Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


sasasa12 # 2010.04.27. 11:29

Kedves Fórumozók!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.Ugyanis rokkant nyugdíjas vagyok,most kel mennem felülvizsgálatra 05.15.-én.Anyugdíjat ugy kaptam meg, hogy munkaügyi bíróság aztán igazságügyi orvosszakértő,és az álapitotta meg a rokkantságot 2010 10 01.ig.
Azt nem értem ha egyszer a szakértő 2010 10 01.ig adta a rokkantságot akkor májusban miért kell mennem?
Azt nem tudom a felülvizsgálat elbírálását menyiben befolyásolja hogy nem vagyok rehabilitálható?
Aseitséget előre is köszönöm.

Veci # 2010.04.27. 18:05

tyukanyó55
Nagyon jó, hogy leírtad az előzőeket, tőled hitelesebb. Szerintem valahol jogos, ha valaki tud a rokkant nyugdíja közel kétszereséig dolgozni + egy rokkant nyugdíjat folyósítanak, az dolgozhat rokkant nyugdíj folyósítása nélkül is. A helyzet az, hogy sokan rokkant nyugdíj folyósítása nélkül, szinte ugyanolyan betegen dolgoznak emberek. Sajnos sok olyan rokkant embert látok, aki többet dolgozik mint egy egészséges és a tényleg beteg embereknek meg sokszor esélyük sincs a rokkant nyugdíjhoz. Még volna megjegyzésem, de nem teszem.
Most lehet engem megkövezni, ezért a véleményemért.


Üdvözlettel Veci

hokiss # 2010.04.28. 00:31

Kedves Fórumozók !

Március 1-én voltam orvosszakértői vizsgálaton.
Nem tudjátok meddig tart, mirevéleményez a szakértő, mert szerintem ez a 2 hónap már nagyon sok idő.
A bíróságnál nem lehet reklamálni? hiszen ők küldtek oda.
Köszönettel
Zsu


hokiss

hokiss # 2010.04.28. 01:14

Az előző bejegyzés kiegészítése. A párom 2003-2007-között volt már 67%-ban rokkant. 2007-es felülvizsgálaton,a nagy "reform" idelyén visszavették 50%-ra.II.fokon is. Azonban az állapota még tovább romlott. betegségei: Chron,lyme kór,depresszió,alagút szindróma,stb.2009.05.hóban beadta az állapotrosszabbodást. I.fok 51% 4 órában rehabilitálható! Elment a munkaügyi központba,ahol azt javasolták fellebbezzen,mert chron betegnek nem tudnak semmilyen munkát adni. Fellebezett-II.fok 45% rehabilitáció nem szükséges. Ezután adtuk be a munkaügyi bíróságra keresetünket! Kijelőltek orvosszakértőt aki megvizsgálta,elkérte a nagy mennyiségü orvosi iratokat. Vizsgálatkor/hypertoniát kifelejtettem/vérnyomása 190/120 volt,ami máskor is annyi. Azóta várunk valami értesítést-telefonon nem kapunk felvilágosítást,csak annyit:nincs még meg a felülvizsgálati eredmény! Ez miként lehetséges? Köszönettel:hokiss


hokiss

marion # 2010.04.28. 05:24

Kedves Veci!
Köszönöm a tájékoztatást.
Nem sikerül mindig ide találnom de igyekszem, még egyszer köszönöm.
csak egy gondolat, "ha valaki úgy érzi hogy tovább kell lépni-e tegye meg.Én sajnos nem tettem és olyan csekély pénzt kapok hogy abból nem lehet megélni.Ezért folyamatosan keresem azt a lehetőséget hogy keresethez jussak.Egy két említésre méltó dolog, gerinc műtét, 3 háló beültetés, a hasfalam rendszeresen ki reped már most is ki van, egy érszűkület, 4 angina és még egyéb semmi gond így is lehet élni csak legyen olyan munka amit eltudunk végezni.
Minden fórumozónak és Vecinek jó egészséget kívánok.

kismarcsi # 2010.04.28. 10:55

hokiss-nak üzenem,hogy türelem. A férjem február 18.-án volt ismételt felülvizsgálaton,mert fellebeztünk és csak most április 27.-én jött rá válasz, amiben közlik,hogy az első fokú határozatott jóvá hagyták. Nyugi. Reméljük,neked több szerencséd lesz,mert már ide nem elég a betegség. Én is most 24 évi rokkantság után meg gyógyultam. HURRÁ. Igaz,mozogni alig tudok,de 50%-kal mehetek 4 órában dolgozni. De hova? Amikor az egészséges fiatal nem talál munkát.

tyukanyó55 # 2010.04.28. 14:14

Kedves Fórumozók!

Ismét itt vagyok !!!

Hokiss-nak üzenem: nekem egy hét múlva megérkezett az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatom eredménye a bíróságról !

A jogszabály 45 napot ír elő, ezt nekem a bíróságon mondta a bírónő. Ez idő alatt kell az orvosszakértőnek elvégezni a vizsgálatot, és megküldeni a véleményezését!

  • Mindenkinek a figyelmébe ajánlom:

Igen is tovább kell lépni, aki ténylegesen betegnek érzi magát!!
Az I. fok után fellebbezés II. fokra, aztán ha még az is rossz eredményt ad, irány a munkaügyi bíróság !!!

És van jó hírem is, mindenki számára :

  • ITT KÖZLÖM A BÍRÓSÁGI ÍTÉLETET - AMIT MA KAPTAM MEG!
  • a lényeges sor:

"Mindezekre figyelemmel a bíróság megállapította, hogy a felperes változatlanul rendelkezik a rokkantsági nyugdíj folyósításához szükséges mértékű egészségkárosodással, ez az állapota az ORSZSZI orvosi bizottságainak vizsgálata időpontját megelőző időszaktól folyamatosan fennáll, ezért az alperesnek azok a határozatai, amelyek a rokkantsági nyugdíj megszüntetéséről szólnak, jogszabálysértők voltak, erre tekintettel a bíróság azokat hatályon kívül helyezte

Tehát a lényege ez volt az ítéletnek!
További konkrétumot nem írtak, sem azt, hogy mikor, hogyan, kitől kapok pénzt?!
Holnap majd elmegyek a nyugdíjfolyósítóhoz, és megkérdezem, hogy mi a további menet, hogy mielőbb pénzhez jussak végre, mert január óta még mindig nem kaptam semmi pénzt, sehonnan sem !

Tehát még mindig nincs vége, nem lehet fellélegeznem!

Biztatásképpen azért elmondom, hogy nekem ez az egész herce-hurca júliustól megy, de a munkaügyi tárgyalási menetem nagyon gyorsan lezajlott!
Februárban voltam először, márciusban már igazságügyi orvosszakértőnél, áprilisban második tárgyalás- majd ítélet!! Tehát ez viszonylag gyors ügyintézés volt!!

Mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánok , és nagyon szépen köszönöm az együtt érző leveleket !!
Igyekszem én is másokban tartani az erőt !!!

Terike # 2010.04.28. 14:50

Sziasztok!

Egy kicsit egyetértek tyúkanyó véleményével, de nem minden esetben.
Én is ismerek olyan embereket akik rokkant nyugdíjasok szív betegséggel lettek lerokkantosítva, és közben az erdőn, és építkezéseken dolgoznak nehéz fizikai munkát, mert tele vannak hitelekkel.
Nálunk működik egy "segítő kezek háza" amely összegyűjti azokat a rokkant embereket, akiket naponta hoz-visz az alapítvány autója, és nekik olyan munkát ad házon belül,varrás,szőnyeg szövés,papír válogatás stb. ami könnyű, leköti őket hogy ne gondoljanak a betegségükre,kimozdítják őket az otthoni depressziós környezetből, viszik őket orvosi vizsgálatokra , segítenek a tüzelő berakásban, és mindenben amiben csak kell, és még a munkájukért pénzt is kapnak!
Hát ez az amiből Magyarországon sok kellene!
Mert ha lenne több ilyen ház, akkor összetetten tudnák kezelni és osztályozni a súlyosan, és enyhén beteg emberek fizikai, szellemi terhehetőségét, jobban oda tudnának figyelni rá ha rosszul van,véleményt adhatnának az ORSZI FELÉ amikor mennek vizsgálatra, mert a legközelebbről ismerik a betegeket,állapotukat és a bajukat, hisz napi 8 -12 órában kapcsolatban állnak velük, és még sorolhatnám hogy mi mindenre tudnának így figyelni.
Csak remélni tudom, hogy az új kormány majd felfigyel erre a lehetőségre is. Nem elvenni kell a beteg embertől a rokkant nyugdíjat, hanem abban segíteni, hogy tudjon még mellé annyit tenni amennyiből megélhet, és olyan, és annyi munkát végezhetne ezzel az összefogott rendszerrel ami az állapotát nem rosszabbítja .Nem titokban kellene dolgoznia, mert mit ér azzal a szív beteg ha az építkezésen összeesik meghal, vagy rosszabbodik az állapota? De mennie kell, mert másképp nem tud megélni, nincs miből a hitel tartozásait kifizesse.
Lehet, hogy hülyeségnek találjátok most amit leírtam, de higgyétek el működik.
Mert sem a Nyugdíjfolyósító, sem a Munkaügyi Hivatal, sem pedig az ORSZi, sem a Rokkantak Egyesülete nem tudná ennél okosabban, átláthatóbban , igazságosabban, rendezettebben kezelni a rokkantak és valóban betegek sorsát mint egy ilyen "segítő kezek háza"

hokiss # 2010.04.28. 15:48

Terike köszönjük a bíztatást és nagyon örülünk ,hogy győzött nálad az igaszság!


hokiss

sasasa12 # 2010.04.28. 16:15

Kedves Fórumozók!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.Ugyanis rokkant nyugdíjas vagyok,most kel mennem felülvizsgálatra 05.15.-én.Anyugdíjat ugy kaptam meg, hogy munkaügyi bíróság aztán igazságügyi orvosszakértő,és az álapitotta meg a rokkantságot 2010 10 01.ig.
Azt nem értem ha egyszer a szakértő 2010 10 01.ig adta a rokkantságot akkor májusban miért kell mennem?
Azt nem tudom a felülvizsgálat elbírálását menyiben befolyásolja hogy nem vagyok rehabilitálható?
Aseitséget előre is köszönöm.

tyukanyó55 # 2010.04.28. 16:50

Én nem akartam lebeszélni senkit a munkáról, csak leírtam, hogy erre felénk ez a szokás!!
Természetesen én is inkább a napi foglalkozásnak lennék a híve, persze bizonyos korlátok között !!!
Én is dolgoztam egy pár hónapig rehabos munkahelyen, de azt mondom, hogy egy büntetőtáborban is jobb dolgom lehetett volna mint ott !!!
Embertelen módon, kihasználták és kihasználják az embereket, napi 8 órában, sőt még sokszor túlóráznunk is kellett, ha meg akartuk tartani a helyünket !
Egészséges embereknek is sok lett volna az a norma, amit ott megállapítottak, ahhoz, hogy a minimális fizetést megkapjuk! Sokan nem is tudták tartani az iramot, azokat egyszerűen elküldték!
- Szóval ilyenek is vannak! Természetesen az nagyon jó ötlet amit leírtál, sok embernek szüksége és igénye is lenne rá biztosan !

  • De ezek tényleg beteg emberek legyenek, és ne olyanok, akik csak alibiból járnak oda!
  • Akik meg kőműves mellett, meg a fóliákban dolgoznak, azok tényleg nem lehetnek betegek, már bocsánat !
  • sasasa12-nek : nem tudom, hogy miért rendeltek be hamarabb vizsgálatra . Ha a bírósági végzésben 2010. 10.01. van, akkor szerintem nem szabályos, hogy már májusban visszahívnak.

Én javaslom, hogy a helyi nyugdíjfolyósítónál kérdezd meg, mi ennek az oka .
Ennél jobbat nem tudok javasolni.

Az igazságügyi orvosszakértői véleményezés szerint én sem vagyok rehabilitálható, de intézményes rehabilitáció nem szükséges, és 2012. márciusára adott javaslatot felülvizsgálatra.

Nem tudom , hogy most a bírósági végzés alapján milyen papírt fogok kapni majd . De végül is még azt sem tudom, hogy kitől várjam a következő iratokat: - nyugdíjfolyósító vagy ORSZSZI ????
Tudja ezt valaki ????
Mert a bírósági ítéleten nincs semmi erre utalás .

gattaga # 2010.04.29. 08:40

Olvasgatva a hozzászólásokat,csak ismételni tudom magamat,miszerint:
A feleségem is ezen a kérdésen "vérzett" el a felülvizsgálat során: DOLGOZIK ?
A válasz őszinte: IGEN, ITT ÉS ......
Na innentől kezdve a szó belefojtva,lenézően kezelve stb. Akinek kedve van keresse vissza azt a hsz.-emet.
Egyik oldalról ostorozzák a megváltozott munkaképességűeket az "Út a munka irányába!!" című kitaláció felé.A másik oldalon kiteszik de inkább " kivágják" a rokkant rendszerből,átállítva ezzel a rendszert terhelő kifizetések alól.
Álljon itt egy példa:

– A megváltozott munkaképességűek - bejelentett - foglalkoztatása messze alatta marad a fejlett országok szintjének (kevesebb mint 10%, szemben a fejlett országok 30-50%-os
mutatójával).

  • Az ellátásban részesülő megváltozott munkaképességűek jelentős hányada bejelentés nélkül, vagy jövedelmét csak részben bejelentve dolgozik (ez az arány elérheti a 30-50%-

ot, ami 150-200 ezer ilyen jellegű foglalkoztatását jelentheti).

– A rokkant nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők egy része nem (csupán) egészségi állapotának romlása miatt, hanem sajátos "haszonszerzési" célból kerül a rendszerbe, mert veszélyeztetve érzi státuszát, munkahelyét, "biztonságos jövedelemre" próbál szert tenni.

A cél olyan ellátórendszer és foglalkoztatási rehabilitációs eljárás, támogatási rendszer
kialakítása,

  • amelyben a rehabilitálható megváltozott munkaképességű személyek számára a foglalkoztatás nyújt megbízható jövedelmet és megélhetést. A rokkantsági nyugdíjban csak azok az aktív korúak részesülnek, akik teljes értékű munka végzésére rehabilitációval sem tehetők képessé; ezáltal
  • nő a megváltozott munkaképességűek és fogyatékosok foglalkoztatása, csökkennek a költségvetés, államháztartás és a családok terhei, és
  • erősödik az esélyegyenlőség, mérséklődik a hátrányos helyzetűek száma és aránya.

Akit érdekel a származási hely:

http://communityor.blogspot.com/…sseguek.html

Amint a fent említett kis "szösszenet" is tartalmazza a lényeget:
Sokak egy alapfizetésként fogják fel a rokkantnyugdíjat,feketén,vagy fehéren ( a végeredményt nem befolyásolja,persze csak elméleti szinten )kiegészíti a bevételét.A felfogás szerint nem mérlegelhető,hogy ezt az ÉLETBEN MARADÁSÉRT KÉNYTELEN megtenni,vagy csupán "sportból" gyüjtöget vidáman még a rokkantnyugdíjához.
Javaslatot lehetne tenni a "régi" rendszerben türhetően működő ugynevezett "táppénzellenőrök"mintályára alkotott valamire.
Előzetes bejelentés nélkül (természetesen ) "bekopognak" a rokkantnyugdíjas,rehabos stb.-hez.
'Pot kívánunk!Állapot ellenőrzést tartunk XY-nál.
Kérjük az állapotát igazoló legfrisebb orvosi dokumentációját.És így tobább .......
Amennyiben az "ügyfél" építkezésről,kert kapálásból,
netalán ügyvezetői tevékenység közben kerül elő,nos innen már nem sorolom a bizottság teendőjét,mindenkinek a képzelőerejére bízom a továbbiakat.
DE :
Amennyiben a szerencsétlen olyan munkahelyről keröl elő,ill ott tartózkodik ami ugye direkt ilyen céllal jött létre,nos akkor mi a teendő???
Megint egyéni elbírálásra tudom csak ajánlani a véleményeket.
Elnézést a "szájmenésért".

By
gattaga


By
gattaga

tyukanyó55 # 2010.04.29. 12:34

Kedves Fórumozók!
Hát újra itt vagyok!

  • Ma elmentem a Nyugdíjbiztosító kirendeltségéhez, és bevittem megmutatni a bírósági végzésemet.
  • Megkérdeztem, hogy mi a további teendőm, kitől- milyen iratot kell várnom, és mikorra fogok én ebből a bírósági végzés utáni állapotból nyugdíjat látni ???
  • Hát nem fogjátok elhinni, hogy mi történt???

Még most sem térek magamhoz!!!

  • A "kedves-részvétes" ügyintéző hölgy közölte velem, hogy még nem érkezett be az iratom hozzájuk a bíróságról, várjak nyugodtan.
  • Meddig??? - kérdeztem.
  • Ő azt nem tudhatja, majd ha a bíróság visszaküldi, akkor ő átküldi a megyei központba, és onnan közvetítik az ORSZSZI-hez, ahonnan megkapom a behívómat a vizsgálatra !
  • Kérdem én tőle : - Miféle vizsgálatra kell mennem az ORSZSZI-hez, amikor itt a kezemben a jogerős bírói végzés, és az igazságügyi orvosszakértői véleményezés, miszerint vissza kell mindent állítani az eredeti állapotra??
  • A hölgy: - ez az orvosszakértői vélemény őket semmire nem kötelezi, ezt ők nem fogadják el, mert nem szakszerű-szakvélemény, csak egy orvosi véleményezés !!

Na ehhez szóljatok???

  • Hát itt már kezdtem kiakadni idegileg:- Mondja hölgyem, maguknak nem elég egy igazságügyi orvosszakértői véleményezés, akit a Bíróság rendelt ki, és az ő véleményezése alapján hozott ítéletet a bíróság??
  • Ne legyek már ilyen érthetetlen, majd be fognak valamikor hívni felülvizsgálatra, és megmondják, hogy rehabilitálható vagyok-e, vagy mi lesz velem!!
  • Az ideg majd szét vetett, mondanom sem kellett, de még nincs vége!!
  • Kérdezem tovább: - Ön szerint mikor fogok én leghamarabb nyugdíjat kapni, mert félő, hogy elárverezik már a lakásomat, ha nem tudom a törlesztésemet fizetni?? Január óta sehonnan nem kapok egy fillér ellátást sem !
  • A hölgy: - Leghamarabb az ő számítása szerint, majd június-július környékén, hosszú az átfutási idő az ügyintézésben.
  • Kértem, hogy sürgesse meg valahogy az iratokat, mire ő mosolyogva közölte velem, hogy nekik ehhez semmi közük, hogy én a bankokkal hogyan intézkedem, ez az én gondom.
  • Mire tényleg begurultam, és elég hangosan, bár kulturált hangnemben megkérdeztem, hogy hol élünk mi??

Milyen emberekkel vagyunk körbevéve??
Itt mindent megcsinálhatnak velünk ??

  • Erre adott egy üres lapot, hogy írjak egy kérvényt, hogy sürgős intézkedést kérek az ügyemben.
  • Hát erre szóljon nekem valaki valami értelmeset, hogy most mit tegyek??

Bírói végzést nem fogadnak el, pedig ott volt a nyugdíjbiztosító jogásza is, aki teljesen elfogadta ellenvetés nélkül a bírónő és az igazságügyi orvosszakértői véleményezést.

Bocsánat, hogy ilyen sokat írok, de kénytelen vagyok részletesen beszámolni, hogy milyen ügymenetek vannak itt !

  • Most már teljes bizonytalanságban vagyok én is, hogy győztem, és mégsem győztem ??

Mi van itt ???

Veci # 2010.04.29. 16:12

Újra terítéken a svéd nyugdíjmodell
http://www.nepszava.hu/…/article.php?…


Üdvözlettel Veci

ujpesti # 2010.04.29. 17:35

Tyukanó !
Szerintem nem kell aggódnod,a bíróság döntése a nyufigra is vonatkozik.Tehát semmiképpen sem
küldhetnek megint vizsgálatra.Kifogtál egy túl okos ügyintézőt.Bár jó lett volna,ha a dilettantizmusa inkább jó szándékkal párosul. Ebben az országban már lassan szégyelnünk kell magunkat a rokkantságunk miatt. Azt sajna nem tudom,hogy mikor lesz ebből pénz. Most kérdeztem meg a sógoromat, neki 4 hónapig nem küldtek semmit..Tehát eléggé hosszú idő.
Viszont abban megerősítettek,hogy semmiképpen nem kell 2012 előtt vizsgálatra menned.
Sajnálom,hogy nem sok jót tudtam írni,de ez egy ilyen ország. Én egyébként csodálom ezt a népet,
hogy még nem kezdtek el tömegesen éhen halni.DE ez már egy más téma.
Üdv :ujpesti

icus 63 # 2010.04.30. 10:08

sasasa12

Nem akarlak elkeseríteni, de mi most voltunk februárban felülvizsgálaton, ahol megállapították, hogy a párom most már rehabilitálható. Két évvel ezelőtt nem volt az. Most %-ban többet kapott, ami azt jelenti, hogy az állapota romlott, de rehabilitálható. Most kaptuk meg a határozatot hétfőn megyünk a Munkaügyi Központba. Nem tudom itt is milyen harc lesz még.

Terike # 2010.04.30. 11:27

Tyúkanyó!

Én a helyedben ezt az "eszmecserét" ezzel a buta, szakmailag bukott hölggyel megírnám a bíróságnak, mert ez már túl megy minden határon!
Aztán majd a bíróság elmondja neki, mennyi az annyi! Hadakozzanak csak egymással. Annyit elérsz , hogy a bíróság nyomására ezt a hölgyet esetleg el is bocsájthatják, vagy fegyelmit kaphat, aztán majd elgondolkodhat.
A sűrgető kérvényből is én kűldenék egy példányt a bíróságnak is. Így akkor nem ülnek majd annyit az ügyeden. Írj le minden beszélgetést amit ezzel a hölggyel végeztél, és azt is, hogy mit mondott a nyugdíj fizetéssel kapcsolatban, hogy mennyi időt kell várnod. A bíróság megfogja írni , hogy jogszerűen milyen határidő van a kifizetésre.
Más kiút nincs hidd el, mert őket nem érdekli, hogy miből élünk, annak a hölgynek van állása és fizetése könnyen mosolyog egyenlőre!

Barsi # 2010.04.30. 12:06

Segítséget szeretnék kérni ha valaki már járt ilyen helyzetben mint most én.Arról van szó hogy a rokkantságinyugdíjhoz végig mentem mind a 3 fokon,az Igazságügyiszakértő 50%-os egészségkárosodást állapított meg mivel a bal oldalam bénulásos,de rehabilitácíóra nem mehetek.De viszont tegnap a bíróságon a végzés helyett közölték velem hogy a Győri ORSZI perbe hív mivel ők csak 32%-ot adtak II.fokon.Nagyon kérem ha valaki tud segítsen, május 27-én lesz az újabb tárgyalás,hogy hova menjek mit tehetek még.

Veci # 2010.04.30. 13:45

Tyúkanyó!
A Terike tanácsát átgondolnám, de először mégsem a bíróságra mennék, mert még nehogy rosszul süljön el a dolog. Egy ismerősömnél sem értett utólag egyet a Nyugdíjfolyósító, így újabb tárgyalás (vagy mi) lesz. A hölgynek van felettese, ahova esetleg lehet panaszt benyújtani (persze bizonyítani is tudnod kell a szituációt). Nem volna szerencsés véleményem szerint még tovább fokozni a helyzetet. DE te döntesz, nem muszáj rám figyelni.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

ilona58 # 2010.04.30. 15:22

Kedves Mindenki!

Segítséget szeretnék kérni,ha valaki volt már ilyen helyzetben.
13 éve vagyok rendszeres szociális járadékon,
súlyos gerincműtét és egyéb betegségek miatt.
Azóta nemtudok dolgozni.
Úgy tájékoztattak,hogy átmeneti járadékot kérhetnék,de ehhez bizotság elé kell menni.
Ha a bizottság úgy dönt, és kevés százalékot ad,
ellátatlan maradok. (Ezt a Nyugdíjfolyósítónál közölték velem.)
Tisztelettel kérem aki tud segítsen !

Veci # 2010.04.30. 15:41

ilona58
Melyik évben születtél? Mennyi a szolgálati időd?
Az átmeneti járadékot 5 évvel az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 éven belül igényelheti, aki az ORSZI vizsgálat alapján 40-49 % egészségkárosodást minősített. Ez a nyugdíj 75 %-a. Szerintem add be a papírjaidat az ORSZI-hoz állapotrosszabbodás miatt. De arra is számíts, ha kevés volt a szolgálati időd, akkor a nyugdíjad is alacsonyabb, mert a rendszeres szociális járadék időtartama nem számít a nyugdíj megállapítása szempontjából szolgálati időnek.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

ilona58 # 2010.04.30. 16:36

Kedves VECI!

1952- szeptemberében születtem.
Szolgálati időm 30-év.
Ami a legjobban zavar, hogy ellátatlan maradhatok!
Köszönöm a segítséget!

Veci # 2010.04.30. 18:15

ilona58
Amint írtam az előbb, szerintem add be az állapotrosszabbodásra a kérelmet. Az az állapotod, amire sok évvel ezelőtt megkaptad az ellátást, az szerintem megmarad. A régi 50%-os munkaképesség-csökkenés az új szerinti 40-49%. Neked a szolgálati időd alapján egy kalkulátorral ki lehet számolni tájékoztatásul, hogy mennyi lenne az átmeneti járadék.
Mikor voltál utólag ORSZI előtt? Ha 2 éven belül, akkor ez időtartam alatt igényelheted az életkorodból fakadóan az átmeneti járadékot.

ITT van egy nyugdíjkaékulátor:
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Írd be 1988-tól a jövedelmet, ha volt jutalom azt is a megfelelő oszlopba. A határozaton, amit legutóbb kaphattál megtalálod. Van olyan adat, a kieső napokat, amit szintén írd be a megfelelő oszlopba. A szolgálati évek számát is írd be és kattints a számolásra, és a program kiszámolja. Sajnos 1988-tól kevés a szolgálati idő, de a rendszeres szociális járadéknál kevesebb nem lehet.
Próbáld meg a számítást.

Itt tájékozódj az átmeneti járadékról:
http://www.onyf.hu/index.php?…
Nyisd meg és mentsd le az alábbit:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól. Ebben van szó az átmeneti járadékról.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

tyukanyó55 # 2010.04.30. 20:47

Kedves Fórumozók!

Köszönöm mindenkinek a segítőkészségét, és a tanácsokat is !

  • Gondolkodtam a lehetőségeken, és arra a döntésre jutottam magamban, hogy megvárom a bírósági végzésre érkező levelet a nyugdíjbiztosító igazgatóságtól.
  • Ha újabb vizsgálatra akarnak behívni, akkor tényleg visszafordulok a bírósághoz, hiszen a bírósági ítéleten az áll, hogy fellebbezésnek helye nincs! Mivel a nyufig.-nak is ott volt a megbízott jogásza, akinek nem volt ellenvetése, elfogadta az igazságügyi orvosszakértői véleményezést, és a bírói döntést, ezzel jogerőre is emelkedett !

Tehát teljesen jogszerűtlen az újabb vizsgálat 2012. márciusa előtt!
Hát most más nem tehetek - várok - míg megérkezik az újabb levél !

Mindenkinek erőt-egészséget kívánok !

geryka # 2010.05.01. 06:10

Kedves mindenki!

Először is köszönöm a segítségeteket! Én március 04.-én indítottam el a kérelmet és április29.-én megkaptam a határozatot és előtte egy nappal az előleget is elutalták visszamenőleg!(Ez meglepetés azok után után amiket itt lehet olvasni.)Csak azt nem tudom, hogy a törzsszámot hol találom a papírokban, mert így nincs feltüntetve sehol.Még kérdeznék egy-két dolgot!: 2012-ben kell mennem felülvizsgálatra és nem tudom, hogy ilyenkor van-e teendőm, vagy mit kell vinni?.A határozatot le kell vinnem a körzeti orvoshoz? Aki tud kérem válaszoljon!
Mindenkinek sok sikert kívánok, hogy az igazsága győzzön!
Legyen szép a napotok!