Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


13ricsi # 2016.08.14. 06:16

érdeklödni szeretnék lejárt a rokkantsági ellátásom most voltam felülvizsgálaton idáig D kategoriám volt 30% egészség a doktor megvizsgált ezelöt mindig át küldöt a vzsgálat után egy másik szobába ahol arról beszéltek nekem, hogy milyen munkát tudnák ellátni most nem küldtek a másik szobába át azt mondta az orvos menjek haza. én 57 éves vagyok szivmütétem volt már vagy ötször voltam ilyen felülvizsgálaton elöször kaptam 54% majd 56% majd 61% majd 70% most nem tudom mi jön és vajon még hányszor kell mennem ide.

csiribungo # 2016.08.09. 07:58

Tisztelt Fórumozók!
Mint ígértem beszámolok a II.fokú vizsgálatom eredményéről.... I fok 34% volt
II.fok 29%

itt két komoly betegséget egyszerűen lehagytak
bírósághoz fordulok
/ betegségeim a házi orvos szerint 40% feletti/
kérem segítségeteket ebben
A keresetlevélben az én esetemben mire hivatkozzak? Hogy fogalmazzam meg? És , hogy zajlik egy ilyen per? Jó egészséget kívánva minden fórumozó társamnak.

malta9 # 2016.08.06. 16:39

Kedves Szakértők!

A segítségeteket szeretném kérni. 71% rokkant ellátáson vagyok. Tudom, hogy itt jövedelemkorlát van, ami a minámálbár másfélszerese 3 egymás követő hónap átlagában. Idén 111ezer*1,5. Ebbe ugye csak a bérjövelem számít bele.
Örököltem egy öreg házat, amit lehet, hogy el tudnék adni drágábban, mint ami felértékelték és bekerülési értéken szerepel. Az tiszta sor, hogy a többlet után 15% szja-t kell fizetnem, de azt gondolom, hogy ennél az ellátásnál ez nem számítana mert a rokkant ellátásnál a
% pénzbeli egészségbiztosítási járulékösszegeket veszik figyelembe. Jól gondolom?

Köszönöm a segítséget!

Dödölle1 # 2016.08.02. 06:34

Az "adó" adó és pénzügyi szaklap XXX. évfolyam 2016/8. számában (77-82. oldal) megjelent egy, a nyugdíj mellett munkát végző személyek egészségbiztosítási ellátásaival (táppénz, baleseti táppénz, csed, gyed, eü-i szolgáltatási járulékfizetés stb.) kapcsolatos, 5,5 oldalas, példákat is tartalmazó összefoglaló Soltész Lászlóné (OEP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztály szakmai koordinátora, kormánytisztviselője) neve alatt.

Főbb témakörök:

1.Ki minősül nyugdíjasnak?
2.Foglalkoztatói kötelezettségek.
3.A biztosított nyugdíjas járulékfizetése.
4.A táppénzre jogosultság.
5.A kiegészítő tevékenységet végző nyugdíjasok.
6.Baleseti táppénz.
7.Mikor nem minősül üzemi jellegűnek a baleset?
8.Baleseti táppénz többes biztosítási jogviszony esetén.
9.A baleseti táppénzre való jogosultság ideje és kezdő napja.
10.A keresőképtelenség igazolása.
11.Jogosultság csedre, gyedre.

Ugyancsak itt (72-77 oldal) olvasható egy, a megváltozott munkaképességűek ellátásainak módosításával kapcsolatos cikk.

(Az újság nagyobb könyvtárakban megtalálható, elolvasható, kölcsönözhető.)

megrokkant # 2016.08.01. 04:41

Itt az a szomorú, hogy az orvosok munkát válalnak az NRSZH-ál. Vagy nyugdijasként vagy aktiv munkaválaloként. Nekik is kell a jó havifizetés. Sztrájkolni nem mernek, mert akkor ők is repülnek a munkahelyükről. De nem is akarnak. Igy a pontrendszerükkel eltudnak játszatni a páciensekkel. A pont rendszert pedig úgy találták ki, hogy lehetőleg vagy lefokozni vagy kidobni a nyomorultat az ellátó rendszerből.

bíróutáló # 2016.07.30. 10:27

Nem kell előre aggódni, itt, úgy sem a betegsége, vagy állapota után ítélik meg az embereket, ennek semmi köze az egészség felmérésekhez, se az orvosi tudáshoz, se az orvosi eskühöz, semmi. Ez mind politika.Az ott lévőknek, ha nem igaz amit írtam, akkor minimum, fel kellene állni, onnan, és azt mondani, hogy "én ebben nem veszek részt"

exrokki? # 2016.07.29. 17:20

Köszönöm a segítséget!
Még annyit szeretnék kérdezni,hogy a C2,az mit takarhat,azt kik kapják meg?Mert azt hallottam,akinek az egészségében nem történt javulás,azok megkapják,ezt a C2-t, és korábbi 67%-os volt.Akkor ez nem teljesen így lehet??
Üdv.:Exrokki


Sziasztok!

megrokkant # 2016.07.24. 17:38

C 2 a minimum. De elég nehéz megkapni akármi is voltál régen. Uj törvény van különböző szempontokat pontoznak. Ha megkapod a C2-öt akkor marad a pénzed is. Annál jobb csak a D vagy az E kategória.

exrokki? # 2016.07.24. 15:55

Sziasztok!
Tudna-e valaki segíteni abban,hogy a korábbi 67%-os rokkant nyugdíj,most milyen kategóriának felel meg,mert nekem ez volt végleges,de megyek komplex vizsgálatra,milyen kategória kellene ahhoz hogy megmaradjon összegszerűségben az ellátásom????
A kategóriákhoz,most milyen összegű ellátások járnak?????
Ha valaki megtudná írni,megköszönöm.
Üdv.:Exrokki


Sziasztok!

mokuskerek # 2016.07.22. 10:48

Tisztelt fórumozók!
Jelenleg rehabilitációs ellátást kapok (c1). 3 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen. Májusban lábtörést szenvedtem, ezért a keresőképtelenségem meghaladta a 60 napot. A rehabilitációs ügyintéző azt mondta hogy ezért visszahívnak felülvizsgálatra. Kérdések:kapom-a rehabilitációs ellátást tovább a felülvizsgálatig? Mi várható a felülvizsgálaton? Kb. mennyi idő múlva várható ?

sgabne # 2016.07.20. 17:43

Köszi Rexor

Rexor # 2016.07.20. 14:21

Várjál.

sgabne # 2016.07.20. 13:32

2014.márciusában B2 minősítést kaptam. 2016. márciusában kellett volna felülvizsgálatra kapnom időpontot, de eddig nem kaptam. Ilyenkor mi a teendő?

vaczkor... # 2016.07.18. 08:04

Szilvia2 2016.07.17. 19:03
Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni ügyemben.
2012-ben munkahelyemen lábtörést szenvedtem, amit többszöri műtét és másfél éves elfertőződött seb gyógyulása követett. Ezután 100% táppénzben részesültem. A kórházi bent létem alatt elfertőződött a seb és ezért másfél évig jártam kötözésre. A táppénzem lejárta után dolgozni nem tudtam mivel nagyon lassú volt a gyógyulásom. A munkáltatóm nem foglalkoztatott tovább mivel táppénzem alatt kijelentett KÉRTEM a kilépő papírjaimat, de a mai napig nem kaptam meg. Munkanélküli segélyre sem tudtam menni SEMMILYEN járadékot nem kaptam. 2012. óta állapotom rosszabbodott munkaügyi központ segítségével beadtam a leszázalékolási kérvényemet, amit 41%-ra minősítettek, de sajnos járulékot nem kaphatok, mert nincs meg a szolgálati időm. Mivel hol ki jelentettek hol be. Megváltozott munkaképességűnek nyilvánítottak jövedelem nélkül. Most tudtam, meg hogy nekem járna baleseti járadék. Beadtam a kért papírokat, de elutasítottak, egyrészt azért mert megváltozott munkaképességűnek nyilvánítottak. Másrészt, mert kifutottam az időből. Teljesen kétségbe vagyok esve, hiszen senki sem tájékoztatott, hogy mik a lehetőségeim, illetve a jogaim. Körzeti orvosom se mondta a TB-se, a NYUGDÍJFOLYÓSÍTÓ sem. Van fellebbezési lehetőségem, de nem tudom, mit írjak, hogy elhiggyék. Nem tudtam, önhibámon kívül kerültem ebbe a helyzetbe. DOLGOZNI még mindig nem tudok, közmunkára sem tudtak küldeni, mert a Munkaügyi központ üzemorvosa látta milyen állapotban vagyok. Kérném szépen a tanácsukat, hogy mit írjak a fellebbezési kérelmembe, amit minél hamarabb fel kell adnom! Tisztelettel BÉLA

Tisztelt Kérdező!

Önnek igaza van, az OEP honlapján található ÜB elismerő határozat minta a baleseti járadékra való jogosultsággal kapcsolatban rendkívül szűkszavú, csupán az alábbiakat tartalmazza.
Az Ebtv. 51.§ (1)-(2) bekezdésében foglaltak szerint baleseti ellátás üzemi baleset vagy foglalkozási betegség esetén jár. Baleseti ellátásként a sérültet baleseti egészségügyi szolgáltatás, baleseti táppénz és baleseti járadék illeti meg.

(Sajnos az eljárásjogi, igényérvényesítési szabályokra az ügyfeleket nem oktatják ki.)

Álláspontom szerint a jó állammal szembeni elvárás és a közigazgatás szolgáltató jellegéből adódóan a tb. jogban járatlan, járulékot fizető biztosítottat ettől részletesebben kellene tájékoztatni a jogairól. Az ezzel kapcsolatos esetleges panaszát az OEP főigazgatója felé jelezheti, aki elrendelheti a minták ekként történő kiegészítését.

Elérhetőségei:
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatója
Budapest Váci út 73/A
mail: oep@oep.hu, és/vagy a penzbeli@oep.hu

A fellebbezésében azon túl, amit nekünk leírt írja le azt is, hogy nem ért egyet sem a döntéssel, sem annak indokolásával, mivel álláspontja szerint a baleseti járadék az Ebtv. 57. § (2) értelmében annak, akinek az egészségkárosodása a 39 %-ot meghaladja az egészségkárosodás tartamára, időkorlátozás nélkül jár.

Hivatkozzon továbbá az Ebtv. 57. § (1) azon rendelkezésére, amely szerint baleseti járadékra az jogosult, akinek az üb következtében 13%-ot meghaladó egészségkárosodása keletkezett és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai nem illetik meg.

Jogorvoslati kérelmébe idézze be az alábbi normákat is:

Ebtv. 57. § (1) Baleseti járadékra az jogosult, akinek üzemi baleset következtében 13%-ot meghaladó egészségkárosodása keletkezett, de a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai nem illetik meg, valamint nem a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 31. §-a, továbbá 32. § (4) bekezdése alapján részesül öregségi nyugdíjban.

Ebtv. 57. § (2) Ha az egészségkárosodás mértéke a húsz százalékot nem haladja meg, a baleseti járadék legfeljebb két éven át, ha meghaladja, az egészségkárosodás tartamára időbeli korlátozás nélkül jár.

Ebtv. 58. § (1) A baleseti járadék mértéke az üzemi baleset okozta egészségkárosodás fokától függ. Az egészségkárosodás fokának megfelelően
a. az 1. baleseti fokozatba tartozik az, akinek az egészségkárosodása 14–20 százalék,
b. a 2. baleseti fokozatba tartozik az, akinek az egészségkárosodása 21–28 százalék,
c. a 3. baleseti fokozatba tartozik az, akinek az egészségkárosodása 29–39 százalék,
d. a 4. baleseti fokozatba tartozik az, akinek az egészségkárosodása 39 százalékot meghaladó mértékű.
(2) A baleseti járadék összege az (1) bekezdésben meghatározott fokozatok sorrendjében a havi átlagkereset nyolc, tíz, tizenöt, illetőleg harminc százaléka.

Ebtv. 59. § (1) A baleseti járadékot a balesetet közvetlenül megelőző egy éven belül elért kereset havi átlaga alapján kell megállapítani.
Ebtv. 61. § (2) Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás iránti igény az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb hat hónapra érvényesíthető. Az ellátást legkorábban az igénybejelentés napját megelőző 6. hónap első napjától lehet megállapítani.

Hivatkozzon továbbá arra, hogy az Ebtv. 61. § (2) nem azt jelenti, hogy a baleseti járadékra való jogosultságot csak hat hónapon belül lehet előterjeszteni, hanem azt, hogy miután beterjesztette, de már korábban is jogosult volt rá legfeljebb fél évre visszamenőleg kaphatja meg.

Hasonló fellebbezéseket, mintákat itt talál:

http://aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Ebtv: 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.07.18. 07:25

csiribungo

Igen, van rálátásom a továbbiakra is. Bírósági szakasz is ingyenes! Ott max. az ügyvédednek kell fizetni, mert ott már érdemes. Sokan hangoztatják, hogy nem kell, mert minek? Sajnos kell, mert kezdenek a bíróságok is átbillenni a másik oldalra és sokakat kilöknek ellátatlanok közé.

Neked is javaslom keresd fel Szilvia2-nek felsoroltak valamelyikét, hogy megfelelően, képzetten állj a bíróság elé.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.07.17. 19:34

Szilvia2

Keresd fel szakértő asszonyt, biztosan segíteni fog.

http://www.versenykepesseg.eu/

vagy, kézen fogva alapítvány jogsegély szolgálatát.

http://www.kezenfogva.hu/jogsegely

csiribungo # 2016.07.17. 16:28

Köszönöm Attila1111! Hát igen ..nehéz helyzetben vagyunk Mi betegek.. megalázó is ,legalábbis számomra mikor az ember az orvosi bizottság előtt áll... s tudjuk kb. a betegségünk hány % ér vagy legalábbis , hogy betegek vagyunk....és mégis ki tudják játszani az embert, hogy ne keljen ellátást adni.... hogy zajlik egy ilyen III fokú eljárás ? esetleg már volt benne " részed"? Jó egészséget kívánok Mindenkinek !üdv: csiribungo

Szilvia2 # 2016.07.17. 16:25

Kedves Fórumozók!

Szeretnék tanácsot kérni ügyemben.

2012-ben munkahelyemen lábtörést szenvedtem, amit többszöri műtét és másfél éves elfertőződött seb gyógyulása követett. Ezután 100% táppénzben részesültem. A kórházi bent létem alatt elfertőződött a seb és ezért másfél évig jártam kötözésre. A táppénzem lejárta után dolgozni nem tudtam mivel nagyon lassú volt a gyógyulásom. A munkáltatóm nem foglalkoztatott tovább mivel táppénzem alatt kijelentett KÉRTEM a kilépő papírjaimat, de a mai napig nem kaptam meg. Munkanélküli segélyre sem tudtam menni SEMMILYEN járadékot nem kaptam. 2012. óta állapotom rosszabbodott munkaügyi központ segítségével beadtam a leszázalékolási kérvényemet, amit 41%-ra minősítettek, de sajnos járulékot nem kaphatok, mert nincs meg a szolgálati időm. Mivel hol ki jelentettek hol be. Megváltozott munkaképességűnek nyilvánítottak jövedelem nélkül. Most tudtam, meg hogy nekem járna baleseti járadék. Beadtam a kért papírokat, de elutasítottak, egyrészt azért mert megváltozott munkaképességűnek nyilvánítottak. Másrészt, mert kifutottam az időből. Teljesen kétségbe vagyok esve, hiszen senki sem tájékoztatott, hogy mik a lehetőségeim, illetve a jogaim. Körzeti orvosom se mondta a TB-se, a NYUGDÍJFOLYÓSÍTÓ sem. Van fellebbezési lehetőségem, de nem tudom, mit írjak, hogy elhiggyék. Nem tudtam, önhibámon kívül kerültem ebbe a helyzetbe. DOLGOZNI még mindig nem tudok, közmunkára sem tudtak küldeni, mert a Munkaügyi központ üzemorvosa látta milyen állapotban vagyok. Kérném szépen a tanácsukat, hogy mit írjak a fellebbezési kérelmembe, amit minél hamarabb fel kell adnom! Tisztelettel BÉLA

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.07.15. 08:18

Sajnos a bíróságok is kezdenek NRSZH javára ítélkezni. Persze nem szabad hagyni, mert az állapotodban szerintem bőven meg kellene lennie a 40 %-nak. Javaslom, ha megteheted ne menj ügyvéd nélkül még ha pénzbe is kerül, mert ott még van esély, hiszen jobban átlátja a joghelyzetet. (Javaslom Petrássy doktort) Sajnos ez az elvárás, hogy akit lehet kidobnak az ellátásokból. Manapság sima siketséggel le sem százalékolnak, míg súlyos látássérülteket simán.

csiribungo # 2016.07.14. 14:53

lacaca .val egyetértek én is "áldozata" voltam a miskolci " csoda doktorok " vizsgálatának..tudnék mesélni..borzasztó mi volt ott..pár éve elköltöztünk....üdv: csiribungo

csiribungo # 2016.07.14. 14:50

Kedves Attila111111!
Ettől félek én is ...., hogy még 40% sem I.fok 34% % volt / 2010-ben 42% /a régi 50 volt// hát akkor lehet , hogy megyek tovább III.fokra . hipertónia, angina pectoris, ízületi fájdalmak, mind két térd és mind két csípő károsodása... mely protézis beültetésre vár... idegi hallás vesztés, máj megnagyobbodás.... ez nem lenne 40%ék szerintetek? Üdv : Mindenkinek csiribungo

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.07.13. 21:26

Két dolog lehet,egyik, hogy nem érted el a min. 40%-ot. Másik pedig súlyosabb az állapotod 70% körüli. Tapasztalat, hogy a 2.fok helybenhagyja az 1 fokot.

csiribungo # 2016.07.13. 16:56

Tisztelt Fórumozók! Megtörtént a felebezés a II.fokra. Múlt hónapban voltam felülvizsgálaton. Már az eredményt várom, nem nagyon bízok az igazságosságban. Immel ámmal megvizsgált az orvos.. 10 percig tartott..a papírjaim sem nagyon nézte át, mert a beadás után 10 perccel már be is hívtak. nem küldtek utána sehová. Jó egészséget Mindenkinek! Üdv:csiribungo

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.07.09. 08:28

Ha akreditált a munkahely, akkor igen.

bimbus # 2016.07.07. 09:20

Rokkantsági ellátásban részesülő dolgozó után a munkáltatónak jár állami támogatás?