Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


zsu52 # 2010.03.09. 12:39
Andi73 Igaz már kaptál tájékoztatót, de ma volt a Kossuth rádióban pont a csökkentlátókról és a rehab járadékokról, rokkant nyugdíjról szó. Ha beütöd www.mr1.hu, megjelenik a honlap, akol az Archivum-ba belépsz és 2010.03.09
  • én 9.10-olyan 10.30 ig volt ezekről szó, lehet csak fél óránkénti műsorokat hallgathatsz. És Fehér bot.... a műsor második részében volt az ami Téged jobban érdekelhet.
Üdv Zsú
Andi73 # 2010.03.09. 14:24

Zsu52!
Köszönöm szépen válaszod, magfogom nézni ezt a honlapot mert nem hallgattam a rádiót.

gattaga # 2010.03.09. 16:52

jaws46

Háziorvosnál kell indítanod ( illetve Ő indítja meg ) az egész ceremónia kezdetét. A rehab járadékra jogosultságot az ORSZI állapítja majd meg.
Esetlegesen Felülvizsgáló orvos előzetes véleményét(ha módod van rá) kérd ki,mert ÖEK 50% alatt "halott" az ügy.Egyébként az életkor sem mindegy.

"Ha valaki rehabilitációs járadékban ill. rokkant nyugdíjban részesül, akkor mellette esetleg megbízási szerződéssel számlázhatna be cégnek?"
Hívd fel a terűletileg illetékes Munkaügyi központot és elvileg ott korreket válaszokat kell,hogy kapjál a munkavégzéssel kapcsolatban,főleg "maszek" kérdéskörben.

By
gattaga


By
gattaga

ujpesti # 2010.03.09. 19:06

Zsu !
Köszi,hogy felhívtad a figyelmünket erre az adásra.Én most hallgattam meg,nagyon tanulságos volt.Sok olyan megállapítás van benne,ami finoman szólva nem felel meg a valóságnak.Pl.:a legmesszebbmenőkig figyelembe veszik a háziorvos ,ill. a szakorvos ajánlását.
Sajnos a gyakorlatban úgy van,hogy el sem olvassák.
Ezt nem csak én tapasztaltam.
Sajnos úgy fest a dolog,hogy átestek a ló másik oldalára.Úgy gondolják, az ember azért megy oda,hogy
ne kelljen dolgoznia,vagy munkát keresnie !Biztosan van ilyen is,de nem hiszem,hogy ez az általános.
Nekem továbbra is az a véleményem,hogy a bizottságok
nem egészségügyi,hanem gazdasági alapon döntenek.
Ez nagyon szomorú !
Üdv

hadzsi # 2010.03.10. 09:38

Üdvözletem mindenkinek!

Azt szeretném kérdezni, hogy a rokkantsági nyugdíjra való jogosultságot megállapító eljárás körülbelül mennyi ideig tart, és mennyi idő míg megkapja az érintett az adott nyugdíjat?

tyukanyó55 # 2010.03.10. 10:02

Hát én is meghallgattam ezt az adást, és fel is háborodtam rajta!!
Akkora csúsztatások voltak benne, hogy csuda !!
Valóban nincsenek tisztában a hivatalos szerveknél /kormányzat !/, hogy mik is történnek a felülvizsgálatokon.

  • A háziorvosi - szakorvosi papírokat tudatosan meg sem nézik, félrepakolják, egy - két lényegtelen leletet bejegyeznek , és kész!!
  • Az sem fedi a valóságot, hogy minden felülvizsgálatot másutt végeznek el!!

Ugyanott végzik az I-II. fokút is, sőt a munkaügyi és orvosszakértői vizsgálatokat is, szinte egy helyen!
Azonos intézetben, azonos városban nehogy már megcáfolják egymás szakmai tudását, véleményét???!!!
Nekem az egész orvosszakértői vizsgálatom még fél óráig sem tartott!!!
Kérdezem én - annyi orvosi leletből, iratból ránézésből hogyan tudja megállapítani, hogy mi a bajom, hogy részükre melyik a fontos???
És még meg is vizsgált, ki is kérdezett, mindezt fél órán belül !
Tehát itt már mindenkinek el van döntve, hogy ki kell szórni a járadékosokat, el kell venni a járadékokat.
Ténylegesen gazdasági megfontolások vezetik a felülvizsgálatokat !!
Viszont az tényleg meglepő volt a rádió riportban , hogy véglegesített rokkantakkal nem is foglalkoznak, pedig ott is van sok munkaképes, akik annak idején ténylegesen úgy vették meg a rokkantsági határozatot , és máig is dolgoznak ! /mint a riportban is elhangzott - a saját testvérét jelentette be valaki, hogy kőművesként mióta dolgozik és véglegesített rokkantnak van nyilvánítva!/

  • Azért ha bárkinek szüksége van eljárási tapasztalatokra, szívesen állok rendelkezésre, én már a munkaügyi bírósági pernél tartok !!
gattaga # 2010.03.10. 10:03

hadzsi

"jogosultságot megállapító eljárás körülbelül mennyi ideig tart"

Nagyban függ a háziorvostól,hiszen tulajdonképpen Ő indítja el a folyamatot,mármint orvosi szempontból.
Az ORSZI vizsgálat után, nagyon de nagyon változó az idővallum mire a NYUFIG-tól megjön a határozat,mellékelik az ORSZI határozatot is.
Sok kitartást!

By
gattaga


By
gattaga

hadzsi # 2010.03.10. 10:06

gattaga: Köszönöm. Ez azt jelenti, hogy egy-két hónap biztosan nem elég arra, hogy a NYUFIG-hoz kerüljön az ORSZI vizsgálat anyaga?

gattaga # 2010.03.10. 10:08

MINDENKINEK !

A rádoóban elhangzott riport,vélemény katt ide:

http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?…

Tíz másodperc reklám van először,addig lazítson mindenki ( főleg ha ideges :- ) )

By
gattaga


By
gattaga

gattaga # 2010.03.10. 10:09

hadzsi

Azért írtam,hogy változó,mert nekem példának okáért 3 hét mulva kezemben volt a határozat.

By
gattaga


By
gattaga

Veci # 2010.03.10. 13:37

hadzsi
Ha minden orvosi leleted a kezedben van, a háziorvos megírja azok alapján a beutalót, és te küldd be, akkor 4-6 hét alatt az ORSZI vizsgálat és a határozat megvolt. Ehhez az is kell, hogy minden papírt beküldjél hiánytalanul. Azért te küld be, mert abban az esetben, ha nem megfelelő a rokkantsági fokozat elérése, akkor állapot rosszabbodás miatt kb. 6 hónap múlva kezdeményezhető újabb ORSZI vizsgálat (nekünk a háziorvos mondta ezt). Ha a háziorvos indítja meg az eljárást akkor csak később lehet újabb eljárást kezdeményezni.
Arra mindenképpen készülj fel, hogy szigorúak a minősítések, az igen sok eü. panasszal bíró emberek is alig érnek el rokkantsági fokozatot.
Az ORSZI eredménye alapján a nyugdíjbiztosító kiküldi a határozatot, ha nem vagy "elégedett" vele, akkor fellebbezhetsz, ezek időtartama újabb 4-6 hetet vehet igénybe minimum.
Az alábbi oldalon nyisd meg:
Széll Imre: Az Orszi vizsgálatai, eljárásrend
http://www.orszi.hu/index.php?…
Ebben a 28. dia tartalmazza azokat a határidőket, amit a komplex eljárás magában foglal.

A NYUFIG-hoz akkor kerül az ügyed, ha a Nyugdíjbiztosítónak beküldöd a javasolt ellátásra a kérelmet és ott megállapítják, hogy a szolgálati idő, a jövedelem alapján mennyit folyósítanak, arról határozatot kapsz, amit a NYUFIG-nak is megküldenek.
A férjemnek anno minden papírt beküldtünk, nem volt hiánypótlás, a beadástól számítva 5 héten belül megjött a határozat az ORSZI vizsgálat eredménye alapján, javaslatot tettek az ellátásra (nyomtatványt is küldtek). Mi nem fellebbeztünk, nem igényeltük a javasolt ellátást, csak 6 hónap múlva (addig is nőtt a szolgálati idő). A folyósítási igény benyújtásától 8 hétre lett pénz utalás. Gondolom, aki a határozattal egyetért, akkor visszaküldi az igénybejelentést (kérelmet), akkor max. 4 héten belül pénzt utalnak.


Üdvözlettel Veci

tyukanyó55 # 2010.03.19. 12:51

Kedves Fórumozók!
Engedjétek - engedjék meg nekem , hogy egy újabb hírt közöljek meg itt a jogi fórumon:
Megérkezett az előbb a postám, és jött az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatom eredménye!!
Hát a kezdeti gyomorgörcs után egy kicsit felengedtem, mert számomra kedvezőnek tűnik a véleményezése !!Nagyon korrekt volt az igazságügyi orvosszakértő, minden tiszteletem az övé, hogy megőrizte lojalitását !
De itt még nem lehet fellélegezni, mert még jön a második munkaügyi bírósági tárgyalási nap, amire még majd egy hónap múlva kerül sor !!Ha a bíróság számomra kedvező döntést is hoz, még a Nyugdíjfolyósító jogásza mindig ellentmondhat, tehát csak akkor lesz nyerő az ügyem, ha ő is rábólint !!
Ezt a hírt csak azért osztottam meg itt gyorsan, hogy igenis harcolni kell azoknak, akik bíznak a tényleges orvosi állapotukban, és "nem csak libáért " vették meg annak idején a rokkantsági papírjukat !! /tisztelet a kivételnek, sajnos ilyenekről is hallhattunk !/
Én továbbra is bízom az igazságosságban, lehet, hogy túl naiv vagyok, de én harcolok a végsőkig, mert tudom, hogy milyen bajokkal küszködöm !!
Ezért biztatok mindenkit, hogy igenis be kell adni a fellebbezéseket, és végig kell csinálni a munkaügyi pereket, mert másképp leráznak mindenkit !!!
Mindenkinek erőt- kitartást - de legfőképpen egészséget kívánok !!
A tárgyalásom eredményéről is be fogok számolni, hátha tudok még valakiknek segítséget, támpontot nyújtani !

ujpesti # 2010.03.19. 19:56

tyukanyó ! Köszönjük a beszámolódat,és várjuk majd a tárgyalás utánit is.Szeretnélek megnyugtatni,a Nyufig
hiába vonultatja fel a jogászait,a munkaügyi bíróság az igazságügyi orvosszakértő véleménye alapján hoz határozatot.Ez ellen a nyufig sem fellebbezhet.
(Ügyvédtől tudom)
Örülök a te sikerednek is,talán még nem halt ki teljesen az igazság.
Üdv : ujpesti

gattaga # 2010.03.20. 03:06

tyukanyó55

Sorstársaink nevében ÉN is köszönöm a beszámolót a történtekről !
Mint a TE példád is mutatja csak azok vesznek el,ill "buknak" meg akiknek korrekt módon nem áll meg a bizonyitási alapjuk.Gondolok itt: "csak" szakorvosi lelet,háziorvos álltal "kuruzslásnak" ( injekciózás,gyógyszerezés stb )nevezhető beavatkozások "mit sem érnek alapon" döntenek első és második körben a bizottság illetékesei.Mint már említettem,korrekt INTÉZMÉNYES ! zárójelentések az ütős kategóriába tartozó dokumentumok.Sajnálatosan aki ténylegesen beteg,ill. valami állapotban szenved,a saját érdekében ( persze anyagi oldala is van ) intézményi szinten kell,hogy kezeltesse magát.
Amennyiben ez a kijelentés jogi és egyéb kategóriában megállja a helyét,melyet ujpesti hozzászólásában említ:
"szeretnélek megnyugtatni,a Nyufig hiába vonultatja fel a jogászait,a munkaügyi bíróság az igazságügyi orvosszakértő véleménye alapján hoz határozatot.Ez ellen a nyufig sem fellebbezhet.
(Ügyvédtől tudom)" akkor talán SENKINEK nincs vesztenivalója.Nagyon úgy fest a helyzet,hogy sok rokkant egyént kidobatnak a rendszerből,akik egyébként jogosan vannak benne és nem tehetnek az állapotukról.Azokat nem védem,akik 2-3 évente "beszédűlnek" valamelyik intézménybe,persze a bizottság előtti megjelenés időpotja előtt 1-2 héttel,ést azt hiszik,hogy evvel nyert ügyük van. Elfogadni tényszerűen csak azt tudom,aki folyamatában "foglalkozik" a saját problémájával és nem csak akkor mikor már "ég" a ház ! ez az ÉN saját véleményem !
A további történésekről tályékoztatást mindenki szivesen veszi,hiszen a remény hal meg utóljára.

By
gattaga


By
gattaga

tyukanyó55 # 2010.03.20. 08:02

Azt hiszem és egyre inkább azt tapasztalom, hogy azok "buknak" el a felülvizsgálatokon, akik nem mernek továbblépni! Akiket az I. - II. fokon visszaminősítenek, azok közül sokan nem mernek tovább lépni a munkaügyi bíróságig! És ezzel a nyugdíjfolyósítónak már nyert ügye van! Ezek az emberek már kiesnek az ellátási körből !
Akik meg mernek szembeszállni velük az igazukért, azoknak talán marad esélyük, hogy élhessenek a rokkantsági igényükkel !
Ezt tettem én is, hiszen érzem és tudom a bajaimat, és ennek ellenére visszaminősítettek " ránézésből "!
Ez volt a legbosszantóbb számomra, amiért is elindultam a fellebbezésen !!!
Az I. fokon levetkőztetett egy doktornő, rám nézett és azt mondta: " Nincs magának semmi baja ! "
Anélkül, hogy egyetlen papíromba belenézett volna !!!!!
Szóval azt kérem mindenkitől, akit érint vagy akinek a környezetében vannak ilyen felülvizsgálatra várók, hogy adják ezeket a híreket tovább, és igenis biztatni kell a jogos igényekkel fellépőket a fellebbezésekre !
Még én sem tudok végleges eredményt, de reménykedem, hogy ezek után már nem fogom elveszteni a peremet!
Eddig már mindenemet elvettek, hónapok óta ellátás nélkül - könyöradományokon élek - de legfőképpen a hitemet vették el !!
A hitemet amiben világ életemben éltem, hogy van igazság a földön !!

juhlaci # 2010.03.20. 08:50

tyúkanyó55! Valamit rosszulcsináltál, hogy semmi ellátást nem kapsz. A nejemtől is kérték vissza a kéthavi nyugdíjat amit még december végén megfellebbeztünk. Erre haladékot adtak májusig, utánna pedig jött egy határozat, hogy a 27000 Ft -bol 10% ot levonva törleszti. A nejem meg a bíróságtól kamatostól kéri az elmaradt nyugdíját!

dinoka54 # 2010.03.20. 17:07

Hát eljött az én időm is hogy hozzászóljak!
Most pszichiátrián vagyok 10 napot,kapom a gyógyszereket marok szám,5 ször kapok a fülzugásomra infuziót,értágitót -hátha javul a kétoldali fülzugásom!
Március 29-én megyek az orvosszakértői vizsgálatra-véleményezésre!
Kb 2 hét mulva kapom meg a véleményt ,de már a vizsgálatra viszem a pszichiátriai zárójelentést,
az altató orvos pappirját az április 1 -i sérvmütétről-a fül orr gégész szakvéleményét hogy meg lehet müteni a fülemet kb 1 hét kórházi bentfekvéssel
és még 10 szeri kötözési vissza járogatásról!
Hát nem irigylem magamat-még jó nagy tortúra elé nézek!
Közben még mehetek a Munkaügyi biróságra is.Jósoljátok meg mi lesz a döntés, visszakapom a rokkant nyugdijamat ?
Vagy munkanélküli segélyes leszek továbbra is?
Irjatok-Üdv :Dinóka

tyukanyó55 # 2010.03.20. 19:41

juhlaci - Nem csináltam semmit rosszul!
Október-november-december hónapra kiküldték a járadékot, amit addig kaptam , de ez már a II. fokú fellebbezés után jött!
Ezt felvettem, és dec. 24-én ! szenteste megkaptam az értesítést, hogy 15 napon belül vissza kell fizetnem egy összegben. Ezt rögtön megkérvényeztem, hogy nincs más ellátásom, nem tudom visszafizetni, amíg megy a perem. Erre adtak július 31-ig fizetési haladékot, de akkor egyben kérik !
Szóval én bejelentkeztem akkor a munkaügyi központba, mivel semmiféle ellátást nem kaptam, megvontak özvegyi nyugdíjat, rokkantságit egyben !
A nyugdíjfolyósítónál azt mondták, hogy nem kaphatok szociális járadékot, mert nem munkaviszonyból mentem rokkantságira, nem jár a 27 ezer forint.
A munkaügyi központba kellett bejelentkeznem, ott viszont mivel nem voltam addig regisztrált munkanélküli , csak a bejelentkezéstől számított három hónap múlva kaphatok először támogatást !!
Tehát januártól - áprilisig nem kapok semmit, sehonnan sem!!
Az önkormányzattól kaptam januárban egyszeri 20 ezer forintot, és ennyivel kellene kihúznom áprilisig, amikor is először fogok kapni 27 ezer forintot !!
Itt kell megjegyeznem, hogy havi 48 ezer forintos lakáshitelem van, tehát a rokkantságim elvesztésével, még a lakásom is kockáztatva van, hogy elvesztem a fejem felől !Nem igazán önszántamból van ekkora hitelem, beteg édesanyámék miatt kellett lakást váltanom, akiket én ápoltam , ezért van hitelem.
Özvegyen - nem igazán tudok mit csinálni - mindenemből ki leszek forgatva, ha nem kapom vissza a rokkantságimat, és az özvegyi nyugdíjamat !
Tehát nem rontottam el semmit az ügyintézés folyamán, ezek a lehetetlen törvények alakították így a helyzetemet !

zsu52 # 2010.03.21. 13:25

Dinoka 54 4
Véleményem szerint ilyen diagnózissal, hiába a kórházi bentfekvés....... nagyon-nagyon kell örülnöd ha 50 %-ot kapsz, a mostani szerint, és rehab járadékos lehetsz!
Tapasztalatom és a hallottak alapján az kap ma már rokkant nyugdijat, aki épp az ágyból felkel, hogy nagy nehezen ellása magát. Ha már lépegetni is tud...... akkor keressen munkát!,tehát rehab járadék!

tyukanyó55 # 2010.03.21. 14:29

Nekem meg az a véleményem a sok ügy hallatán, és ismerve egy-két konkrét esetet is, hogy teljesen véletlenszerűen döntenek ilyen-vagy olyan irányba!!
Egyeseknek már a legkisebb bajjal is megadják a rokkantságit, másoknak meg, akármilyen komoly bajuk van is, elutasítják.
Nem lehet semmi összehasonlítást csinálni, hogy hogyan is bírálják el a betegeket !!
Ezért nem lehet egyik sorstársunkat sem biztatni sem azzal, hogy nyerni fog, sem azzal, hogy ne induljon neki,mert úgysem fog nyerni!!
Egy a biztos, hogy mindenkinek saját magának kell biztosan tudnia, hogy igazán beteg-e, és akkor indulhat a fellebbezéseknek, meg a munkaügyi pereknek!!!
Mindenkinek sok sikert, én is izgulok még egy hónapig, az biztos !!

dinoka54 # 2010.03.21. 17:07

Zsu 52-nek
Sajnos 5 mütétem volt már , most jön még 2.
1rákot már tuléltem,kemoterápiát átszenvedtem ,nekem nem lenne könyöradomány az 50 %
Örülj az 52% -nak és mások problémájával ne játszadozz!
Üdv Dinóka

zsu52 # 2010.03.21. 19:36

Dinoka 54 !
Nem tudom miért támadsz ???? Honnan kellett volna tudnom, hogy a leirtakon kívül mi a bajod???
Én a sajnát tapasztalataimból indultam ki, hogy nekem mi a bajom, mennyire súlyos, és mégis hogy számoltak, mire mennyi %-ot adtak, és nem azokat amit az eredményeim alapján egy odafigyelő adhatott volna. És hogy a nyomorék, testi fogyatékos. amputált kezű sorstársunknak is csak rehabot adtak, pedig magát se tudja ellátni!
Bocsánat, hogy hozzád mertem, szólni!

tyukanyó55 # 2010.03.21. 19:47

Kérlek benneteket ne bántsátok egymást !!
Ez itt csak egy félreértésből adódott:

Idézem zsu52- hozzászólását : /másolom !/

"Tapasztalatom és a hallottak alapján az kap ma már rokkant nyugdijat, aki épp az ágyból felkel, hogy nagy nehezen ellása magát. Ha már lépegetni is tud...... akkor keressen munkát!,tehát rehab járadék!"

Zsu nem bántani akart Dinoka54 !!! Rosszul értelmezted a sorait !

Ezek a mondatok nem célzások voltak, csak általánosított Zsu, hogy azt gondolják a bizottságok, hogy : aki már lépegetni is tud.....akkor keressen munkát, tehát rehab járadék !

Legalább itt ne legyen vita, veszekedés, ez nem ide való, itt csak segíteni kell a panaszkodóknak !!!!

Bocsánat, ha sértő voltam valakinek !!!

gattaga # 2010.03.22. 05:24

Mindenkinek

Már vártam,hogy előbb-utóbb kisebbfajta "atrocitásra" kerül sor a topikban.
Sajnálatosan a felfokozott idegi tényezők befolyásolják a gondolatvilágunkat,(elnézést,hogy mindenkit egy kalap alá veszek)aki a felülvizsgálat előtt áll azért,aki túl van rajta azért.
Ezt a REHAB.JÁRADÉKOT mesterségesen találták ki,ill. hozták létre.Magyarországon létjogosúltsága erőteljesen megkérdőjelezhető !!!! A második világháború után az ugynevezett "nyugat" már allkalmazta a megváltozott munkaképességű "munkavállalót", hiszen a sok hadirokkantat elkellet helyezniük valami termelő ! állásba.A "szocializmus" évei alatt,sajnálatosan a fogyatékos,sérült embereket eldugták Magyarországon,nemhogy munkát ajánlottak volna nekik.Ez a kirovó-felosztó rendszer bukását jelenti,hiszen a "rendes" nyugdíjakkal is bibi van az országban !Akinek Rehabilitációs járadékot állapítanak meg,már a nevében is benne van: JÁRADÉK ! nem keverendő össze a NYUGDÍJ-al ! Szerényen ez csak az ÉN gondolatom,de valószínűleg így van.Lehet ez a forma is bukásra van itélve kis hazánkban,de ameddig a munkáltatókat tudják törvényileg kötelezni arra,hogy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztasson,talán van remény.Nem arra gondolok,mint a mostani tendencia mutatja,hogy aki elmegy,elment dolgozni a rokk,nyu. mellet ill. rehab. járadék ideje alatt,akkor azt az egyént rövid úton kipakolták a rendszerből.Bánná a fene,mondom én,ha megváltozott munkaképességűként,de legalább kereshetnék "tisztán" annyit (valami kis pótlással)hogy mások előtt is emelt fővel ,szembenézve,hasznosnak érezzem magamat!!
Aki nyavajog,siránkozik,stb ,hogy BIZTOSAN NEM fog tudni dolgozni,üzenem: olvasson vissza pár hozzászólásnyit,leírtam az ügyintézői hozzáállást a témához.
Senki ne sértődjön meg a kevés adat (amit közöl itt)miatt adott válasz,tanács, miatt.Ez a fórum nem azért jött létre,és nem az a célja,hogy még egymást is "csesztessük".

By
gattaga


By
gattaga

brutusz # 2010.03.23. 15:31

hát sajnos nekem is lenne egy kérdésem több rovetnak is írtam már de hiába sajnos tremor domináns parkinsonom van ami már dadogással jár írásnehezitéssel volt egy agyi infaktusom pszihiátriai kezelés alatt állok ez miatt ez mellett szerepel a papiromon spondylosis cervalgia carpel tunnel sindr vertebrobasilaris syndr mozgási rendelenesség egyedűl már közlekedési járművel nem is tudok mindenhova kisérővel megyek első fokon elutasítottak 25 százalékot kaptam már élni sincs kedvem nem tudom ezek nem számítanak bategségnek mire számíthatok 2 fokon