új diploma - jogi?

ildianya # 2006.08.07. 11:50

lehet, hogy tök lazán bejuthatok a jogra, de azért nem vagyok olyan reménytelenül buggyant, hogy el is tudjam végezni! azért még teljesen nem épültem le agyilag! ha angol nyelven tudtam szigorlatozni, akkor talán még másra is képes lehetek, tehát az évfolyam színvonala nem rajtam fog múlni :)

arról meg nem tehetek, hogy öreg vagyok és már van egyéb dipim, és az egyéb dipimet meg máshol szereztem. nekem csak nagy szerencse most ez a lehetőség.

a halasztásról tudtok vmit?

jonie # 2006.08.06. 19:13

Az még érdekesebb lenne, ha nappalin lett volna ilyen alacsony a ponthatár...

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.06. 12:58

meg ha költségtéritéses vmi, akkor az a gyes alatt se ingyenes, ugye?

Nem ingyenes, hanem a központi költségtérítés fizeti helyetted - úgyhogy lényegében mégis. (Ezt elfelejtették eltörölni.)
Egyébként Kecskeméten (Szegeden) érdekes lesz az idei társaság a levelezőn: 78 ponttal már felvették a népeket.

ildianya # 2006.08.06. 12:20

pótfelvételinél vannak helyek fizetősre.
kecskeméten (szegeden) kérik a dipimet.

nos, a dipim jó, kapnék egy rakás pontot (4,9-es átlag plusz egy felsőfokú angol). a gond már prózaibb. a tandíj.

az idén nemigen futná rá.

az lehet, hogy felvételizek, talántán felvesznek és úgy halasztok egy évet? ebben a halasztás dologban nem vagyok otthon... hogy megy ez? ti talán tudjátok, akik ebben vagytok brenne.

meg ha költségtéritéses vmi, akkor az a gyes alatt se ingyenes, ugye?

ildianya # 2006.08.02. 12:19

szóval "csak" az elte?

a dipim sokkal többet ér, mint az érettségim :)

tudtam, hogy érdekes ennek utánanézni, ezért kérdeztem :)
köszi :))

_Lala_ # 2006.08.01. 18:04

Na, némi küzdéssel megtaláltam az első ilyen helyet: ELTE BTK.

_Lala_ # 2006.08.01. 17:56

Én a kék könyvre, meg a felvi.hu adataira alapoztam.

Ok, de nekem nem sikerült ilyen szakot találnom, pedig megnéztem a legizgalmasabbakat. Mármint ahol ez le lenne így irva. Ettől még persze előfordulhat, hogy létezik ilyen. :)

különben semmi értelme nem lenne.

Dehogynem. A 'D'-s képzésnél a már meglevő diploma eredménye alapján rangsorolnak, amely lehet jóval kedvezőbb is, mint a felvételi tantárgyak érettségi eredménye szerinti. Másrészt a 'D'-sre nem jelentkezhetnek a 'sima' emberkék, tehát az ilyen képzésre meghirdetett helyekre csak már diplomával rendelkezők kerülhetnek be - ez egy erős frissen végzett évfolyammal szemben egy vígaszág a diplomával már rendelkezőknek.

Szerintem ez így logikus.

Hát, a logika nem elég. Szabály kell, amire hivatkozhatnak... :)))

lovasi # 2006.08.01. 17:37

Én a kék könyvre, meg a felvi.hu adataira alapoztam :), de gondolom, ahol nicns meghirdetve D-s képzés, ott korábban szerzett diploma ellenére is lehet jelentkezni alapképzésre. Ahol van D-s képzés, ott viszont diplomával nem lehet A-ra jelentkezni, különben semmi értelme nem lenne. Szerintem ez így logikus.

_Lala_ # 2006.08.01. 17:32

:) Most már tényleg érdekelne, hogy mire alapozzátok ezt...

Logikusnak sem hangzik, mivel egy rakás helyen eleve nincs 'D'-s képzés meghirdetve egyáltalán, ebből következően pl. jogász vagy bölcsész diplomával már nem lehet elmenni a BME gépészkarára, vagy az ELTE TTK-ra? Ez nyilvánvaló alkotmányossági problémákat vetne fel.

Legislator # 2006.08.01. 14:06

Téves. Alapképzésre nem lehet diplomával jelentkezni. Ez kizárt eset. Az esti nálad kiesik (ez egyedül az ELTÉ-n van, ha jól tudom, és oda államigazgatási, igazságügyi szervezői, politológus, vagy rendőrtiszti diplomával lehet menni), marad a diplomás, levelező, költségtérítéses. Intézményenként meg kell nézni a felvételit, de általában max. 120 pont szerezhető, (esetleg 7 többletpont, de van, ahol ez csak 4).

Sunshine after the rain.

lovasi # 2006.07.31. 15:32

a kék könyvben írták több karnál, hogy akinek van diplomája, az D-re jelentkezzen...

_Lala_ # 2006.07.31. 15:13

Hm. Szerintem nincs olyan kötelezettség, ami miatt a diplomával rendelkező ne jelentkezhetne sima alapképzésre.
Persze mindenképpen költségtérítéses lesz, még ha államilag támogatott helyre veszik fel, akkor is.

lovasi # 2006.07.31. 14:59

Szerintem másoddiplomáról van szó - D jelű képzés -, amit a legtöbb helyen jelölnek is, hogy akinek van felsőfokú végzettsége, az csak arra jelentkezhet.

_Lala_ # 2006.07.31. 14:55

A www.felvi.hu-n megtalálható a felvételi tájékoztató (ami könyv formájában is megjelenik).

Az alapképzéshez tartozó szakokra (A-jelű) úgy kell felvételizni, mintha nem is lenne diplomád (érettségi eredmény alapján szerzett pontok + pluszpontok a nyelvvizsgák után). A kiegészítő szakokra (K-jelű) pedig a diploma alapján adják a pontokat. A kiegészítő szakoknál fel van sorolva, hogy konkrétan milyen egyetem/főiskola mely szakának diplomáját fogadják el.

lovasi # 2006.07.31. 14:21

Én úgy tudom, hogy a másoddiplomás képzések esetén az alapdiploma minősítése a mérvadó - függetlenül attól, hogy milyen jellegű az a diploma. Ebből max. 120 pontot kaphatsz, ehhez jönnek a többletpontok. A nyelvvizsgád ugyanannyi többletpontot ér, mintha alapképzésre jelentkeznél - vagyis a felsőfokú esetén ez 10 pont.
Egyébként meg a teendők ugyanazok, mint első jelentkezésnél - jelentkezési lap, csekkek, stb... Szerintem egyébként hívd fel a kinézett kar tanulmányi osztályát és ott érdeklődj.

Helgacsajszi # 2006.07.31. 14:17

Szerintem, ugyanugy kell mindent csinálni, mintha most felvételiznél először!
DE nem tudom, ezt csak én gondolom!

ildianya # 2006.07.31. 12:50

ui.
ér vmit ebben a rendszerben a tanítói diploma?
és az, hogy van egy felsőfokú nyelvizsgával egyenértékű angol szakom is? (képzésem annyit ér vmilyen rendelet alapján)
szóval, mit kell/ene tennem, ha a rendszerbe akarom vetni magam?

ildianya # 2006.07.31. 12:47

sziasztok,
már van egy fősulis diplomám, aminek köze sincs a joghoz.

de ha jogra akarok menni, akkor ugyanúgy felvételi, stb lenne?
(csak levelezőn v. estin lehetne)