Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Méri46 # 2011.10.11. 19:45

Előző hozzászólásomon pontosítok.22 hónapja vették vissza a leszázalékolást. A bíróságon 17. hónapja van az ügyem. A szívműtét után 1 évig voltam leszázalékolva.

aperten # 2011.10.11. 21:52

Tisztelt Bajtársak!

Kevésbé közismert, hogy az európai úniós csatlakozásunk óta nyitva áll a szabad letelepedés lehetősége a rokkantnyugdíjasnak is. Vannak országok, ahol nem hirdetik éjjel nappal vagyonokért a médiákban, hogy "Senkit nem hagyunk az út szélén", hanem megelégszenek azzal, hogy ennek szellemében cselekszenek a civilizált országok vezetői. Ezen országokban meg van határozva a tisztességes megélhetéshez szükséges nyugdíjak, és szociális ellátások minimuma, amiből valóban meg is lehet élni minimális szinten. Ezeket a minimális szinteket mindenkinek biztosítják, akik jogszerűen laknak az adott országban. Ausztriában például, ha jók az információim, 800 eurós a minimális nyugdíj. Ha egy magyar rokkantnyugdíjas ott letelepszik, az osztrák állam fogja fizetni a nyugdíját, amit átszámláz a magyar nyugdíjbiztosítónak. 800 euró a mostani árfolyamon kb 240 ezer forint, ha tömegesen megkezdődik a nyugdíjasok evakuálása, nem hogy spórolni nem fognak tudni nyugdíjkasszán, de még sokkal többe is fog kerülni.
Nem beszélve arról, hogy kinn sokkal tisztességesebb korrektebb egészségügyi ellátást lehet kapni.


# aperten

szafika # 2011.10.11. 22:49

Aperten !
Ezt viccnek szántad ?! Mert arra befizetnék, ha ezt a magyar állam kifizetné Ausztriának, v bármely más országnak ! Ébresztő !

Törpicur # 2011.10.12. 04:06

Üdvözlöm Doctor! Szeretném megtudni, hogy én mire számíthatok a rokkantosítással kapcsolatban. 1991-1995 végleges 50%-os voltam,1995-től végleges 67%-os vagyok.Betegségem Heine-Medin,4 hónapos korom óta vagyok beteg.Behívnak soron kívülire, elveszik tőlem???? Kérem válaszoljon amennyiben lehetséges! Egyébként minden nap olvasom az oldalt,egy ideig nem találtam a hozzászólását,nagyon hiányzott!! Az az igazság, hogy az Ön és a Mari55 hozzászólásai a legjobbak.
Nagyon várom válaszát,igaz,hogy ha jól értelmezem a 2007 előttieket békén hagyják, de kérem mégis nyugtasson meg, hogy jól értelmezem-e.
Köszönöm: Törpicur


Köszi, Kati55! Sikerült! Vénember! Kíváncsi vagyok mi történt tegnap a vizsgálaton!! Kérem írjon,sokan várjuk beszámolóját!!!

Túlélő # 2011.10.12. 04:54

aperten - egy idézett mondatodra reagálnék.

Engem nyugodtan hagyjanak az út szélén,én nem akarok arra menni!!!!

Ilyen reklám miért nincs vezetőnk szájából? Döntse el mindenki hogy marad vagy megy velük az úton
Egyszerű,nincs választási lehetőségünk.
Lehet nem szerencség hozzászólás 1 nappal a vizsgálat előtt,de nekem már semmim nincs,mindenem eladtam,hogy túléljem az elmúlt 26 hónapot,már a lakásom árulom,hogy tudjam visszadni a kölcsönöket. Ez van.
Holnap eldől remélhetőleg minden.Már szeretnék túl lenni rajta.Napok óta nem alszom.
Fájdalommentes napot kívánok mindenkinek.

doctor (törölt felhasználó) # 2011.10.12. 05:39

Jó Reggelt Mindenkinek!

Nekem a szakértő ismerősöm mondta el, amit az előzőekben leírtam! Értelemszerűen a véglegesek maradnak r.nyugdíj státusban, még a kor előttiek is! Őket már nem fogják felülvizsgálni, de a többieket átminősítik valahova. Én azt mondom, hogy ez a verzió már az 5., amit hallottam, mert állandóan változtatnak a terveken, ebből van már elegük a szakértőnek is! Emberhiánnyal küszködnek, mert éhbérért nem fognak szakérteni és háromszor annyit dolgozni! Jó barátom is már azon van, hogy ott hagyja az egészet, mert neki sincs gyomra végre hajtani, amit kérnek tőle! Egy ide- egy oda nem megy

tanárúr # 2011.10.12. 05:58

http://hvg.hu/…itacio_munka#…
A százharminc kettedik változat.

lina49 # 2011.10.12. 06:08

Doktor..

És mi lesz azokkal akik nem rehabilitálható harmad fokú rokkant? Doktor tud róla valamit....

ugribugri # 2011.10.12. 06:31

mari55: ne haragudj de te nem ezt az oldalt olvasod? ....mióta ez az egész paródia megindult arról szol hogy hogy lehet a kiadásokat/rokkant nyugdíjakat/ csökkenteni,megszüntetni

Ricuska # 2011.10.12. 06:39

A következő években 195 ezer rokkant embert segítenének vissza itthon a munkaerőpiacra. Ezt egyebek mellett azzal ösztönöznék, hogy a munkáltatójuk teljes járulékmentességet kapna, illetve megszüntetnék a csak védett szervezeteknél történő foglalkoztatást – derül ki egy kormánypárti feljegyzésből, amelyet az MTI közölt szerdán.
A dokumentum szerint a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz az öregségi nyugdíj tartozna, maradna a hozzátartozói özvegyi és az árvasági ellátás is, az Egészségügyi Alaphoz kerülnének a nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjjárandóságok, így a rokkantnyugdíj, rendszeres szociális járadék, rehabilitációs járadék. Ezáltal átlátható és világos finanszírozást lehetne megvalósítani a költségvetésen belül a két alapban - állítják a feljegyzésben.

Az önellátási képességnek megfelelő I., II., és III. kategóriák (ahol az I.csoport az egyáltalán nem képes az önellátásra, míg a II. a kizárólag segítséggel, de valamilyen szintű önellátásra képes) közül az első két kategóriát, körülbelül 65 ezer embert, nem érinti az átalakítás. Ők továbbra is megkapják az eddigiekben folyósított ellátásukat. Az 57 év feletti jelenlegi rokkantnyugdíjasok szintén megkapják a jelenlegi ellátásuk összegét.

A rehabilitálhatók csoportjába körülbelül 220 ezren tartoznak, közülük nagyjából 25 ezren részesülnek rehabilitációs járadékban, nagyságrendileg 72 ezer forintos összegben. Az ő utolsó kifutó évjáratuk 2014-ben lesz, a rehabilitációs járadék 3 évre jár ugyanis.

A felülvizsgálatokat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal fogja végezni, a szervezet 110 olyan munkakört dolgozott ki, amely a rehabilitálhatók számára megfelelő munkalehetőséget biztosít.

Ha a felülvizsgálat arról rendelkezik, hogy valaki rehabilitálható, munkát kell neki felajánlani, ami kétféleképpen történhetne. Egyrészt bevezetik a Rehabilitációs kártyát, amelynek révén a munkáltató teljes járulékmentességet élvezne a rehabilitált foglalkoztatásáig. Megszűnne a csak védett szervezeteknél történő foglalkoztatás, valamint nem terhelné plusz adminisztrációs teher. A másik megoldás a START közmunka programon keresztül történő közfoglalkoztatás.

http://hirszerzo.hu/…unka_jarulek#rss

Nap-lemente # 2011.10.12. 07:11

2011. október 12. szerda, 05:25 | Nyomtatás

MTI 2011. október 12., szerda 5:25

Az elkövetkező években 195 ezer rokkant munkaerő-piacra történő visszajuttatásának elősegítése a cél, aminek érdekében többi között a munkáltató teljes járulékmentességet élvezne a rehabilitált foglalkoztatásáig és megszűnne a csak védett szervezeteknél történő foglalkoztatás - ezt tartalmazza a témában készült MTI birtokába került kormánypárti feljegyzés.

A dokumentum szerint a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz az öregségi nyugdíj tartozna, maradna a hozzátartozói özvegyi és az árvasági ellátás is, az Egészségügyi Alaphoz kerülnének a nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjjárandóságok, így a rokkantnyugdíj, rendszeres szociális járadék, rehabilitációs járadék. Ezáltal átlátható és világos finanszírozást lehetne megvalósítani a költségvetésen belül a két alapban - olvasható a feljegyzésben.

Az anyag rögzíti, hogy az új rendszer szemlélete az eddigiektől eltérően nem azt fogja figyelni, hogy mire nem képes, hanem, hogy mire képes az adott egészségi állapotához képest a rokkant.

Az önellátási képességnek megfelelő I., II., és III. kategóriák (ahol az I.csoport az egyáltalán nem képes az önellátásra, míg a II. a kizárólag segítséggel, de valamilyen szintű önellátásra képes) közül az első két kategóriát, mintegy 65 ezer főt, nem érinti az átalakítás. Ők továbbra is megkapják az eddigiekben folyósított ellátásukat. Az 57 év feletti jelenlegi rokkantnyugdíjasok szintén megkapják a jelenlegi ellátásuk összegét.

A dokumentum alapján a munkaképességi kategóriákat új besorolás szerint rendeznék: A kategóriába tartozna az, akinek megmaradt munkaképessége 60 százalék vagy annál több, B kategóriába, akinek 50-60 százalék közötti az egészségi állapota, azaz jól rehabilitálható, C kategóriába, aki 30-50 százalék közötti, D kategória lenne a 30 százalék alatti, és E, aki önellátásra nem képes (a D és E kategória megegyezik a fenti I. és II. csoporttal).

A rehabilitálhatók csoportjába mintegy 220 ezren tartoznak, közülük mintegy 25 ezren részesülnek rehabilitációs járadékban, nagyságrendileg 72 ezer forintos összegben.

Az ő utolsó kifutó évjáratuk 2014-ben lesz, ugyanis a rehabilitációs járadék 3 évre jár. A dokumentumban célként jelölik meg, hogy 195 ezer rokkant munkaerő-piacra történő visszajuttatását elősegítsék. A felülvizsgálat végéig azonban ők is megkapják eddigi juttatásaikat. A felülvizsgálatokat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal fogja végezni, a szervezet 110 olyan munkakört dolgozott ki, amely a rehabilitálhatók számára megfelelő munkalehetőséget biztosít.

Amennyiben a felülvizsgálat arról rendelkezik, hogy valaki rehabilitálható, munkát kell neki felajánlani, ami kétféleképpen történhetne. Egyrészt bevezetik a Rehabilitációs kártyát, amelynek révén a munkáltató teljes járulékmentességet élvezne a rehabilitált foglalkoztatásáig. Megszűnne a csak védett szervezeteknél történő foglalkoztatás, valamint nem terhelné plusz adminisztrációs teher. A másik megoldás a START közmunka programon keresztül történő közfoglalkoztatás. Mint írták, igényfelmérést végeznének az önkormányzatok részéről, de ennek végső kidolgozásához szükséges az önkormányzati törvény elfogadása.

ókút # 2011.10.12. 07:29

az onyf adatai szerint a kor alatti rokkantnyugdíjasok száma 338 ezer.az I-II csoportba tartozók lét száma 106 ezer,az 1954 születettek 154 ezren vannak.ezt figyelembe véve a felülvizsgálandók,vagy már nem tudni mit akarnak tenni 78 ezer.a 220 ezerhez honnan veszik a különbséget járadékosokból?

éhes # 2011.10.12. 07:34

Doctor!
Kedves sorstársaim!Megint "megleptek"valamivel bennünket.Olvassátok a pénzcentrum.hu-n (ma reggel olvastam) a cikket.No,ez már mindennek a teteje.A jogok az "ablakban"Nem szeretnék csúnyát irni,gondoljatok ki valami ötleteset,gondolom....csak eszetekbe jut valami...
Jobb napot...

éhes # 2011.10.12. 07:36

A napi gazdaság is irja,úton útfélen olvasni,frankó.....no üdv

éhes # 2011.10.12. 07:42

Olvastátok az origo.hu-n/uzletinegyed-c.cikket?
Most melyik irányba gondolkodjunk??

tanárúr # 2011.10.12. 07:46

Mit kell elolvasni?
a origo.hu-n/uzletinegyed-
valamint pénzcentrum.hu-n.

Van valami közelebbi infó, mert ezeken a linkeken több ezer információ van.

sopika # 2011.10.12. 07:59

Hátha valaki még nem olvasta.
Főoldal >> HR hírek >> Munkaügyi hírek rovat
Így alakulnának át a nyugdíjakra vonatkozó szabályok
2011.10.12
Januártól alaposan átalakulnak a nyugdíjakra vonatkozó szabályok - egyes jelenleg nyugdíjnak minősülő tb-ellátások elvesztik nyugdíj-státuszukat és egyszerű szociális ellátássá alakulnak át a Napi Gazdaság információ szerint.

Csak a korhatár feletti öregségi ellátások számítanak nyugdíjnak 2012 januárjától, így a korhatár alattiak szociális ellátássá alakulnak. Ezekre ugyanakkor nem vonatkoznak a nyugdíjemelési vagy a nyugdíjakat védő szabályok. Az ehhez szükséges törvénymódosítások napokon belül a parlament elé kerülnek. Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács alakuló ülésén elmondta: minden, az öregségi nyugdíjba menetel előtti korai nyugdíjba vonulási formát fel kell számolni annak érdekében, hogy a nyugdíjkassza működőképes legyen.

A parlament még nyáron fogadta el a januárig érvényes alkotmány azon módosítását, amely kimondta, hogy nyugellátásra csak az jogosult, aki az általános nyugdíjkorhatárt betöltötte. Ugyanez a törvény kimondja, hogy "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető." A törvény indoklása szerint ez a passzus a rendőrségi szolgálati nyugdíjakra vonatkozott volna - ugyanakkor a most formálódó kormányzati javaslat már nem állna meg kizárólag a fegyveres testületek kedvezményes szolgálati nyugdíjainknak ellátássá való alakításával, hanem ez vár minden korhatár alatti nyugdíjra is.

Szociális ellátássá alakulhat a korhatár alatti öregségi nyugdíj, a rokkantnyugdíj, az özvegyi és árvasági ellátás, a későbbiekben pedig akár a táppénz, illetve a gyermekápolási táppénz is.

Változatlan álláspont

A kormánynak továbbra is változatlan az álláspontja az ország átalakításával és azon belül a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatban - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő a Magyar Szolidaritási Mozgalom által szervezett útlezárásokkal kapcsolatban a Világgazdaság szerint. A szóvivő hozzétette, a kormány továbbra is elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a tüntetésekhez a jogállami kereteken belül.

Egy jó hír a nyugdíjról

Tegnap egy pozitív hír is napvilágot látott a nyugdíjakkal kapcsolatban, a Magyar Posta közleménye szerint korábban kézbesítik az októberi nyugdíjat. Az időpontról a kézbesítő, illetve az illetékes posta ad információt.

Az MTI áltak közölt közlemény emlékeztet: a nemzetgazdasági miniszter rendeletben határozta meg a 2011. évi munkaszüneti napok körüli munkarendet. Mivel a nyugellátások kifizetésének előkészítésekor még nem készült el a rendelet, a posta az idei nyugdíj-kifizetési naptárakon október 31-ét jelölte meg kifizetési napként. Október 31. azonban pihenőnap, ezért az e napon esedékes járandóságokat korábban, 27-én és 28-án fizetik ki.

sopika # 2011.10.12. 08:00

Még nem kaptam meg a határozatot,nagyon izgulok.

rokapapa22 # 2011.10.12. 08:01

Jó napot Mindenkinek! olvastam a belinkelt cikkeket. Véleményem szerint mkcs-ről beszél azaz a 2008.urán megállapitott pld. 54% nak mara 36% munkaképessége ,és akkor a 2007 szerint 67% az egészségkárosodás mértéke, annak megfeleltetése a munkaképesség csökkenéséval, van egy ilyen oldal, csak nem kerestem rá, ott megtaláljátok, a régi és az uj azaz az egészségkárosodás mértéke és a mkcs. /2008tól/ nak a megfeleltetését. azaz ,hogy a pld.2007-es 67% -os egészségkárosodás az milyen mértékü munkaképesség csökkenést jelent a 2008.tól megállapitott szerint. /talán érthetően irtam le/ én igy gondolom.lehet tévedek. majd megirjátok. Üdv.és fájd.mentes napot Mindenkinek.

tanárúr # 2011.10.12. 08:13

Tisztelt Sorstársaim.

Van valaki használható információ birtokában , a 2011.10.07.-i MEOSZ ülésről ?

Kérdésemre ezt a tájékoztatót kaptam.

MEOSZ nyilvános elnökségi ülés!

Sziasztok! Bocs a késésért.

Mint azt bizonyára többen is tudjátok a MEOSZ elnöksége 2011. október 7-én 13 órára nyilvános elnökségi ülést hirdetett. Mint ahogy megígértük nektek Róza nővérrel, annak rendje és módja szerint bejelentkeztünk és pénteken 12.30-kor már az előtérben vártuk, vajon hányan jönnek el a facebookkosok közül és más hadállásokból - persze az elnökségen kívül - ebben a felfokozott hangulatban.
Az első, akivel találkoztunk „Telema” volt aki szintén nagy várakozással és türelmetlenül nézte a bejáratot, hátha felismer valakit az érkezők közül. Leültünk beszélgetni a napi helyzetről az akciócsoport szervezéséről és a MEOSZ-ról úgy általában, mikor megérkezett a mindig mosolygó és kedélyes Tímár Imi. Üdvözöltük egymást, kezet fogtunk és már indultunk is a gyűlés helyszínére a nagyterembe. Mivel nem akarom tovább húzni az időt a bevezető részletezésével csak annyit, hogy a teremben egy fiatalokból álló csinos, intelligens kinézetű tolókocsis társaságra lettem figyelmes, akikről kezdetben azt feltételeztem, hogy csak kíváncsi alkalmazottak, de akikről legnagyobb örömömre később kiderült, hogy a MEOSZ ifjúsági szervezetének tagjai. A homokba komponált elégikus intermezzok után üdítő és megnyugtató jelenségnek tűntek. Már elkezdődött a megnyitó beszéd, mikor a fiatalok mellett észrevettem Zsuzsit a facebookosok képviseletében. De nem nyűlek benneteket tovább a bevezetővel, mert a végén olyan hosszúra sikeredik ez a beszámoló mint a Forsyte Saga.

I. napirendi pont (Mi van a brüsszeli úttal!)

  1. A brüsszeli kiutazáson résztvevő 30 fő több-kevesebb közlekedési és elhelyezési problémát leküzdve ismerkedett az EU működési rendjével, látogatta meg a parlament épületét és a Juli által képekkel is illusztrált díszletek között egyébként gondtalanul adta át magát a Lajos által érdekes és tanulságos kirándulásnak aposztrofált útnak. Kérdésünkre: Folytattak e érdemi tárgyalásokat a magyarországi rokkantak áldatlan helyzetének lehetséges megoldásairól? Nos azt a választ kaptuk, hogy bár szerettek volna ebben a tárgyban is megnyilvánulni erre sajnálatosan – a program feszített volta miatt – nem volt módjuk. Ezt követően Zsizsut is megkérdeztük: A múltkoriban Barozo úrral folytatott tárgyalása keretében többek között kapott e valamiféle védelmi garanciát az elnök úrtól arra az esetre, ha a hazai rokkantak EU-s polgárjogait megpróbálná megcsorbítani a magyar kormány? A válasz egyértelmű volt: Nem! Vagy is direkt módon nem és pedig azért nem, mert nincs rá jogi lehetőség. Az EU csak rendkívüli esetben és az összes tagállamot érintő problémák keretében foglalkozik kiemelten az egyes államok ügyeivel. Azt viszont leszögezte az elnök úr: Felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy a gazdasági válság okozta pénzügyi nehézségek hátrányos következményeit ne a legelesettebb rétegeken – köztük a rokkantakon - próbálják az unio kormányai kompenzálni. Vagy is a MEOSZ elnökségének is az volt az álláspontja, hogy helyzetünk jobbítása érdekében az EU-ra direkt módon nem számíthatunk és a problémáinkat magunknak kell az egyre áldatlanabb hazai szociális viszonyok között megoldanunk.

II. napirendi pont (Mi lesz a vizsgálatokkal?)

  1. Ezt követően Lajos beszámolt a minapi NRSZH által szervezett konferencia eseményeiről.

A tudományos igényű tanácskozáson kiderült, hogy a szimulátor gép, amelyet idestova 6 éve vizsgálgatnak, próbálgatnak és fényképezget a sajtó – nem kis riadalmat keltve körünkben - nem alkalmas arra, amire drága pénzen üzembe helyezték és a továbbiakban az eü. kormányzat eláll a beharangozott beszerzésektől. A vizsgálatok elkezdését az is hátráltatja, hogy bár többször is kiírtak pályázatokat orvos szakértői helyekre, a jelentkezők létszáma jóval alulmaradt a betervezett kívánalmaknak. Hogy mi fog ebből következni? Erre a kérdésre jelenleg még az NRSZH főigazgatója sem tudja a választ. Mindenesetre új vizsgálati protokoll kidolgozására kaptak megbízatást, amelynek azonban még a tervezete sincs kész. Az intézmény fő szellemi erőforrásait jelenleg a már kormányváltásoknál megszokott, éppen aktuális belső átszervezések befejező ciklusainak koordinálása köti le. Az látszik valószínűnek, hogy a komplex rehabilitációt tartalmazó legújabb axióma gyűjteményt – amely gondolom legalább ugyanolyan kérészéletű lesz, mint a mostani - egy törvénybe sűrítve akarják feltálalni a szakmának és az áldozatoknak, vagy is nekünk egy és ugyanazon időben.
Persze a fenti okok miatt ne várjátok, hogy el fogják kapkodni. A jó munkához idő kell! Mindenesetre 2012-ben a - Lajos szerint - a dologból nem lesz semmi. Talán 2013-ban várhatjuk a következő ostorcsapást. Addig is nyugodjunk meg, „ mindenki dicsérje az Úrat és tartsa szárazon a puskaport!”

Folytatása következik!

Bemutató:

III. napirendi pont (Mi van a gépkocsi beszerzési támogatással?)

c)

http://meosz.hu/…i_listaz.php?…

Füles

tanárúr # 2011.10.12. 09:32

Járulékmentességet élvezne a munkáltató

Az MTI szerint a következő években 195 ezer rokkantat segít visszajutni a munkaerő-piacra a kormány. Ezért többi között a munkáltató teljes járulékmentességet élvezne a rehabilitált foglalkoztatásáig és megszűnne a csak védett szervezeteknél történő foglalkoztatás. A távirati iroda birtokába került kormánypárti feljegyzés szerint a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz tartozna az öregségi nyugdíj, az özvegyi és az árvasági ellátás. Az Egészségügyi Alaphoz kerülnének a korhatár alatti járandóságok, a rokkantnyugdíj, a rendszeres szociális járadék, rehabilitációs járadék. A kormány szerint így átlátható és világos lenne a finanszírozás.

Az anyag rögzíti, hogy az új rendszer már nem azt figyeli, mire nem képes, hanem, hogy mire képes az adott egészségi állapotához képest a rokkant. Az önellátási képességnek megfelelő I., II., és III. kategóriákba osztanák a rokkantakat. Az I.csoportba azok kerülnének, akik nem képesek az önellátásra, a II.-ba akik segítséggel, de valamilyen szintű önellátásra képesek. A kabinet számításai szerint az első két kategóriába tartozó mintegy 65 ezer embert nem érintené az átalakítás. Ők és az 57 év feletti rokkantnyugdíjasok továbbra is megkapják az eddig folyósított ellátásukat.

Így számol a kormány

A munkaképességi kategóriákat új besorolás szerint rendeznék: A kategóriába tartozna, akinek megmaradt munkaképessége 60 százalék vagy annál több, B kategóriába, akinek 50-60 százalék közötti az egészségi állapota, azaz jól rehabilitálható, C kategóriába, aki 30-50 százalék közötti, D kategória lenne a 30 százalék alatti, és E, aki önellátásra nem képes (a D és E kategória megegyezik a fenti I. és II. csoporttal). A rehabilitálhatók csoportjába mintegy 220 ezren tartoznak, közülük mintegy 25 ezren kapnak rehabilitációs járadékot, nagyságrendileg 72 ezer forintot. Az ő utolsó kifutó évjáratuk 2014-ben lesz, ugyanis a rehabilitációs járadék 3 évre jár. A dokumentum célként jelöli meg, hogy 195 ezer rokkant munkaerő-piacra történő visszajuttatását elősegítsék. A felülvizsgálat végéig azonban ők is megkapják eddigi juttatásaikat.

A felülvizsgálatokat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal fogja végezni, a szervezet 110 olyan munkakört dolgozott ki, amely a rehabilitálhatóknak megfelelő munkalehetőséget biztosít. A rehabilitálhatónak kétféleképpen ajánlhatnak munkát. Egyrészt bevezetik a Rehabilitációs kártyát, amelynek révén a munkáltató teljes járulékmentességet élvezne a rehabilitált foglalkoztatásáig. Megszűnne a csak védett szervezeteknél a foglalkoztatás, azt nem terhelné plusz adminisztrációs teher. A másik megoldás a START-programon keresztül történő közfoglalkoztatás. Felmérnék az önkormányzatok igényét is, de ennek kidolgozásához el kell fogadni az önkormányzati törvényt.

A Széll Kálmán Tervben eredetileg az szerepelt, hogy július 1-től kezdik a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatát, a folyamatot 2012. január 1-ig lezárja a kormány. A kormány mintegy 100 milliárd forintot akart spórolni a 2012-es büdzsében 220 ezer rokkantnyugdíjas rendkívüli felülvizsgálatával. Ennek teljesítése viszont szinte biztosra vehetően csúszni fog, mert a felülvizsgálatokhoz az emberi erőforrás hiányzik vagy nem elégséges. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal korábban már hírt adott visszaélésekről. A hivatal által elvégzett 1500 felülvizsgálatból 130 esetben indítottak rendkívüli eljárást, de csak három esetben fordult elő, hogy a korábbi rokkant minősítést meg kellett változtatni.

Forrás: FN.hu/Napi Gazdaság/MTI

0001a # 2011.10.12. 09:43

Kedves Mari55
Ezért érdekes mert idén raktak vissza a 2. csoportból a3.-ba és 73 százalékon véglegesitettek.

tanárúr # 2011.10.12. 09:52

Jelenleg ezek a számok az érvényesek.

Egészségkárosodás
az egész szervezetre vonatkoztatott, a szervezet felépítésében, funkcióiban betegség, sérülés vagy veleszületett rendellenesség következtében kialakult kedvezőtlen változás;

Szakmai munkaképesség
a jelenlegi vagy az egészségkárosodást megelőző munkakörben, illetve a képzettségnek megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra való alkalmasság;

Rehabilitáció
jogszabályban meghatározott orvosi, foglalkoztatási, szociális, képzési és egyéb tevékenységek komplex rendszere, amelynek célja az egészségkárosodást szenvedett személy szakmai munkaképességének biztosítása.

Általános ÖEK MKCS
80-99% 100%
50-79% 67%
40-49% 50%
32-39% 40%
Rokkantság ÖEK MKCS

  1. és II. fokú rokkantsági csoport 80-99% 100%
  2. rokkantsági csoport 50-79% 67%

Járadékra való jogosultság ÖEK MKCS

Baleseti járadék

  1. Baleseti fokozat 14-20% 16-25%
  2. Baleseti fokozat 21-28% 26-35%
  3. Baleseti fokozat 29-39% 36-49%
  4. Baleseti fokozat 40-49% 50-66%

    80-99% 100%

Rokkantsági járadék
Átmeneti járadék 40-49% 50%
Rendszeres szociális járadék 40-49% 50%
Bányász dolgozók eg. kár. járadék 29%-tól 36%-tól
Hadi eredetű fogyatkozás

  1. járadék osztály 80-99% 100%
  2. járadék osztály 60-79% 75-99%
  3. járadék osztály 52-59% 65-74%
  4. járadék osztály 40-51% 50-64%
  5. járadék osztály 20-39% 25-49%
vbartamonika@citromail.hu # 2011.10.12. 10:36

Sziasztok! E

Erre adjon valaki választ mert jó ,hogy ültem mikor halottam.

Ismerősöm is pert nyert ,de közben kaphatta a szociális járadékot amíg le nem zárult a per .

Neki is elrendelték a rehabilitációs vizsgálatot.

Közben megjött az elmaradt rokkant nyugdíj amit meg ítéltek neki.
Neki anno 80000 körül volt a rokkant nyugdíja.

Természetesen idő arányosan visszamenőleg levonták a szociális járadékot amit addig ki fizették .

És az elmaradt összeg ötven százaléka jött meg neki.

Betelefonált Pestre és ott közölték vele jobb lenne ha felmenne személyesen, mert elmagyarázni nehéz és hosszú lenne telefonon.

Fel is ment az ismerősöm a férjével és elmagyarázták neki nem jár csak az elmaradt összeg ötven százaléka .

Ezt ö elfogadta és érdekes most meg rendesen kapja a nyugdíját, természetesen az emeléseknek megfelelő összegben ami nyolcvan ezernél több.

Hogy van ez miért nem kapja meg az ember a teljes összeget visszamenőleg ha mégis rokkantá nyílvánitották.?

vbartamonika@citromail.hu # 2011.10.12. 10:37

Sziasztok!

Erre adjon valaki választ mert jó ,hogy ültem mikor halottam.

Ismerősöm is pert nyert ,de közben kaphatta a szociális járadékot amíg le nem zárult a per .

Neki is elrendelték a rehabilitációs vizsgálatot.

Közben megjött az elmaradt rokkant nyugdíj amit meg ítéltek neki.
Neki anno 80000 körül volt a rokkant nyugdíja.

Természetesen idő arányosan visszamenőleg levonták a szociális járadékot amit addig ki fizették .

És az elmaradt összeg ötven százaléka jött meg neki.

Betelefonált Pestre és ott közölték vele jobb lenne ha felmenne személyesen, mert elmagyarázni nehéz és hosszú lenne telefonon.

Fel is ment az ismerősöm a férjével és elmagyarázták neki nem jár csak az elmaradt összeg ötven százaléka .

Ezt ö elfogadta és érdekes most meg rendesen kapja a nyugdíját, természetesen az emeléseknek megfelelő összegben ami nyolcvan ezernél több.

Hogy van ez miért nem kapja meg az ember a teljes összeget visszamenőleg ha mégis rokkantá nyílvánitották.?