Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


tyukanyó55 # 2010.04.07. 19:33

Gattaga Kedves !!

Nem szeretnék senkit kihagyni a "jó" hírekből, csak van tapintat is, és személyiségi jogok is !!!
Itt olyan magánjellegű dolgokat is tárgyalnak, amik nem publikusak !!!
Ezért kértem , hogy magán levélben írjanak, mert nem kell minden személyes adatot, és orvosi információkat kiteríteni !!

Azt hiszem az eddigi hozzászólásaimból és közölt információim alapján láthatja mindenki, hogy igenis segíteni szeretnék én is a bajbajutottaknak !!

Remélem ezzel Te is és mások is együtt értenek !!

De azért részemről nincs harag !!!

Adonika # 2010.04.08. 12:07

Azt szeretném kérdezni, ha valakit rehabilitációs munkaviszonyban alkalmaznak, jár-e neki a kafetéria?
Az összes munkás kap, de állítólag a rehabosoknak nem jár.

tátika177 # 2010.04.08. 12:48

Sziasztok!

Én tavaly voltam felülvizsgálaton ahol 54% kaptam.Felajánlották,hogy rokkant nyugdíj vagy rehabilitációs járadék.Én csak lestem,és mondta az orvos rehabbal sokkal jobban járok elmondta előnyeit ami persze jól hangzott,és én hülye rábólintottam.Utána jöttem rá mit is jelent ez.Akkor behúztak a csőbe?? Annyira aggódom 2 évre kaptam meg,és mi lesz utána??

Írjon már valaki,járt-e így valaki már.

Köszönöm!!

macskás # 2010.04.08. 17:14

Kedves tyukanyó55, kedves fórumozók!

Elolvasva az alábbi leveleket bevallom az idáigi félelmem rettegéssé változott.
53 éves vagyok, 18 éve vagyok beteg, 12 éve rokkantnyugdíjas.
PCP-m van, vagyis izületi gyulladásom. Deformálodott az egész kezem, van néhány elferdült ujjam.
A szteroidok miatt eléggé elhíztam, nehezen mozgok, márcsak emiatt is.
Volt orbáncom néhányszor, ezért főleg a bal lábam dagadt, mert az orbánc tönkretette a nyirokkeringésem.
Mindenhol szokott fájni, ahol izület van.
4 évvel ezelőtt a felülvizsgálaton 100%-os rokkant lettem, de csak kettes csoportú, de munkára alkalmatlan.
Azután jött a biológiai terápia. Nagyon drága, 100 000 Ft-nál többe kerül darabja, de majdnem az egészet fizeti a TB.
Aki ismeri, tudja, hogy ez maga a csoda.
Tényleg jobban vagyok, rövidebb ideig kell bejáratni a kezem, de sajnos a deformáció nem múlt el, így igazán nem lehet használni.
2 évvel ezelőtt a felülvizsgálaton 80 %-ot kaptam, és ülőmunkát végezhetnék.
Az ORFI-ban a főorvosnő is azt kellett írja, hogy jobban vagyok, mert a biológiai terápia miatt nem írhatott mást, és tényleg jobban vagyok.
Azt ugyan odaírta, hogy közösségbe nem mehetek, mert a biológiai terápianak azért hátránya is van, nagyon leviszi az ellenálló képességet, ezért kell minden hónapban vérvétel, és fél évente tüdőszűrés, hasi UH.
Tehát nagyon könnyen elkap mindenféle betegséget, aki ezt kapja.
A nagyobbik lányom ápolási segélyen van itthon velem, mert egyedül nehezen tudnék eljutni akárhová, és itthon is van olyan munka, ami problémát okoz.
Sajnos tavaly április 20.-án meghalt a férjem, 53 éves volt.
Egy évig járna az özvegyi nyugdíj, de azért, amiért én rokkant vagyok, mostantól addig míg rokkant leszek, jár az idáig kapott összeg fele.
A kisebbik lányom is dupla árvaságit kap, mert én rokkant vagyok.
ÉS ITT LESZ AZ ÁLDÁSBÓL ÁTOK!!!!!!!
Mert ugye itt a biológiai terápia, ami nagyon sokba kerül az államnak!
Azután több pénzt kell adjanak a rokkantságom miatt!!
Már rájöttem, hogy mostmár nem a beteg állapota számít, hanem a pénz.!
Nagyon szeretném a véleményeteket, tanácsotokat olvasni, segítségeteket kérni!
Mondjak le a biológiai terápiáról, vállaljam, hogy ismét sokkal rosszabbul leszek, csakhogy ki ne vegyék a gyerekeim szájából a kenyeret??
Abból hamarosan tolókocsi lesz, de vajon megéri-e?

Most októberben kell mennem felülvizsgálatra, és én rettegek.
Előre is köszönöm:Lné

Susy23 # 2010.04.09. 17:08

Tisztelt Fórumozók,

Szakmai segítségüket szeretném kérni az alábbi problémával kapcsolatban.

Édesanyámnak 29 éves munkaviszonya van, életmentő szívműtétéig (2001 októberéig) folyamtatosan dolgozott. Azóta rokkantnyugdíjas. 2002 októberében volt először az orvos szakértői bizottság előtt, akkor 67 %-os rokkantnak minősítették. Másodszor 2007 februárjában volt újra, akkor 3 évre szintén ezt állapították meg.

Utoljára 2010. március 10-én járt a szakértői bizottság előtt. Ott 50 %-ot állapítottak meg, azzal az indokkal, hogy „szakmai képzettségének megfelelő munkakörben rehabilitáció nélkül is foglalkoztatható”. További gyógyszeres kezelést és rendszeres kardiológiai gondozást javasoltak számára továbbra is.

A munkaügyi központhoz fordult munkahely reményében, de közölték vele, hogy 56 évesen munkát számomra nem tudnak biztosítani. És hiába lesz regisztrált munkanélküli, semmiféle jövedelemben nem részesülhet. Kérte az önkormányzat segítségét, de ott is elutasították, mivel az egy főre eső jövedelem 2000 forinttal meghaladja a mindenkori legkisebb nyugdíjat (27500 forintot).

A 2010 márciusában hozott orvos szakértői bizottság szakvéleményét megfellegezte, mivel az 50 %-ra semmiféle anyagi ellátást nem kap, és nem tudja ezek után fedezni a számára szükséges gyógyszerek árát.
Május 1-jétől biztosítási jogviszonya megszűnik, így a gyógyszerfelírásért és egyéb egészségügyi gondozásért fizetnie kell. Ha nem kap semmiféle jövedelmet, miből fizesse be a maga után fizetendő biztosítást, és a 13 féle gyógyszert (ami nem az állapota javulásához, csupán a szinten tartásához szükséges)?

Lehetőség van-e a II. fokú orvos szakértői bizottságtól kérni, hogy 40 %-os rokkantnak nyilvánítsák (rendszeres szociális járadékban részesüljön)? Ebből legalább a gyógyszere egy részét ki tudnám fizetni, mivel azóta egyéb betegségektől is szenved.

Segítségüket köszönöm!
Susy23

gattaga # 2010.04.10. 06:44

tátika177

A felülvizsgálat során nem csak az orvos dönt,hanem egy szociális "szakemberekből" álló "gárda". Az orvosnak érthetően,magyarul kell elmondania a beteg állapotát,betegségeit stb. a nem orvosi képzettségű "kollegáinak".Mivel a rehabilitációs járadékra jogosúlttá válást a bizottság dönti el,ezért bennem kétség merűl fel,miszerint valakit valaha is megkérdeznének,illetve a választás lehetőségét felajálanák neki.Erre megy ki a"játék" hiszen ez uniós pénzből van finanszírozva és a költségvetést NEM TERHELI és ez itt a lényeg!
A két évre megadott rehab.járadék miatt nem kell aggódni,letelte után felűlvizsgálat,és ott megint eldöntik a rokkantság fokát,és ráadásúl mérlegelni kell az esetleges rokkantnyugdíj feléledését,nem újként való kezelését.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.10. 07:31

Böbe49

"Kérdésem több lenne szerintetek 12 év munka viszonnyal rehabilitációs járadékra kitehetnek-e."
A leírásból gondolom,hogy "anno" volt 12 év munkaviszonyod,amikor elősször leszázalékoltak.Amennyiben így van akkor van egy "jó" hírem,miszerint az azóta eltelt idő is beszámít amit rokkantként "töltött" valaki,csupán kereseti alapként NEM vehető figyelembe.Tehát a "régi" 12 év + az azóta eltelt 20 év = 32 év szolgálati időnek minősűl,melyből 12 év a kereseti alap.Ez "fedezi" az előírt életkorhoz tartozó kötelező szolgálati időt.
A "felajánlott" rehabjáradékkal szinte mindenki jól jár,főleg ha valamilyen "frankó" képzésben is részesűl.
A hozáállás kérdésében már írtam eleget,de egyett nagyon jól az eszébe kell vésnie mindenkinek: A HOZÁÁLLÁSA mindenkinek pozitív kell,hogy legyen!Ellenkező esetben az ügyintéző nagyon megtudja keseríteni annak az életét,akiről"lerí",hogy NEM AKAR,dolgozni!
Aki nem tud az állapota és egyéb gubancok miatt azt "békén" hagyja és esetleg a rehab lejárta környékén még segít is visszakerűlni a rokkantak közé.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.10. 07:54

Susy23

"Utoljára 2010. március 10-én járt a szakértői bizottság előtt. Ott 50 %-ot állapítottak meg, azzal az indokkal, hogy „szakmai képzettségének megfelelő munkakörben rehabilitáció nélkül is foglalkoztatható”. További gyógyszeres kezelést és rendszeres kardiológiai gondozást javasoltak számára továbbra is."

Nem értem a problémát,hiszen az 50% a rokkantnyugdíjra jogosúltság "alpfeltételét" kielégíti,így a jogosúltság "automatikusan" folytatólagosan fenn áll.

"Lehetőség van-e a II. fokú orvos szakértői bizottságtól kérni, hogy 40 %-os rokkantnak nyilvánítsák"

Ilyet még nem láttam,hogy valaki a rokkantsági nyugdíjjogosúltságát (50%-os megállapított rokkantság !! ) felcserélje 40%-os-ra ami csak szoc.járadékra jogosít.

A bizottságok SOHA NEM szociális alapon döntenek.Ők csak az orvosilag indokolt munkaképesség csökkenését hivatottak eldönteni.
Feltehetőleg idegességedben adtál ilyen információkat,bocsáss meg de mást nem tudok elképzelni.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.10. 08:35

Adonika

Kafetéria témában:

"Az összes munkás kap, de állítólag a rehabosoknak nem jár."
Az állítólagost ki kell hagyni mivel munkaszerződésben rögzíteni kell a járandóságot,esetlegesen kollektív szerződésben milyen kritériumai vannak a kafetériás juttatásoknak? gondolok itt a teljes ( 8 órát,vagy meghaladó)munkaidőre.Ezek lehetnek a mérvadók az adhatóság és járandóság között.

By
gattaga


By
gattaga

tátika177 # 2010.04.10. 09:12

Tisztelt gattaga!

Nagyon köszönöm a válaszod,meg nyugtató volt számomra!A lényeget leírtad ami nekem fontos!!További szép napot!Te egy kincs vagy ezen a fórumon!!

Üdvözlettel:
tátika177

Susy23 # 2010.04.10. 10:19

Szia gattaga,

Köszönöm gattaga a gyors válaszodat.

Sajnos nem vagyok a rokkant nyugdíj területén jártas ezért pontatlanul fogalmazok.Elnézésedet kérem ezért.

Anyukám megkérdezte a nyugdíjfolyósítót és azt a választ kapta, hogy a nyugdíjának folyósítása, (szakmai képzettségének megfelelő munkakörben rehabilitáció nélkül is foglalkoztatható”) ezen indokból május 1-jétől megszűnik. És rendszeres szociális járadékra sem jogosult ezért. Az csak akkor illetné meg, ha az indoklásban az szerepelne, hogy rehabilitációval foglalkoztatható. Rendszeres rehabilitációs járadék csak a 40-49 %-os rokkantnyugdíjasnak jár.

Ha valaki rokkantnyugdíjas, függetlenül a százalék mértékétől, kell-e maga után fizetni tb-t, egészségbiztosítást?

Mire behívják az újabb felülvizsgálatra, szeretnénk tisztábban látni a dolgokat.

Köszönöm a segítséged!

Susy23

gattaga # 2010.04.12. 06:28

Böbe49

Igen a 32 év reális,de csak mint szolg.idő!.A kereseti alap marad a 12 év,feltéve ha nem dolgoztál a rokkantnyugdíj ideje alatt.

"A rehabilitációs Járadék mellet jár-e az özvegyi nyugdíj? Rokkantság címén kapom."
Itt mindent megtalálsz:

http://www.host.hu/…/ozvegyi.htm

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.12. 06:42

Susy23

"Ha valaki rokkantnyugdíjas, függetlenül a százalék mértékétől, kell-e maga után fizetni tb-t, egészségbizto­sítást?"

Tömören a válasz: NEM.

"Anyukám megkérdezte a nyugdíjfolyósítót és azt a választ kapta, hogy a nyugdíjának folyósítása, (szakmai képzettségének megfelelő munkakörben rehabilitáció nélkül is foglalkoztatható”) ezen indokból május 1-jétől megszűnik. És rendszeres szociális járadékra sem jogosult ezért. Az csak akkor illetné meg, ha az indoklásban az szerepelne, hogy rehabilitációval foglalkoztatható. Rendszeres rehabilitációs járadék csak a 40–49 %-os rokkantnyugdí­jasnak jár."

Ezt kellene alaposan átolvasni és értelmezni a rá vonatkozó részeket:

http://www.host.hu/…litacios.htm

A tisztánlátás érdekében telefonon,de jobb személyesen felkeresni egy nyugdíjfolyósító irodát ( a helyi a legjobb )és egy ügyitézővel átnézetni a lehetőségek sorát,mert őneki kétséget kizáróan képesnek kell lennie a probléma kivesézésére,jogi oldalról nézve.Amennyiben szerencsével jártok és nem egy undok,morcos tisztségviselővel hoz össze benneteket a sors,"nyert" ügyetek van, Amennyiben ez nem jön össze,lehetőség van a NYUFIG részéről ÍRÁSBAN ! véleményezést kérni.

By
gattaga


By
gattaga

ujpesti # 2010.04.12. 14:28

Tudomásom szerint özvegyi nyugdíj vagy a nyugdíjkorhatárt betöltött személynek,vagy rokkant-
nyugdíjasnak jár.Tehát aki rehabilitációs ellátásban
részesül,annak nem !
Üdv :ujpesti

Szelené # 2010.04.12. 14:44

Köszönöm GATTAGA!
Igyekszem kitartani a munkahelyemen, mást nem tehetek.
Gyors válaszodért köszönet: Szelené

gattaga # 2010.04.13. 04:54

Böbe49

• Mikor szűnik meg az özvegyi nyugdíjra jogosultság ?

Az özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkorának betöltése előtt házasságot köt.
A rokkantság címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha az özvegyi nyugdíjas már nem rokkant.

A kiemelt rész ad magyarázatot.

ujpesti felhasználó jól tudja.

By
gattaga


By
gattaga

Anikó217 # 2010.04.13. 05:10

Szia gattaga!

Privát mail-benn szeretném a véleményedet kérni, ha lehetséges.

Köszi
Anikó

gattaga # 2010.04.13. 05:18

Anikó217

Mail cím ment.

By
gattaga


By
gattaga

Terike # 2010.04.13. 13:51

Üdvözletem mindenkinek!
Szeretnék kérdezni valamit.
Én 12 évig 67%-os rokkant voltam, de tavaly leminősítettek 4o%-ra.
A leminősítés óta sajnos rosszabbodott az állapotom, és több gyógyíthatatlan betegséget is diagnosztizáltak nálam.
A II. foku után beadtam a bíróságra a keresetet, de még nem kaptam választ. Viszont folyamatosan kűldöm az újabb és újabb betegségeimről az orvosi papírokat a többi mellé a bíróságra.
A leminősítés óta sklerozis, raynaud, kétoldali halláscsökkenés, bal fülemre 7o%, jobb fülemre 5o% idegi halláscsökkenés,agykéreg károsodás, és ezzel még nincs vége.
Most 3 hete kaptam meg az újabb diagnózist, hogy lupusos is vagyok, ami életem végéig vérhigító, azaz syncumar szedését írja elő, és havonta kell járnom majd vérkép ellenőrzésre. És még ott vannak azok az alap betegségeim amelyekkel 12 évig rokkant voltam.
Azt szeretném tehát kérdezni tőletek, hogy attól függetlenül, hogy tart a bírósági perem, adhatok én be állapotrosszabbodási kérvényt az ORSZI-BA, vagy meg kell várnom előbb a bírósági döntést.
Szerintetek mennyi esélyem van arra, hogy vissza kapjam a rokkant nyugdíjamat?
Előre is köszönöm a választ!

juhlaci # 2010.04.13. 18:57

Terikének! Ne Adj be állapotroszabbodási kérvényt! A bíróságra sem kell küldened a papírokat, mert a bíró úgy is azt mondja, hogy nem orvos . A tárgyalásra viszont vihetnél egy kereset kiegészítést legépelve ,akkor még fel sem kell, hogy olvasd! A nejemmel ép ez előbb értünk haza Szegedről az igazságügyi orvosszakértőtöl. Oda viszont majd vinni kell az öszes papírt!

juhlaci # 2010.04.13. 19:02

Van esély, hogy vissza kapd a rokkantnyugdíjadat, rengeteg idejük van a szakértőknek, minden leletet átolvasnak és lefénymásolnak sokat, csak kitartás Terike!

geryka # 2010.04.14. 08:42

Sziasztok!
Üdvözlök mindenkit! Én még új vagyok köztetek, de sokat olvasgattam a fórumot, és így vettem a bátorságot, hogy kérdezzek.
Március 4.-én kérvényeztem a rokkantsági nyugdíjazásomat ( minden igazolást és zárókat elküldtem).Március 22.-én voltam Sz.Fehérváron a bizottság előtt, ahol semmit sem mondtak. Vártam!Aztán jött egy levél, hogy küldjem el a Munkavállalói kis könyvem. Elküldtem! Vártam!Aztán megint jött egy levél, hogy kérjem januárra visszamenőleg! Kértem! Szerintetek, mikor várhatom, hogy kapok végre nyugdíjat? Eddig apukámmal voltam ápolásin, de már nem igazán tudom segíteni és a pénz is nagyon kevés volt, ezért javasolta a körzetisem, hogy kérjem a leszázalékolásom.Tavaly áprilisban és májusban volt egymás után 2 agyinfarctusom. Most februárban egy agyérgörcsöm.Ha valaki tud valami infot, kéem válaszoljon. Írhattok az E-mail címemre is. Köszönöm

icus 63 # 2010.04.14. 10:40

Mi ez év februárjában voltunk felülvizsgálaton, ahol a bizottság 58 % -os egészségkárosodást állapított meg.
De ezzel csak rehabilitációs járadékra vagyunk jogosultak. Olvasgattam az Önök fórumán az emberek kálváriáját, így nem fellebbeztük meg a határozatot,mert
a 79%-os károsodást képtelenség elérni. A párom cukorbeteg, több gerincsérve van, mindkét veséje mütve volt, és rengeteg cukros szövődménye van. Azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint jó döntés volt e a rehabilitációs járadék elfogadása. A párom egyébként 51 éves. Köszönöm a segítségét !

geryka # 2010.04.14. 12:29

Icus63 ! Írtam neked e-mail-t.Geryka

juhlaci # 2010.04.14. 18:29

icus 63! nak Úgy tudom, hogy akit tavaly augusztus 31 e után hívnak be az mind rehabot kap! Linket nem tudok bemásolni de ez az új törvény