Hát latinul én se tudok. :)) Csak római jogul.
Közös tulajdon - DOLGOZAT
Sziasztok!
Köszönöm! Pont erre volt szükségem. Orvosis vagyok, a latintudásom nem terjed idáig!:)
A google ilyet talált:
„KÖZÖS TULAJDON - CONDOMINIUM: ha egy tulajdonjog több ember között megoszlik. Mindegyik tulajdonostárs az egész dolognak a tulajdonosa az őt megillető tulajdoni rész (pro parte, pro indiviso) erejéig. A dolog nincs megosztva a társak között, hanem csak a jog. Közös tulajdon megszüntetése: actio communi dividundo - osztókereset.”
Condominium
Sziasztok!
Megmondanátok,h mi a közös tulajdon latinul?
Sajna nem vagyok joghallgató, de nagyon kéne!
Valami római jogos kifejezés lehet.
Előre is köszönöm!
(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)
Kösz. Jó tudni. Néha okos, tapasztalt jogászok, sőt azok testülete is hogy mellé tud fogni...
PK 4.; BH 1980.84. hirtelen ezek jutottak eszembe :)
Ez nagyon érdekes. Tudsz BH-t?
Kedves KBS!
Igen, van. :)
Köszönöm a segítséget mindenkitől, sok olvasgatás után majd megpróbálom végleg összerakni a témát:)
Ha még van valakinek ötlete, szívesen várom..:)
Üdvözlettel:
Balázs
Béla!
Ne idézgess légyszíves, hanem tereldd a kollegínát/kollégát az élettárs-házastárs vagyonközösség témája felé! Hszen ez a Te vesszőparipád. Ehhez nyújtss neki segítséget légyszíves!
„Érdekes a gyakorlat a közös tulajdon elbirtoklásában is.”
Úgy érted, hogy a tulajdonostárs általi elbirtoklásban? Van ilyen gyakorlat?
Szia, amit Dr.Attika javasolt ahhoz az irm.hu oldalon megtalálod az új Ptk kidolgozott könyveit. Sőt az egész téma jövőbeni elképzelését. Érdekes a gyakorlat a közös tulajdon elbirtoklásában is. Szerintem a témád szép, de terjedelmes általánosságban. Nem tudom hova, kihez írod, de a bevezetésen kívül célszerű fókuszálni egy bizonyos területre.
Tényleg érdekes - csak éppen nem vág a közös tulajdon témakörébe. Lévén a lakószövetkezet önálló, a tagjaitól elkülönült jogi személy.
Szia,
kiterjeszthetnéd egyéb speciális közös tulajdoni-alakzatokra is a dolgozatot, pl. társasházközösség (miben tér el a klasszikus, ptk-s alakzattól, ld. társasházi törvény), az okiratokon(részvény) fennálló tulajdonközösségre, aztán az öröklési jogban szereplő, a hagyatéki osztály megejtéséig fennálló tulajdonközösségre. Szerintem érdekes vizsgálódási pontja lehet ennek a témának a rendelkezési jog és a felelősség alakulása az egyes tulajdoni alakzatoknál.
Köszönöm Attika... utána fogok nézni:)
TDK dolgozatot szeretnék írni, viszont lehet arra az általad megadott "iránymutatás" túl kevés...
Mire? Valamelyik topicon téma volt az élettársi vagyonközösség . Szerintem dolgozdd fel a Csjt. 27.§ és a Ptk. 578/G.§ kérdéskörét! Nevezetesen miben tért el a két együttélési forma vagyoni jogi viszonyai.
Sziasztok!
Jelenleg külföldön tartózkodom egy németországi jogi egyetemen, ezért fordulok hozzátok és nem "otthoni" oktatóhoz...
3. évemet taposom, szeretnék egy dolgozatot írni, polgári jogon belül... Tágan megjelölve a közös tulajdonra gondoltam.
Azt szeretném kérdezni Tőletek, hogy milyen problémára / mire lenne érdemes rávilágítani, koncentrálni e témán belül...
Remélem tudtok segíteni!
Üdvözlettel:
Balázs
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02