Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Pisti 55 # 2010.06.03. 04:56

T.Kuribali
Rokkantsági ellátás nemjár, cak a rendszeres szociális segély. Javaslom addaig a munkaügyi központot/segély/.
A bírósági eljárás min.négy-öt hónap. Ne add fel!!

Kuribali # 2010.06.04. 05:14

Valaki nem tudna elküldeni egy "Kereset a munkaügyi Bírósághoz" kitöltési útmutatót a II.fok döntése elleni további eljárás megindításhoz ? Köszönöm

Barsi # 2010.06.04. 07:08

Tisztelt Fórumozok.

Tegnap meg volt a negyedik tárgyalásom is a Munkaügyi Bíróságon ahova behívatták az Igazságügyi Szakértőt és jelen volt az Orszi jogi képviselője is,másfél órás tárgyalás után sincs még mindig ítélet az utolsó tárgyalás 2010.juli.01-én lesz,ami már az 5. tárgyalásom lesz, meg igérték hogy eldöntik a sorsom,mivel bénulásos a bal felem,pontos diagnózis nincs hogy,mitől mert még most vannak folyamatban a vizsgálataim nem mehetek rehebilitációra még nem ismerik a betegség pontos okátaz Igazságügyi szakértő szerint de az Orszi viszont mindenképp ezt szeretné és ez miatt nem tudnak megegyezni.Nagyon sok egészséget és nagyobb szerencsét kívánok mindenkinek.

Marcsi56 # 2010.06.08. 14:29

Kedves fórumozók!

Köszönöm szépen a korábbi hozzászólásomra írt tanácsokat, megjegyzéseket.
Ismét lenne gy kérdésem olyan valakihez akinek ebben van tapasztalata:
Beadtam a III. fokú fellebbezésem kb. 3 héttel ezelőtt a Szolnoki Munkaügyi Bírósághoz. A kérdésem, hogy innentől már csak egy lépcső? Kapok egy időpontot tárgyalásra ott megmondják az ítéletet és kész? A másik, hogy ha visszakapom a nyugdíjam akkor az eddig "jogtalanul" felvett nyugdíjat vissza kell-e fizetni?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ujpesti # 2010.06.09. 19:01

Marcsi56
Az első tárgyaláson annyi lesz,hogy megkérdezik a betegségeidet,meg hogy fenntartod-e a keresetedet.
Aztán kijelölnek egy igazságügyi orvosszakértőt,oda vidd el a leleteidet,elolvassa,aztán megvizsgál,utána lesz a második tárgyalás,ahol az orvosszakértő véleménye alapján kihirdetik az ítéletet.Persze mindenhez kapsz időben idézést.Ez még legalább 3-5 hónap.
A másik kérdésedre,:ha nem neked ad igazat az orvosszakértő,akkor az addig felvett rokkant nyugdíjadat vissza kell fizetni,viszont ha te nyersz,akkor a NYUFIG visszamenőlegesen fizeti a nyugdíjadat.Nem tudom,hogy most kapod-e?
Üdv,és sok sikert:ujpesti

jácintka # 2010.06.10. 10:46

Itt egy Orszi áldozat a sok közül !

Élelemre, számlákra sem futja" - Ön megélne havi 3800 forintból?

Napi Ász Online
2010-06-09 17:51
Megosztás

Egy szolnoki rokkantnyugdíjas havonta mindössze 3800 forintból kénytelen élni, mióta visszaminősítették a rokkantnyugdíjas felülvizsgálaton.

Krizba Sándor kálváriája akkor kezdődött, amikor tavaly december végén a rokkantnyugdíjas felülvizsgálaton megállapították, hogy a korábbi 67százalék helyett már "csak" 45 százalékban rokkant. A 49 éves szolnoki férfi bár most sem érzi jobban magát, mint korábban, papíron mégis sokkal jobban van. Ez már csak azért is lényeges adat, mert 50-70 százalékos egészségkárosodás jogosít rokkantsági nyugdíjra vagy rehabilitációs járadékra - számol be a Napi Ász Online.

Krizba Sándor visszaminősítésén azonban az áll, hogy amennyiben rokkantsági foka eléri a 40 százalékot, jogosult rendszeres szociális járadékra. "A felülvizsgálat során megnézték az általános állapotomat, meghallgatták a szívemet, megmérték a vérnyomásomat, de a zárójelentéseimmel nem foglalkoztak" - mondta el a lapnak Sándor.

"11 féle betegségem van, mozgás és látássérült vagyok. Rendszeresen járok kezelésekre, évente legalább négyszer a gerincem és a szemem miatt. Gerincműtétem volt és agyérgörcsöm, ami miatt elvesztettem a látásomat a bal szememre. Eddig ki tudtam fizetni a gyógyszereimet a 68745 Ft-os rokkantnyugdíjamból, de most már élelemre, számlákra sem futja" - teszi hozzá.

Krizba Sándor ugyanis mindössze 3800 forintos lakásfenntartási támogatásból tartja el magát. Tb támogatása megszűnt, hatósági bizonyítvánnyal jár orvoshoz, nehogy kiszámlázzák a kezelési díjakat, mert azt nem tudná kifizetni. A férfi ingyenesen fogadott ügyvédet, akivel beadványt írtak a Munkaügyi Döntőbírósághoz. Az eredményre azonban még jócskán várni kell, hiszen a hasonló ügyek elbírálása hónapokat vehet igénybe - írja a Napi Ász online.

A lap megkereste a Szolnoki Önkormányzatot is, ahol közölték, meg kell vizsgálniuk, hogy Sándor jogosult-e a rendszeres szociális segélyre. "Krízissegélyt tudunk biztosítani, de ez egyszeri juttatást jelent és az összeg sem túl magas" - mondta Véghné Bea, az önkormányzat főtanácsosa. "Az ellátások mértéke attól is függ, melyik rokkantsági kategóriába tartozik az illető. Mindenképpen azt tanácsolom, jöjjön be hozzánk a papírokkal, hogy megvizsgáljuk, jár-e neki a rendszerese szociális segély" - tette hozzá.

ujpesti # 2010.06.10. 12:27

Igen cifra dolgok vannak ebben az országban,de félek,lesz még rosszabb is.

wiwienn # 2010.06.10. 14:03

Üdv.mindenkinek

Érdeklődöm, hátha valaki segithet!

5 évig a kezem 40% volt véglegesitve!!

Munkaügyi Biróságon!

ELVEHETIK A TB.orvosai??? a véglegest?

Közben rosszabbodot az állapot!!Igy állapotrosszabbodást adtam be, de több komoly bajom is van.

Köszönöm

tyukanyó55 # 2010.06.10. 14:47

Érdekes cikk a rokkantakról :

http://www.delmagyar.hu/…_ut/2162722/

tyukanyó55 # 2010.06.10. 14:52
jácintka # 2010.06.11. 05:34

Tyúkanyó másold ide mert nem tudom mit keressek .

tyukanyó55 # 2010.06.11. 06:25

Elég hosszúak a cikkek, csak rá kell a linkre kattintani, és betölti a delmagyar.hu cikkeit.

Egyébként van egy örömteli hírem is!! Ma reggel visszamenőlegesen 6 hónapra - januártól megkaptam az elmaradt nyugdíjamat !
Végre azt hiszem fellélegezhetek ! Bár a nyugdíjfolyósítótól még nem kaptam írásbeli értesítést semmit sem, de a pénz legalább megérkezett ma a folyószámlámra !!

Hát majd egy év után végre lezártnak tekinthetem az ügyemet !!

Kívánom, hogy sokaknak sikerrel záródjon az ügye, én ezek után is szívesen állok mindenkinek a rendelkezésére itt a fórumon !

durcika # 2010.06.11. 07:11

Kedves Fórumozók!
Ha valaki tud segíteni nagyon megköszönöm.
Májusban visszaminősítettek 43%-ra renszeres szociális járadékra vagyok jogosult.
Lehet hogy lesz munkahelyem ahol úgy foglalkoztatnak,
hogy a minimálbér 80%-a és ki kell váltanom a start extra kártyát.Na most ahhoz el kell mennem a munkaügyi központba, ha ott regisztrálnak akkor ott munkanélküli járadékot kapok ami igaz hogy magasabb mint a szociális járadék de minkettőt nem kaphatom.
Most ha el megyek dolgozni akkor nem kapom a munkanélkülit az rendben is van,de a rendszeres szociális járadéktól is elesek? Az így már nem olyan jó.Hogy kell ezt csinálni milyes sorrendben hogy a szoc.járadék is megmaradjon.
Üdvözlet.

Boldogtalan # 2010.06.14. 11:22

Kedves Fórumozók !
Kérem, ha vki. volt már hasonló cipőben segítsen .Rehab. járadékosnak minősítettek 56%-os munkaképesség csökkenéssel 10 év rokkantnyugdíjas időszak után. Kérdésem, mi történik ha a max. 3 év 120 %-os rehab.járadékos idő letellik? Munka továbbra sincs, de a betegség marad, mert az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható max. nagy szerencsével szinten tartható?
Köszönöm előre is a válaszokat.

hokiss # 2010.06.14. 20:06

Marad a rokkantnyugdíjad! Az egész lényege,hogy a rehabot EU. pénzből fizetik ezért,főleg fiatalabbakat küldenek/elvben/járadékra. Akkor van kiQaszás ha 50% alá kerülsz. Akkor csak 27 000 jár,rendszeres szociális segély címén. De 3 év nagy idő,bármi lehet. Javaslom az 50%-ot már fogadja el mindenki.! Mi nem fogadtuk el/a párom/és levitték II.fokon 45-re!!! Így most munkaügyön kell harcolnunk az igazunkért! Nagyon vigyázzon mindenki.! Sok sikert!


hokiss

morci75 # 2010.06.15. 18:20

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni!

Ha egy III. kategóriás rokkantnyugdíjas munkát vállal, (a rokk. nyugdíj mellett) van e valamilyen bejelentési kötelezettsége a nyugdíjbiztosító/ nyugdíjfolyósító felé? Ha esetleg igen, akkor azt hogyan tudja megtenni?

Előre is köszönöm a hozzáértők válaszát.

Marosi # 2010.06.16. 06:17

Tisztelt Fórumozók!

Arra keresem a választ,hogy a Munkaügyi Bíróságra ügyvéddel,vagy ügyvéd nélkül menjek-e,az anyagiak szűkössége miatt?

végrehajtó1 # 2010.06.16. 06:20

anyagiak szűkössége miatt egyedül.Ha nem szűkös akkor ügyvéddel:)

ujpesti # 2010.06.16. 16:22

Munkaügyi Bíróságra felesleges az üyvéd.
Az első tárgyaláson kijelölik az igazságügyi orvosszakértőt,aki a leletek és vizsgálat alapján véleményt ír a bíróságnak.A második tárgyaláson e vélemény alapján ítél a bíró.Tehát teljesen mindegy,hogy van ügyvéd,vagy nincs!

kati.n # 2010.06.17. 09:13

Kedves Fórumozók!

Meg tudja valaki mondani, hogy ha a Bíróság megállapítja a nyugdíjat visszamenőleg, akkor ennek a kifizetése kb. mennyi időt vesz igénybe? Ilyenkor késedelmi kamatot is fizetnek?

kati.n # 2010.06.17. 09:23

Kedves Marosi!
Sokan vannak, akik nem tudják mikor kell ügyvédet fogadni. Ha az igazságügyi orvosszakértő megadta a beteg által is elfogadható mértéket, de a Nyufig ezt nem hajlandó elfogadni, jogilag kötözködik, esetleg az Egészségügyi Tanács kirendelését kéri, akkor már kell ügyvéd, mert ezeket a jogi trükközéseket nehéz kivédeni. Az ügyvéd jól ismeri a Polgári Perrendtartást, amely pontosan meghatározza a bizonyítási lépéseket.

Nazarénus # 2010.06.17. 18:56

Kedves Kati.n!

Szerintem egy kicsit félretájékoztatsz.
A Nyufig az a folyósító szerv, a megállapító szervet nyugdíjbiztosítónak hívják.
A Pp.a társadalombiztosítási határozatok felülvizsgálatánál nem olyan lényeges. Sokkal inkább a szakértői bizonyítás. A bíró a két szakvélemény (ORSZI, illetve igazságügyi szakértői) közötti ellentmondás feloldása miatt rendel ki újabb szakértőt, hiszen neki kell dönteni az egészségkárosodás mértékéről, illetve annak kezdő időpontját figyelembe véve esetleg egy új államigazgatási eljárás lefolytatásáról. Más kérdés az, hogy a bíró milyen szakértői vélemény alapján dönt a rehabilitálhatóság, a rehab. szükségletek és a szakmai munkaképességet illetően?

kati.n # 2010.06.18. 09:01

Kedves Nazarenus!
Az általad említett "az ellentmondás feloldása érdekében rendeljünk ki új szakértőt, de főképp Egészségügyi Tanácsot" a Nyug.Ig. egyik híres jogi trükkje. Sok beteg ebbe beletörődik, akinek nincs ügyvédje. A Polgári Perrendtartás (Pp.) részletesen tartalmazza, hogy milyen feltételek estén lehet ezt megtenni(hadd ne soroljam fel). Nagy tapasztalatommal és a legnagyobb jóindulattal azt tanácsolom minden betegnek, hogy ebbe ne egyezzenek bele, hanem először forduljanak jogi szakértőhöz, ügyvédhez, de legalábbis menjenek be a helyi könyvtárba és tanulmányozzák át a Polgári Perendtartás idevonatkozó részeit a magyarázatokkal együtt. A Pp. fontos, az a polgári perek bibliája, és a társ.bizt. per is ilyen. Apropó, ügyvédi költségek. A bírósághoz írt felülvizsgálati kérelembe célszerű beleírni egy mondatot, miszerint "ha a per során ügyvéd bevonása válik szükségessé, úgy annak költségeit az alperes fizesse meg". Ha ezt elfelejtjük, az első tárgyaláson még lehet utólag kérni, mert ott még mód van a kereset módosítására. Sok ügyvéd szerény díjat kér az ügyféltől azilyen perekben, amelyet később sikerdíjjal ki lehet egészíteni.

regina35 # 2010.06.18. 12:39

Segítséget szeretnék kérni.
ORSZI vizsgálaton 54%-ot kaptam és rehabilitációs járadékot javasoltak 20 hónapra, következő vizsgálat időpontja 2010. május. Rehabilitáció nélkül eredeti munkakörében nem foglalkoztatható. 39 éves vagyok.
Munkahelyem van, jelenleg még táppénzen vagyok. Rehabilitációs járadék elbírálása folyamatban van.
Azt mondták, hogy ha nem mondok fel a munkahelyemen nem biztos, hogy megkapom a járadékot. De én szeretnék a járadék mellett dolgozni 4 vagy 6 órában, ezért nem szeretnék felmondani. Ha táppénzről kiiratom magam, akkor addig mi van, mig nem itélték meg a járadékot? Az elmaradt szabadságomat hogy tudom kivenni? Mit takar a rehabilitáció? Ha eredeti foglalkozásomban rehabilitáció nélkül nem vagyok foglalkoztató, akkor 4 vagy 6 órában dolgozhatom?
A nyugdíjfolyosítótól kapok valami papirt, amin nyilatkozni kell? Idáig annyit kaptam, hogy a rokkantnyugdíjat elutasították, rehabilitációs járadékra javasoltak, melynek elbírálása folyamatban van. Ma kaptam egy levelet, amiben jogszabályokról van szó.
Munkahelyemről egyfolytában zaklatnak, hogy mondjam meg mi lesz a sorsom, mert fel akarnak venni valakit a helyemre. Azt sem tudom engedni fogják-e, hogy 4 vagy 6 órában dolgozzam.
A 20 hónap lejárta után megszűnik az ellátás? A köv. vizsgálat csak 24 hónap múlva lesz.
Köszönöm a segítséget.

regina35 # 2010.06.18. 12:41

Rosszul írtam a következő vizsálat időpontja 2012. május.