Leendő jogászok, kérlek segítsetek!

manna # 2005.12.11. 13:36

Kedves Mindenki!
Nos, tegnapelőtt (dec.09-én) megkaptam a Bírósági letiltó végzést. Köszönet annak, aki a soronkívűliség kérését ajánlotta! Így tettem, s láss csodát, már itt is a végzés!

Így szólnak a leírtak a végzésben, idézem :
....számú ítélete (végzése) alapján felhívom ... adós munkáltatóját (az adós járandóságát folyósító szervet; a továbbiakban munkáltató), hogy e végzés jogerőre emelkedésének bevárása nélkül az adós munkabéréből, egyéb járandóságából, szövetkezeti járandóságából, nyugellátásból - legfeljebb annak 50%-a erejéig - az alábbi követelések kiegyenlítésére szükséges összeget a .... § pontja alapján minden egyéb levonást megelőzően vonja le.
Gyermektertásdíj .... gyermek(ek) után 2005. dec. 10 napjától kezdődően havonta előre esedékesen a bérköltség terhére kifizetett valamennyi rendszeres díjazásból (szövetkezeti tagság alapján járó munkadíjból és minden más bérjellegű juttatásból), nyugellátásból 25% de legkevesebb 10.000 Ft.

Közben (és szintén köszönet a tanács adójának) küldtem a munkáltatójának is egy levelet, melyben kértem, hogy adjanak tájékoztatást volt férjem nettó/bruttó munkabérére , illetve a munkaszerződésére vonatkozóan.
Válasz erre: „x.y (volt férjem) munkavállalójuk és közöttük a munkaszerződés 2004. február 3-án jött létre, mely szerződés határozott idejű. Három havonta kerül sor munkaszerződés módosításra, amikor is újabb 3 hónapra hosszabbítják a határozott idejű munkaszerződést. Jelenlegi érvényes szerződése 2006.03.31-ig szól, amelyet szerződésmódosítással és nagy valószínűséggel ennek lejárta előtt majd 2006. 06.30-ig hosszabbítanak. Ez a munkaszerződés hatályosságának része.
Másik: közlik velem, hogy „munkavállaló jelenlegi személyi alapbére 2005. jan. 01. napjától havi 57.000 ft. , azaz ötvenhétezer forintban van megállípítva.

És ennyi!

Feltúrtam a lakást, hátha találok valami iratot amit exem itt hagyott, amiket ide hordott hozzám amikor az első szabadsága alatt volt itthon és közben felmondta az itteni albérletét. Hála, találtam is.
Tavalyi, 2004-es "bérjegyzékeket"
Egyiken ez áll : HAVI MUNKABÉR ELSZÁMOLÁS, 2004. március hónap.
Béralap, bruttó bér : 53.000 Ft. Levonások, stb, és nettó utalandó bér : 39.409 Ft. (ebben ott van a rendszeres letiltás - 19.411 Ft., amit korábban már említettem), hogy van valami tartozása amit letiltanak.
Aztán a másik papír: DEVIZAELLÁTMÁNY ELSZÁMOLÁS, 2004. március hónap.
Besorolás: 1300 USD/hó

Itt is felsorolva a levonások, napi ill. havi adómentes összegek, havi összevont adóalap, stb és végül a „nettó utalandó ellátmány : 1216.49 USD.

Teljesen összevagyok megint kavarodva!

Kérlek mondjatok valami biztatót! Megőrülök a bizonytalanságtól, attól, hogy most aztán jól kicsesztem magammal, főleg a gyerekekkel. Minden éjjelem álmatlan lesz amíg megkapom az első gyt.díjat a munkáltatótól!

Nem értem, a munkáltatója miért csak ennyit küldött, hogy a személyi besoráli munkabére 57.000 Ft? Mi van a devizaellátmánnyal? Arról miért nem küldtek semmit, miért hallgatták el? A munkáltattó szerintetek helyesen tájákoztatott engem? Ez a devizaellátmány nem lenne bérjellegű juttatás? Nekem már minden megfordul a fejemben..

A letiltó végzés dec. 10-től (ez is most pont hétvégére esik) szól. Amit ha jól értelmezek? már ebben a hónapban le kellene tiltania a gyt.díjat a munkáltatónak? Tehát napokon belül jönnie kellene valami pénznek.. Már ha tényleg jól értelmezem.
Hónap közepe, kb. 12-e körül/után szokták utalni a devizaellátmányt , és a munkabért is, tehát pont bele esne, hogy az első gyt.díjat lefogni lehessen. Mivel előre esedékesen írja a végzés a letiltást. Tehát ha jól értelmezem, akkor mindig az előző haviból kell levonni a gyt.díjat.

Viszont ha erről most pont "lecsúsztunk", akkor majd csak januárban kapom az első gyt.díjat. De én addig kikészülök idegileg. Nagyon van egy olyan érzésem, hogy most jól kitoltam magunkkal, és exemnek lesz igaza, amikor állandóan riogatott, hogy rosszul fogok járni. Van egy érzésem, hogy valami nem stimmel , és nem fogja a munkáltató a gyt.díjat lefogni, csak ebből az 57 ezer bruttó ft.-ból, amiről a dokumentumot is megküldte. (aminek talán 50 ezer ft. sincs a nettója)
Amit kint keres, az pedig szépen el van hallgatva! Még a munkáltató is hallgat róla. Hiszen arról semmit nem küldött. De nekem itt van a szemem előtt feketén, fehéren ez az elszámoló jegyzék (ami igaz, hogy tavalyi), de itt van rajta , hogy Deviza ellátmány elszámolás.

Jaj, kérlek titeket ha tudtok segítsetek! Mondjatok valami megnyugtatót!

A gyt.díj felemelése iránti keresetemre még nem jött semmi de gondolom arra már az idén nem is fog, gondolom az hosszasabb lesz mint egy egyszerű letiltó végzés kiadása. Az majd egy másik "menet" lesz.
De ez a mostani letiltő végzés, és amit a munkáltató megküldött, ezek nagy aggódásban tartanak. Mi van, ha tényleg saját magammal és a gyerekeimmel toltam most ki? Kaptam eddig azt a 20 ezer ft-ot (az is nagyon kevés volt ahhoz képest amit exem keres), s most meg majd kapok 57.000 Ft nttójából 25%-ot? Mondjátok, hogy nem így lesz. Legalább ti nyugtassatok meg amíg ki nem derül "mennyi lesz az annyi".

Köszönöm nektek előre is! És köszönöm, hogy eddig is voltatok nekem és segítettetek!
Üdv: Manna

obsitos # 2005.12.06. 20:59

Kedves Manna!
Én is köszöntelek!
Tényleg jó, hogy "megvagy", és úgyszintén remélem a dolgaid mielőbbi kedvezőbbre fordulását.

Sok erő kell most neked, alapjában is a gyerekeid és az édesapád segítésére. Közben nagyon vigyázz magadra, az egészségedre.

A hivatalok ügymenete talán nem mindig oly lassan..., és az a lényeg, hogy a papirokat már beadtad.

Üdvözlettel!

Order (törölt felhasználó) # 2005.12.06. 20:28

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

manna # 2005.12.06. 14:22

Szép napot mindenkinek! Csak bekukkantottam.Egy hete a bíróságon várja a kérelmem a "sorsát". Most várok...közben be-be nézegetek ide, olvasgatok...Jó, hogy van ez a fórum, s hogy rátaláltam.)De a legjobb, hogy vannak még JÓ EMBEREK. Mint TI is.)

Még jelentkezem. Addig is sok örömet, sikert kívánok mindenkinek családi életéhez, munkájához! Üdv : Manna

Order (törölt felhasználó) # 2005.11.30. 16:54

obsitos # 2005.11.30. 16:36

Jujjj, lehet igazad van, és valóban csak kettő a gyerek, és ehhez vissza kellene olvasnom a gyerekszámot illetően...

Ha kettő a gyerek akkor meg 2 x 20 % a reális arány szerintem, illetőleg a beteg gyerekre tekintettel 25 % és a még tanuló - saját önálló jövedelemmel nem rendelkező - gyerekre + 20 %.

Mannánál a labda, illetőleg majd ami (jó)hírekkel tud szolgálni hetek/hónapok múltával...

Order (törölt felhasználó) # 2005.11.30. 16:19

obsitos # 2005.11.30. 16:17

Kedves Order!
Én úgy tudom, hogy 3 gyerek esetén a fizetés 50%-a vonható le tartásdíjként.
(Ha tévednék bocs.)

Éppen a körülmények változására tekintettel
kell kérnie Mannának a tartásdíj újbóli megállapítását a bíróságtól - igaz onnantól mérlegelés tárgyát képezi.

De nem hinném, hogy amig az apa külhonban "királyian" él a magam 75%-val, addig itthon a bíróság a nagyobb keresetre tekintettel, a levonásba helyezendő tartásdíj százalékos mértékét változatlanul hagyná.

vjulia # 2005.11.30. 15:42

Kedves Manna!

Ha a tanulmányaimból jól emlékszem vissza, a gyermektartásdíj minden más tartozást MEGELÕZ!!! Ha pedig nem lehet a tartásdíjat - valami oknál fogva - behajtani, a gyámhivatal közreműködésével azt az állam megelőlegezi, ezért mondtam, hogy keresd fel őket!!!

Order (törölt felhasználó) # 2005.11.29. 06:47

obsitos # 2005.11.28. 15:29

Figyelemmel arra, hogy külföldön vállalt munkát, ezáltal a jövedelme - ha átmenetileg is - jelentősen megnövekedett, így A KÖRÜLMÉNYEK JELENTÕS VÁLTOZÁSÁRA TEKINTETTEL "módjában állna" ezen időszakra a jelenlegi 25%-nál akár nagyobb százalékos arányú gyerektartást is fizetni... (Nem arányos, hogy a jelenlegi nettó 300 ezerből a három gyerek csak 75 ezer forintot kapjon, ő meg él a maga 225 ezréből...)

Kérheted majd a bíróságot, hogy erre való tekintettel a tartás mértékét újra állapítsák meg.

Mivel ő már 2003-tól külföldön dolgozik, és járadékot visszamenőleg csak 6 hónapra lehet érvényesíteni, sajnos úgy néz ki a dolog, hogy 1 - 1 1/2 év tartásdíj különbözetről lemaradtál...

Egy újabb levélben kérd a munkahelyét, hogy tájékoztassanak a kinti bruttó/nettó havi fizetéséről, és a keresetén felül az esetleges egyéb jövedelemnövelő kifizetésekről is. Az információ térjen ki arra is, hogy mikortól van odakint és a munkaszerződés alapján várhatóan meddig még.

Időt takaríthatsz meg azzal, hogy a bíróságnak dokumentummal tudsz majd szolgálni.

És egy megjegyzés: aki egyszer belekóstolt a külföldi munkavégzésbe -és ezzel együtt a nagyobb jövedelembe -, az "töri magát", hogy mielőbb ismét külhonban mehessen keletre vagy nyugatra.

Tehát a bíróság most már tényleg a MINDENKORI (= itthoni és a külföldi) összes aktuális jövedelmére vonatkoztassa a gyerekek után a százalékos mértékű meghatározást.

manna # 2005.11.28. 13:27

Rendben majd jelentkezem még, és köszönöm!

Order (törölt felhasználó) # 2005.11.28. 12:48

manna # 2005.11.28. 11:13

A gyt.díjat 2002-ben állapította meg a bíróság. 2003-ban kezdett exem külföldön dolgozni. A tartozására mostanában keletkezhetett a végrehajtási letiltás. (szerintem azóta és ezért küld exem kevesebb gyt.díjat, amit önkényesen tesz) Persze ez csak az én sejtésem. Mert ugye így neki kevesebb pénze maradna, ha fizetné a korábbi gyt.díjat+ ehhez még van egy letiltása.
Igen, arról már olvastam a jogtárban, hogy több végrehajtási letiltáskor van sorrend, és ha van gyt.díj akkor azt veszik a sorban legelsőnek.
Ex-férjem azért van most tévhitben (remélem abban van), hogy a nemrégiben keletkezett végrehajtási letiltását csak a belföldi munkabérére terhelték rá. A kinti pedig (amit kint dollárban kap munkabért) ahhoz nem "nyúltak" hozzá, az neki tisztán megmarad. Õ most abban a hiszemben lehet, hogy hoppá, akkor a gyt.díjat is biztosan csak a belföldi bérből fogják tiltani, ha én beadom a tiltásra a kérelmet. Szerintem ő most, ezért üzengeti egyfolytában nekem, hogy csak nyugodtan tiltassam le, úgy is rosszul járok aztán...

Azt sajnos nem tudom mekkora és milyen tartozása van, de biztosan nem másik gyermektartás. Voltak neki "piszkos ügyei mielőtt kiment dolgozni".
Egyébként nem értem, hogy a tartozást miért nem a teljes munkabérére tiltották le? Miért csak a belföldiből? Mert gondolom aki felé tartozik, annak is sokkal előnyösebb lett volna ha nem csak a belföldi minimálbérből tiltogatják és hamarabb jutott volna a követeléséhez.
Nagyon remélem a gyt.díjra nem hasonló módon fogják a letiltást kiadni. Mostmár nincs visszaú sem...ma délelőtt postára adtam a kérelmeket, a bíróság és munkáltatója felé is.

Mostmár csak a várakozás marad...és a reménykedés.

Order (törölt felhasználó) # 2005.11.28. 09:35

manna # 2005.11.28. 08:01

Kedves Order,Obsitos,Vjulia,
Én köszönöm nektek! Beszámolok majd, hogy alakulnak a dolgok. Ahogy ti is javasoltátok, beadom a bíróságra is a munkabérre való letiltást és az exem munkáltatójának is. Az eredményig pedig reménykedem.
Közben tegnap este még próbáltam exemmel megállapodni, sajnos eredménytelenül...ő hajthatatlan.( Most is azt üzente, figyelmeztet ! , ha a letiltást kérem, akkor rosszul fogok járni. De kiderült itt egy s más, hogy mi alapján apellál ő most arra, hogy én rosszul járok majd a letiltás kéréssel. Szóval, kiderült az üzenetéből, hogy már van egy bírósági végrehajtási letiltás a fizetéséből (nem részletezte miért, de én sejtem, hogy valamilyen tartozás). Nos, exem azt állítja, hogy ezt a letiltást is csak a belföldi béréből (annak 33%-ban) fogják. Ezzel az infóval már kezdek "képben" lenni. Tehát exem úgy gondolja, ha azt a végrehajtási letiltást csak a belföldi munkabéréből teszik, akkor azt biztosan a gyt.díj-ra is hasonlóképpen tennék csak. Vagyis csak a belföldi munkabéréből. A külföldi munkabére pedig szépen megmarad neki tisztán.
Nem tudom, vajon egy végrehajtési letiltás valóban csak a belföldi munkabérre lehet-e végrehajtaható, sajnos azt mostmár tényleg nem, hogy gyt.díjra ez hogyan működik. Hát.. remélem minden hamarosan kiderül.

Köszönöm a tanácsot a soronkívüliség kérésének felhívására! Így adom be. Remélem elfogadja a bíróság.

Akkor jelentkezem majd.

Mindőtöknek sok sikert kívánok én is mind a munkájában s mind családi életében!

Üdv: Manna

Order (törölt felhasználó) # 2005.11.27. 16:20

obsitos # 2005.11.27. 15:58

Kedves Manna!

1. Minden bíróságon van heti egy alkalommal un. panasznap, ahol jogász segít - díjtalanul -akár az ügyes-bajos beadványok megírásában is. (Valószínűleg sorba kell állni és várakozni, de szánd rá azt a napot.)

Olyan bíróság sajnálatosan nincs,
ahol "rutinból" ne tudnák egy tartásdíj letiltásának ügymenetét...

Vidd magaddal az itéletet: elovassák - értelmezik, aztán fénymásolva csatolják a beadványhoz.

Ismeretem szerint létezik un. "nemperes" eljárás is, amikor tárgyalás nélkül csupán a papírokból hoznak rendelkezést. (Azt nem tudom, hogy ez egy tartásdíj esetében működik-e, kérdezzél majd rá.)

Ettől függetlenül is kérjed a letiltás elrendelésének soronkívüliségét, mert nagy szükség lenne a mielőbbi pénzre.

Fontos: a mindenkori jövedelembe - tehát nem csupán a keresetbe - beszámítandó pl. a 13 havi bér, továbbá az esetleges jutalom, prémium stb. kifizetések évi 1:12-ed része.

Akkor a beszélgetésünknek fenti részével megvagyunk: jó ügyintézést!

Majd számoljál be a fejleményekről.

2. Ami a volt férjed esetleges külföldi házasodását illeti, a tartásdíjjal kapcsolatos "zavarásod" miatt - bosszúságában - talán csak ijesztegetni akar...

Tudvalevőleg valóban sokan idegenben találnak maguknak új társat., őneki is csak egy élete van, hadd élje jól - rosszul, ahogy tudja.

Közben az itthoni gyerekeiről reméljük nem feledkezik meg...

------

Sajnos az én édesapámat is egy daganatos betegség vitte el, húsz éve már...
Mindmáig nagyon hiányzik!

(Az én sajátságos helyzetemet itt nem taglalom, legyen annyi elég: bizonyos okok miatt tényleg kilátástalan helyzetben éreztem akkor magam - aztán a sors kegyes volt és egy jó társ mellett az életem csak alakult jól.)

Mít is tudnék mondani: édesapádnak jobbulást kívánok (!), Neked pedig erőt, kitartást, melyben mindennapos vigaszt és örömet a gyermekeid jelentenek. És talán majd Neked is lesz még jó!...

vjulia # 2005.11.27. 15:21

Kedves MAma!

Csak kutyafuttában olvastam el a hozzászólásokat, de eszembe jutott, hogy fordulhatnál az illetékes gyámhivatalhoz is, ahol - szerintem - készséggel segítenek a problémád megoldásában!

Egyébként vannak olyan oldalak, ahol ingyen lehet jogi tanácsokat kérni ügyvédektől, jogászoktól...

Üdv.: vjulia

manna # 2005.11.27. 13:41

Ui: Elnézést a sok elírásért, de összerándult a gyomrom, és nagy gombóc lett a torkomban, ahogy édesapámra gondoltam.

manna # 2005.11.27. 13:36

Kedves Obsitos,
Még az utolsó soraidhoz szeretnék hozzászólni. Kérlek szépen ne ijesztgess! Nem jó ember a volt férjem, és nem jó apa ez igaz, de ezt még neki sem kívánnám, ha egyszer hazajön, később így járjon. De az is lehet, haza sem jön, ugyanis nem régiben azt üzente, hogy lehet nem jön Magyarorszégra vissza, mert nősülési szándékon töri a fejét. Van ott ugyanis barátnője... Õ tudja.

S most írom le a szomorú valóságot. Igen Obsitos, sajnos amiket leírsz, azt nem csak a médiák támaszhatják alá. Édesapám sajnos szintén dolgozott Kazahsztánban, még 20 évvel ezelőtt. Õ 3 évig volt kint. Ez év tavasszal tüdőrákot diagnosztizáltak nála...Gondolom ehhez több kommentárt nem is kell hozzáfűznöm.. Nagyon megviselt és a mai napig nem lehet feldolgozni ezt, én amíg élek nem fogom tudni feldolgozni és elfogadni, miért történt mindez. Csak 63 éves... Csak ő világ életében értünk, a családjáért , a gyerekeiért gürizett és küzdött, ellentétben azokkal akik saját gyermeküktől sajnálják, csak is maguk miatt élnek. Önző emberek. Ilyen ember az é volt férjem is, de apukém sorsát neki sem kívánom soha.

Köszönöm mégegyszer a segítségeteket kedves Obsitos, és Order!
Hát ehhez ennyit akartam hozzáfűzni.

manna # 2005.11.27. 13:25

Kedves Obsitos,
Én is gondoltam erre a lehetőségre, hogy egyszerűen fénymásolom és megküldöm a cég részére a végzést. Azért nem tettem eddig, mert felmerült bennem a kérdés, hogy vajon egy fénymásolt végzés hiteles-e? Egészségügyben dolgozom, s a napi gyakorlatból tudom, hogy pl. egy zárójelentés másolat sem hiteles önmagában.Ettől függetlenül most, hogy te is javaslod ezt a lehetőséget, teszek egy kísérletet és elküldöm volt férjem munkáltatója felé. Hátha.. Csak így is bennem van a kétség, hogy mi van ha munkáltató tényleg elkezdi visszatartani a gyt.díj összegét, de csak a belföldi minimál bérre. Igaz, akkor még mindig fordulhatok a bírósághoz, s akkor ha jól értelmezem, már a munkáltatónak kell vállalni a követlezményeket. Ha jól gondolom?

Kedves Order,
A te tanácsod is megszívlendő, s mindenképpen a bírósághoz is adok be kérelmet közvetlen fizetési letiltásra a munkabérből. Nekem igazából teljesen mindegy lenne az, hogy ki intézkedik a gyt.díj levonásáról, csak az nem mindegy vajon ezt hogyan teszi. Vagyis a teljes munkabérre, beleértve a külföldit is, vagy csak a belföldire...Mert úgy én tényleg nagyon rosszul járok, abból az összegből nem tudom biztosítani a gyerekek nevelésével, ellátásával szükséges mindennapos kiadásokat, s e mellett a lakhatást is biztosítani magunknak. No, mindegy. Tudom, ez sajnos már senkit nem érdekel, sem a volt férjemet, sem a bíróságot...Megteszem a szükséges lépéseket, s elválik mi lesz. Megírom majd, hogy mire jutottam. A bírósági úttól azért tartok, mert ki tudja abból mikor születik döntés, mikor lesz belőle intézkedés...Egy biztos, nem egy-két hét...talán az egy-két hónap inkább az irányadó.Nekem, gyermekeimnek pedig az idő jelen helyzetünkben drága veszteség.

obsitos # 2005.11.27. 11:36

Kedves Order,
a magam részéről tartom azon véleményemet, hogyha az itélet első (= rendelkező) részében egyértelműen benne van: a férj MINDENKORI fizetésének meghatározott százaléka erejéig tartásdíjra kötelezett, akkor ezt a munkahely köteles végrehajtani - ha nem teszi, a következményekért már ő felel.

Persze lehet kérni a bíróságtól un. letiltó = végrehajtási határozatot, de ez csak az itéletet ismétli meg a munkáltató felé.

Mert mire való az itélet ha azt a munkáltató már a legelső fizetéstől nem tartja be...

---------
Az utóbbi években a médiában volt már néhány olyan esetről beszámoló, hogy a férfi elment dolgozni jó pénzért a kazah sivatagba stb., aztán rá néhány évre itthon ilyen-olyan rákban sajnos meghalt...
Order (törölt felhasználó) # 2005.11.27. 11:02

obsitos # 2005.11.26. 17:00

Ha az itélet úgy rendelkezik, hogy a MINDENKORI fizetésének egy bizonyos százalékát tartozik gyerektartásdíjként fizetni, akkor szerintem elég az itélet fénymásolatát megküldeni a munkáltatónak ajánlott tértivevényes levélben, és egyszerűen kérni, hogy a cég az itthoni és a kinti fizetéséből IS vonja le a tartásdíjat. Ha ezt nem teszik, meg, azért már ők felelnek.