Ügyész / ügyvéd

estello # 2012.06.07. 13:36

sziasztok! 2 hete próbálom beírni a fórumra, h engem is felvettek, talán most elmegy az üzenetem. mindenkinek gratulálok!

Fogika # 2012.06.09. 12:36

Hányad éven? Természetesen azután, hogy befejezted az egyetemet. Irodai munkára felesleges jelentkezned, egyrészt nem jogásznak való, monoton munka, semmiféle gyakorlatot azzal nem szerzel. De ezt egy friss, kezdő fogalmazónál el sem várják. Hogy akkor mi kell hozzá? Nagyon jó tanulmányi eredmény (minimum cum laude, de inkább summa), aktív érdeklődés az ügyészi tevékenység után (pl. érdemes egy jó pályázatot írni a Kozmára, vagy a kötelező szakmai gyakorlatot vmelyik ügyészségen, aktívan érdeklődve érdemes eltölteni) és ami a legfontosabb a magabiztosság, és (nálunk legalábbis ez is mérvadó volt) ne legyél elszállva magadtól. Sokan azt gondolják fel, hogy pont az ilyen szétpotyogó jogászokat veszik fel az ügyészségre, mert, hogy egy ügyésznek ilyennek kell lennie, hát pont, hogy nem.

Utóbbi időben szerencsére nagyon megválogatják az embereket, nem könnyű bekerülni, de mivel az ügyészi pályán egyébként sem könnyű helytállni (többet fogsz tanulni a fogalmazói 3 év alatt, mint az egyetemen - persze ez megyefüggő), így érthető, hogy megválogatják az embereket. De egyik legszebb jogász pálya szerintem, én imádom. :)

Fogika # 2012.06.09. 12:37

Szuper, válaszoltam egy 6 éves üzenetre. :D Vegyétek tárgytalannak.

sylver24 # 2012.06.11. 08:19

Gratulálok estello! :)

Dedics # 2012.06.11. 19:53

Sziasztok!

Pályázni szeretnék ügyészi állásra, még soha nem pályáztam, mire figyeljek.

Érdemes-e beszélni - akár telefonon is - az adott szerv vezetőjével?

Köszönöm előre is.

Sherlock # 2012.06.11. 20:01

Mondjuk hogy olvass vissza mondjuk két oldalt a vonatkozó topicban, mivel most volt felvételi időszak sylverék vagy 2 hónapja erről írogatnak. Pályázatot pedig félévente írnak ki, a mostaniról lemaradtál.

sylver24 # 2012.06.11. 20:57

Kedves Dedics! Jól mondta Sherlock, olvass itt vissza, találsz infókat. Viszont május végén írtak ki pályázatot, júli 6. a beadási határidő. úh. hajrá!

grána # 2012.07.12. 12:50

Sziasztok!
Tud már valaki valamit a pályázatok elbírálásáról? Csak 6-án járt le a határidő, de hátha...

hajnis # 2012.07.16. 09:44

Hello! Nem tudtam megtalalni a pontos topicot ahol feltehetnem a kerdesem, ugyhogy ezert probalkozok itt. Tudja e esetleg valaki, hogy szomszedos orszagbeli allampolgarsaggal is rendelkezo, azaz ott is elo ugyved, hogyan tud Magyarorszagon ugyvedi hivatassal foglalkozni (ugy ertem teljesen attelepulni), mik ennek a feltetelei?

Géza1970 # 2012.07.16. 12:26

Megszeretném kérdezni hogy természetes dolog e az hogy az ügyvédünk nem adja be a beadványokat időben, mindig az utolsó pillanatokban foglalkozik a dolgokkal?

Lehet e hátrányom ebből, vagy ne foglalkozzak vele, az ügyvéd azt mondja, hogy a határidő nem lényeges dolog a bíróságokon.

Nem küldi el a jegyzőkönyveket, amit a bíróság neki küld el e-mailben.

Többször is kérni kell, mire elküldi legutóbbi tárgyalásunk 45 napja volt, és még most sem küldte el az e-mail címemre a jegyzőkönyvet.

Köszönöm

Géza

bajussz # 2012.07.16. 12:55

"azt mondja, hogy a határidő nem lényeges dolog a bíróságokon"

nagyon sok dolog múlhat a határidőkön!

ha a határidő utolsó napján ad be valamit, az maga nem baj

de a leírtakból megítélve én ügyvédet váltanék

Géza1970 # 2012.07.16. 13:20

Pénteken múlt el a határidő a legutóbbi tárgyalás óta, holnap akarja beadni a beadványunkat, amit Ő irt de, még nem láttuk.

Azt mondja, hogy úgyis bírósági szünet van így nem baj hogyha csúszunk, igazából egy egyezségi ajánlatra kellett volna válaszolni bár Ő válaszolt a másik fél ajánlatára azaz irt a másik fél ügyvédjének e-mailban de csak annyit hogy az egyezségi ajánlat komolytalan stb..

bandeeraz # 2012.07.16. 13:28

Nem megvédve az ügyvédet, de valóban vannak olyan soft határidők, aminek elmulasztásának nincsen automatikusan igazi szankciója. De az az általános kijelentés, hogy a határidőnek nincs jelentősége, elég nagy butaság.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.16. 13:40

Valóban, a pervezetési határidők - tehát amelyeket nem törvény ír elő, hanem a bíróság végzéssel - általában tényleg "puha" határidők. Mindamellett sohasem lehet tudni, hogy egy bíró mikor fogja mégis szigorúan venni; és egyébként is, magára adó ügyvéd ezeket sem mulasztja el. (Mert hogy ugyanazokkal a bírókkal kell máskor is együtt dolgozni; nem szerencsés, ha az emberről az a benyomás alakul ki, hogy trehány, vagy hogy lesajnálja a bíróságot.)

grána # 2012.07.25. 17:31

Aki beadta az ügyészségre a fogalmazói pályázatot, azok közül vannak már, akiknek telefonáltak az első meghallgatásra? Engem tegnap hívtak fel, csak érdeklődnék, hogy körülbelül hány embernek szóltak...

B.W. # 2012.08.08. 07:55

Kedves Grána! Hol voltál első körös meghallgatáson, és mik a tapasztalataid? üdv :)

grána # 2012.08.09. 08:16

Kedves B.W.!
A Fővárosi Főügyészségen voltam első körben. Egyébként én ott szembesültem vele a többiek elmondása által, hogy a megyék egyénileg is behívnak jelentkezőket, és nem központi az egész felvételi. A főváros után jelöltem meg Tatabányát, az még kedvezőbb is lenne helyileg, de ezek szerint oda már nem vehetnek fel? A meghallgatáson két ügyész volt jelen, akik többnyire az elhatározásról, a szakmai gyakorlatról, a szakdolgozatról kérdezgettek. Nagyon sokan voltak, vegyes korosztály, vegyes jelentkezési számokkal. Te hol voltál?

Dr.Attika # 2012.08.09. 08:47

Feltették azt a hülye kérdést, hogy miért akarsz ügyész lenni?

Sherlock # 2012.08.09. 08:56

Az egy kiváló kérdés, azért nem is nagyon kérdeznek mást.

Dr.Attika # 2012.08.09. 10:45

Menj már Sherlock!
35 éve is hülye kérdésnek számított, hogy miért akarsz az lenni, amire jelentkezel.

Sherlock # 2012.08.09. 11:24

Ki a példaképe?
.........

Miért pont Lenin?
...........

Ehhez hasonlatos az ügyészi felvételi is, muszájból hallgatják meg az embereket, nem azért mert akármit is számít mit mondanak.

Egyjogász # 2012.08.09. 11:40

"miért akarsz ügyész lenni?"

Válaszlehetőségek:

1.) Mert rács mögé akarom juttatni azt a sok szemét aljas tetű mocskot...brrrr...khrrrr.....sssss....

2.) Szeretem, ha félnek tőlem...

3.) Mert jobb, mit krumlit sütni a Mekiben...

4.) Mert a Bubó doktorban a szügyész volt a kedvenc figurám.....

5.) Akar a franc ügyész lenni, csak meg kell élni valamiből, a sztárügyvéd posztokat meg már betöltötték....

6.) Mi akarok lenni? Bocsánat engem beidézte 10 órára, az nem a kihallgatószoba?

7.) Mert állítólag az ügyészek között vannak a legdögösebb csajok/pasik, és már rámférne, hogy felszedjek valakit.

:))))))))))))))))))))))))

Sherlock # 2012.08.09. 11:49
  • 1.) Volt egy fogadásunk a haverokkal...
B.W. # 2012.08.09. 13:03

Kedves grána!

Én Pécsen voltam, igen ezt én tudtam hogy mkit behívnak megyékben is külön, de ezt honnan tudod hogy ha valahol meghallgattak és oda nem akkor már eleve máshova sem mehetsz? Mondtak valamit esetleg biztatót? vagy milyen érzéssel jöttél ki? üdv

grána # 2012.08.09. 21:06

B.W.!
Csak kérdezem, hogy ha meghallgatnak egy helyen (pl. Pesten), és ott betelnek a helyek, akkor van-e esély egy másik városban, amit megjelöltél, annak ellenére, hogy nem ott voltál meghallgatáson. (?) Mert amúgy nem logikus nekem ez a külön-külön meghallgatás.

Egyébként én jól éreztem magam abban a negyed órában, míg bent voltam, de bárcsak ez kellene a felvételhez. A visszahívásról semmit nem mondtak, de nem is hallottam, hogy bárkinek mondták volna, hogy majd hívjuk... Nálatok?
Tőlem azt kérdezték, hogy szerintem milyen a jó ügyész, nem azt, hogy miért pont ügyész.