Köszönöm szépen!
Szövetkezeti jog vizsga
Továbbá:
4./ Míg a szavatosság csak a kötelezettet terhelheti (azaz a szerződéses felet), addig a jótállást harmadik személy is vállalhatja.
5./ A szavatossági igényeket a törvény sorolja fel (kellékszavatosság: kijavítás, kicserélés, árleszállítás, elállás+szubj jogköv.: kártérítés, jogszavatosság: elállás+kártérítés), a jótállási igények pedig a törvényen túl a reklámban+szerződésben meghatározott feltételek+sorrend szerint)
1./ A szavatosság a főkötelezettség része, a jótállás a szerződést biztosító mellékkötelezettség-
2./ A szavatosság mindig törvényen alapul, a felek esetleg ki is zárhatják szerződésben, a jótállás főszabályszerűen elvállaláson alapul, és kivételesen jogszabály írja elő
3./Kimentés: szavatosságnál a jogosultnak kell bizonyítania, hogy a dolog a teljesítéskor hibás volt, jótállásnál pedig a kötelezettet terheli a bizonyítás, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett
Dióhéjban ennyi.
Kedves Kollégák,
csakannyit kérdeznék, h. megvilágítanátok nekem röviden és szabatosan a különbséget szavatosság és jótállás között? Bár már tanultam, de még mindig nem teljesen tiszta a kép...
Köszönöm előre is!
Van benne minden, mi szem-szájnak ingere: polgáritól a büntetőig.
Ügyvédjelölt volnák:)))
Heo, lehet, hogy csak feledékeny vagyok, de merre ténykedsz Te pontosan?
Sunshine after the rain.
Ahogy mondád, barátom:)))
Sunshine after the rain.
Igen, inkvizitórius eljárási elvek szerint folyik a szóbeliztetés:)
Lehet, h így kell írni:). De ha jól emlékszem, időben elválóan 3 v. 4x8 ilyen alapelv van, tőlünk a legfrissebbet kérték. Doméné kedves, csak sajna, nem ő írja/javítja a dolgozatokat. A javítás elborzasztó. Az UV-ra pedig nem tudhatod meg a tételsort, mert az nem nyilvános:).
Sunshine after the rain.
A rochdale-i elveket (jól írom?) baromira kérdezik, és mindent, ami a a tansegédletben van, érdemes megszerezni! Előadásjegyzetet meg kérj évfolyamtárstól. A szövetkezeti jogot nagyon komolyan veszik az ELTÉ-n, nem tréfadolog!
Szereztem a netről vmi jegyzetet és ott láttam ilyen roachdale-i elveket, akkor talán az jó lesz, ugye Legislator?
Az ea. jegyzeteket érdemes lenne megszerezni. Az egésznek az az alapja ugyanis. Például a roachdale-i szövetkezeti mozgalom alapelveit. Meg az újabb alapelveket is kérdezik.
Sunshine after the rain.
Köszönöm a válaszokat!
HE0222, igen, eltés vagyok, de ea.jegyzetem sajnos nincs, mivel levelezős vagyok és órán nem tudom magam képviseltetni. A tansegédletet nem vettem (még) meg, bár lehet, h. kéne? Szóval 2005-ös szöv.tv., oké, köszi!
Nekünk még két törvényt kellett ismerni párhuzamosan.
Sunshine after the rain.
Ha ELTÉ-s vagy, akkor a tanszék által kiadott tansegédletet és előadásjegyzetet, valamint a szövetkezetekről szóló új törvényt, a számát meg nem tudom mondani, de a Jogtárban (most már DVD) ha rákeresel, kiadja, 2005-ös a tv, de 2006-tól hatályos-
Kedves kollégák,
szeretném kérdezni, h. Szövjog vizsgára való felkészüléshez milyen törvényt, forrást javasoltok?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02