Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


tass56 # 2017.07.28. 12:33

Ma megjött a határozat nem kell mennem felülvizsgálatra.

walery # 2017.07.26. 09:17

S. O. S!!

Kedves mama20! Köszönöm a válaszát.

Lenne még egy kérdésem, mivel nem lesz elég a telefonra a pénzem, ha így megy tovább! A neten nem frissülnek nevek, címek, elérhetőségek. Borzalom ez a zavarodottság.Ráadásul automata mindenhol, hosszú beolvasások, kapcsolási számok, negyed óra alatt sem jutok a célhoz. :-(

Kérm, írja meg, hová küldjem a rehab kérelmemet?

NRSZH-hoz ha küldöm az rendben van? Nem tudok kiigazodni.

walery # 2017.07.20. 16:50

Üdvözlöm.
Kérdésem, rákbeteg lettem, táppénzen vagyok, elindítanám online a rokkantsági ill rehab ellátás iránti kérelmem, de nem tudom, állhatok e még munkaviszonyban? Munka viszonyom még nem szünt meg, de tp-n vagyok a kezelések és egyebek miatt. Fel kell mondanom mielőtt elindítom a kérelmem?

Gretzki # 2017.07.05. 16:13

mama20

Köszönöm a választ!

Gretzki # 2017.07.01. 10:40

Sziasztok!

A fiamnak 2015-ben 1 körben 72%-os össz-szervezeti egészségkárosodást állapítottak meg. A határozatban ez szerepelt: "jelen állapota alapján felülvizsgálata nem szükséges" (Az ezt megelőző különböző szakértői vélemények alapján állapota végleges) Fellebbeztünk, a 2. körben 81%-os egészségkárosodást állapítottak meg, és 2017. áprilisi felülvizsgálatot írtak elő..

Kérdésem: ezt a felülvizsgálatot nekem kell(ett volna) kezdeményeznem, vagy valamikor értesíteni fognak a felülvizsgálat időpontjáról?

Lidi28 # 2017.06.30. 09:18

Szisztok!
Megítélték számomra a "D"  kategóriás rokkantsági ellátást, 48.005 Ft-ot. Mivel későn adtam be az igénylést ezért kaptam a minimum összeget.
2016. június 07.- 2017. június 06.- ig  táppénzen voltam.
2017. június 07. szabadság és ezen a napon megszűnt a munkaviszonyom szabadság megváltással, végkielégítéssel.
2017. június 08. jelentkeztem a kormányablaknál a kérelem benyújtására " A munkaviszony megszüntetéséről szóló megállapodással" és az ellátást kérő adatlappal, de az ügyintéző, azt mondta, hogy akkor jöjjek vissza,  a munkáltatomtól  megkaptam a papírokat.
Azt szeretném megtudni ha június 08.-án elfogadják a kérelmet, akkor mi alapján állapították volna meg az ellátást.
Esetleg érdemes-e fellebbeznem?
Előre is köszönöm a segítséget

exrokki? # 2017.06.27. 10:57

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy,ha valki a C2-rokkant ellátást kapná,akkor is igényelhet rehab .kártyát,mert ezt olvasom:
Alcoa Inc.
Székesfehérvár önkormányzat
Civil Centrum Közhasznú Alapítvány
Nemzeti Együttműködési Alap
Norway Grants
Fővárosi RSZSZ Tájékoztatók – Rehabilitációs Kártyát igénylők részére

Tájékoztatónk azt a célt szolgálja, hogy a megváltozott munkaképességű személyek információt kapjanak arról, hogy közülük kik jogosultak rehabilitációs kártya kiváltására, milyen adatokkal kell a kérelmet benyújtani, illetve milyen kedvezménnyel segíti elő a rehabilitációs kártya az elhelyezkedésüket.

Fővárosi RSZSZ Tájékoztatók – Rehabilitációs Kártyát igénylők részére

Tájékoztatónk azt a célt szolgálja, hogy a megváltozott munkaképességű személyek információt kapjanak arról, hogy közülük kik jogosultak rehabilitációs kártya kiváltására, milyen adatokkal kell a kérelmet benyújtani, illetve milyen kedvezménnyel segíti elő a rehabilitációs kártya az elhelyezkedésüket.

Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve

tájékoztatója a rehabilitációs kártyát igénylők részére 2013.

Kik jogosultak Rehabilitációs kártyára?

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) 26. §-ban foglaltak alapján:

Rehabilitációs kártyára az a megváltozott munkaképességű személy jogosult,

a.) akinek a komplex minősítés (orvosi, foglalkozási rehabilitációs és szociális helyzete) alapján foglalkoztathatósága

  • rehabilitációval helyreállítható (B1 kategória), vagy
  • tartós foglalkozási rehabilitációt igényel (C1 kategória).

b.) aki 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesült vagy

  • rehabilitációs járadékban részesül.

Tehát pl.én már 2005-től 3. csop.rokkant nyugdíjas voltam és most került rám a sor a komplex felülvizsgálatra és ha ott C2 kapnék,akkor is igényelhetnék rehab. kártyát????????Ha valaki tudna biztos informácíót erről,megköszönöm,ha megírná.Üdv.:Exrokki


Sziasztok!

jutka1953 # 2017.06.19. 13:27

Kedves fórumozók! Segítségeteket szeretném kérni.Férjem 63 évesen jött öregségi nyugdíjba.1984 óta mozgáskorlátozott,először 67%-os,majd 50%-os lett.(A régi számítás szerint). Közben dolgozott.42 év munka viszonya lett volna,ha elszámolják,de sajnos nem így történt.37év lett,mivel volt 5 év, amikor nem vontak tőle nyugdíj járulékot.(1992-1977.-ig akkor az volt a szabály). Most 44.000ft nyugdíjat állapítottak meg neki.Lenne értelme az összeg miatt fellebbezni? Mások is jártak már így? Válaszotokat előre is köszönöm.Üdv, Jutka

Mariann45 # 2017.06.17. 16:37

Sziasztok ! A fiam rokkantsági járadék igényét elutasitották, mert az össz.egészségkárosodás csak 51% , mig 69 % kellett volna. Olvastam a neten, hogy 49 % "egészségi állapot" mellett lehet igényelni a rokkantsági ellátást.

Ha tudna vlaki segiteni, az lenne a kérdésem, hogy a fiam még mindig tanul nappali speciális középiskolában. A rokkant ellátás igénylésének ez akadálya lehet?

köszönöm a választ.

Mariann45 # 2017.06.15. 19:46

köszönöm szépen a választ . amint megkapjuk a határozatot , le fogom írni , mert már én is nagyon kiváncsi vagyok rá. Bár fogalmam nincs, hogy mikor fogják küldeni a határozatot. Reméljük, hogy nem ülnek rá.

ajsaMK # 2017.06.15. 09:41

A 49 % egészségi állapot megváltozott munkaképességet jelent. Az, hogy milyen ellátást fog kapni, a minősítési kategóriától függ.

Mariann45 # 2017.06.14. 18:19

Az összegészségkárosodási százalék 51 % , egészségi állapot 49 %.

Valamint fel van sorolva, hogy pszichiátriai : 40 %, érrendszeri : 20%

A rokkantsági járadékhoz 69 % kell , ezt mondták a kormányhivatalban. Ezért mostmár fogalmam nincs, hogy ez hogy van számolva. És rokknt.járadéknál van -e besorolás meg ilyesmi. hanem egész egyszerüen ott nemcsak fekete és fehér van? megkapta a fiam, vagy nem. Fix összeg 35000,-Ft körül van.

De mint emlitettem , többen is mondták nekem, hogy ha a szakértői véleményen nincs leirva, hgoy elutasitottak, és lehet fellebbezni, hanem egyenesen már a nyugdijfolyósitó fogja küldeni a határozatot , meg hogy kaptunk időpontot 1 év múlva felülvizsgálatra , szóval ezért mondják mások, hogy rendben van a dolog.

ajsaMK # 2017.06.14. 06:49

Kedves Mariann45! Hány százalék össz-szervezeti egészségkárosodást állapítottak meg (illetve mennyi az "egészségi állapot százalék")? Ez fogja eldönteni, hogy megváltozott munkaképességűnek minősül-e? Illetve ha igen, akkor be kell, hogy sorolják az un. minősítési kategóriákba, ami eldönti, milyen fajta és összegű járadékot kaphat.

Mariann45 # 2017.06.13. 19:06

Köszönöm a választ.

Újabb fejlemények vannak. Ma megkaptuk a szakértői véleményt . Többen is azt mondták nekem, hogy ha elutasitják a kérelmet, akkor ebben a véleményben le lenne irva, hogy elutasitva, és hogy hová küldjük a fellebbezést. De ebben a véleényben ez nincs leirva ,hanem , hogy a Nyugdijfolyósitó fogja küldeni a határozatot a kérelem elbirálásáról, és még ráadásul meg is kapta a fiam a következő felülvizsgálatra az időpotnot egy év múlva. Akkor ez mit jelent. El vagyunk utasitva, vagy nem ? tud valaki segiteni nekem ebben?

Burn Out # 2017.06.10. 16:53

az elsőfokú döntésben majd benne lesz, hogy hova kell beadni a fellebbezést. szerintem kizárt, hogy debrecen járna majd el benne. most éppen nem vagyok ebben biztos, de szerintem a szabolcs-szatmár-bereg megyei kormányhivatal jár majd el, ha első fokon a nyíregyházi járási hivatal volt. (ha ezt rosszul írtam, akkor majd más pontosít.) amúgy se biztos, hogy debrecennel jobban járnál.

Mariann45 # 2017.06.10. 16:39

Köszönöm a gyors választ. Azért ez elég durva , hogy csak mert valakinek "hatalom" van a kezében megteheti ....

mivel Nyiregyházán élünk beadhatom majd Debrecenbe a fellebbezést esetleg ezt nem lehet tudni ?

(mint irtam még nem kaptuk meg a határozatot , de ahogy viselkedett , szóval szeretnék felkészülni)

Burn Out # 2017.06.10. 16:29

Igen, megteheti. Fellebbezhetsz a másodfokú hatósághoz. A másodfokú hatóság döntése ellen, ha az nem tetszik, akkor bírósághoz lehet fordulni közigazgatási határozat felülvizsgálata iránt. A bírósági eljárás tárgyi költségmentes. A bíróság szakértőt rendel ki az eljárásban. Ha a közigazgatási határozat megtámadásához ügyvédre van szükség, akkor a járási hivatal jogi segítségnyújtó szolgálatához tudsz fordulni. Ott vagy ingyenesen vagy fizetős kategóriában kaphatsz ügyvédet rászorultság alapján.

Mariann45 # 2017.06.10. 16:02

Nagyon szeretnék segitséget, tanácsot kérni. Van egy 20 éves autista fiam. Nem is tudtam róla, de javasolták, hogy saját jogon igényelhet rokkantsági járadékot ,emellett ő tanulhat is. Még nem volt 5 éves, amikor az autizmust diagnosztázlták nála , természetesen szakember , pszichiáter. Azóta számtalan orvosi papir, szakértői vélemény is igazolja ezt. ÉS hát természetesen én (aki talán legjobban tudja ezt ). El kellett mennünk két hete az orvosi bizottsághoz Nyiregyházán , mert ez kellett a rokkantsági járadék igényléséhez. Hosszú lenne leirni azt a megaláztatást , földbe döngölést, amelyet ott az egy személyes "orvosi bizottság".-i hölgy lerendezett velünk. Hiába volt ott 16 év!! orvosi papirja , szakértői vélemények , majdnem hogy ki nem mondta, hogy a gyerekemnek semmi baja, a diagnózius nem diagnózis . Megjegyzem sajnos ránézésre is látszik, hogy a gyermekem sérült fiatal. Teljesen felülirt több orvosi szakvéleményt kb. 3 perc alatt. Még nem kaptuk meg a határozatot. A hozzáállását elnézve gondolom, hogy elutasitásban lesz részünk. Pedig a Pszichiátrián is megmondta a főorvos-kezelő orvosunk, hogy a fiamnak attól függetlenül hogy tanul állandó segitség kell (öltözködés-evés-utazás,szóval minden téren ) , meg hosszú lenne leirni az autizmus tüneteit.

Megteheti ezt ez a hölgy, hogy felrugva az orvosi szakvéleményeket elutasit?

és ha igen , fellebbezhetek -e Nyiregyházán Debrecenbe? mert ide nem igazán lenne jó újra jönni !

Nagyon köszönöm, ha kapok választ !

B.-né Mariann

malta9 # 2017.05.25. 15:42

köszönöm! közben telefonon már megkaptam a választ.

malta9 # 2017.05.25. 14:47

Kedves Mindenki! Segítséget szeretnék kérni. Rokkant ellátáson vagyok és dolgozok egy cégnél napi 2 órában és egy másiknál napi 4 órában. Tavaly meghalt a nagymamám és az egyik munkáltató folyósított közeli hozzátartozó révén temetési segélyt. Ez is beleszámít a jövedelemkorlátba vagy sem? köszönöm szépen előre is!

beteg62 # 2017.05.13. 10:53

Üdv. zarabácsi !
Szerintem már tuti nem fognak hívni. Mivel ha 3 évet kaptál C2-t akkor nyugdíj korhatár előtt 5 évben bőven belül leszel és tovább fogod kapni eddigi ellátásodat.

zarabácsi # 2017.05.05. 13:03

Két hónapja voltam komplex felülvizsgálaton. Ma megkaptam a határozatot. OEK: 50%, maradtam C2-ben.

Felülvizsgálathoz az van írva, hogy felülvizsgálata NEM javasolt. 59 éves vagyok. Azt jelenti, hogy többet nem hívnak? Illetve nem kell többet jelentkeznem sem?
Várom megtisztelő válaszukat;
üdvözlettel, zarabácsi


Két hónapja voltam komplex felülvizsgálaton. Ma megkaptam a határozatot. OEK: 50%, maradtam C2-ben.

Felülvizsgálathoz az van írva, hogy felülvizsg

tiszavirág69 # 2017.05.03. 04:50
Daniel94 # 2017.04.14. 14:31

Tisztelt Szakértő !
2015 ben leszázalékoltak 56% öek c2 es kategoria sajnos az iskolát is abba kellett hagynom a betegségem miatt de ez a leszázalékolásom előtt történt a határozatomban az áll hogy " nincs meg a 30 nap biztosítási idő , illetve megvan de szünet van közte" a kérdésem az lenne hogy most ennyi év után nem lehetne e arra hivatkozva benyutani egy kérelmet vagy valamit hogy a kérdéses időszakban annyira kijött rajtam a betegségem hogy nem tudtam még az utcára se kimenni nemhogy a munkaügyre mivel paranoid skizofrén vagyok?
Sajnos ebben az időszakban nem tudatzavarom volt és már hánytam is mikor kikellett mennem az útcára annyira erős gyomorideggel voltam.
Vagy ha nem lehet jogi úton elintézni akkor esetleg a kérdéses időszakban felmerült biztosítási időt ki lehet e fizetni és így megkaphatnám e a ellátást vagy járadékot?
Válaszát várom!
Szivélyes üdvözlettel : K.Dániel

TOMGABI1955 # 2017.03.31. 12:44

Tisztelt Szakértő!
Az állásfoglalását szeretném kérni az alábbiakban.
Édesapám 2003 óta emelt összegű ápolási díjat kap beteg testvérem után, más jövedelme nincs.
Az évek során az ő egészségi állapota is megromlott, a tavalyi évben 70%-os egészségkárosodást állapítottak meg. Állapota alapján a „D” minősítési csoportba sorolták.
Az 1. fokú szakértői bizottság véleménye alapján kezdeményeztük a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának megállapítását. Kérelmünket elutasították, arra hivatkozva, hogy az ápolási díj folyósításának időtartama nem minősül biztosítási időnek.
Ön szerint is helytálló ez az elutasítás? Tanácstalanok vagyunk és igazságtalannak érezzük ezt a helyzetet. Édesapám 1955-ben született, még 2 éve van a nyugdíjig, viszont a testvérem ápolását már nem tudja ellátni, tekintettel arra, hogy önmaga is ápolásra szorul…merre induljunk Ön szerint?
Az ápolási díj megszűnése után milyen ellátásban részesülhet?
Válaszát előre is köszönöm!