Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kázmér58 # 2011.10.12. 17:13

Nálam szintén sokszor beugrik a 1997évi hozzászólás.

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.12. 17:27

Na én is megijedtem ám,nem sokkal azután ,hogy beírtam,nálam is 2007-es dátumozású oldal jött elő,már azt hittem valamit elrontottam.

lina49 # 2011.10.12. 17:35

Kedves mindenki..

Én kezdtem azt hinni hülye vagyok az átváltót oldal miatt de meg nyugodtam nálatok is... Én már teljesen be csavarodtam a sok tervezet miatt de szerintem már ők is kezdenek becsavarodni....

Mimóka # 2011.10.12. 17:36

Nálam is előfordult már ma és régebben is,hogy ez korábbi oldal jött be.

ókút # 2011.10.12. 17:43

igen ez a peti 2007 nálam is megjelenik!

kiszolgáltatott # 2011.10.12. 17:56

Szintén,sokszor ,ma egész nap.

ujpesti # 2011.10.12. 18:44

Az imént volt az egyenes beszéd,sajnos Hegedűs Lajos nem sokat jutott szóhoz,inkább a riporter beszélt.Nagy kár,hogy pont ma nem a Kálmán Olga volt.
Nekem úgy tűnt,hogy belekezdett egy témába,a "riporter"közbevágott egy másik témával.Sokkal nem lettünk okosabbak,csak az derült ki,hogy kedves kormányunk továbbra is magával egyeztet.

doctor (törölt felhasználó) # 2011.10.12. 19:13

Egyenes beszéd műsorban, ilyen tehetségtelen ma.hát, mint ez a riporter volt! Hegedűs Elnök Úr sokszor nem tudta befejezni a mondandóját, köszönhető a balfék riporternek! Nagyon dühít!

Legjobbakat mindenkinek!

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.10.12. 19:41

Üdv! Jano55 nekem közvetlen közeli ismerőseim mentek ki külföldre dolgozni, természetesen (egy kivételével) fiatalok. Három 35-40 közötti pasi Angliába, Ők nem is ismerik egymást, de hosszú évekkel ezelőtt kimentek. Közülük az egyik ma már családos apuka, aki baromi rosszul érzi magát itthon. Hazajár a szülőkhöz, de egyre ritkábban, és mindig a tervezettnél hamarabb visszautazik. Irtózik az ország légkörétől. A másik kettőből az idősebbik itthon alapított családot, ki is vitte őket. A harmadik 3 hetet dolgozik kinn, egyet itthon tölt. Nem írom le, mennyit keresnek.
Az egy kivétel egy 55-56 éve hölgy, ő Ausztriában házi betegápoló. Nagyon jó helyen kapott munkát, a svájci határ közelében egy zömmel magyarok által lakott kisvárosban. Egy ideig hazajárt, a testvérénél szállt meg, mert az itteni lakását kiadta. A kora nyáron találkoztam vele utoljára, akkor már eladta a lakást, azt intézte. Soha nem fog hazajönni.
Viszont Ők mind egészségesek, dolgoznak becsületesen, de meg is becsülik Őket, hagyják élni, boldogulni. Tisztességes fizetést kapnak, nincs sumák a bérekkel. Csupán azt sajnálom, hogy mi annak idején az oroszt tanultuk a suliban, így nyugaton nem sokat kezdhettem volna a nyelvtudással, főleg ismeretség híján. Ha ma lennék abban a helyzetben, egy percig sem haboznék, pá-pá Magyarország...

kiszolgáltatott # 2011.10.12. 20:05

Hát azért az is hihetelen,hogy az Egyenesbeszéd riportere a műsorban csodálkozott rá,hogy tényleg nincs Mo-n 750-ezer rokkantnyugdíjjas,,mert mintha abban a tudatban lett volna eddig,hogy Europai viszonylatban itt van a legtöbb.Hegedűs úr világosította föl,hogy az EU középmezőnyében vagyunk ezzel a számmal.
Mit várunk akkor a kívülállóktól?

kobeka # 2011.10.12. 20:47

Aperten

Megbocsáss, de csakúgy az osztrákok nem fogják senkinek se adni a 800 € minimál nyugdíjat.

Mielőtt valaki elindulna...

Egy másik tagállamba történő átköltözés esetében az exportálhatóság elve alapján ugyan a megállapított nemzeti nyugdíját – bizonyos feltételek mellett - továbbra is megkaphatja, azonban nem szerezhet jogosultságot az új lakóhely tagállamában a nemzeti szabályok szerint meghatározott minimális öregségi nyugdíjra. A lakóhely szerint illetékes tagállam tehát nem köteles a másik országból utalt nemzeti öregségi nyugdíjat a helyi nyugdíjminimumra kiegészíteni….

http://www.euvonal.hu/index.php?…

vbartamonika@citromail.hu # 2011.10.13. 03:23

Sziasztok!

Erre adjon valaki választ mert jó ,hogy ültem mikor halottam.

Ismerősöm is pert nyert ,de közben kaphatta a szociális járadékot amíg le nem zárult a per .

Neki is elrendelték a rehabilitációs vizsgálatot.

Közben megjött az elmaradt rokkant nyugdíj amit meg ítéltek neki.
Neki anno 80000 körül volt a rokkant nyugdíja.

Természetesen idő arányosan visszamenőleg levonták a szociális járadékot amit addig ki fizették .

És az elmaradt összeg ötven százaléka jött meg neki.

Betelefonált Pestre és ott közölték vele jobb lenne ha felmenne személyesen, mert elmagyarázni nehéz és hosszú lenne telefonon.

Fel is ment az ismerősöm a férjével és elmagyarázták neki nem jár csak az elmaradt összeg ötven százaléka .

Ezt ö elfogadta és érdekes most meg rendesen kapja a nyugdíját, természetesen az emeléseknek megfelelő összegben ami nyolcvan ezernél több.

Hogy van ez miért nem kapja meg az ember a teljes összeget visszamenőleg ha mégis rokkantá nyílvánitották.?

Nap-lemente # 2011.10.13. 04:22

A dokumentum szerint a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz az öregségi nyugdíj tartozna, maradna a hozzátartozói özvegyi és az árvasági ellátás is, az Egészségügyi Alaphoz kerülnének a nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjjárandóságok, így a rokkantnyugdíj, rendszeres szociális járadék, rehabilitációs járadék. Ezáltal átlátható és világos finanszírozást lehetne megvalósítani a költségvetésen belül a két alapban - olvasható a feljegyzésben.

Az anyag rögzíti, hogy az új rendszer szemlélete az eddigiektől eltérően nem azt fogja figyelni, hogy mire nem képes, hanem, hogy mire képes az adott egészségi állapotához képest a rokkant.

Az önellátási képességnek megfelelő I., II., és III. kategóriák (ahol az I.csoport az egyáltalán nem képes az önellátásra, míg a II. a kizárólag segítséggel, de valamilyen szintű önellátásra képes) közül az első két kategóriát, mintegy 65 ezer főt, nem érinti az átalakítás. Ők továbbra is megkapják az eddigiekben folyósított ellátásukat. Az 57 év feletti jelenlegi rokkantnyugdíjasok szintén megkapják a jelenlegi ellátásuk összegét.

Új besorolások lennének

A dokumentum alapján a munkaképességi kategóriákat új besorolás szerint rendeznék: A kategóriába tartozna az, akinek megmaradt munkaképessége 60 százalék vagy annál több, B kategóriába, akinek 50-60 százalék közötti az egészségi állapota, azaz jól rehabilitálható, C kategóriába, aki 30-50 százalék közötti, D kategória lenne a 30 százalék alatti, és E, aki önellátásra nem képes (a D és E kategória megegyezik a fenti I. és II. csoporttal).

A rehabilitálhatók csoportjába mintegy 220 ezren tartoznak, közülük mintegy 25 ezren részesülnek rehabilitációs járadékban, nagyságrendileg 72 ezer forintos összegben.
Mennyi pénzt kapnaka rokkantnyugdíjasok?
A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) elnökségi tagja az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) számaira hivatkozva arra mutatott rá korábban, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjasok körében 337 530 rokkantsági nyugdíjról beszélhetünk, akiknek az átlagos havi rokkantsági nyugdíja 70 051 forint, amelyen belül a férfiaknál átlag 75 706, a nőknél 64 558 forint a rokkantsági nyugdíj. Továbbá mintegy 100 ezer rokkantsági nyugdíjasnak van 30-39 év szolgálati ideje. (A rokkantsági nyugdíj szociális ellátássá, illetve szociális járadékká alakítása a szolgálati idő alatt befizetett járulékok alapján szerzett rokkantsági nyugellátás miatt megsértené a parlament által ratifikált ENSZ-egyezményt a fogyatékossággal élő személyek jogairól is.) Erről bővebben itt olvashat

A cél 220 ezer helyett 195 ezer

Az ő utolsó kifutó évjáratuk 2014-ben lesz, ugyanis a rehabilitációs járadék 3 évre jár. A dokumentumban célként jelölik meg, hogy 195 ezer rokkant munkaerő-piacra történő visszajuttatását elősegítsék. A felülvizsgálat végéig azonban ők is megkapják eddigi juttatásaikat. A felülvizsgálatokat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal fogja végezni, a szervezet 110 olyan munkakört dolgozott ki, amely a rehabilitálhatók számára megfelelő munkalehetőséget biztosít.
Hány ember vezethető vissza?
Korábban a MEOSZ elnöke a Napi Gazdaság Online kérdésére elmondta: a kormányzati kommunikáció szerint felülvizsgálat alá eső 57 év alatti rokkantnyugdíjasok 160-170 ezren lehetnek, amelynek körülbelül 10 százaléka helyezhető vissza a munkaerőpiacra - ha lenne olyan munkaerőpiac, amely alkalmazná őket. Jelenleg azonban nem ez a helyzet. Erről bővebben itt olvashat.

Amennyiben a felülvizsgálat arról rendelkezik, hogy valaki rehabilitálható, munkát kell neki felajánlani, ami kétféleképpen történhetne. Egyrészt bevezetik a Rehabilitációs kártyát, amelynek révén a munkáltató teljes járulékmentességet élvezne a rehabilitált foglalkoztatásáig.

Megszűnne a csak védett szervezeteknél történő foglalkoztatás, valamint nem terhelné plusz adminisztrációs teher. A másik megoldás a START közmunka programon keresztül történő közfoglalkoztatás. Mint írták, igényfelmérést végeznének az önkormányzatok részéről, de ennek végső kidolgozásához szükséges az önkormányzati törvény elfogadása.

horgászapácban (törölt felhasználó) # 2011.10.13. 07:27

mr1.hu oldalon a hangtárban tegnap délutáni hírekben 15:32-től hallgassátok meg.

szafika # 2011.10.13. 07:37

Most böngésztem : " pusztán életkor, és a folyton emelkedő nyd korhatár miatt r.nyd-as és r.nyd-as között ekkora diszkrimináció nem bírja ki a törvényesség próbáját , sehol a világon ! ...ha egy r.nyd-as 98-ig pusztán 10 évnyi szolg. idővel véglegesen nyd-ra lehetett jogosult, akkor az hogyan lehet, h 30-40 évnyi járulékfizetéssel, tényleges munka után megrokkant r.nyd-as, csak azért, mert még nem töltötte be az öregségi nyd-korhatárt, de súlyos beteg, attól milyen alapon veszi el a kormány a törvényesen megszerzett nyd-át ?!!!"

Cuti44 # 2011.10.13. 07:40

Kedves Mónika!
Én úgy tudom ,miután és is ebben a cipőben járok, hogy a nyugdíj újboli megállapítása az a "feléledés",
ami azt jelenti, hogy az eredeti nyugdíj jár a megszünése óta annak minden emelésével,birósági pernél kamatos kamattal.A járadékot vissza kell fizetni és a külömbözetet kapják meg.Nálam a rehab a 2/3-a volt a nyugdjhoz képest, mert én még nagyon az elején kaptram ezt a semmit és akkor még nem a nyugdíj 120%-át adták hanem újra számoltak és én megint a minimumba kerültem, Ön esetében lehet ,hogy a járadék visszafizetése után ennyi maradt ami nem rossz azért nem?Tehát nem a fele járandóságot kapta meg, hanem a megkapott járadék és nyugdíj közti külömbséget.

kiszolgáltatott # 2011.10.13. 10:36

Hát ez megint jó:utasítani kell a beteget...(Egy hozzászólásból idézek:"hogy másnapra dögöljön meg,mert sokba kerül") de szerintem is abszúrd.
Aki dolgozik ,a saját munkaerejét sem tudja regenerálni,megfelelő bérek,pihenési lehetőség stb.hiányában.Ennek megteremtésére kellene utasítani a kormányzatot talán először.

kiszolgáltatott # 2011.10.13. 10:42

A miniszter hangsúlyozta, a reform része, hogy az orvos beteg kapcsolatban a gyógyszereket a betegek parancsszerűen alkalmazzák, mert ez javítja a gyógyulás és a túlélés esélyeit. A tekntély súlyát be kell vetni és betegeket utasítani kell, hogy fogadják el az orvos tanácsait.
Valahogy így?:Nem hisztizni betegek,beszedni azt a gyógyszert,utasítom,hogy vegye be!Rosszúl van tőle,nem baj,majd megszokja.

kiszolgáltatott # 2011.10.13. 10:46

Kedves Zérus!Gyorsan haladunk visszafelé az időben,csak még nem tudom hol lesz a vége?

kiszolgáltatott # 2011.10.13. 11:00

És ha pl. az orvos is javasolná az akkupunktúrát,vagy más nem TB támogatott gyógyítási lehetőségeket,akkor mire utasítja a beteget?Hogy szerezzen pénzt ezen lehetőségekre? Vagy persze-gondolom- csak arra szabadna utasítaniuk a beteget,amire ők is utasítást kaptak.

ugribugri # 2011.10.13. 11:44

szerintem jó hír lenne ha lázar és orban Pakisztánba menne tanulmány útra úgy jó 50évre.....a szijjarto meg a helyszínről tudósíthatna jegyzetfüzetbe és jól letitkosíthatnák úgy ezer évre....

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.10.13. 12:01

üdv mindenkinek!
Nagyon tetszik ez a háziorvosi átalakítás. 2002-től évekig kísérleti nyúlnak éreztem magam. A másoknak bevált, jól alkalmazható gyógyszerek nálam nem használtak, vagy ellenkező hatást váltottak ki. Felírta a doki a gyógyszert, kiváltottam, elkezdtem szedni, és max. 1 hét után vissza az orvoshoz, mert vagy rosszabb lett az állapotom, vagy erős mellékhatások jelentkeztek, vagy a gyomromat kezdte ki. No, akkor még annyi volt, hogy egy másik gyógyszert írt fel, amit nem tudtam használni, ott hagytam az asszisztensnőnél, adja annak, akinek bevált, sajnáltam volna kidobni. Nem kevés pénzemet "dobtam" ki az ablakon, de az orvos sem tudhatta előre, mennyire lesz nekem jó az a bizonyos gyógyszer.
Most be kellene szednem akkor is, ha árt, ha kiütéses leszek, gyomorbántalmakat okoz, esetleg egyéb, komoly mellékhatása lesz?
Van egy ma már nyugdíjas, de helyettesítésre behívható doki. Ő korrekten megmondta, nem mindenki szervezete reagál ugyanúgy egy bizonyos gyógyszerre. Ezért vannak ugyanolyan hatóanyagú gyógyszerek különféle gyártóktól, mert az adalékok mások. Ki kell tapasztalni, kinek, melyik jó. Főleg, ha több félét kell szedni. És éljenek a gyógyszergyárak, mert a legnagyobb bevételük nekik van. Ez a 2. helyen áll a ranglétrán, első a fegyvergyártás. Sok orvos eleve a homeopátiás szerek ellen van, de akadnak, akik gyógyszer helyett gyógyteát javasolnak. Sajnos ők vannak kevesebben.
Ha én a II. fokon el merem mondani, hogy az orvos által felírt derékpántot nem tudom hordani, mert 4-5 perc után elviselhetetlenné fokozódik a fájdalmam, ezzel szemben a kosmodisk nagyon jó, és nem a 1500-3000ft/100 ml-es gyógyszertári krémeket, géleket használom bedörzsölésre, hanem a lóbalzsamot, amiből 500 ml-t 8-900 forintért meg tudok venni, és még hatásosabb is, mit fognak szólni? Jól fenékbe billentenek? A derékpántról is tudtam már a próbán, hogy ablakon kidobott pénz, de ki KELLETT váltanom, mert ellenőrzik. Igaz, olyan S kanyar van a gerincemben, hogy ha a nadrág nem lötyi egy kicsit derékban, csípőben, csak egy cseppet passzos, őrületesen fáj a csípőm, gerincem. Na, ezt a pántot meg jó szorosan kell feltenni. A gyógyászati segédeszköz boltban már az eladó sajnált. Így is egy számmal nagyobbat adott a méretemnél, próbáltuk, meddig bírom, de gyorsan le kellett venni. A még 1 számmal nagyobb meg leesett volna rólam. Annyit javasolt, hogy mivel MUSZÁJ kiváltanom, próbáljam meg később eladni, vagy valakinek a családban elajándékozni.
Ennyi a kötelező engedelmességről a véleményem.

Mimóka # 2011.10.13. 12:04

Tisztelt fórumtársaim!
Meg szeretném osztani rossz tapasztalataimat az egészségüggyel kapcsolatban.
Véglegesített 60 éves rk.nyugdíjas nő vagyok.
Egy bp-i kórházban előjegyeztek térdprotézis beültetésre.
Fél évre az előjegyzés után kaptam időpontot.
Elvégeztettem a műtéthez szükséges vizsgálatokat,majd kaptam egy telefont az orvos aszisztensétől,hogy egy hónappal elhalasztották a műtétet,mert az egészségbiztosító lecsökkentette a műtétek számát.
A következő időpont előtt szintén minden vizsgálatom megvolt,újabb telefont kaptam,megint elhalasztották a műtétet.
A dolog érdekessége számomra az,hogy az interneten a várólistából eltűntem.
Ha ez így lenne,a várólistán szerepelnem kellene az újabban beigért időponttal,nemde?
De az én betegazonosító számon nem szerepel rajta,én arra tudok gondolni,hogy valahogyan variálják az előjegyzést.Sejtésem van miért.
Pénz,pénz,pénz!!!
Na de akkor mit papolnak,ha a gyógyításban ilyen visszaélések vannak?
Szerintetek mit tegyek,tartsam magamban amit gondolok,mert ha kimondom az életben sem kerülök sorra?
Ez a várólista csak arra jó,hogy plusszpénzhez jussanak az orvosok!
Hogy tudjak én az 57000 Ft-os rokkantnyugdíjamból még azért is tejeli,hogy ne tologassanak örökké hátrafelé?
Kiváncsi vagyok a véleményetekre?

kiszolgáltatott # 2011.10.13. 12:13

Kedves Mimóka!
Talán időpontodat átadták egy fizetős betegnek?
Azt Ct vizsgálatoknál is hallottam,hogy aki kifizeti a teljes árat,annak azonnal van időpont.
Hogy erre más magyarázatot adtak,azt én már nem veszem készpénznek-sajnos.

tanárúr # 2011.10.13. 12:59

http://www.mfor.hu/…sgalata.html

Borul Széll Kálmán terv, rokkantnyugdíjasokkal való terve,előre láthatólag 2014-ben fejeződne be a felülvizsgálatok sora,de azt már sokan nem fogjuk megérni.