Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


gattaga # 2010.04.15. 04:49

Az Országgyűlés az egészségkárosodást szenvedett személyek megmaradt, fejleszthető képességeire épülő rehabilitációjának, társadalmi reintegrációjának elősegítésére érdekében megalkotta a rehabilitációs járadékról szóló 2007. évi LXXXIV. Törvényt, amely 2008. január elsején lép hatályba.

2008. január 1-jétől új tb-ellátást vezetnek be, amelynek fő célja az érintett személy munkavégző képességének helyreállítása, foglalkoztatásának elősegítése komplex rehabilitációs eljárás keretében. A rehabilitációs járadékról bár külön törvény rendelkezik, saját jogú nyugellátásnak minősül, amelyet két új jogszabály-hely is rögzít (Tbj. 14.§ (3) c) pontja és a Tny. 6.§ (1) d) pontja). A rehabilitációs járadékra a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó nyugellátásokra vonatkozó szabályokat a rehabilitációs járadékról szóló törvényben meghatározottak szerint kell alkalmazni.

Elérhetőség, az értelmezéshez, korrekten leírva:

http://www.hrportal.hu/index.phtml?…

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.15. 06:11
geryka # 2010.04.15. 08:44

Bocs, hogy megint itt vagyok, de senki nem méltatott egyetlen szóra sem. Tudom nem én vagyok fontos, de vártam egy kis segítséget.Lehet, hogy gyorsan szerettem volna választ, ne haragudjatok! Ez a bizonytalanság az őrületbe kerget.Azt nem írtam, hogy 46 éves vagyok és gondozom az apukám, nevelem a lányom , aki főiskolára jár és nem tud dolgozni, mert "NINCS GYAKORLATA!" Nincs keresete, a TB-ét is fizetnünk kell, mert neki semmi nem jár, mert tanult és nincs munka viszonya! Eddig én voltam ápolásin az édesapámmal,( mert ő nem tud egyedül mozogni)én is lerobbantam, nincs segítségünk, csak a kislányom!Én talán egyszer kapok majd rokkant nyugdíjat ( nem tudom mikor)addig is ő kérelmezi az ápolási díjat helyettem, hiszen ő segít.Most már kettőnket gardíroz! Ha valaki lenne szíves válaszolni az előző kérdésre és a mostanira nagyon megköszönnénk! Jelenleg az a kérdésem, hogy 2010.január 25-től kapom az ápolásit apukám után. Az utolsó levélben írták, hogy kérjem visszamenőleg január 25-ig , (mert akkor járt le a munkanélkülim) nem baj, ha ápolásiban részesültem. Szerintetek, mikor lesz végre nyugdíjam és vissza kell-e fizetnünk az ápolásit? Köszönjük és Szép Napot Mindenkinek

Veci # 2010.04.15. 09:48

geryka
Egyenlőre te maradj ápolásin, mindaddig, amíg az ORSZI eredmény alapján nem látod, hogy mit folyósítanának, az is növeli a szolgálati idődet. Ha a Nyugdíjbiztosító beszerzi a jogviszonyokra vonatkozó hiánypótlást, szerintem ezt követően hívnak be az ORSZI elé.
Az ORSZI vizsgálat után a Nyugdíjbiztosító 30 napon belül kiküldi a határozatot. Annak függvényében tudsz további lépéseket tenni, hogy milyen ellátást javasolnak. Nagyon szigorítottak az ORSZI-nál.

  • ha elérnéd az 50-79 % össz-szervezeti egészségkárosodást, akkor nagy valószínűséggel rehabilitációs járadékra javasolnak, vagy rokkantsági nyugdíjra.
  • Ha 40-49 %-ot, akkor rendszeres szociális járadékot javasolnak. Az kevesebb, mint az ápolási díj, ezért a helyedben inkább maradnék ápolásin, mert az legalább szolgálati időnek számít.
  • Ha megkapod a határozatot és nem értesz egyet vele, akkor 15 napon belül fellebbezhetsz. A folyamatról gattaga tud többet írni (a férjem esetében mi nem fellebbeztünk)
  • ha nem fellebbezel, akkor amit javasolnak folyósítani és mielőbb beküldöd a a kérelem nyomtatványt, azután kb. újabb 30 napon belül várhatod a megállapításról a határozatot. Ha elfogadod a javasolt ellátást, akkor meg kell majd szüntetni az ápolásit és nem lesz addig ellátásod, de visszamenőleg kifizetik.
  • Amikor az ellátásról megkapod a határozatot, akkor max. 10 napon belül utalja a Nyugdíjfolyósító a pénzt. Nehéz mindezt kivárni ellátás nélkül, de ez az eljárásrend.

Megértem a helyzeted, mert az én lányom sem tud elhelyezkedni, így nem kap semmi ellátást. Próbálkozzon a lányod alkalmi munkával, hostess munkával, átképzéssel (akkor kaphatna valami képzési támogatást). amit alább gattaga mellékelt, nézzél bele, biztos segít valamiben.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

gattaga # 2010.04.16. 08:26

geryka

"Március 4.-én kérvényeztem a rokkantsági nyugdíjazásomat ( minden igazolást és zárókat elküldtem).Március 22.-én voltam Sz.Fehérváron a bizottság előtt, ahol semmit sem mondtak. Vártam!Aztán jött egy levél, hogy küldjem el a Munkavállalói kis könyvem. Elküldtem! Vártam!Aztán megint jött egy levél, hogy kérjem januárra visszamenőleg! Kértem! Szerintetek, mikor várhatom, hogy kapok végre nyugdíjat?"

Elnézést,hogy nem válaszoltam,de ezen adatok alapján csak annyit tudtam volna írni: sok szerencsét!

Kiegészítésként már újabb adatok birtokában:

46 éves életkorhoz előírt szolgálati idő:
45-54 éves életkorban 15 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 12 év.
Tehát meg kell lennie a 15 év szolgálati időnek,nem tudom ez teljesült-e.
Az ORSZI véleményezése és a Szociális szakértő véleménye nélkül nem mondható meg többek között:
Az ÖEK,rehabilitálhatóság,ennek teljesűlése esetén a rehabilitációs járadékra vétel,és annak elfogadása.Esetlegesen "röhejesen alacsony" ÖEK érték esetén a fellebezés lehetősége még fenn állhat.
Amennyiben "sikeresnek" mondható aZ ORSZI procedúra abban az esetben már javasolhatom az elfogadását,vagy fellebezésre való buzdítást.
A rokkantnyugdíjat NEM szociális alapon osztogatják,mint ezt már többször leírtam. Nem érdekli és nem is érdekelheti őket a szociális rászorúltság.Sajnálatosan ma az országban a munkanélküliség az eget verdesi.A rehab.járadékot is az EU finanszírozza!A rehab. képzést szintén,és ez gyakorlatilag azt jelenti,hogy NEM rokkantnyugdíjasként tart számon a rendszer.
A lányodnak annyi tanáccsal szolgálhatok,hogy TE megvárod amíg a NYUFIG határozatot megkapod és annak eredménye pozitív lessz a számodra,akkor a részedre is megkell kérni az "házi ápolás" című dolgot,melynek folyamatát ismered,hiszen TE ápoltad ( ápolod ) Édesapádat.Gondolom közös háztartásban éltek ( 3 generáció )ez nem derül ki pontosan.Amrnnyiben közös háztartásban vagytok NEM tudom megmondani,hogy a lányodnak duplán vehető-e az ápolási díj.
Amennyiben megkapod a határozatot nyugodtan írhatol ide,ha kérdésed,esetleg problémád merűl fel,természetesen alapadatokra szükség lenne akkor is.Senki NE közölje a nevét,taj-számát stb. mivel ez egy nyilvános oldal!

By
gattaga


By
gattaga

geryka # 2010.04.16. 08:32

Veci!

Már voltam az O.R.SZ.I.-nél március 22.-én. Utána kaptam egy nyilatkozatot a nyugdíj intézettől, amit ki kellett töltenem,hogy élek-e azzal a lehetőséggel, hogy 2010.01.25.-től kérhetem visszamenőleg a nyugdíjat, ( függetlenül attól, hogy ápolásin vagyok), mert az I.fokú bizottság III.fokú rokkantnak nyilvánított. Ezt 03.12.-én kaptam és azonnal vissza küldtem, hogy elfogadom. Azt szeretném tudni,hogy mikor kapom meg a határozatot és mikor látok belőle valamit. Köszi

geryka # 2010.04.16. 08:32

Veci!

Már voltam az O.R.SZ.I.-nél március 22.-én. Utána kaptam egy nyilatkozatot a nyugdíj intézettől, amit ki kellett töltenem,hogy élek-e azzal a lehetőséggel, hogy 2010.01.25.-től kérhetem visszamenőleg a nyugdíjat, ( függetlenül attól, hogy ápolásin vagyok), mert az I.fokú bizottság III.fokú rokkantnak nyilvánított. Ezt 03.12.-én kaptam és azonnal vissza küldtem, hogy elfogadom. Azt szeretném tudni,hogy mikor kapom meg a határozatot és mikor látok belőle valamit. Köszi

gattaga # 2010.04.16. 08:38

geryka

Ki jogosult rehabilitációs járadékra?

Rehabilitációs járadékra a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett magyarországi lakóhellyel rendelkező személy jogosult, aki

* 50-79 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett és ezzel összefüggésben foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas és
* kereső tevékenységet nem folytat, vagy
* a keresete, jövedelme legalább 30 %-kal alacsonyabb az egészségkárosodás bekövetkezését megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál (2009. július 1-jétől akinek az egészségkárosodása a szolgálati idejét megelőzően keletkezett, annak az igény bejelentés időpontját megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresetét kell vizsgálni), továbbá
* rehabilitálható,
* a rokkantsági nyugdíjhoz az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte és
* nem részesül egyéb társadalombiztosítási, pénzbeli egészségbiztosítási, nyugdíjszerű rendszeres, vagy munkanélküli ellátásban.

A TE esetedben mint kizáró tényző a kereset megléte lép fel.
De most olvasom a friss hozzászólásodat.
remélem állapototok rendeződik!

By gattaga


By
gattaga

geryka # 2010.04.16. 08:42

gattaga!
A szolgálati időm bőven meg van. (31 év, mert a szakmunkás is beleszámít)Csak a procedúra érthetetlen. Minden héten más papírt kértek, amit ajánlott levélként kellett elküldenem ( nem olcsó).Most hétfőn már minden megvolt. Visszaküldtem a nyilatkozatot, hogy (ha már felajánlották)elfogadom visszamenőleg 01.25-től. Mikor lsez valami a dologból. By geryka

icus 63 # 2010.04.16. 09:37

Köszönöm a hozzászólásokat. A fellebbezést azért nem vállaltuk,mert tudtuk, hogy olyan mértékű egészségkárosodást ugysem állapít meg a bizottság, hogy nyugdíjat kaphassunk. Ezért próbálkozunk a rehabilitációval. De ez is visszás dolog mert egy foglalkozás egészségügyi szakorvos mindegyik tanfolyamra azt mondta nem alkalmas rá a betegségei miatt. Akkor ilyenkor mi van ! Így is ki kell várni a két év leteltét ? Egyébként én úgy látom, hogy itt a pénz miatt van ez a dolog. Ezt a járadékot nem a nyugdíjalapból finanszírozzák, hanem Uniós pénzből és az a lényeg.

gattaga # 2010.04.16. 11:08

geryka

Isten malmai lassan őrölnek. (de legalább biztosan )
Álltalában 2-3 hét mire a NYUFIG megküldi a határozatot,de volt aki egy hónapot is várt rá.
A nehezén már túl vagy, mostmár csak egy kis kitartás kell.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.16. 11:24

icus 63

Nem kell idegeskedni!!!!!
Saját esetem is hasonlatos a férjedéhez,ráadásul én is a "teremtés koronája" "fajhoz" tartozom,hímnemű vagyok :-))))
A nick nevem megtévesztő lehet,hiszen nőiesen hangzik,de jópár évvel ezelőtt választottam ezt a nevet magamnak.
De az esetetekről is valamit ami megnyugtató lehet:
A szociális foglalkoztatás lapon nekem is szinte kivétel nélkül vannak a nem (tehát kizáró)végezhető dolgok pl. : időkényszerben végzett munka,állással-járással kapcsolatos munka,csak tisztalavegőjű helységben foglalkoztathatnak stb.
Szerencsém volt mert egy személy és vagyonőrit eldudtam végezni és ezzel pont.A velem foglalkozó munkaügyi előadó azon a véleményen van (és ez a lényeg,hogy Ő hogyan áll a megvált.munkaképességű felé ! )és a járadék letelte után milyen ajánlással bocsájtanak újra a bizottság elé.Nekem példáúl a kérdésemre annyit válaszolt,hogy a maga adatlapjával NEM közvetítem ki sehova,hiszen egy üzemorvosnál már "bukta" lenne.Letelik a 30 hónap rehabom,utánna,illetve még annak lejárta előtt tesz egy javaslatot a NYUFIG felé,elmegyek újból a bizottság elé ( természetesen ez idő alatt sem lógatom a lábam,orvos.kórházi,intézményi kezeléseken veszek részt )és ha minden jól megy kérhetem a rokkantnyugdíj feléledését.

By
gattaga


By
gattaga

Veci # 2010.04.16. 13:52

geryka
Az utolsó papír beérkezése után max. 22 nap, amikorra megküldik a határozatot, utána max. 10 nap, mikor a Nyugdíjfolyósító utal (ezeket a határidőket tv. szabályozza). Ha ügyes az ügyintéző, akkor hamarabb meglesz a határozat. A férjem esetében is hasonlóan jártunk, mint te és én felhívtam az ügyintézőt, közöltem vele hogy sürgős a dolog, és nem én nem küldtem be időben a papírokat (a helyzet az, hogy én minden jogviszony igazolást időben beküldtem, utólag még nyilatkozatot kellett kitölteni), hanem ők kérték későn. Így ő soron kívül vette. Próbálj beszélj velük, de a törvényes határidőből még nem futottak ki.
Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

geryka # 2010.04.16. 14:31

gattaga és veci !

Nagyon köszönöm a válaszotokat. Most már egy kicsit nyugodtabbak vagyunk. Azért hétfőn megpróbálok beszélni az ügyintézőmmel.( úgy is felajánlotta, hogy segít bármiben)
Szép napot mindenkinek !

erzso0709 # 2010.04.16. 17:34

Üdvözlök Mindenkit!
Elöszőr is megszeretném kérdezni,hogy mi a külömbség a rehabilitációs járadék és a rendszeres szociális járadék között?

attila82 # 2010.04.16. 19:25

tisztelt olvaso.
segitségét kérném . édesanyám tavaly oktoberben üzemi balesetet szenvedet a bal kézfejét amputálni kellet.hosszas mütét sorozat után a hüvelyk és a kis ujját megmenteték.megkapta a teljes táppénzt szeptemberig.
utána bizotság elé kell menni-e.
és a munkáltatoval megegyezni.igy
milyen támogatásra lenne jogosult ebben az állapotban!
mert elég nehezen tud öltözködni ,és vannak tevékenységi problémák is .
kérem ha tud segitsen.

köszönöm b.attila

gattaga # 2010.04.17. 13:34

Gabus8

"És elfogadjam a járulékot, ha arra ítélnek?"

Járadék és nem járulék,ítélni a bíróság szokott ;-)
Amennyiben a % és egyéb tényezők "klappolnak" nyugodtan maradj a rehab.járadék mellet.Esetlegesen átképzéssel lehet eleget tenni a rehabilitációnak.Sorstársam, nő léttére ugyan úgy elvégzett egy biztonsági őr tanfolyamot és ezzel megtette a kötelességét az ügyintéző szerint.Egyébként Ő volt aki semmiféle munkáról hallani nem akart,hangoztatva a "rengeteg" betegségét,mire az ügyintéző elmagyarázta neki érthető módon: amennyiben NEM működik együtt akkor tesznek rólla,hogy a rehab ne úgy alakúljon,hogy annak lejártakor a rokkant nyugdíj megmaradjon!Vissza lehet olvasni egy régebbi hozzászólásomban példaként említettem.

"Milyen hátrányom lesz ebből?"

Hátrány semmiféle képpen nem lessz belőlle,hiszen a rokkantnyugdíj 120%-át kapod BRUTTÓBAN !Nyugdíjjárulékot vonnak belőlle,és ezért Szolgálati időnek minősűl (kereseti alappal ).

"És melyik munkaalkalmassági orvos írja alá a papíromat?"

Amennyiben rehab.járadékra jogosult vagy,és meg is kapod,abban az esetben Foglalkoztatás Egészségügyi alkalmassági vizsgálatot írnak elő,az ORSZI ajánlása alapján.

"Egyébként eladó vagyok!"

És mennyibe kerülsz ??? :-))))))
Persze ez csak vicc volt,megne sértődjél!!!

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.17. 14:02

erzso0709

Rehabilitációs járadék:

http://www.onyf.hu/index.php?…

Rendszeres szociális járadék:

http://www.orszi.hu/index.php?…

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.17. 14:28

attila82

http://www.jogiforum.hu/forum/16/2486

http://www.jogiforum.hu/forum/16/22670

http://www.jogiforum.hu/…/16/2486.1.0

Ezeket a topikokat olvasgasd át,remélhetőleg a kártérítésen,munkahelyi biztosításon,saját biztosításon és egyéb dolgokon keresztűl,a munkáltatói felelősség és még sorolható lenne a lehetséges igénn
yek vonalát meghatároznotok.Egy biztos,hogy a "leszázalékolási" procedúra elindításához,az illetékes háziorvossal kellene konzúltálni.Ő teljes felvilágosítással szolgálhat az esetlegesen felmerűlő problémákra.Amennyiben Édesanyád jogosúlt (megfelelő rokkantsági szint alapján,életkor és szolgálati idő figyelembe vételével )a rokkantsági nyugdíjra,abban az esetben kérelmezheti a NYUFIG-nál annak megállapítását.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.17. 14:51

Böbe49

POLITIKA !!
Nem tudják az "irányt",mert valószínúleg az újonan felálló parlament változásokat akar.Az,hogy a rokkant embereknek ez megfelelő-e sajnálatosan majd a jogszabályok újradolgozása,esetlegesen "lebegtetése" és egyéb fondorlatos ezközök bevetése a rokkantnyugdíjak "ellen" realitásnak látszik,hiszen MI PÚP,SZÁLKA stb vagyunk az egészségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás intézményeinek terén,nem is beszélve a bérből adózókról.Elfelejtik,hogy a megrokkanás előtt MI IS becsűletes adó és járúlékfizető állampolgárok voltunk,akiktől levonták a járadékokat és adókat,főleg ha bérből és fizetésből élt valaki,nem a bruttó összeget kapta kézhez senki!Sokan közűlünk még eléggé "megviselt állapotban is )munkát vállalnak rokkantan,amiért "a hála" a rendszeres % vesztés !

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.17. 15:18

Böbe49

Optimizmusra adna okot,ha egyetlen pártnak is a programjában nem csak az egészségügyet érintő maszatolásokra lenne utalás.
Pesszimista vagyok ezen a téren és ha számunkra "jó" döntés születik,akkor örülök én is,ha nem akkor bejött a jóslatom.mindenféleképpen "nyertes" vagyok,mármint a gondolkodás terén. :-)))

By
gattaga


By
gattaga

pitti # 2010.04.18. 08:21

Tisztelt Sorstársak!

Segítséget szeretnék kérni. 2002. januárjában első fokon 40% munkaképesség csökkenést kaptam. Állapotom rosszabbodott. 2009.01.21.-én az OOSZI első fokon visszavette 32%-ra, fellebbezésemre másod fokon ugyan ezt állapították meg. A munkaügyi bíróság által kirendelt igazságügyi orvos szakértő 67%-ot állapított meg. A bíróságnak állítólag elutasító határozatot kellett hoznia az ügyemben, és újra az OOSZI-hoz utalt rehabilitációs szakvéleményért. Itt az OOSZI újra első fokon az össz-szervezeti egészség károsodás 33%-ban állapította meg (figyelmen kívül hagyta az igazságügyi szakértő által adott 67%-ot), valamint egyéb munkakörben rehabilitációval foglalkoztatható. 40 éves vagyok, 25 év igazolt munkaviszonnyal. Fellebbezni fogok, de nem tudom, hogy újra a rokkantosítást kell kérnem és egy új szakértőt rendelnek ki? Mi a folyamat innentől?
Kérem, aki tud, segítsen. Előre is köszönöm.

juhlaci # 2010.04.18. 14:21

Túkanyó55! Várjuk a Munkaügyi Bíróság Ítéletét!

Terike # 2010.04.18. 14:36

Sziasztok!
Kérdezni szeretnék valamit.
Ha valakinek az állapota az alapbetegségei miatt romlik folyamatosan, de az állapot rosszabbodás előtt leminősítették és elvették a rokkant nyugdíját, az állapotrosszabbodás esetén vissza kaphatja újra?
Nálam sajnos ez van , és két kérdés nyomaszt.
Az egyik az, hogy ez az állapotromlás meddig fog elmenni, a másik pedig az, hogy jelenleg itt vagyok semmilyen ellátás nélkül, és ha nem kapom vissza a rokkant nyugdíjamat, akkor még a szükséges gyógyszereket sem tudom megvenni, nem hogy élni.
Mit gondoltok változni fog jó irányba ez a helyzet?
Érdemes még harcolni egyáltalán a rokkant nyugdíj vissza állításáért?

tyukanyó55 # 2010.04.18. 15:10

Kedves Fórumozók!
Nagyon szépen köszönöm az aggódást, és a szurkolást mindenkinek !! Azt hiszem ez most rám is fér!
Már teljesen kivagyok idegileg és főleg anyagilag !!
Január óta egy fillér ellátást sem kapok sehonnan sem, már a végsőkig elmentem mindennel de sehol hivatalos helyen nem segítenek !!
Már jó is , hogy holnap meg lesz a tárgyalás, mert már nem sokáig bírom idegekkel !!

Kérek mindenkit, hogy szurkoljon értem, hogy sikerüljön a második tárgyalásom, mert azt hiszem ez sokaknak példával szolgálhat! Vagy így - vagy úgy - majd elválik holnap !!

Egyébként eddig egész bizakodó voltam, mióta megkaptam az igazságügyi orvosszakértő véleményezését, de mióta elolvastam itt tegnap Pitti hozzászólását, egészen elbizonytalanodtam !
Hát lehet, hogy még sem lesz vége a peremnek?? Hogy még folytatódhat?? Hogy még mindig nem biztos semmi sem??
Hát azt hiszem nem lesz nyugodt éjszakám ma sem, de a holnapi napon se lesz egy leányálom úgy gondolom.
Mindenesetre ahogy megérkezem a tárgyalásról holnap, azonnal tájékoztatni foglak benneteket !!
Addig is kitartást és erőt- egészséget mindenkinek !