Pázmány vagy Szeged?

Dr.Attika # 2007.01.17. 19:08

Kedves Dalma!
Az hogy hol végzed el a jogi egyetemet teljesen mindegy. Ha jogász akarsz lenni végezdd el valahol! A lakhelyedhez legközelebb álló és levelező tagozatot javaslom.

Mátéfi Dalma # 2007.01.18. 14:26

de miért levelezőn?
én meg pont zaon aggódtam, hogy levelezőn rossz lenne-e?

_Wasp_ # 2007.01.18. 14:55

Olvass bele a jogászszakma lejáratása topic-ba és megtudod... :D

Levelezőn önállóbb jogalkalmazó leszel, és ha mellette ügyvédi irodában, vagy bíróságon dolgozol, akkor összességében sokkal megalapozottabb lesz a tudásod.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Roni04 # 2007.01.22. 18:41

Egyetértek Wasp-al. A nappalinak is és a levelezőnek is megvannak a maga előnyei. Ha levelezőn végzed, és sikerül elhelyezkednek valamelyik jogi szakterületen, akkor tényleges jogalkalmazást lehet elsajátítani, ami a való életben joggyakorlatban zajlik.
Nappalin viszont benne vagy az igazi egyetemi életben. Több előadáson vehetsz részt:)
Sokkal több jogod van mindenhez nappalisként.

T r a v e n # 2007.01.23. 07:48

Kedves Dalma!

Javaslom a nappali tagozatot. Annak valószínűsége, hogy joghallgatóként gyakorlati állást találsz ügyvédnél, netán bíróságon, a nullával egyenlő!
Amennyiben mégis összeköttetés útján ilyen lehetőséged kínálkozik, nappali tagoaztról bármikor átmehetel levelező tagozatra.

juli_18 # 2007.01.23. 09:17

Szerintem is jobb a nappali! Öt-hat évig van programod ( munka úgy sincs ) és az utazási lehetőség is kedvezőbb! :) :)

-------------------------------

_Wasp_ # 2007.01.23. 09:45

Ez a helyes mentalitás :D
"5-6 évig van programod"
mindent értek...

Szerintem igenis lehet levelező mellett állást találni. Nekem legalábbis mindegyik osztálytársam (aki akart) tudott. Valószínű, hogy az elején csak a gyakorlatot kapod fizetségként. (De ez sem biztos. Én pl nem mennék el dolgozni, ha nem kapnék rendes fizut.)
A levelező mellett bejárhatsz nappalis előadásokra, legalábbis amelyikre akarsz (elárulom: nem minden előadás érdemes a figyelemre), ha nappalis vagy, akkor sincs több lehetőséged, viszont legalább kötelező, és talán kevésbé lógod el.

A nappalinak óriási előnye a potenciális kapcsolati tőke, már ha olyan személyiség vagy, aki élni tud vele. Előnye továbbá a szervezett oktatás: beléd verik a tudást akkor is, ha egyébként magadtól nem tudnád elsajátítani egykönnyen. (önmagában akkor is le kell szinte tudnod vizsgázni, ha figyelsz előadáson)

Öszintén: nem hinném, hogy a nappali vs levelező választáson bármi is múlna. Szerintem csak sarkítjuk a dolgot. A különbséget jobbára a hallgatók kora és élettapasztalata okozza.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Roni04 # 2007.01.23. 16:41

Én is találtam állást egy másodfokú közigazgatási szervnél az egyetem mellett.
Ha levelezőn jársz, több lehetőség van a kapcsolatépítésre a külvilággal, mondjuk a leednő ügyfeleiddel. Ismertebb vagy. Nem mondom, hogy egy nappalisnak nem adatik meg, de ahogy Juli írja, 5-6 évig van programod. És a program gondolom az egyetemi évek kiélvezése,meg persze a tanulás is, amit levelezőn szintén meg kell tenned.
Szerintem nem kellene ennyire éles vonalat húzni, a nappalis és a levelezős hallgató között. Mindkettő esetben eléggé meg kell küzdened a vizsgákon, no meg persze a diplomáért.

junior jogász # 2007.02.22. 08:34

Igazad van Petike!

Végezze el valahol Dalma és lesz ideje (méghozzá rengeteg) "agyalni"! Később már csak azt tud, agyalni, agyalni, agyalni! :)

Dr.Attika # 2007.02.22. 11:16

Annyiban azért van alapja Dalma töprengésének, hogy egy álláshirdetést olvastam: "Levelező szakon végzettek ne jelentkezzenek." A hirdetést nem más adta fel, mint egy közigazgatási szerv. Nevezetesen a "kordonügyi minisztérium". No comment.

subi # 2007.02.22. 12:01

Atti!

Oda már rég meg van, hogy kit vesznek föl!:)

Egyjogász # 2007.02.22. 12:03

Ez netán nem hátrányos megkülönböztetés?
Úgy tudom olyan hirdetés miatt már volt balhé, hogy kizárólag 40 év felettiek jelentkezését fogadták el.
Melyik jogszabályban van az leírva, hogy a levelező és a nappali végzettség nem egyenértékű? Ez lehet megkülönböztetés alapja?
Tahát ha valaki minimális tanulással végigbugdácsolja a nappalit, az kizárólag a nappali végezttsége miatt OK., de egy öt évig muna mellett keményen tanuló, summa cum lauda levelezős az nem kell?

Egyjogász # 2007.02.22. 12:03

Bocs, természetesen 40 év alattiakra gondoltam.

juli_18 # 2007.02.22. 12:11

Természetesen megkülönböztetés. És?
Mit tudsz tenni! Ez van! Eszi, nem eszi, nincs más!

.

Dr.Attika # 2007.02.22. 12:30

Nemcsak megkülönböztetés, hanem az egyetemek által kibocsátott diplomák állami elismertégének szabályának durva megsértése. Az egyetemek autonómiát élveznek. Ugyanakkor kapnak az államtól támogatást .A támogatás folyósítása mellet az állam azt is vállalja, hogy az egyetem álltal kiadott diplomát elismeri.
Ide tartozik az is , amikor a bíróságok, ügyészségek a fogalmazói pályázatoknál előírják a summa, vagy cum minősítésű diplomát. Egy magáncég, vagy személy megteheti ezt, de állami szerv nem.

Marlow # 2007.02.24. 01:26

Sziasztok,

végül is beadtam a Pázmányra a jelentkezést, csak levelezősre, de államira és költségesre is... Van valakinek valamiféle összehasonlítási alapja a jogász szakkal kapcsolatban, más képzési területek szakjaihoz képest? Angol szakon már csak egy szigorlatom van hátra a háromból, a filozófia szaknak kb. a felénél tartok, de eddig egyszer sem izzadtam vért huzamosabb ideig, maximum pár vizsgánál, és inkább filozófián (na jó, meg az angol irodalmi szigorlaton:)

Ja, van két teljesített latin tanegységem, (Ferenczi-Monostori-féle könyvből), Latin-1, Latin-2. El lehet ismertetni szerintetek, hogy ne kelljen 'szüttyögni' a latinnal még egyszer? Vagy más a tematika?

Köszi,
M.

Eweol # 2007.02.27. 13:13

Dr. Attika:

"... előírják a summa, vagy cum minősítésű diplomát ..."

Miért ne tehetnék meg?
Más megfogalmazásban ugyanez a pályázati kritérium:
"jó / kiemelkedö tanulmányi eredmény" - mi kivetni való van ebben?

Eweol # 2007.02.27. 13:18

egyébként jól látom, hogy Magyarországon a végzettek kétharmada de inkább háromnegyede summa vagy cum laude diplomával rendelkezik?

junior jogász # 2007.02.27. 13:42

Rosszul látod! Még egyharmada sem!
Nem adják azt olyan könnyen!

"... előírják a summa, vagy cum minősítésű diplomát ...",

és felveszik a rités de"rátermett" ismerőst, rokont, havert stb. stb.

Eweol # 2007.02.27. 14:31

http://www.ajk.elte.hu/…llgatok.html

Ha jobban megnézed, itt azért a többség cum laude vagy summa cum laude.

Talán az én hibám, de ismeröseim többsége nem "rite". Másfelöl nem vagyok róla én sem meggyözödve, hogy egy rite diplomás rosszabb jogász lenne, mint egy cum laude, ez azonban mindig az adott munkakörben derül ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.27. 17:34

pl. PTE - AJK, Pp. tanszék, ahol a 2 - es a JEGY
Én négyest kaptam. Igaz, másodszorra.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.27. 18:00

Köszönöm. :)

Roni04 # 2007.02.27. 18:58

Kedves KBS!

Jól le lettünk írva a kényes topicon a szakavatott kollégák által... :)

Roni04 # 2007.02.27. 18:59

Upsz. Ezt lehet nem ide kellett volna írnom.
Nem ehhez a témakörhöz kapcsolódik.:)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.27. 20:31

Bírom a gyűrődést, és nem csak azt nézem, mit mondanak, hanem azt is ki mondja. Még akkor is, ha ez elitizmusnak tűnhet. :)