_Wasp_, köszi.
Pázmány vagy Szeged?
A puding próbája az evés. Az, hogy mennyire tudod használni az egyetemen szerzett ismereteidet, az csak az egyetem után, a munkaerőpiacon fogod megtudni. Ott meg nem elsősorban az számít, hol végeztél, hanem elsősorban a kapcsolat, másodsorban a rátermettség (tudás, fellépés, ilyesmi.), amelyek nem (csak) az egytemen szerezhetőek meg.
Lhotse-val teljesen egyetértek. Én is ezt próbáltam leírni, lehet egy kissé rövidebben..:)
Az én kis történetemmel csak arra próbáltam utalni, hogy szerintem nem lehet ilyen alapon különbséget tenni az egyetemek között, hogy ez meg ez szar, mert én ezt meg ezt hallottam. Mindegyik egyetemnek megvan a sajátos rendszere, megvan az erőssége. Nyilván ha van múltja az egyetemnek, az nem egy utolsó dolog.
Édesapám az akkori Janus Pannonius Egyetemre járt levelezősként, és utána magánügyvédként tudott elhelyezkedni.
Mátéfi Dalma hozzászólásához: én is azt gondoltam mikor a Pázmányra jártam, hogy mennyire pozitiv és jó ennyi féle tárgyat tanítanak. Csak amikor egy félévben a dupláját kellett teljesíteni, mint máshol, akkor ez nem volt annyira jó. És ezek plussz tárgyak, persze hasznosak lennének, de nincs annyi óraszám, ami alatt az adott tárgyat úgy leadják, hogy abból mondjuk profitálhatna az ember. Egyszerűen nincs rá idő, hogy elmélyedj benne komolyabban. Persze ha van rá idő, nincs probléma. de olyan mélyen, mint törzstárgyakat nem tanitják. pl. az egyik ilyen választható tárgy volt a bank és tőzsde jog, vagy európai únió közigazgatása. Tényleg nagyon érdekes.
Egyébként a Pázmány tényleg az ELTE elődje volt. Csak ezt nagyon kevesen tudják.
Az oktatók is nagyban befolyásolják azt, hogy milyen a megítélése az egyetemeknek.
Egyébként semmivel sem kevesebb az aki nem az Eltéről kerül ki. Tény, hogy nagy neve van. De én pont a diplomák egyenrangúságából indulok. És tartom a korábbi vélemény, ami megegyezik Lhotse-val.
Igaza van Wasp-na, az első az eredeti a Pázmány VOLT! Mikor lesz?
Hogy le lehet-e vizsgázni? Talán!
Hogy lesz-e munkahely? Nem valószínű!
Hogy pikkelnek-e a tanárok? Nem jobban mint máshol!
A "bölcselőnek" meg annyit, hogy annak idelyén nem volt így "elkúrva" minden!
Kedves Juli,
most nem azért, hogy okoskodjak, de én a Pázmányon végeztem és minden ismeretség néálkül találtam az utsó államvizsgámtól számított 6 hét alatt munkahelyet (nem minimálbérért).
Van ilyen is! :) Meg, esetleg lesz is!
Csak ezeket az eseteket ritkaságként kell kezelni!
"Az egyetem neve 1921-től királyi magyar Pázmány Péter Tudományegyetem lett. A hallgatók felvételét korlátozta a numerus clausus törvény."
[...]
"1950-ben az egyetem új neve Eötvös Loránd Tudományegyetem lett, és megszűnt évszázados joga a tudományos fokozatok adományozására."
forrás: www.elte.hu
"A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara a Pázmány Péter bíboros, prímás esztergomi érsek által 1635-ben Nagyszombatban alapított Egyetem Hittudományi Karának jogutódja. Bölcsészettudományi Karát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1992-ben alapította az Apostoli Szentszék hozzájárulásával, mely az Egyetem egészét Katolikus Egyetemnek ismerte el. A Jog- és Államtudományi Kart a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1995-ben alapította." (http://www.ppke.hu/…et/index.htm)
Tehát az ELTE-nek max annyiban van köze a mai Pázmányhoz, hogy egyszer azt is Pázmánynak hívták (igaz, 1777-ben áttelepítették Budára a Nagyszombati Egyetemet, és ebből jött létre az az intézmény, amit ma ELTÉ-nek hívunk, viszont ennek csak a Hittudományi Kara alakult át Pázmány-nevű létesítménnyé, de ehhez a bölcsész- és jogi karoknak már semmi köze).
Csak a pontosítás kedvéért.
Köszi a "pontosítás"! Nagyon valószínűnek tűnik, hogy akiket érdekelt azok már utána néztek, informálódtak!
Juli,
ez már nagyon sokszor elhangzott a fórumon, de nem átallom megismételni: tanulj nyelvet. El nem tudod képzelni, mennyire megkönnyíti az elhelyezkedést.
Ha nincs ilyen gondod, akkor bocs és csak annyit, hogy nem kötelező jogásznak lenni, de akinek tényleg ez az életcélja, az megtalálja magának a lehetőséget és adott esetben tűrni is hajlandó érte...
Julit én sem teljesen értem. Talán mások kényszerítettek hogy ezzel foglalkozz?
De igazából nem is baj,hogy nem tetszik neked, hiszen szíved joga eldonteni mi tetszik és mi nem, csak akkor nem értem miért írsz a fórumra és ha írsz miért kell ezt a pesszimizmust sugározni.Tudod eléggé rossz a sok informálódó, érdeklődő ember közt, ha valakinek minden megszólalásából a nulla életkedv és a teljes elkeseredettség és pesszimizmus árad.
Mindenesetre, ha engem felvesznek, inkább az Avitához hasonlók körébe szeretnék tartozni és nem a Juli félébe. Sajnálom, hogy Julinak ez így sikerült, de miért nem kezd valami máshoz, ahogy onták mások is, ma már bárhol elvégezhetsz egy tanfolyamot, kapsz egy okj-s bizonyítványt és már indulhastz is fodrásznak, vagy nem tudom minek.
Kedves Dalma,
mindenki cselekedjék úgy, hogy akaratának maximája mindenkor egyszersmind általános törvényadás elveként érvényesülhessen; ha ő úgy gondolja, hogy ezzel magának a legtöbbet használ és másoknak a legkevesebbet árt, akkor akaratának maximája szerint cselekszik, és mint hozzászóló véleményét, mindenki annyira tartsa tiszteletben, mint amennyire saját magáét.
Ne izéljétek egymást, na:)
Ez nem vall rád, Christopher :)
Christopher még megtoldja egy e-vel a nevét az enyémhez képest, én Conrad hőse vagyok :)
Csak annyi, hogy imádom Kantot (sic!)
:)
Bocs, hogy emgkérdem, biztos én vagyok tudatlan, de már láttam egy pár helyen ezt amit most is irtál:sic!
ez mit jelent?
Eredetileg a korrektornak illetve nyomdai szedőnek szóló figyelmeztetés a kéziraton - hogy az előtte látható, hibásnak tűnő szót, kifejezést ne javítsa ki, az a szerző szándéka szerint íródott úgy. Aztán a jelentése bővült, idézetekben arra utal, hogy a hiba az eredetiben szerepelt, és nem az idézéskor került oda.
Egyébként latinul "így" a jelentése.
Áh, köszi. Ez jó:)
Dalma!
Ha már van "bebiztosítot!" munkahelyed, akkor nyugodtan tartozhatsz az "Avitához tartozók köréhez" nem a Juliékhoz. Ellenkező esetben, lehet kiváló eredményed, számtalan nyelvvizsgád, kénytelen leszel rádöbbenni, hogy választhattál volna jobb területet akár okj-s bizonyítványt igénylőt is!:)
Ha a pályáról alkotott véleményedet kizárólag az határozza meg, mennyire könnyű vele elhelyezkedni, akkor tényleg esztergályosnak vagy szerszámkészítőnek kellett volna menned.
Nem is olyan rossz tanács! Már bánom, hogy nem korábban akadtunk össze itt a fórumon! :)
Manapság nincs olyan, hogy "bebiztosított" munkahely...
KBS, miért ne befolyásolhatná juniur jogász véleményét jelentös mértékben az elhelyezkedési esély? Akár kizárólagos mértékben is.
Talán egy kis kenyérrevalót is szeretne keresni sok év tanulás után...
Avita, azért akad.
Kedves Eweol!
Nem mondtam, hogy ne befolyásolhatná. Viszont javasoltam rögtön két olyan pályát is, ahol a saját szempontjai alapján remekül fogja érezni magát. Egyiken sem lennének ugyanis elhelyezkedési gondjai. Érettségi birtokában két év alatt bármelyiket elvégezheti - és könnyebb is, mint a szakvizsga.
Azért még egy dolgot: aki maga választotta a jogi pályát, az csak magát okolhatja. Akit a szülei kényszerítettek (jó vicc) az meg sírjon a szüleinek.
Szeged!
Kedves junior jogász, mivel még csak idén érettségizem és érdeklődöm, hova érdemes jelentkeznem, ezért nincs még sem bebiztosított, sem egyéb munkahelyem.De reélem majd lesz:)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02