON SOKAN VAGYUNK AKIKET 30-35 év.becsületes munka után igy MEGALÁZNAK ORSZI Ig,szakértői.
IGAZOLJUK HOGY BETEGEK VAGYUNK ORVOSOKRA SZORULUNK ÉLETÜNK VÉGÉIG! Hetente!orvosokhoz járunk!/lásd papirjaink!!/
50 évesen még a bugyinkba is belenézve:-( 10-15 perc vizsgálat/torok,séta,/HALÁLRA ITÉLNEK!!ELVESZIK A Rokkantnyugdijat!! SEGÉLYET ADNAK AMI EGYENLŐ AZ ÉHENHALÁLAL!!!!
LÉTEZHET ILYEN?
VAN MÁR CSOPORTOS FELJELENTÉS!!
KÉRJÜK ORVOSOK SEGITSÉGÉT IS! MIVEL ŐKET IS ÉRINTI! mivel ők a kezelő ovosaink, és semmibe vették a diagnózisukat!!!!

AZÉRT JÓ VOLNA LÁTNI!HOL VAN LEIRVA? ORSZI VIZSGÁLAT!OLYAN BETEG hetente orvoshoz jár 40%??
MEGSZÜNTETNI AZ ILYEN SZAKÉRTŐKET! LEGYEN ELÉG AZ ORVOSI PAPIR IGAZOLÁSUL! /életünk végéig kezelésre szorulunk/
ORVOS FELADATA A GYÓGYITÁS LEGYEN!
NE PEDIG, HOGY ÖNKÉNT MENNYÜNK A HALÁLBA AMIÉRT ELVETTÉK A ROKKANTNYUGDIJAT,IGY NEM TUDUNK ÉLNI,GYÓGYSZEREKRE NEM TELIK,FÁJDALMUNKAT PEDIG ELVISELNI NEM LEHET IGY!!

Kérjük 2007-től ujból vizsgálják meg akiktől elvették a rokkantságit!!

IRIGY EMBER A MAGYAR SAJNOS!! BETEGSÉGET NEM IRIGYLIK??
Akik vették a rokkantságit, nem járnak hetente orvoshoz!!!véglegesek!!! vagy évente 4 nap kórház.min.

jácintka # 2010.06.25. 17:54

A Népszavához eljuttatott levél.
Kérek mindenkit nyilvánitsa ki véleményét
Dávid Ferenc Népszavába meg jelent írásához!
Népszava email cime nepszava@nepszava.hu

Tisztelt Népszava szerkesztősége !

Minap Dávid Ferenc A Válalkozok és munkáltatók Országos Szövetégének a levelére reagálnék.

Tisztelt Dávid Ferenc !

Magyarországon a renszer váltás elött is elég sok volt a rokkant.

A tényleges betegség miatt rokkantak nagy valószínűséggel kevesebben lehettek mint akik csak úgy " legyünk rokkantak "- ságot választották valami miatt!

Magyarországon 1991 után futószalagon rokkantósították le azokat az embereket akiknek a munkahelye megszünt valamilyen oknál fogva.

Ehhez az ORSZI / OOSZI/ is hozzájárult a mai igen magas rokkantsági látszámhoz!

Az ORSZI /OOSZI/ maga is felül tudja bírálni, sőt felül is bírálja a szakorvosok diagnozisait.

Legyen az ténylegesen alátámasztva diagnózissal, és persze ezeket ne hagyja figyelmen kívül az orvos szakértő!

Mint ahogy most lesöpri a szakorvosok által diagnosztizált betegséget.!

Az utóbbi elmúlt 2-3 évben ez a jellmező !

Ön Szlovákiát hozta példának!

Rossz példa, mert Szlovákiában aki betegségéből adódóan például gyógyfürdőre jogosult, ingyenesen igénybe veheti nem kell hosszú hónapokat várni.

Nálunk mi is a helyzet? Vagy kapsz, vagy nem.

Magyarországon ma az 1960 évek egészségi állapotban van a lakosság.

Ezt nem én mondom, hanem olyan orvosi szaktekintélyek, akik sajnos nem az ORSZI felülvizsgáló orvosai.

Akik hosszú évtizedes orvosi tapasztalataik után jutottak erre a megállpításra.

Magyarországon magas a stroke- ban elhunytak száma.

A magas vérnyomás, igen gyakori betegség, ami egyben előszobája sztroke-k.

A mai 50-s korosztály szenved - szenvedett a legtöbbet a redszerváltás utáni években és most is.

Magyarországon, a feketén dolgozó "rokkantak" számát megbecsülni nem nagyon merészelik.

Ehhez csak annyit kellene tenni, megnézni, utánajárni hány falu,- község,- város lakossága "rokkant".

Ehhez még meg kell nézni milyen munkahelyek vannak a környéken.

Milyen összetételű a "rokkantak" száma korosztály szerint.

Azonban elgondolkodtató, hogy egy vállalkozó miért nem alkalmaz csökkent munkaképességű dolgozót.

Sőt az is, hogy ha 4 órában foglalkoztatható, akkor miért dolgoztatja 8 órában.

Persze ez már nincs benne a munkaszerződésbe csak a 4 óra!

Ezeknek az embereknek nem mindegy, hogy 4-5-6-8 órába dolgoznak-e.

Aki tudd 8 órát dolgozni az nem rokkant!

De!

Kikényszerítik a már amúgy is beteg embertől aki előbb vagy utóbb még betegebb lesz!

Vagyis a válalkozóknak és az összes adófizetőnek sokkal többe fog kerülni!

Az állam kimenekült a járadékosok és a rokkantak/ 40%-50%-70%/ foglalkoztatásából. Igen, oda lökte a vállalkozásoknak .

Ez pedig nem nagyon tetszik Önöknek.

Egy beteg embernek el kell jutni valahogy a munkahelyére - ha van.

Ennek a lehetőségét sem biztosítják - nem, hogy a munkát.

Ön Szlovákiával példálózott.

Én Európa nyugati felével, ahonnan példát, sőt sok példát átkellene venni mind az államnak mind a vállalkózóknak.

A vállalkozók nem szeretik, ha a dolgozó beteg, azért van, hogy dolgozzon, hogy képzeli, hogy még beteg is lesz !

Bizony még az egészséges ember is elkaphat akár egy járványos hasmenést vagy egy influenzát.

De! Ezzel is menni kell dolgozni Magyarországon, mert a vállalkozó kirúgja .

"Van, akik kint a kapu előtt várnak"…mondják a dolgozóknak.

A szabadság kiadás is kész cirkusz!

Ki sem fizeti a munkáltató, ha szabadságra próbál szerencsétlen ember menni!

Két hét, hogy képzeli a dolgozó !?

Talán őt nem illeti meg a pihenés?

Talán ő abba az ember csoportba tartozik, akik csak arra jók, hogy termeljenek?!

Megteremtve értékeket, de hogy emberszámba vegyék azt már nem !?

Magyarországon az férfiaknál a várható életkor 62 év.

Nőknél kb. 5-8 évvel több.

Miért?

A fenti okok miatt!

Még oda tehetjük a túlhajszoltságot. A munka mellett másod állás.

Miért?!

A jövedelemnek vagy bérnek nevezet valami nem elég arra, hogy egy család rendesen megéljen belőle.

Amig 60-70 ezer forintért dolgoztatnak több müszakba embereket, az ország több helyén kihasználva a már fent említett tényeket !

Visszatérve rokkantsághoz, mert amit kitérőként leírtam út a rokkantsághoz!

Az ORSZI mint felülvizsgáló szerintem nem áll a helyzet magaslatán, hogy megtudja ítélni ki az aki beteg és ki az aki 4-6-8 órában is tud dolgozni.

De ehhez megint vissza kell térni a már fentebb emlitettekhez!

Vannak jól képzett szakorvosok.

Minden megyei kórházba meg találhatók !

Belgyógyász, Neurológus, reumatológus, kardiológus, stb….

…akik igenis eltudják együttesen dönteni, hogy a vizsgált ember tényleg olyan betegségbe,- betegségekbe szenved amivel nem tudd hosszú távon dolgozni.

Csak egy példa.

Kb. 110 kg nő beteg számtalan olyan betegsége van amivel a szakorvosai szerint igenis rokkant, nem tudd dolgozni.

ORSZI visszavette a százalékát 40 % ra mert fel tudd öltőzni !

Kérdezem Önt, alkalmazna egy 110 kg nőt akinek mozgásszervi problémája, magas vérnyomása, súlyos aszthmája van, porérzékeny?

Visszatérve a vizsgálatra az ORSZI-be nem egészen 15 perc alatt eldöntik, hogy rokkant vagy nem rokkant az ember.

Teszik ezt annak függvényébe, hogy ott a szemük előtt egy súlyos gerinc beteg áll. /tele van vérdaganattal a gerince/, agydaganatos , inkontinenciába szenvedő /vizelet és széklet/, magas vérnyomásos akinek még ott az ORSZI-be 190/100 mértek.

Kérdezem ÖNT alkalmazna ilyen embereket ?

Ez igazi csoda részükről mert általába két három pumpálással megtudják állapítani a delikvens vérnyomását.

Remélem a fentieket olvasva elgondolkodik azon amit leírt!

Igen, felül kell vizsgálni a rokkantságot.

Főleg azokat akik véglegesített rokkantak.

Ez régióként megtehető !

De!

Ne az kerüljön ki a renszerből aki igazán beteg, hanem az aki kitömött borítékot tesz a orvosi szakvélemények közé!

Az igen is menjen dolgozni, ehhez pedig munkahelyek, bejelentett munkahelyek kellenek !!!!!!!!!!!

Ahol nem kozmetikázva van, hogy kapsz minimálbért, de a többit megkapod zsebbe!!!!!!

igazság? # 2010.06.25. 22:58

Éjszaka van,jár az agyam. Azokat az álrokkantakat ki rokkantotta le? Belegondolt ebbe valaki? Ott kellene kereskedni, és saját kollégáik zsebében túrkálni. 5 perc alatt megdönteni azokat a tényeket, amit évek alatt szakorvos kollégáik hoztak? Ahogy valaki öregszik bizonyított betegséggel gyógyulnak az emberek? Sok kérdést fel lehetne tenni. Ki kiváncsi ezekre? Nincs pénz és ez elég indok az igazságtalan itéletekhez.

hokiss # 2010.06.26. 00:49

Reméljük az új kormány döntéshozói találnak megoldást arra,hogy az IGAZSÁG GYŐZZÖN! Aki beteg,nem kellene tovább gyötörni,visszahivogatni állítólagos felülvizsgálatra! Ezeknek a "felülvizsgálatoknak "a célja,hogy valamilyen indokot találjanak a beteg visszaminősítésére,a nyugdíj elvételére! A SZAKORVOS is el tudja dönteni,ki rokkant,és ki nem!!! Aki pedig VETTE a rokkantságot,az bizony féljen!!! A véglegesítet,amennyiben valóban beteg/ rokkant bizonyosan BÁTRAN ÁLL EGY VALÓDI FELÜLVIZSGÁLAT ELÉ?HISZEN NINCS MITŐL FÉLJEN! Ő ROKKANT,visszavonhatatlanul! Azok akik csalással,kenőpénzen vették a rokkantságot BŰNHŐDJENEK a velük szintén BŰNÖS orvosokkal együtt!


hokiss

kobeka # 2010.06.26. 00:49

Üdvözlök mindenkit,

Én is küzdök az ORSZI I.-II fok ellen 50%-ot állapítottak meg és rehabilitálhatóságot 30 hónapra. (mellkasomból 4 csontot csonkoltak, trombózis, kétoldali tüdőembóliám, gerincproblémák, magas vérnyomás, urológiai problémáim voltak, vannak stb.) A rokkant nyugdíjamat visszavonták 2010 áprlis 30-tól, pedig egy előző munkaügyi bírósági perben május 30 után lett volna esedékes a következő felülvizsgálat.

Úgy gondolom, hogy a "rehabilitációs törvény" több szempontból alapvető "emberi jogokat" és az "alkotmányos jogokat" is sérti egyben ezért az ombudsmanhoz kívánok fordulni. Számomra elfogadhatatlan, hogy a rokkantan, és betegen bármilyen munkavégzésre kényszerítsenek. A törvény szerint aki igényli a rehabilitációs járadék folyósítását az "együttműködésre kötelezett" azaz a felajánlott munkahelyet kötelező(!) elfogadni.Ez csak az egyik problémám a törvénnyel. Nem tudom milyen az a munkahely amelyik engedi, hogy a hét 5 munkanapjából 3-4 napot orvosnál legyek. Ha az ügyvéd úr, vagy másvalaki másképpen látja vagy más a tapasztalata, kérem írja meg.

A politikusok és az emberek "egészséges" része a régebben véglegesen rokkantosított luxus autókon járó illetőket látja és a megélhetési problémákkal küzdő betegeket(még)nem.

gattaga # 2010.06.26. 08:27

Meglehetősen „régen” ragadtam tollat utóljára ebben a fórumban,ami nem azt jelenti,hogy nem kisértem figyelemmel az eseményeket,kommenteket.
Az igazság,vagy amit annak tartunk,teljesen hidegen hagyja a felűlbíráló szerveket.Szociális rászorúltság alapján NEM lehet valakit rokkantá nyílvánítani.Ez világosabb a napnál (mármint nekünk,a ténylegesen betegséggel.állapottal küzdőknek). DE aki valójában tud és akar is dolgozni rokkantságának függvényében annak sajnos szenbe kell néznie a társadalom elutasításával miszerint: Vagy rokkant vagy és NEM tudsz dolgozni,vagy egy teljesen más besorolásba kerűlő pénzgyüjtögetőnek neveznek ki.Itt a ténylegesen rokkantaknak NINCS munkahely!!!És főleg NINCS társadalmi támogatottságuk.AZ „anno” egypártrendszerben a rokkantak(főleg végtaghiánnyal és különböző végtagdeformitással élőket sorolták ide)szinte eldugták az egészségesek elől.Ki emlékezik olyanra,hogy ennyi tolókocsis,szellemileg sérűlt,művégtaggal rendelkező stb.honfitársunk „grasszált” volna az utcán,tereken,strandokon, és legfőképpen a TV képernyőjén ????
Nos,amíg a hatalom nem kívánja elválasztani az arra „érdemesült” beteget,vagy állapotban szenvedőt a szociálisan érzékeny semmitvetől,addig marad ez a helyzet!!!Részemről kétfajta ítélet születhetne: Beteg,vagy állapotban szenvedő vagy akit a társadalom kegyelemkenyerén kell eltartani,vagy dolgozol (dolgozhatsz,mert van kedved,munkahelyed,időd,tudol tenni valamit a napi kiábrándultságod ellen,megszokásból, és még sorolható lenne)függetlenül a szociális helyzeted terén.
Ez nem a „nyugat” ahol a II. világháború után illetve még közben létrehoztak az üzemeken belűl egy jól működő, rokkantakból álló gépsorkezelő brigádot.
Egy felső végtag teljes! hiánya vagy az alsó lehetett mindkettő nem hátráltatta a kezelőt annak az egyetlen gombnak a megnyomásában amely vezérelte a présgépet példáúl!! A komcsi rendszerben ezeket az embereket inkább eldugták ,ha lehetett volna még a köztudatból is kiretusálták volna a létezésüket.
A rossz beidegződésből adódóan a rokkant ember az végtaghiánnyal stb. tehát jól látható módon „viselt” jegyekkel szenvedi át a további életét.A beteg,ill állapotban lévő az már más tészta,hiszen nem nyilvánúl meg a külcsínyben.
Tegye a szívére a kezét,és mondja meg mindenki,hogy példának okáért: a saját otthonában,független munkabeosztással,kirívóan magas NETTÓbérért nem igazgatna el egy vállalkozást ami persze a saját tulajdona???Ja és persze egy megfelelő besorolású élethosszig tartó rokkantnyugdíj mellet??
Igen???? Akkor Ő is a csalók közé tartozna,mert beteg vagy és NEM dolgozhatsz,vagy valamilyen szinten munkaképes vagy és dolgozol,akkor viszont nem vagy beteg.Ez a mostani értékbesorolás látszik megvalósúlni.
A rehabjáradékosok figyelmébe:A mentoron múlik a jövőd sorsa! Tartsa mindenki szem előtt,és ha az a mentor normális, akkor nyert ügyed van a továbbiakban,hiszen Ő az egytlen véleményező (nem orvosilag)aki keresztbe tehet neked.Aki valóban beteg és intézményről intézményre jár,azt a mentor is látja,hiszen majdnem napi kapcsolatban kell(ene)lennie a pácinssel.A végszót a rehab letelte után a rehab központ munkatársa és a mentor mondja ki!! Utánna következik „csak” az ORSZI bizottság.Az irányvonalat az előbb felsoroltak adják meg.

By
gattaga


By
gattaga

matyin # 2010.06.26. 09:08

Kedves Jácintka!

Sajnos nem szakértő, én is áldozat vagyok, muszájból kerestem utána a szinte kibogozhatatlan számítási módnak. 67%-rol vettek le 42%-ra.
http://www.orszi.hu/index.php?…
A fenti linken megtalálhatok az Orszi. Irányelvek.
Az velük a nagy baj, hogy a betegek ezt nem tudják kibogozni még sokszori elolvasás után sem.
Vannak betegségek, amire az orvos belátására van bízva, hogy pl. 50%- vagy csak 20%-ot ad. Tehát aki veszi a papírt az 50%, aki beteg az csak 20%.
Amire megírtam a kiszámítást, abban az esetben, már 2 %-ot mindjárt csökkent az összekárosodás azzal, hogy kardiológiai részkár 20% – 10 %, mert így 28% lett a 30%-bol. Itt Csongrád megyében van egy orvos csoport, aki vállalkozásba csinálja a szakértést, így sokkal inkább nehezebben kapjuk meg a százalékot. A szaktudásuk egyenlő a nullával,
Szakterületükön nem állták meg a helyüket ezért ment el bizottsági orvosnak. Van köztük természet gyógyász a legtöbb %-ot ő és aláíró társa veszik el. A négy tagú bizottság valójában egy főből áll, + az írnok aki osztja az észt a betegnek. Beteg behívásától számítva a kész bizottsági határozat 30 perc múlva ki is van nyomtatva, társorvos csak alá ír, a másik két szakértő”?” csak meg van emlitve.

robi789 # 2010.06.26. 09:22

Tisztelt Olvasók!

Tanácsot szeretnék kérni:
Mostoha apám állandó zaklatásai miatt (és akkor most
nagyon finoman fogalmaztam!!!) a feleségem
idegességében elvetélt. Bizonyítani nem tudom, de
akkor is szent meggyőződésem!
Ezt már nem tűröm, ezért kérdésem a következő:
ő egy rokkant nyugdíjas, de tudja az egész család, hogy
lefizette anno a bizottságot és azóta is jár a
bejáratott orvosaihoz a hamis papírokért alkalmanként
20.000 Ft-ért. Jövő márciusban lesz a felülvizsgálata.
Hol kell egy ilyen (jelzőt direkt nem használok) embert
feljelenteni, a hamis felülvizsgálatot megakadályozni?
Simán a rendőrségen? A Munkaügyi Bíóságon? Hova forduljak? Ő persze azt hazudja, hogy nem lehet feljelenteni, mert nemrég hoztak egy rendeletet vagy mit, hogy utólag a már meglévő határozatokat nem vizsgálják felül. (Gondolom a Nyugdíj Igazgatóságon
esetleg?!?) Erről esetleg tud valaki valamit?

Aki tud, kérem segítsen! Soha életemben nem jelentettem
fel senkit, de nálam most elszakadt a cérna!!!!
Előre is köszönöm!
Üdv: Robi

jácintka # 2010.06.26. 11:04

Kedves Matyin!
Én megrobáltam ,de olyan csürés csavarás van , hogy azon tényleg eligazodni nagyon nehéz.
Számomra lehetetlen volt.
Sajnos nem tudtam kiszámolni az én százalékomat ami talán járna.

jácintka # 2010.06.26. 12:11

Kedves Matyin.
Tudom nagyon pofátlan kérés.
Megnéznéd az én krónikámat ,a 6-k oldalon található.