Kérdésem a következő:
cégünk dolgozója hónap elején bejelentette, hogy szabadságra megy. Majd 6 nap után, felhívta a területi igazgatót, hogy nem tud megjelenni munkahelyén, mert beteg lett, és táppénzre megy. Ezek után a napokban jelentkezett telefonon, hogy ő nem tudta, hogy az orvostól kérnie kell táppénzes papírt és azt a munkáltatójánál le kell adnia. Mivel ezt csak most tudta meg, visszamenőleg 5 napra állítja ki az orvos, így függőben marad kb. 10 munkanapja, amivel nem tud elszámolni. Mivel a munkáltató már a szabadság után el akarta bocsátani, ezért ment el betegállományba. Ha nem tud felmutatni táppénzes papírt, és nem tud elszámolni az utolsó munkanapja és a betegállomány kezdése közti idővel, milyen jogszabályra hivatkozva lehet elbocsátani.
Ehhez kapcsolódva még: hány napot várhat a munkáltató, hogy dolgozója leadja a táppénzes papírját?
Köszönettel
táppénz papír leadása
www.appeal2.atw.hu BRUTÁL VIDEÓ PARKOLÓS
Miután a dolgozó jelentette be, hogy "táppénzre megy", mit gondolt, kitől kell kérnie a táppénzes papírt??
Ez eléggé átlátszó hivatkozás.
Alapvetően azt kell megvizsgálni, hogy az adott időszak igazolatlan távollét-e.
ha igen, az Mt. 103. §-ának megszegése miatt az Mt. 96. § (1) bek. a.) pontja alapján rendkívüli felmondással lehet a munkaviszonyt megszüntetni, de ennek kapcsán különböző formai (pl. 15 napos joggyakorlási határidő) és tartalmi követelményeknek eleget kell tenni.
Mivel a rk. felmondásnál elég sanszos, hogy bíróságra kerül az ügy, a mi cégünknél ilyenre kizárólag szigorú jogászi kontroll keretében kerülhet sor.
Írod, hogy cég vagytok, nálatok nincs ügyvéd vagy jogtanácsos, aki az ilyen kérdésekre válaszolni tud?????
Kedves Hozzáértők! Több kérdésem is van:
- Június 30-án telik le a felmondási időm és nem vettem ki év eleje óta egyetlen nap szabadságot sem, így még megvan mind a 15 nap (időarányos) szabadságom.
- Mivel még az elmúlt héten is mindenképp dolgoznom kellett (saját belátásom szerint is így volt korrekt), úgy állapodtunk meg a munkáltatómmal, hogy június 15-én lesz az utolsó munkában töltött napom. Tehát (azóta már rájöttem én is, csak erről nem beszéltünk előzetesen) élből nem maradt volna már annyi munkanap, ahány nap ki nem vett szabin van.
- Június 9-én azonban munkába menet eltört a lábam. Természetesen azonnal be is jelentettem, hogy a sebészeten táppénzbe vettek, s mivel fekvő gipszbe tettek, a munkavédelmi vezető teljesen korrekt módon kijött a lakásomra, és felvette a jegyzőkönyvet. (Csak mi ketten tudtuk egyelőre aláírni, tekintve, hogy a munkáltatóm épp külföldön tartózkodott, ő majd utólag fogja aláírni )
Eddig tiszta sor is. Csak az nem világos, hogy
a.) Ha most én táppénzben a vagyok, akkor mi lesz a ki nem vett szabadságommal?
b.) Mi lesz június 30. után, amikortól megszűnik a munkaviszonyom?
c.) Kinek kell végül is leadnom most illetőleg a későbbiekben a táppénzes papírjaimat? Azt mondják ugyanis, hogy úti-balesetnél (vagy mi a neve?) az első 15 napot nem a munkáltató fizeti, hanem az egészet a tb. Igaz ez? S ha igen, akkor hova kell bevinni? Vagy; ettől függetlenül, azért ezt is a munkáltató intézi és nekem csak hozzájuk kell eljuttatnom?
d.) Igaz-e, hogy ilyen esetben a táppénznek csak a 90%-át kapom majd?
Köszönettel várom a tájékoztatást és szép mozgalmas nyarat kívánok mindenkinek, aki járni tud :)
Üdv,,Az lenne a kérdésem hogy a cég ahol dolgozom valahogy nem találja a táppénzes papíromt amit 2021 10 28 napján leadtam Ezért még nem kaptam táppénzt uti balesetem volt továbra is álományban vagyok hiába hívom a hr azt mondják nem tudják hova lett a papirom ilyenkor mi a teendő ,,köszönöm a választ
bolonderia,
Felkeresi az orvosát, aki a betegnapló alapján kiállít egy másolatot a táppénz igazolásról.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02