Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


nico56 # 2012.12.10. 11:15

„Minden személynek joga van az élethez”.
www.mszfszk.hu

Gabicsek # 2012.12.10. 10:43

Kedves kiszolgáltatott!

Köszönöm a 8-án írt válaszod! Szomorú helyzet ez, hogy az ember végig dolgozza az életét és ha a halála előtt öt évvel nem talál munkát, ezért ha a halálos kór miatt lebetegszik, hogy akkor meg azért nem, és egy fillért sem kap, hiába fizetett egész életében előtte járulékokat.

Katalin59 (törölt felhasználó) # 2012.12.10. 09:59

Ednut!
Köszönöm

Ednut # 2012.12.10. 09:53

Katalin!
Írj a NYUFIGNAK egy rövid emailt, csak a törzsszámodat ne felejtsd el ráírni és ők majd megmondják, hogy jár-e? Ha nem jár, akkor úgyis megindokolják, hogy miért nem. Nekik meg van az összes papír rólad, tudják, hogy mi voltál, mi lettél, stb.
Szóval ne sakkoz, ne agyalj a témán, írj emailt.
Annyi is elég, hogy nem kaptad meg az 1,6%-os emelést és nem tudod, hogy jár e neked, kéred a szíves tájékoztatásukat. Fontos a folyósítási törzsszámod megadása.

megrokkant # 2012.12.10. 09:44

Most olvastam az orbán csicskájának életrajzát. Valami soltész aki mindenkit a nyilatkozataiba hülyére akar venni. Az iskolai végzetsége városgazdász üzemmérnők. Mit keres ez a mostani megbizatásába, ilyen végzetségel? Ez magyarázza meg a rokkantaknak miért kellett az általa is dicsért új szociális rokkant rendszer. A komplex baromságával együtt. Egy épitész mérnők "úr".

Katalin59 (törölt felhasználó) # 2012.12.10. 09:36

Ednut!
Az a baj,hogy nekem halványlila gőzöm sincs már arról mit kapok.2012.május28-án voltam felül viszgálaton
de határozatot még nem kaptam így azt sem tudom mi vagyok,ki vagyok mit kapok és,hogy milyen mínősítést kaptam

Ednut # 2012.12.10. 09:27

Mariann, Katalin!
Röviden én úgy tudom, hogy annak jár az emelés, aki 2012 januárjában is kapott emelést, illetve van határozata ha volt idén már felülvizsgálaton. Egyszer már beillesztettem, hogy milyen emailt írtam a NYUFIGnak Pestre. Nem érdemes telefonálgatni, egyrészt ahány ügyintéző annyi félét mond, másrészt a költségek a fele emelést elviszik, harmadrészt nincs nyoma. Szóval írjatok emailt, az ingyen van és van nyoma. Ha pár napon belül visszaírnak, hogy 22 munkanapon belül válaszolnak rá, akkor minden rendben, befogadták a kérelmeteket (nekem így történt), ha meg azt írják vissza, hogy add be levélbe, akkor az újabb pár száz forint, mivel ajánlva kell feladni, hogy el ne vesszen (valaki azt mondta, neki csak úgy fogadták el). És egyszer csak jött a számlámra a pénz 12 hónapra, majd pár nap múlva a levél is, hogy átutalták. Szóval ne bonyolítsuk a dolgot.
Az email cím, amire írjatok: nyufig@onyf.hu

Törzsszámom: 1111111111111111111

Tisztelt Igazgatóság!
Nem kaptam meg az 1,6%-os nyugdíjemelést.
Jelenleg rokkantsági ellátásban részesülök 2012. február 1. óta. Voltam felülvizsgálaton, március 26-án, született is határozat róla. Előtte 2 évig rehabilitációs járadékban részesültem.
Ellátásom jelenleg xy.-Ft.

ONYF honlapjáról:

"A kiegészítő emelés megilleti a 2011. december 31-ét követő időponttól

  • megállapított vagy folyósított saját jogú ellátásban részesült személyt is, ha ezt az ellátását a januári emelésre jogosító ellátása - ideértve a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj helyett megállapított szolgálati járandóságot is - helyett, újraszámítás nélkül folyósították tovább, vagy a januári emelésre jogosító ellátása megszűnését követő naptól újraszámítás nélkül állapították meg,
  • megállapított rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban vagy baleseti járadékban részesült személyt is, ha az ellátását a januári emelésre jogosító rehabilitációs járadékának, rokkantsági ellátásának, rehabilitációs ellátásának vagy baleseti járadékának megszűnését követő naptól állapították meg.

Az emelésre való jogosultság akkor is fennáll, ha az ellátásokban több, a fentiek szerinti változás következett be."

Válaszukat előre is köszönöm: aláírás és a címem

Ezt a választ kaptam rá egy- két napon belül:
Tisztelt Ügyfelünk!
A Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz elektronikus úton érkezett megkeresésére
hivatkozással tájékoztatjuk, hogy annak feldolgozása folyamatban van.
Megjegyezzük, hogy az e-mailen érkezett megkeresések feldolgozása - az
érkeztetés, iktatás és illetékes munkatárs felé történő továbbítást
követően - beérkezési sorrendben történik, ezért azok megválaszolása nem
lehetséges postafordultával, az általános ügyintézési idő ez esetben is 22
munkanap.

Válaszunkig szíves türelmét kérjük!

Szóval ne bonyolítsuk, ne találgassuk kinek jár, kinek nem az emelés, írjátok meg ezt az emailt, az nem kerül semmibe és majd ők megválaszolják.

Katalin59 (törölt felhasználó) # 2012.12.10. 08:23

Mariann56 ez engem is érdekelne,hogy lett ebből rehabilitációs járadék? Én is ezt kapom májusban voltam
felülvizsgálaton de határozatot azóta sem kaptamA 27000
maradt

mariann56 # 2012.12.10. 08:15

Sziasztok 2004 ota rendszeres szociális járadékot kaptam, amit minden vizsgálat nélkül át irtak 2012 januártól, rehabilitácios járadékra. Azt a 27000 ftot kapom évek óta,amit nem emeltek soha. Úgy gondolják ez elég a megélhetéshez.Köszönöm a válaszokat várom a többit.

Katalin59 (törölt felhasználó) # 2012.12.10. 08:06

taffika.
egymódon tudhatja meg.Ír nekik e-mailt

Katalin59 (törölt felhasználó) # 2012.12.10. 08:00

taffika. Valószínű akkor még nem kapott,hiszen 2012.01.hótól kapja

Katalin59 (törölt felhasználó) # 2012.12.10. 07:17

MARIANN56
A rehabilitációs járadékot évente, a nyugdíjakkal azonos módon kell emelni. Az évenkénti rendszeres emeléséről a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek nem kell határozatot hoznia.

Katalin59 (törölt felhasználó) # 2012.12.10. 07:12

Mariann56
Nyugdíjfolyósítóhoz

mariann56 # 2012.12.10. 05:16

Rehabilitácios járadékot, kapok 2012 január óta. Mindenütt azt olvastam,hogy erre is jár az emelés de én m égse kaptam meg,hova forduljak?,vagy egyáltalán jár e? Erre szeretnék választ kapni Köszönöm.

hkati2 # 2012.12.10. 04:39

Taffyka! Azt kérdezed mit szeretnék megtudni,? Semmit az égadta egy főldőn azon kívűl, hogy mi a bajod velem? Ednut tett fel egy kérdést arra igyekeztem válaszolni ,mivel gyakorlatból ismerem a helyzetet.De azt sem én találtam ki, hogy nem kell vizsgálatra menni.Ha gondolkoznál magad is beláthatnád,hogy pl:aki vak ,tolókocsis,siket stb.. az fogyatékos és papírok alapján megállapíható az ellátás.De egyáltalán nem zárja ki azt ,hogy tudjon dolgozni.Kérlek próbálj meg nem kelteni hamis reményeket emberekben.Családi pótlék a Te 2012.12.09. 21:52 kelt bejegyzésedben szerepel.Én ezzel le is zárom a vitát ,mindenki azt hisz amit akar.

hkati2 # 2012.12.09. 21:08

"A Területi Államháztartási Hivatal (TÁH) az igénybejelentést és az orvosi dokumentációkat átadja az OOSZI szakértői bizottságának. A szakértői bizottság megvizsgálja, hogy az igénylő súlyos fogyatékosnak minősül-e, és szakvéleményében nyilatkozik, arról, hogy az igénylő felülvizsgálata szükséges-e vagy sem." Tehát nem kötelező a személyes megjelenés!!Én elolvastam!Kérlek próbáld megérteni családipótlék annak jár az állapota fennállásáig aki 18 éves kora előtt megrokkant.De ha elmegy dolgozni és magasabb a bére 3 egymást követő hónapban a min.bér 1.5%-nál akkor elveszíti azt. De a "FOT" mellett nincs kereset korlát!

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2012.12.09. 19:58

KI FIZETI A RÉVÉSZT?

http://amerikaihirujsag.com/…i-a-reveszt/

KI FIZETI A RÉVÉSZT?
Sokan el sem hitték azt, amikor a Pest megyei hírhatár online portál elsőként írt arról, hogy import nyugdíjasok viszik a magyar TB kasszát. Azt a tényt, hogy ukrán időskorúak jönnek naponta százával a magyar nyugdíjakért. Ha már viszont ideruccantak, akkor a hasznost a kellemessel is összekötik, és egyúttal elintézik, hogy az ingyenes magyar egészségügyi ellátást is igénybe vegyék, mert „megérdemlik”, vagy, mert „nekik az jár”?

Gazdag ország a miénk! Hogyan és mire költi kormányunk a rokkantaktól elvett összeget a lehetséges szavazatok fejében? Rövid áttekintés a határ menti osztogatásról: Egy, az országhatártól nem túl messze élő lakos, valamint egy másik, aki az egyik közeli település önkormányzatának dolgozója, és még egy környékbeli ápolónő is szem és fültanúi az ott zajló történéseknek. Ők mind ugyanazt állítják - ukránok jönnek a magyar nyugdíjért, kihasználva a jogszabály nyújtotta lehetőséget.

Kételyre adnak okot a papírok, amiket hoznak, első látásra egyenesen hamisítványoknak tűnnek – mondja az önkormányzatnál dolgozó illető -, mert 80 százalékban olyan magas keresetről hoznak igazolást, ami nehezen hihető. Van, akinek havi 160 ezer Ft/fő/hó nyugdíjat számol ki, és fizet meg a magyar állam. A másik furcsaság hogy szinte minden ukrán korábban vezető beosztásban dolgozott. Az ügyintézőknek nincs jogosultságuk vizsgálni a papírok hitelességét. A másik nyilatkozó ápolónőként a kisvárdai kórház sürgősségi osztályán dolgozott 30 éven át. Állítja, hogy Ukrajnából naponta százan, olykor több százan is jönnek a magyar állampolgárságért, az idősek egyúttal a magyar nyugdíjat is igénylik. A határ mentén élők elmondása szerint: “ Itt csak jönnek és jönnek az ukránok de már a kismamák is, az ingyen orvosi kezelésekre. De, nem csak a magyar-ukrán, hanem az orosz-ukrán kismamák is!

És bizony való igaz, mind a 45,6 millió (!) ukrán lakosnak jár az ingyen magyar egészségügyi ellátás a mai napig érvényben lévő 1962. 12. 20-án aláírt magyar-szovjet államközi szociális szerződés alapján. Végül is gazdag ország a miénk!

Ez a téma a határ menti településeken már régóta közszájon forog. Miért is ne kérnék a jó magyar nyugdíjat, ha ez a határon túliknak garantáltan jár? Ráadásul az itteni nyugdíj három-négyszer annyi, mint az ukránoké. Az ukrán nyugdíjminimum átszámítva megközelítőleg 21 ezer forint, átlagnyugdíjuk pedig 32 ezer forint, ellenben nálunk az öregségi nyugdíjátlag 95 ezer forint havonta. Az ukrán-magyar nyugdíjas, ha itt igényli, akár háromszor akkora magyar nyugdíjat vihet innen haza, mint amennyit hazájában kapna. Na ezért van ez a nagy határ menti jövés-menés!

Ukrajnában egy népes család vígan megél a magyar 95 ezer forint átlagnyugdíjból. Jó ha tudjuk, ott az átlagkereset a hazainak csupán a fele, 45 ezer forint. (Megjegyzés: Ukrajnában jelenleg 15 millió nyugdíjas él). A tanúk arról is beszámoltak, hogy a határon túl akadozik a nyugdíjkifizetés, ez is ösztönzőleg hat a magyar nyugdíj választására.

Idén nyáron Soltész Miklós tárgyalt az Ukrán Nyugdíjalap Igazgatóságának Elnökével, Boris Zaichukkal az 1962. 12. 20-án aláírt, még a mai napig érvényben lévő magyar-szovjet szociális és biztonságpolitikai szerződésben foglaltakról. Ígéret volt a kormányunk részéről a kárpátaljai magyaroknak nyújtandó egyszerűsített és felgyorsított ügyintézés, melyet kiemelkedő jelentőségűnek tartottak. Októberben még magyar-ukrán nyugdíjtanácsadó napot is rendezett a NYUFIG az ukránoknak, hogy hogyan igényelhetik minél gördülékenyebben a magyar állam által garantált nyugdíjak kifizetését.

És ezzel még koránt sincs vége az osztogatásnak! Rengeteg ingyenes juttatást adunk az ukránoknak, mindenféle szociális ellátásokat, úgy mint ingyenes egészségügyi ellátás, kedvezményes árú gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök. A Horváth Ágnes nevével fémjelzett miniszteri rendelet értelmében a határon túli magyarok számára többek között a daganatos betegségek diagnosztikáját, az idegsebészeti, szemészeti, fülészeti és gégészeti műtéti beavatkozásokat támogatja az állam. Mindemellett a nem megfelelően ellátott csonttörést követő korrekciós műtéteket és például pacemaker beültetését is fizeti a hazai biztosító. Nem beszélve a kultúra és oktatás területéről, ahová sok milliárdot fizetünk.

Az osztogatás azért is félelmetes, mert hazánkban a munkaképes lakossághoz viszonyított foglalkoztatás mindössze 56 százalék körül van, ráadásul nagyrészt a minimálbér utáni járulékok megfizetésével, így látható milyen különösen nehéz a magyar átlagnyugdíjakat is kitermelni. Félelmetes az a tény, hogy az anyaországi nyugdíjasok száma a nyugdíjszakértők becslései szerint 15 éven belül megduplázódik. Kormányunk folyton azzal riogatja a lakosságot, hogy nyugdíjreformot kell végrehajtani. Ezzel az indokkal szüntette be a korhatár alatti nyugdíjba vonulások lehetőségét is.

A kormány nagyívű jogalkotásának köszönhetően a legnagyobb veszteséget a legkiszolgáltatottabb és súlyos beteg, korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok szenvedték el. Hiszen tőlük arra való hivatkozással vették el a nyugdíjaikat, hogy miattuk forráshiányos és fenntarthatatlan a nyugdíjkassza. Az ő 330 milliárd forint rokkantsági nyugdíjukból 2013. 12. 31-ig a Széll Kálmán tervben 217 milliárd forintot akar megspórolni a kormány.

Hogy ez megvalósulhasson, az ellátórendszerből válogatás nélkül dobálják ki a súlyos betegeket, akiknek kb. 30 százaléka egyetlen fillér ellátás nélkül marad. A többiek sem járnak sokkal jobban. Az ellátórendszerben maradók, csak fix összegű 25-47 ezer Ft/fő/hó összeget kapnak juttatásként, többségük átlag 30 évnyi munka és járulékfizetés után. Elképesztő, hogy a kormány a 2012. 01. 01-től hatályos 2011. évi CXCI. törvénnyel visszahatóan vette el a rokkant évek időtartamának nyugdíj jogfolytonossági idejét, így aki rég megrokkant már, az még öregségi nyugdíjjogosult sem lehet. Élethossziglan csupán a segélyes pénzt fogja kapni a betegek egy része.

Kormányunk miért részesít előnyben egy 50 éve megkötött szociális államközi szerződést azzal a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségével – CCCP -, mely már nem is létezik?

A következő 15 éven belül Ukrajnában a szakértők szerint 30 millió nyugdíjas lesz. Ha csak ezek töredéke igényel magyar nyugdíjat, már az is az katasztrofális lesz hazánk számára! Miközben innen úgy menekülnek a fiatal járulékfizetők, mint az utasok az égő trolibuszból. Ki fog itt ennyi nyugdíjast eltartani majd? Vagy a kiirtásuk a cél? Ez több mint félelmetes!

A fiatal járulékfizetőket talán nem kellene megkérdezni, hogy el akarják-e tartani az ukrán importnyugdíjasokat is a saját családjukon kívül? Velük tol ki igazán a kormány, hiszen nekik el kell tartani egyrészt önmagukat, a gyermekeiket, az Alaptörvény szerint az idős beteg rokkant szüleiket, és még az ukránokat is! Ne csodálkozzon senki sem, ha itt ezek után elenyésző számú járulékfizető marad, és csupán az az egyetlen út, ami hazánkból kifelé vezet!

Forrás: www.pestmegyei-hirhatar.hu

Katalin59 (törölt felhasználó) # 2012.12.09. 19:38

Ednut?
Most kinek jár az emelés? Én 2012 májusban voltam
felülvizsgálaton,határozatot nem kaptam,a 27000-ret továbbra is kapom .Akkor most mi is vagyok rokkant vagy
szociálisjáradékra jogosult?

hkati2 # 2012.12.09. 19:04

Taffyka!Egyébként Te is ezt illeszteted be,csak úgy tűnik nem olvastad el!Mennyi a fogyatékossági támogatás összege?

A fogyatékossági támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 65 %-a.
A halmozottan fogyatékosok esetében a nyugdíj minimum 80 %-a
Az értelmi és mozgásszervi fogyatékos személynek, ha önkiszolgáló képessége teljesen hiányzik szintén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-ára jogosultak." Hát erről ennyit!

hkati2 # 2012.12.09. 18:52

Taffyka! Nagyon elbeszélűnk egymás mellett.Én a "fogyatékossági támogatásról" írtam ahhoz nem kell munkaviszony!!!Az teljesen más, mint a rehab ill. rokkant ellátás!Sőt mind kettő mellett járhat is!

oz-oz # 2012.12.09. 17:58

taffyka:

1998 márciusban, a választás miatt az utolsó parlamenti ülésen nyújtotta be Béki Gabriella a fogyatékossági törvényt, ami a mai napig hatályos.

Katalin59 (törölt felhasználó) # 2012.12.09. 17:36

Ednut?
Most kinek jár az emelés? Én 2012 májusban voltam
felülvizsgálaton,határozatot nem kaptam,a 27000-ret továbbra is kapom .Akkor most mi is vagyok rokkant vagy
szociálisjáradékra jogosult?

Ednut # 2012.12.09. 17:30

Ez a szemétség ebben az 1,6%-os emelésben is. Ha nem kéred, nem biztos, hogy kapod. És ha a helyi nyugdíjbiztosító ügyintézőjére hallgatok, akkor sem kapom. Ti, illetve egy NYUFIG-os javasolta, hogy forduljak a fővárosihoz, mert ők utalják a pénzeket. Felhívni persze nem tudtam őket, gondoltam írok emailt, és láss csodát 12 havi emelés utaltak.
Most gondoljatok bele hány olyan rokkant ember van, aki nem internetezik, esetleg felhívja a helyi nyugdíjigazgatóságot, ahol az mondják, ha nem kapott emelést, akkor biztosan nem jár. Egy kicsit bosszankodik és hagyja a fenébe az egészet. Lehet, hogy az a havi kb. 400-800.- Ft nekik nem nagy pénz, de nekünk azért jól jön. Szóval mennyi pénz ragad így is benn az államkasszába. Szerintem ezért találták ki sokféle ellátásra, hogy nem autómatikusan jár, hanem igényelni kell.

hkati2 # 2012.12.09. 17:03

Taffyka!Nem szeretnék vitázni,de abban amit beillesztettél a nyugdíj minimum /sajnos az pedig 28500Ft jelenleg/ 65% ill.80%-a szerepel.Nem egészen értem mit kellene még "kijárni"

hkati2 # 2012.12.09. 14:00

Taffyka! Sajnos nem pontos a tájékoztatásod!Jelenleg ezt adják!! A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény

Ellátás típusa

havi összege
fogyatékossági támogatás

  • alacsonyabb összegű

18 525

  • magasabb összegű

22 800 A megjelenés sem mindig kell a fiamnak iratok alapján adták meg.