Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Veci # 2010.03.23. 16:01

brutusz
Felháborító, hogy ilyen komoly egészségkárosodással csak 25 %-ot kaptál. Ezen az oldalon kapsz majd tanácsokat.
Minden jót kívánok


Üdvözlettel Veci

gattaga # 2010.03.24. 02:41

brutusz

Másodfokon van aki "jól" jár de van aki nem,sajnos az utóbbi a jellemző. De NE add fel ,hiszen ha "csak" annyi a bajod amit itt felsoroltál,SZERINTEM érdemes elmenni a végsőkig !

By
gattaga


By
gattaga

V..K # 2010.03.24. 20:41

Üdvözlet fórumozók,jogás­zok,ügyvédek.
Nem vagyok biztos benne,hogy jó helyen keresgélem a kérdésemre a választ,sajnos „egészségkárosodás“ szóra keresve nem találtam kézzel fogható fórumot ezért itt kérnék segítséget.
2002-ben jelentkeztem a Magyar Honvédséghez szerződéses katonai szolgálatra tehát közszolgálatos jogviszonyba kerültem,az orvosi alkalmassági vizsgálatokon gond nélkül akadálymentesen átmentem megfelelve az elvárásoknak.Har­coló alegységhez kerültem azon belül tüzérosztály tüzér beosztásba.Teltek-múltak az évek és a beosztással járó gyakorlatozások.Az én hibámból 2006 februárjában megváltak tőlem de ez egy másik fórumba való és nem is ez érdekel.Egyből nekiláttam munkát keresni de sajnálatos módon a civil munkahelyeken az orvosi alkalmassági vizsgálatokon sorra buktam el a hallásvizsgálatok alkalmával és nem igazán akartak alkalmazni,az üzemorvosok egymás után utaltak be fülészetre onnét meg audiológiára ahol mindig és mindig megállapították,ho­gy súlyos halláskárosodásom van.Közöltem a volt munkahelyemet(MH) és mondták,hogy abból adódóan alakult ki nálam ez a fajta egészségkárosodás a sors iróniája,hogy visszafordítha­tatlan és már jobb nem lesz és csak hallásjavító eszközökkel(ha­llókészülék) segítségével lehet pótolni a problémát és persze,hogy kerüljem a zajos munkahelyeket de nem nagyon lehet válogatni manapság.Már akkor is többen ajánlották,hogy forduljak munkaügyi bírósághoz és peres úton követeljek kárpótlást,de se munkám nem volt se pénzem nem volt a pereskedésre se hallásom a munkához szóval 22-es csapdája.Ez már 4 éve történt lehet,hogy el is késtem.Jelenleg van munkám de hallásom egyre rosszabb!Érdeklődni szeretnék ilyen témákban illetékes segítőkész személytől,hogy van e alkalmam még peres úton kárpótlást követelni halláskárosodás végett.A honvéd­ségnél nem végeztek rajtam leszerelő-kilépő orvosi vizsgálatot ami ha jól tudom kötelező és 2006 február után már márciusi friss leletem van amivel bizonyítani tudom,hogy csak ott szerezhettem ezt a károsodást,a fülészeten-audiológián ott dolgozók is kiállnak mellettem és őrzik a leleteimet.
A kérdésem tehát,hogy mennyi időre visszamenőleg lehet még pereskedni és,hogy milyen esélyekkel indulhatok neki egy ilyen esetleges pernek?De lehet már elkéstem ezzel…

Előre megköszönném a válaszotokat és,hogy időt fordítottatok rám.A választ lehet ide is írni vagy a flynthanf@gmail.com email címre.
köszönöm
Tisztelettel V..K

ujpesti # 2010.03.25. 20:18

V.k.
Szerintem nem jó helyre fordultál,itt nem nagyon valószínű,hogy hasznos tanácsot kapsz.
Figyelmedbe ajánlom az iterneten is megtalálható
JOGPONT hálózatot,ahol a lakhelyedhez közel is talál-
hatsz ingyenes jogi tanácsadást.
A másik lehetőség :Családi net .A szakértőkre kattintasz,ott találsz ügyvédet is .Rákatt.,majd
lemész a kiugró lap legaljára,ott tudsz kérdést feltenni.Pár nap múlva ugyanott megtalálod a válaszát is .Remélem tudtam segíteni .
Üdv :ujpesti

ujpesti # 2010.03.31. 15:06

Kedves Fórumozók !
Ma voltam az OOSZI-nál II.fokú vizsgálaton.Nem kis meglepetésben volt részem.
A doktornő kifaggatott,MEGNÉZTE A LELETEIMET ! TÜRELMESEN ODAFIGYELVE VÉGIGHALLGATOTT ,
Ezután következett egy igen alapos vizsgálat.Persze az eredményt még nem tudom,de ilyet
eddig még nem tapasztaltam.Inkább csak felületes vizsgálat,néhány odavetett kérdés,
eddig ez volt.Úgy látszik nem mindegy kihez kerül az ember.
Ezt már legalább vizsgálatnak lehet nevezni.Majd az eredményről is beszámolok.
Üdv: ujpesti

virgonc # 2010.04.01. 07:37

Kedves Fórumozók!
Én már túl vagyok a II.fokú OOSZI vizsgálatán nem cáfolta meg az I. fokút pedig voltam más vizsgálaton is ami a betegségem következménye és fényderült rá és ráirták hogy jelenlegi munkakörömben tovább foglalkoztatható vagyok csak biztosítani kell bizonyos feltételeket.Bementem a munkahelyemre,hogy egészségkárosodásom van ,de dolgozhatok ha csökkentet munkaidőben is.Erre a munkahelyemen felmondtak,azzal a kifogással hogy nem tud nekem ilyen munkakört adni.Most megtámadom a II. fokú OORSZI határozatot és megyek a munkaügyi bírosára,de odaadom a felmondásomat.Nevetséges. A nyugdijnál azt mondták jó ez mert 40% mellett dolgozhat az ember a minimálbér 80%-ig.Utána olvasgattam a dolgoknak. aki 40% kap az dolgozhat a minimálbér 80 % -ig aki rehabilitációs járadékot kap az a minimálbér 90%-ig.Ez ,hogy van?Ahol dolgoztam ott alkalmaztak rokkantnyugdijast 6 órában,aki elvileg nagyobb beteg mint én engem meg nem tudnak foglalkoztatni.

tátika177 # 2010.04.01. 09:29

Kedves hozzászólok!

Meg szeretném kérdeni,hogy van itt olyan sórstársunk aki kapott rehabilitációs járadékot,és utána vissza kapta a nyugdíjat?

Én buta módom nagyon,de nagyon bánom utólag,hogy bele mendtem a rehabjáradékba.
Kaptam 54%-ot,és ott az orvos ecsetlete milyen jól járok a rehabjáradékal elmondta az előnyeit de a hátrányát nem:((Én meg naív módom elfogattam.Vissza fognak hívni 2011-ben,és nem tudom mi lesz így velem.Súlyos autoimmun beteg vagyok,akire azt mondták gyógyíthatatlan ez az állapot.

Köszönöm a válaszokat!!

tyukanyó55 # 2010.04.01. 12:57

Ujpesti - nek válasz:
Bocsáss meg, de olyan jót mosolyogtam ezen a sorodon:
"Nem kis meglepetésben volt részem "
Véleményem szerint a meglepetés majd ezek után jön Neked, amikor a II. fokról is megkapod az elutasítást!
Velem is nagyon kedves volt a II. fokon eljáró doktornő, és mégis rossz lett az eredményem!!
Tehát a látszatnak nem kell bedőlni!!
Kívánom tiszta szívből, hogy számodra kedvező eredményt kapjál!

  • Virgonc-nak üzenem :

A II. fokú elutasítás után menni kell tovább a munkaügyi bíróságra, ha teljesen biztos vagy a betegségedben és bízol a leleteidben!!
Addig nem szabad elhelyezkedni sehova sem, mert akkor biztosan kivágnak a felülvizsgálatokról, ha munkaviszonyban állsz ! Azt mondják, ha most tudsz dolgozni, akkor nyugodtan menj és keress másik munkahelyet, amiből meg tudsz élni!!
Sajnos erre több példa is adódott itt a fórumon!!

  • A felmondással kapcsolatosan nem tudok tanácsot adni, abban nem vagyok illetékes, de biztosan akadnak itt jogászok is, akik megfelelő választ adnak a kérdésedre !

Ha lehet később is számolj be a történtekről !

  • Nekem már lassan a végéhez közeledik a perem !!!
ujpesti # 2010.04.01. 16:32

tyukanyó55
tudom,hogy ez a meccs még nincs lefutva,de jól esett már az is,hogy emberszámba vettek.
Mindegy,ha nem lesz kedvező a döntés,megyek tovább.Üdv:ujpesti

zsu52 # 2010.04.01. 20:34

Tátika177
Nem találkoztam itt se és máshol sem olyannal akinek lejárt a rehab járadéka.
Én is hosszasan kerestem erre a választ, és ha visszaolvasok március elejére,vagy benézel :
http://www.nlcafe.hu/forum/?… ide, akkor választ kaphatsz. Hogy ez a valóságban és egy év múlva hogy lesz, azt szerintem kártyán se lehetne kivetni.
Én is úgy döntöttem, hogy maradok nyugton, beláttam, hogy ugyan emberebbül viselkednek másadjára.... de hiába adtak több pontot ugyanúgy csak rehab járadék lesz. Ecsetelték nekem is, nem a doki, hanem a munkaügyi szakértő, hogy ez van, az egész semmit nem ér,mert alig tudnak pár embernek megoldani a munkahelyet,de ez van.
A dokim is azt mondta, fellebbezzem meg, mert az eredményeim olyanok és nem fognak javulni, hogy minden további nélkül rokkant vagyok, de elmesélte azt az esetét is, hogy inoperábilis tüdődaganatosnak, akinek max 3 hója van, annak is csak rehabot adtak, fellebbezés után is. ....

tyukanyó55 # 2010.04.01. 21:16

Én is elkezdtem a munkaügyi központi bejelentkezést, miután a II.fokon elutasítottak, és még nem indult be a munkaügyi perem!
Ott megkérdezték hány éves vagyok? Mondtam , hogy 55.
Erre azt mondták, hogy még ha lenne munkahely ahova kiközvetíthetnének, akkor sem fognak, mert 55 felett már egyáltalán nem közvetítenek ki !
Hát akkor hogy lesznek munkához juttatva a megszüntetett rokkantságival élők???

Nem szabad feladni senkinek sem, menni kell fellebbezni, és utána menni a munkaügyi bíróságra !!!
Harcolni kell mindenkinek az igazáért !!

nandy # 2010.04.01. 21:31

Start-extra kártya?

gattaga # 2010.04.02. 05:32

Start-extra kártya?(nandy)
Nem! Cigánykártya,Magyarkártya ! :-))))
Viccet félretéve,meglátjuk az első"fecske"mit csiripel a járadék letelte után.

By
gattaga


By
gattaga

szofy # 2010.04.03. 13:43

Tisztelt Fórumozók!
Kéréssel fordulok Önökhöz. 1993-tó voltam rok nyugdíjas,az ORSZI II fokon 45% ÖEK-et állapított meg.(Tegnap kaptam meg a határozatot.) Munkaügyi bíróságon van még lehetőségem. Kérésem,- mi a tartalmi és a formai követelmény, hogy kezdjek hozzá? (Ügyvédre sajnos nincs fedezet) A választ előre is köszönöm.
szofy

juhlaci # 2010.04.03. 18:12

Kedves szofy! 3 példányban keresetet nyújtasz be a munkaügyi bíróságnak! Fontos, hogy kiderüljön ki ellen (Pl.mi a II. fokú határozat ellen, ráírod a határozat számát és a jogorvoslati Igazgatóság határozata ellen is ,itt is van száma)Leírod mit kérsz, állapítsák meg a stb-stb, azután leírod milyen hányaveti módon nézte át az egy fős bizottság a leleteidet, és hogy kész vagy alávetni magadat mindenféle vizsgálatnak. Apellálsz arra is, hogy rendszeres szociális járadékból megsem tudsz élni nemhogy a gyógyszereidet kiváltani és roszabbodni fog az állapotod. Mi baján bevittük a helyi Nyugdíjhivatalhoz és ők küldték Kecskemétre a Bíróságra. Az első tárgyaláson azután kiegészíted a keresetedet, az elmaradt nyugdíjadat kamatostul kéred és az utiköltségeket is térítsék meg stb. Szia

szofy # 2010.04.03. 19:25

Kedves juhlaci! Köszönöm a segítséget, kezdetnek ez elég lesz. szofy

tyukanyó55 # 2010.04.05. 09:42

Kedves Fórumozók!
Először is mindenkinek nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánok !

  • Kérésem lenne:

Olyan személyeket keresek, akik már végig mentek a munkaügyi bírósági peren-pereken és már döntést is kaptak. /főleg megnyert peres ügyre gondolok !/

  • Én hamarosan megyek a második tárgyalásra, és szeretnék olyan végzést látni, amit a bíróság hozott.
  • Azért lenne rá szükségem, hogy tudjam milyen szempontok alapján hoz ítéletet a bíróság, hogy fel tudjak készülni !!!

Magán levélben írjatok, nem kell itt részletezni a végzést !!!

Előre is nagyon szépen köszönöm !!!!

vamacs # 2010.04.06. 15:53

Sziasztok!

Tanácsot, véleményt szeretnék kérni.
Tavaly tavasszal voltam a bizottság előtt, ahol 54 % mellet rehab.ra alkalmasnak találtak. A rokkantnyugdíjat megvonták, de rehabot nem kaphattam, mert özvegy vagyok. Az egész tavalyi év fellebbezésre,kérvényre, elutasításra ment el. Most januártól változott a törvény, beadtam újra az igényt, megkaptam a határozatot, januártól folyósítani fogják a járadékot. De szeretném tudni, hogy a tavalyi évre jár-e rokkantnyugdij, hiszen a járadékot önhibámon kívül nem tudtam igénybe venni / özvegynek nem jár/, és rehab. nélkül még rokkant vagyok. Nem tudom elhinni, hogy gyakorlatilag egy évig az özvegyi nyugdijon kivül semmi ellátás nem jár.
Szerintetek hová forduljak, érdemes ügyvédhez menni?

erzsó55 # 2010.04.06. 17:41

Érdeklödni szeretnék aki mostanában volt bizottságon:

Abba az idöpontba hívták ami a papírjába volt, hogy mikor lesz a következö felülvizsgálat

vagy : elöbb
vagy : késöbb

köszönöm: Erzsó

tyukanyó55 # 2010.04.06. 18:06

Erzsó55-nek válaszolva: engem pontosan abban a hónapban hívtak be, ahogy előre jelezték !!

Szelené # 2010.04.06. 18:12

Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni.Régebben 67%-os III. csoportú egészségkárosodást, most 50%-os össz-szervezeti egészségkárosodást állapított meg a bizottság. Semmilyen támogatásra nem vagyok jogosult, mert nem munkavégzés során ért a károsodás,hanem csecsemő korom óta beteg vagyok/vízfejűség, shunt műtét 2x, epilepszia/.18 éves koromig emelt családi pótlékot kaptam. Van 4 év jogviszonyom és jelenleg egy rehabilitációs munkahelyen dolgozom napi hét órában. Mivel 35 éves vagyok ez kevés a rokkant nyugdíjhoz és a rehabilitációs járadékhoz is.Férjnél vagyok, van egy egészséges, okos gyermekem és nagyon kevés jövedelmem. Minden tippnek örülök!

gattaga # 2010.04.07. 05:29

vamacs

A rehabilitációs járadékról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény ( a továbbiakban: Rjtv.) rendelkezései alapján rehabilitációs járadékra az jogosult, aki

* - 50-79 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett és ezzel összefüggésben foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas és
* - kereső tevékenységet nem folytat, vagy
* - a keresete, jövedelme legalább 30 %-kal alacsonyabb az egészségkárosodás bekövetkezését megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál, továbbá
* - rehabilitálható,
* - a rokkantsági nyugdíjhoz az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte és
* - nem részesül egyéb társadalombiztosítási, pénzbeli egészségbiztosítási, nyugdíjszerű rendszeres, vagy munkanélküli ellátásban.

Az esetedben nyugdíjszerű rendszeres ellátásban (özvegyi) részesűltél, ez mint kizáró ok lépett fel.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.07. 05:35

tyukanyó55

"Magán levélben írjatok, nem kell itt részletezni a végzést !!!"

Bocsánat,de nem leszólás vagy hasonló de MI IS KÍVÁNCSIAK VAGYUNK a bírósági végzésekre. Az ,hogy téged magán mailban is értesítenek a felhasználók csak egy dolog.Talán ez(is) egy közösségi oldalés egymás segítésére törekszünk,a megismert tények alapján levont tanulságok,következtetések alapján.
Mégegyszer elnézést,ha nyersen fogalmaztam.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.07. 05:42

Szelené

A nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idő

Tny. 24. § (1) A rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő

22 éves életkor betöltése előtt 2 év,
22-24 éves életkorban 4 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 3 év,
25-29 éves életkorban 6 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 4 év,
30-34 éves életkorban 8 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 6 év,
35-44 éves életkorban 10 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 8 év,
45-54 éves életkorban 15 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 12 év,
55 éves életkor betöltésétol 20 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 16 év.

Minden tiszteletem a tied.Állapotodban is képes vagy dolgozni.Mint a kiemelt rész is mutatja az életkorhoz tartozó szolgálati idő elérése teljesűlhet nállad is, igaz az még messze van,Remélhetőleg eléred a 20 évet és még mindig képes leszel dolgozni.További kitartást!

By
gattaga


By
gattaga

vamacs # 2010.04.07. 09:40

Kedves gattaga!

Köszönöm a válaszod, de igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy kérhetem-e a tavalyi évre -mivel rehabot nem kaptam- a rokkantnyugdijat. Jogos volt-e annak megszüntetése?