Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Veci # 2010.04.18. 16:54

tyukanyó55
Nagyon szorítok neked!


Üdvözlettel Veci

gattaga # 2010.04.19. 02:19

pitti

Mivel visszaolvasva éveket senki nem adott választ ill. olyan információt, ami megnyugtató módon rendezte volna a Munkaügyi Bíróság kontra ORSZI témát, így marad a kétség amíg valakinek a Munkaügyi Bíróság határozatát figyelembe véve nem jön ki értékelhető eredmény.
Esetlegesen Ombudsman-hoz intézett véleményezés ill. végrehalytási kérelmet is meglehetne fogalmazni.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.19. 02:26

Gabus8

A rehabilitációs munkakör úgy van "kitalálva",hogy nyugodtan kezeltetheti magát az ember,hiszen az állapotromlást meg kell előzni amennyiben lehetséges! Tehát: szinte minden második héten táppén
  • > elfogadott, kezelésekre járás : szintén, műtétnél már viszont a rehebos ügyintézővel egyeztetve egy állapotromlás miatti felülvizsgálatot is számba lehet venni.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.19. 02:38

Terike

Állapotrosszabodás esetén AZONNAL lehet kérni a felűlvizsgálatot !
Természetesen korrekt zárójelentések,kezelések indokoltak hozzá.Veszteni nem vesztesz semmit!
Amennyiben sikerül akkor a rokkantsági nyugdíj feléledeését is lehet kérni (5 éven belűl kell lenni).
Rehabilitációs járadék esetén,hozzászólások tömkelegéből szemezgethetel az adott kérdés-válaszok témában.
Az állapotromlásról a szakorvost,kezelő orvost "vallasd" ki,hogy mire számíthatol.
Az embernek sajnálatosan harcolnia kell az igazáért,mármint az egészségügyi állapot terén, a megélhetés már szociális,politikai téma,ami nagyon úgy néz ki,hogy nem rendeződik a közeljövőben (sem).

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.19. 02:42

tyukanyó55

Egy kalappal!!!

Várjuk a fejleményeket,hátha végre valahára valakinek sikerűlne értékelhető,és a NYUFIG álltal betartott végzést elérnie.

By
gattaga


By
gattaga

Veci # 2010.04.19. 09:18

Egy régi jó munkatársam végig ment az összes jogi úton. A Munkaügyi Bíróság is az ő számára döntött. Mire megnyugodott, akkor értesítést kapott, hogy a Nyugdíjbiztosító vagy Nyugdíjfolyósító nem fogadta el. Most újabb Munkaügyi Bírósági eljárása lesz. Hát, nem tudom mi az esetek kimenetele (persze semmi ellátása nincs).
Szerintem ez a nagy szigorúság, betartás, a "pénzért vett" rokkantnyugdíjasok, és az őket leszázalékolók miatt van.


Üdvözlettel Veci

gattaga # 2010.04.19. 12:52

Gabus8

Utánnad a munkáltató helyett az állambácsi fizeti a járúlékokat.Amennyiben a kötelezően előírt megváltozott munkavállalói létszámot nem tölti ki,abban az esetben munkáltatói rehabilitációs hozzájárúlást kell a munkáltatónak fizetnie az állam felé,ami majdnem egy milla per fő !Mint írtam uniós erőforrást használnak,és mi, mármint aki rehabjáradékon van NEM ROKKANTNYUGDÍJAS !Ezt azért ne felejtsük el.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.19. 12:58

Veci

Aki vette a rokkantnyugdíjat,vagy rehabot,soha nem fog "megbukni" a vizsgálatokon! Remélem ez mindenki számára a napnál is világosabb! Az egyszerű "proletárt" kell és lehet megszívatni!Ez gondolom ukászba van kiadva az orvosi karnak,persze a "jelenkezők" bizonyos százalékának elkaszálása, a hiánycél betartása mármint a nyugdíj,rehabjáradék kifizetése terén.

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.04.19. 13:23

Persze a csoportos keresetindítást a mélyen tisztelt köztársasági elnök úr visszadobta megfontolásra a parlament elé,újratárgyalásra!!!
Ugyan csoportosan hányan mennének neki az államnak,ORSZI-nak,NYUFIG-nak,és még sorolható lenne.DE REMÉNYKEDJÜNK hiszen ha sikerül átvinni a parlamenten újból,akkor törvény lessz belőlle,és talán a kis embereknek is lessz reménye az igazságtalansággal szembe menni.Egymással fölvéve az ilyen és hasonló oldalakon "kesergőkkel" a kapcsolatot,hát talán a sok liba disznót győz stratégia kifizetődik.Persze a csoportos perlést alaposan elő kell készíteni,de gondolom első körben a sztár ügyvédek precedens perként belevágnak,mácsak a hírnév fényezése végett is.

By
gattaga


By
gattaga

tyukanyó55 # 2010.04.19. 15:24

Kedves Fórumozók!
Megérkeztem végre, már akinek hiányoztam!!
Hát meg volt a második tárgyalásom is !
Ez sem tartott tovább, mint húsz perc !

  • akit érdekel részletesen annak leírom a menetet:
  • Behívott a bírónő a hangoson keresztül. Benn volt ugyanaz a jogász, aki az első tárgyalási napon is ott volt, a nyugdíjfolyósítótól.

Adategyeztetés, majd megkérdezte a bírónő, hogy elfogadom -e az igazságügyi orvosszakértő véleményezését?

  • Igen, elfogadom és tökéletesen egyetértek vele.
  • Megkérdezte a jogászt : Van-e ellenvetése az orvosszakértő véleményezéssel szemben??
  • Nincs.

Kérem fáradjanak ki ! Ítéletet fogok hirdetni.

  • Kb. 5 perc után visszahívtak a jogász úrral együtt, majd a bírónő felsorolta a kérelem tárgyát, miszerint fellebbeztem az I-II. fokú bizottsági döntés ellen, majd munkaügyi bírósághoz fordultam keresettel.
  • Elsorolta, hogy a per költségmentes részemre, ill. a perköltséget a nyugdíjfolyósító fogja fizetni.
  • Majd megkérdezte: Van -e még kérdése a perrel kapcsolatosan?
  • Mondtam nincs, én már mindent leírtam és elmondtam.
  • Kihirdette a Bíróság ítéletét:

Hatályon kívül helyezte az I-II. fokú döntést, és az igazságügyi orvosszakértői véleményezésre hivatkozva, visszaállította az eredeti rokkantsági állapotot.

  • Kérdése van-e még a perrel kapcsolatosan?
  • Igen van ! Ez azt jelenti, hogy visszakapok minden eddigi juttatásomat?
  • Igen, ez pontosan ezt jelenti, visszamenőlegesen megkap minden ellátást.
    • A nyugdíjfolyósítónak van valami ellenvetése??
  • Nincsen, elfogadjuk .

    Írásban hamarosan meg fogják kapni a tárgyalási végzést, a viszont látásra !!!

Hát ennyi volt a tárgyalásom!!!

----------------------------------------------------
Most aztán izgulhatok még addig, amíg írásban is meg nem érkezik ez a végzés!! Az alábbi Veci és Pitti bejegyzést olvasva viszont még mindig aggódom, hogy létezhet ilyen?? Bár itt az én esetemben a jelenlévő jogász nem reklamált, teljes mértékben elfogadta az igazságügyi orvosszakértői és bírói döntést .

Mindenkinek sok kitartást, és igenis harcolni kell!!
Nem szabad feladni !! Én tavaly július óta harcolok, de már a végső határon van az idegi és fizikai állapotom !!
Talán lesz még erőm újrakezdeni , ha rendeződik a sorsom !!

tyukanyó55 # 2010.04.19. 15:26

Bocsánat kifelejtettem még:
Ezen túl is bárkinek állok rendelkezésére, ha szükségét érzi valaki!!
Nem jogász vagyok, de esetleg tanáccsal - tapasztalattal még tudok segíteni !

gattaga # 2010.04.19. 15:41

tyukanyó55

Mivel mások nem írták le,hogy mikor utasította el őket a NYUFIG,így nagyon várjuk ( szorítunk a sorstársakkal egyetemben ) a határozatot,melyben remélhetőleg a Bírósági ítélet tükröződik.
Ha már eddig ilyenfokú kitartást tanúsítottál,csak a legjobbakat kívánom, és nem csak a saját nevemben.

By
gattaga


By
gattaga

ujpesti # 2010.04.19. 16:25

Tyúkanyó !
Gratulálok a sikeredhez !Remélhetőleg mostmár nem kell izgulnod.Állítólag jogállamban élünk.Bár én ebben egyre többször kételkedem.Bíztatok mindenkit,hogy nem kell belenyugodni az OOSZI véleményébe.Azt hiszem,túl sok veszteni valónk nincs.
Üdv :ujpesti

icus 63 # 2010.04.19. 17:25

Nálunk a Személy és Vagyonőr tanfolyam nem nyerő, mert a párom ebben a szakmában dolgozott több mint 15 évig, mielőtt rokkant lett. Mi egyébként nyitottak vagyunk mindenféle átképzésre, csak pénzt lássunk.Azt szeretném kérdezni tőlletek, hogy mennyi időt vesz igénybe ennek a rehabilitációs járadéknak a megítélése. Mi ugyanis március közepén elküldtük a papírokat, de még eddig senki nem szólt hozzánk. Áprilisban már semmilyen járandóságot nem kaptunk, és azt mindenki tudja, hogy egy fizetés édes-kevés a családfenntartáshoz.

gattaga # 2010.04.20. 04:39

icus 63

A NYUFIG milyen határozatot küldött?
Volt mellékelve A Rehabilitálhatóság Minősítése ?
Munkaügyi központba jelentkeztetek ?
Rehabilitációs megállapodás meglett kötve?

By
gattaga


By
gattaga

marion # 2010.04.20. 06:00

Sziasztok!
Megtudná nekem valaki mondani hogy az átmeneti járadékkal PL. rehabilitációs munkát lehet e vállalni vagyis oda felveszik-e az embert.
Sajnos én nem tettem meg azt a lépést hogy tovább lépjek így lett átmeneti járadék a végleges 50%-ból pedig az egészségem nem hiszem hogy jobb lett .

geryka # 2010.04.20. 07:09

Kedves mindenki!

Mint már írtam, én március 04.én adtam be a kérelmet és március 22.-én voltam az ORSZI előtt. Mivel még én sem kaptam meg a határozatot kezdek félni az előzőekben olvasottak miatt. Tegnap felhívtam az ügyintézőm és rákérdeztem a dolgokra: mikor várhatom a határozatot?-mikor kapok előleget?-mikor kapom meg a rendes nyugdíjam?
Válasz: az előlegről gondoskodtunk!( nem tudom mit jelent?), de a rendszeres nyugdíj összegéhez még várnak valami adatot valahonnan ( nem tudta az ügyintéző sem, hogy milyen adatot és honnan)egyébként a revizoroknál van már a papírom és ha meglesz a hiányzó adatuk azonnal küldik a határozatot.A múlthét hétfőn a NYUFIG által kért és vissza küldött nyilatkozatban szerepelt, hogy az ORSZI III. csoportba tartozó rokkantnak minősített ,ezért nyilatkozzam, hogy január 25-ig visszamenőleg kérem- e a nyugdíjat.?(az első nyilatkozatot március 01- től kértem, mert nem értettem a kérdést, miszerint mikortól igénylem a nyugdíjat?). Most attól félek én is, hogy a NYUFIG beleszól és elveheti az ORSZI által III. fokú rokkantnak minősítésem.Lehet, hogy nem teljesen érthető, amit leírtam, de ha valaki megértette és tud valami megnyugtatót, annak szívből örülnék. Mindenkinek szorítok én is, hogy minden rendben legyen.
geryka

Veci # 2010.04.20. 07:24

marion

  • Az átmeneti járadékot az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 éven belül az veheti igénybe, akinek az össz-szerevezeti egészségkárosodása 40-49 % (ez a régi 50 %-os munkaképesség-csökkenésnek felel meg). Az ellátás a szolgálati idő és a nyugdíjalapból kiszámított átlagkereset alapján meghatározott nyugdíj 75 %-a. Ha hosszú a szolgálati idő és elég jó volt a jövedelmed, akkor az lényegesen több lehet, mint a rendszeres szociális járadék összege.
  • Az átmeneti járadékban részesülő, ha eléri az előrehozott nyugdíjkorhatárt, és rendelkezik minimum 37 év szolgálati idővel, akkor kérheti az előrehozott nyugdíj megállapítását, ami ennyi szolgálati idővel már az 1952-től született nők és az 1951-től született férfiak esetében csökkentett összegű. Az 1952-53-ban született nő, aki rendelkezik 40 év szolgálati idővel, csökkentés nélkül kérheti 59 évesen az előrehozott nyugdíja megállapítását.
  • Aki átmeneti járadékot kap (a fentiek alapján) vállalhat munkát, de csak korlátozottan, ha azt túllépi, akkor megszüntetik az ellátást, és csak újabb ORSZI vizsgálat eredményétől függően folyósítják újra, vagy NEM. Véleményem szerint annak nincs akadálya, hogy rehabilitáltakat foglalkoztató munkahelyen alkalmazzanak.
  • A 2007. december 31-ét követő időponttól megállapított átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban és bányász dolgozók egészségkárosodási járadékában részesülő személyek esetében, amennyiben keresőtevékenységet folytatnak és hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetük, jövedelmük havi átlaga meghaladja a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegének 80%-át, a járadékra való jogosultságot meg kell szüntetni.
  • Ha ezen az életkoron kívül lévőknek, ugyanennyi egészségkárosodás esetén rendszeres szociális járadék folyósítása kérhető. E melletti munkavégzésre az előbb idézettek tartalmazzák.
  • Ha neked 50 % egészségkárosodást állapítottak meg (ez a régi 67 %-os munkaképesség-csökkenésnek felel meg), akkor vagy rehabilitációs járadékot, vagy rokkant nyugdíj folyósítást javasolhatnak, a rehabilitálhatóságtól függően. Most azt nem tudom, hogy a régi 50 % munkaképesség-csökkenés, vagy az új szerinti 50 % egészségkárosodást állapítottak meg nálad.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.04.20. 07:30

geryka
Ne félj, megkapod az ellátást. A revidiálás után várható, ha hiányzik még valami, akkor azt bekérik. Az előleg azt jelenti, hogy amíg nem tudják a végleges nyugdíjat (esetleg hiányzó adatok miatt) kiszámolni, addig nyugdíjelőleget fizetnek. A hiányzó adat már nem biztos, hogy tőled hiányzik. Ezt az eljárási folyamatot kell kivárni még egy kis türelemmel, de az már jó, hogy előleget küldenek az ügyintéző tájékoztatása alapján.


Üdvözlettel Veci

geryka # 2010.04.20. 07:43

Veci!

Nagyon szépen köszönöm a megnyugtató választ! Akkor talán majdcsak jön egy kis pénz végre.
Legyen szép napotok!

Terike # 2010.04.20. 11:17

Kedves Gattaga!
Köszönöm a jó tanácsot.
Én is gondoltam rá, hogy beadom az állapot rosszabbodásit. De nem jobb ha megvárom mostmár a bírósági döntést? Ez év januárban adtam be a keresetet, talán nemsokára be fognak hívni. Addig még van 1-2 vizsgálatom és akkor a kész tényeket vihetem nem?
Ha nem lesz kedvező számomra a bíróság döntése, akkor még mindig egy éven belül beadhatom az állapotrosszabbodásit is nem?
Bízom az igazságszolgáltatásban, most hogy tyúkanyónak is sikerült. Annyira örülök neki, hogy végre olvashatunk olyat is a fórumon akinek sikerült, és nagyon gratulálok neki!
Én sem adom fel, és másoknak is csak ezt tudom tanácsolni. A végsőkig elmegyek, ti is ezt tegyétek!

ujpesti # 2010.04.20. 15:21

Veci ! Bocs hogy közbeszólok,de az 50% nem a régi 67%-nak felel meg,hanem egy komplikált számítás után közlik.Pl.:én 5 éve 67%-on vagyok,I.fokon 66%,II.fokon
60% Össz-szervezeti egészségkárosodást állapítottak meg.Mégegyszer bocs.

Veci # 2010.04.20. 16:13

Kedves Mindenki!
Senkit nem kívánok félrevezetni, de az ORSZI honlapján találtam, a szakmai oldalakon is olvastam.
Új fogalmak a szakértői eljárásban
http://www.orszi.hu/index.php?…

Az egészségkárosodás (összervezeti) (ÖEK) és a munkaképesség-csökkenés (MKCS) egymáshoz viszonyuló mértékei

Áltlalános
(ÖEK) 80-99% (MKCS) 100%
(ÖEK) 50-79% (MKCS) 67%
(ÖEK) 40% (MKCS) 50%
(ÖEK) 32% (MKCS) 40%
Rokkantság
I. és II. fokú rokkantsági csoport
(ÖEK) 80-99% (MKCS) 100%
III. rokkantsági csoport
(ÖEK) 50-79% (MKCS) 67%

Üdvözletem


Üdvözlettel Veci

icus 63 # 2010.04.20. 17:50

A nyugdíjfolyósitó még csak a rokkantsági nyugdíj megszüntetéséről küldött határozatot. Amit a bizottságtól kaptunk papírt azt a rehabilitációs járadékra kellett beadni, de arra még nem kaptunk semmit. Azt mondták amit kapunk papírt azzal kell majd menni a Munkaügyi központba.

Veci # 2010.04.20. 18:49

icus 63
Ha megkapod a rehabilitációs járadékról a határozatot, figyelj arra, hogy 10 napon belül keresd fel a Munkaügyi Központot, nehogy kifuss az időből.


Üdvözlettel Veci