Leendő jogászok, kérlek segítsetek!

Bovary # 2006.02.09. 08:14

Az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatosan:
Tekintettel arra, hogy édesanyád rokkantsági nyugellátásban részesül, így nemcsak egy évig illeti meg az özvegyi nyugdíj, hanem azt követően is. Mértéke: annak az öregségi nyugdíjnak a 30%-a, amelyet az elhunytat halála időpontjában megillette.
Ajánlom, hogy az illetékes Társadalombiztosítási intézetet keresd fel, ott részletes információt adnak és a szükséges nyomtatványokat is biztosítják számodra.

manna # 2006.01.31. 12:53

Sziasztok kedves fórum társak,
Újra itt vagyok. Meg volt ma délelőtt a gyt.díj felemeéése iránti első "tárgyalás". Azért idézőjelben, mert végsősorban semmi érdemleges nem történt, semmivel sem vagyok még előrébb az ügyben. Sajnos volt férjem értesítésének hiányában csak annyit tudott tenni a bírónő, hogy részemre mint felperes részére szóban kitűzött március 2-ra egy újabb tárgyalást. Addig megpróbálják volt férjem részére az idézést kézbesíthetővé tenni. Sajnos ezt előreláthatólag nem lehet tudni, hogy sikerül-e vagy sem, mivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem fogják tudni addig sem az idézést kézbesíteni részére. Most február közepétől szabadságon lesz éppen, csak sajna a tartózkodási helye még akkor is ismeretlen lesz mivel bejelentett lakcíme nincs, ho, itt, hol ott tartózkodik ideiglenes helyeken. Ha a szabadsága ideje alatt sem tudják idézni, akkor megint marad majd a kazah külhoni elérésének felkutatása. (muinkáltatója remélhetőleg közli ezt majd, erre felhívta már a bíróság). Szóval elég kilátástalan a helyzet, hogy mikor leszek előrébb. Ha sikerülne valahogy annyit elérni, hogy az idézést eltudják juttatni hozzá, akkor minden jobban alakulna. Onnan már az sem számít ha volt férjem nem jönne el a következő tárgyalásra. Legalábbis ezt mondta a bírónő, aki egyébként egy nagyon szimpatikus ember volt most számomra. Láthatólag nagyon törte a fejét, mitévő lehetne, hogy minél előbb sor kerüljön a következő tárgyalásra és előrébb tudnánk a felemelés ügyben lépni.

Megemlítettem, hogy a jelenlegi letiltó végzés szerint a munkáltató csak a minimálbér 25 %-át utalja gyt.díjként. Kértem segítséget, hogy mitévő lehetek, hogy ne csak ebből a minimálbért elérő alapbérből hanem a kinti ellátmányából is tiltsák a gyt.díjat. Legalábbis az ellátmánynak a költségtérítésként elszámolható összegének levonása utáni részéből. Bírónő erre azt mondta, hogy várjuk meg előbb, hogy a jelenlegi felemelés iránti perben jussunk előrébb, s majd utána térjünk rá erre. Mert bírónő szerint a letiltó végzésben csak a bérjellegű juttatásokra szól a gyt.díj végrehajtása, ezért nem tilt csak annyit a munkáltató amennyit... Tehát kérnem kell mejd egy újabb letiltási végrehajtást úgy, hogy abban ne csak a bérjellegű keresméénye hanem minden egyéb juttatás (ellátmány) is szerepeljen. Igaz, erre én hivatkoztam a házasságunk felbontásakor megállapított gyt.dyj megállapítására, amelyben a mindenkori jövedelme 25% van megjelölve. Nem nagyon értettem a bírónőt válaszát, de úgy vettem ki beszédéből, hogy a végrehajtási letiltást kellett volna másképp kérnem legutóbb, s majd ezt kell újra és másképp kérnem. Hát, szóval ennyi amire eddig jutottam.
Tulajdonképpen semmire..

Volna még egy teljesen más jellegű kérdésem, kérlek ha tudtok segítsetek benne.
Özvegyi nyugdíjról lenne szó. Édesanyám részére kérném a segítséget. A napokban adott be özv. nyugdíj folyósítása iránti igényt. Édesanyám 59 éves 67%-os rokkant nyugdíjas. (véglegesen megállapított) Édesapám sajátjogú öregségi nyugdíjas volt, s 64 éves. A kérdésem, hogy édesanyám milyen mértékű özv. nyugdíjra jogosult, valamint ezt milyen időtartamra kaphatja meg? Mert hallottunk olyanról, hogy csak évig,vagyis átmeneti özv. nyugdíjat adnak. Igaz ez? Édesanyám mostani rokkantnyugdíja 48 ezer ft. Édesapámé 44 ezer ft. volt.

Köszi szépen minden segítő hozzászólást!

obsitos # 2006.01.24. 15:29

Csak most annyit, hogy valahol azt olvastam: a 3 hónapokra datált munkszerződés a munkáltatónak arra (is) jó, hogy a végén nem kell végkielégitést és egy juttatásokat fizetni.

manna # 2006.01.11. 12:37

Pesze a minimum öszeg megjelölése mellett a mindenkori összjövedelem 25%-át is kértem. De az is igaz, ez így is volt korábban megállapítva. Ez alapján kellene most is kapnom, és mégsem így kapom. Vagyis kapom, de nem az összjöveelem 25%-át, hanem a munkabér 25%-át. Mert van ellátmánya is (1200-1300 USA dollár) de ebből nem hajt végre letiltást a munkáltató, mert szerinte ez nem munkabér. S teszi mindezt bírósági letiltó végzés alapján. Igaz, én ahogy elolvastam ezt a végzést, nekem is az vehető ki belőle, hogy a letiltást a munkabérre kell csak végrehajtani illetve minden munkabér terhére kifizetett díjazásból. Nem jól fogalmazta meg a bíróság. Én a letiltást a mindenkori jövedelemre kértem, erre ők kiadták a bérjellegű járandóságokra. Közben láttam már ilyen letiltó végzést. Ugyanazzal a "sablonszöveggel." Valószínű, ez egy "formailag előre gyártott" papír. Nyomdailag előre gyártott. Tehát az is lehet, nem is a munkáltató a hibás. Ezt a letiltó végzést nem is lehet normálisan értelmezni. Erre pedig csak most jövök rá, hogy látom, egy másik ember kezében is szinte ugyanazzal a szöveggel van a kezében.

manna # 2006.01.11. 12:27

Nem konzultáltam ügyvéddel. A magyarorszag.hu oldalon található kereset minta alapján írtam meg és adtam be a bírósághoz. Én úgy gondolom, kellene az, hogy a 10 ezer ft-os minimum összeget felemeltessem 30-ra. Pl. esetemben is milyen jó lenne ha most nem csak 10 hanem 30 ezer ft lenne a minimum összeg. Mert most százalékosan kapom és ez alig több 10 ezer ft-nál, miközben volt férjem teljes jöcedelme 300 ezer ft. Most bejelentett ez a munkahelye 2 éve, de pl. előtte is több éven át soha nem volt bejelentett munkahelye, de volt olyan is, hogy volt de csak minimálbérre volt bejelentve,a fizetést "kézhez" kapta. Ezt akarnám elkerülni a jövőben. Semmi kedvem azzal tölteni az életemet (legalábbis amíg a gyerkek tartásra szorulnak), hogy állandóan azután nyomozgassak és bizonyítsam, hogy márpedig ennyi és annyi a fizetése, és egyáltalán nem annyi amit ő bevall vagy amennyire be van jelentve.A minimumként megállapított x összeg az akkor így is úgy is "jár". Szerintem ez a 10 ezer ft. minimum összeg mindenképpen kevés, még akkor is ha a mostani minimálbér 25%-ban valószínűsítené a bíróság.

Rexor # 2006.01.11. 11:38

Manna elnézést hogy beleszólok, de a kereset benyújtása előtt konzultáltál ügyvéddel? Fontos, hogy jól éspontosan fogalmazd meg a kereseti kérelmed, mert a bíróság nem adhat mást, mint amit a keresetedben kértél. Pl. nem nagyon értem ezt a 30 000 Ft-ot sem, hogy miért jelölted meg. Nem lett volna elég, ha kéred, hogy a férjed mindnkori összes jövedelmének 25%-t utalják át Neked?

manna # 2006.01.11. 10:58

A 30 000 ft-ot pont azért gondoltam, hogy kérem ennyire felemelni, hogy akkor is "járna" ennyi, ha a 25% nem érné el ezt, vagy dolgozhat még a jövőben akár "feketén" is. Talán már haza sem jön. Egy biztos. Nem minimálbérből fog tengődni. Mint most sem tengődik. Sőt. 5x annyiból él egyedül idestova 2 és fél éve, mint én a két gyerekkel.Egyedül.

manna # 2006.01.11. 10:55

Hát én mostmár semmit sem értek.(((
Akkor mit csináltam most? jó nagy ökörséget? Nem kellett volna , jobban mondva nem lett volna szabad így kérnem a felemelést? Ki fognak röhögni, el fognak hajtani a tárgyaláson, hogy miért, mire fel kértem én a minimum felemelését 30 000 ft-ra. (pedig annak idején a 10 000 ft-os minimum határt is én kértem, hogy annyi legyen) Talán jobb, ha el sem megyek. Tiszta égés lenne.

Order (törölt felhasználó) # 2006.01.11. 10:02

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

manna # 2006.01.11. 09:44

Igen, így igaz, a gyt.díjat korábban már megállapították. (25% ill. 10 ezer Ft. alapösszegben) Ennek a letiltására adtam be múlt év végén kérelmet, amit decemberre tiltott először a munkáltató. Le is tiltotta a 25%-t, csak sajnos ezt az 57 ezer ft. munkabérből tette, a másik keresményből (devizaellátmány) már nem. Ugyanakkor egy keresetet is beadtam akkor, a gyt.díj felemelése iránt. Ennek a tárgyalása lesz most. A felemelést az alapösszegre (10 ezer Ft.) kértem, hogy 30 ezer ft.-ra emeljék fel. A százalékos formához nem kell nyúlni, hiszen az már meg van állapítva 25%-ban.
Az, hogy a munkáltató nem jól hajtja végre a letiltást, csak most időközben (az első tiltáskor decemberben) derült ki. Ennek tisztázására még nem adtam be sehová semmit, mert ezzel nem voltam tisztában, hogy kihez és mivel is fordulhatok. Sajnos a munkáltatóval hiába beszéltem, mert szerintük ők úgy tiltják ahogy kell. Szerintük a devizaellátmányhoz ők nem nyúlhatnak.
Most lesz tehát a tárgyalás, de ez gyt.díj felemelése iránt. Itt esetleg én "csak" előhozakodhatok azzal is, hogy a munkáltató a 25%-ot nem teljes egészében tiltja le. Esetleg kérhetem, hogy adjanak ki újabb letiltó végzést, úgy, hogy abban konkrétan jelöljék meg az ellátmányra is a letiltást. Mert a mostaniban csak minden bérjellegű juttatás szerepel. Épp ez lehet a félreértés oka, mert a munkálató amikor felhívtam őket, azt mondta, hogy az ellátmány az nem bérjellegű kifizetés.

Már magam is kezdek belezavarodni ebbe az egészbe. Szóval, a mostani tárgyalás az gyt.díj felemelése iránt lesz. Az, hogy a jelenlegi gyt.díjat nem jól kapom, az ügyben még sehová nem fordultam, egyedül csak a munkáltatóval beszéltem. De eredménytelenül. Ez a tárgyalás lehetne arra is alkalom, hogy ezt a problémát (nem jó letiltás) is felvessem és kérjem, hogy ez ügyben is tegyen valamit a bíróság. Így nem kellene másik pert indítanom a munkáltató ellen is. Vagy ezt már meg kellett volna tennem ? Indítanom kellett volna a munkáltatóval szemben is valamit? De mit? Feljelenteni? Végrehajtást indítani ellenük? Mit kellene most végül csinálnom és kérnem?

Visszatérve még a felemeléshez. Ami "szöget ütött ismét a fejembe". Tegyük fel, a bíróság megadja emelésként az általam kért 30 ezer ft-os alapösszeget. Exem keres 300 ezer ft. körül. Ugye ebből százalékos formában még több "járna". De. Mivel a munkáltató csak az 57 ezr ft bérből tiltja a 25%-ot (alig több mint 10 ezer ft-ot) akkor, az alapösszegként megállapított 30 ezer ft-ot hogy fogja tudni letiltani az 57 ezr ft.ból? (50%-nál nem tilthat le a jog szerint többet.) Akkor megint csak én fogok rosszul járni?

Order (törölt felhasználó) # 2006.01.11. 09:02

manna # 2006.01.11. 08:52

Így lesz! Elvégre ennek a tárgyalásnak a felemelés a tárgya. S remélem ebben az ügyben lesz is pozitív döntés, emelnek a gyt.díjon és nem fogják alperes meg nem jelenése miatt még egyszer tárgyalni. A munkáltatónak pedig csak akkor tudnak majd kérdéseket feltenni, ha lesz következő tárgyalás(de az már a letiltás miatt) és beidézik a munkáltatót. Legalábbis én így tudom elképzelni.
Van még egy újabb aggodalmam is. Most kezdtem el gondolkodni, hogy tegyük fel, felemelik a gyt.díj minimum (alap) összegét x összegre, az alperes mindenkori jövedelmének vizsgálata után, de ezt az összeget nem fogja tudni letiltani a munkálató az alperes 57 ezer ft-os béréből, mert az már az 50%-át is meghaladné. Mert ugye a devizaellátmányához nem nyúl a munkáltató, abból semmilyen letiltást nem hajt végre. Akkor mi csináljak én?

obsitos # 2006.01.10. 14:47

A mostani tárgyaláson teljes figyelemmel a tartásdíj százalékos felemelésére koncentrálj, hogy ez most tényleg meglegyen.

Köztes lehet foglalkozni a letiltás dolgával is.

obsitos # 2006.01.10. 14:35

Az hogy a munkáltató a letiltás dolgában gondot okoz/ott/, azzal kapcsolatban a bíróság előtt köteles magyarázatot adni.
Végül is a megitélt tartásdíjat ő nem vonta le ill. nem utalta neked = ezzel kárt okozott.

Valószínűleg nem feltétlen kell őt akár perbehívni, elég ha a bíróság azt a néhány kérdést felteszi neki.

A bíróság tárgyban majd kioktat (= tájékoztat).

Ami a három hónapos munkaszerződés dolgát illeti, szerintem 3-3 hónapos "próbaidőre" veszi fel a dolgozókat - vagy valami ilyesmi.
Ez a munkáltatónak előnyös, egyúttal a munkavállaló sakkba is tarható: esetleges béremelés kérésének elhárítása, netán több szociális (= adómentes) juttatás stb.

Ahol a lakásfenntartásról olvashatsz a Magyarország.hu weblapon, kutakodj ott esetleges hasonló másfélék iránt is. Egész bátran!

manna # 2006.01.10. 14:04

Igen, most fog lejárni a három hónapos szerződése, legalábbis én így számolom. Ugyanis amióta kint dolgozik idestova 2 éve, azóta mindig így csinálja a munkáltató, hogy három havonta hosszabbítgatja a szerződését. Biztosan meg van az oka, hogy miért így csinálják s miért nem lehet egy folyamatos szerződést kötni.

Nem is hülyeség ez a lakásfenntartási támogatás! Ezer hálám, hogy a figyelmembe ajánlottad! Szerintem én jogosult is lennék rá a jövedelmi helyzetemet tekintve. Meg fogom próbálni és megkérelmezem, veszíteni valóm nincs vele.

Tehát ha jól veszem ki az írásodból, akkor ne csak említésként hozakodjak majd elő a tartásdíj munkáltató általi tiltásáról, hanem konkrétan kérjem is ennek számonkérését a bíróságtól. Nem kell tehát majd egy teljesen új keresetet benyújtanom ez úttal a munkáltatóval szemben, hanem ezt megtehetm ezen a tárgyaláson is. Ha jól értem.

Segítséged és jókívánságodat köszönöm és neked is minden jót kívánok.

obsitos # 2006.01.10. 12:06

Bocs elírtam: Lakásfenntartási támogatás.

obsitos # 2006.01.10. 12:03

Kedves Manna!
A tárgyaláson nem csupán "megemlíteni" kell, hogy a munkáltató miért nem vonta/vonja a járadékot +az elmaradás bepótlása, hanem eleve kérjed a bíróságtól: tisztázza a munkáltató ezen felelősségét.

Valószínűleg idéző végzésben (= levélben) a bíróság megkeresi a munkáltatót: kérdéseket tesz fel neki, melyet köteles válaszolni. Aztán a rákövetkező tárgyalási napon ezt majd ki lehet elemezni...

Ha annyira fontos a kazak címe, a bíróság azt is beszerzi a munkahelytől. (Bár ha jól emlékszem valahol alant mintha azt írtad volna, hogy a munkaszerződés 2006 tavaszán lejár.) Persze mindenközben odakint akár meg is nősülhet stb.

Ha netán végleg eltünne a nagy szűrke ködben, az egy másik ügymenet lenne, hogy az állam bizonyos (ritka) esetben a gyámhivatalon keresztül a tartásdíjat megelőlegezi, max. 3 évig.

Aztán majd valahogy ők próbálják közben ill. utóbb behajtani az illetőn. (Ha semmi másként, egy esetleges örökség/hagyaték végett a gyanútlan csak hazatér - és ekkor csapnak le rá a felhalmozódott tartozása végett.

Bizonyára kértél személyes illetékmentességet ill. perfeljegyzésre jogot a bíróságtól., gyerektartás esetén ez valószínűleg amúgy is hivatalból járhat.

Az ügygondnok költségét az állam fizeti, és vélem a gyámhivatalból majd valakit kirendelnek az ügyhöz.

------------
Mindeközben kutakozhatsz a "Kapu" - Google keresőn keresztül: célszavakat beírva sok-sok válasz egy-egy adott témában.

És a www.Magyarország.hu weblapon is, a címoldalról jónéhány írányba el lehet indulni.

Pl. "Ügyintéző" - Lakástámogatási támogatás
(önkormányzat).

Minden jót!

manna # 2006.01.10. 10:43

Jaj igen.A bíróságnak úgy küldte vissza a posta az idézést, hogy ismeretlen helyre költözött. De gondolom ez már nem sokat számít, hiszen itthon sehogysem lehet jelenleg elérni. Megadom a munkáltató itthoni telephelyének a címét. Így csak elfogadják? Sajnos kértem a kazah címet, de munkáltató reagálni sem méltatott a kérésemre. Nekem pedig nincs több időm várni, a tárgyalás megtartása függ ettől.

manna # 2006.01.10. 10:40

Kedves Obsitos,
Így igaz, mostmár ki kell bírjam valahogy 31-ig. Aztán majd lesz valahogy. Nekem is az az érzésem, hogy ezzel a tárgyalással még nem sokkal leszek előrébb. De mégis jobb volna ha születne valamilyen pozitív döntés. Ha még folytatás lenne, az sem hozna több eredményt hiszen alperes legközelebb sem biztos, gogy megfog tudni megjelenni. A bíróság pedig nemigen fog ahhoz alkalmazkodni a tárgyalás kitűzésekor (ha lenne folytatás), hogy alperes éppen itthon fog-e tartózkodni vagy sem. 5 ezer km-t pedig tényleg nem fog utazni. Amúgy nem sok haszna lenne ha jelen is tudna lenni. A munkáltatói igazolásokat már bekérte a bíróság, azok ott vannak. Részemről is itt vannak, hogy mennyi gyt.díjat kapok jelenleg. Az is, hogy munkáltató nem jól tiltja. Ha ezt majd megemlítem, biztosan be lesz vonva a perbe a cég is, ugye? Tartok ettől, mert egy porcikám sem kíván most egy hosszas pereskedést, de gondolom más megoldás nem lesz.Bármi is lesz, annak én már annak is nagyon örülnék ha ezen a tárgyalásom legalább a felemelésben születne egy elfogadható döntés, ha megállapítanának a mostani minimum összeg helyett egy elfogadhatóbbat. Remélem legalább ebben előbbre jutok valamit. Mert ez így tényleg nagyon kevés. Ennyit már egy munkanélkülinek is fizetnie kell a gyermeke után. Tízezer forintot. Nem?

obsitos # 2006.01.10. 10:08

Kedves Manna!
A bíróság mindenképpen megtartja a tárgyalást, ha a két fél közül legalább az egyik megjelenik.

Egyébként bármelyik fél kérheti, hogy esetleges távolléte (akadályoztatása) esetén is tartsanak tárgyalást.

A személyes megjelenés helyett akár megbízott ügyvéd is képviselheti a felet a tárgyaláson.

Amúgy ha valamelyik fél nem jelenik meg a tárgyaláson, vessen magára: sem végekezni nem tud sem "támadni".

Az hogy a férjed nem jön haza Kazahsztánból a tárgyalásra, akár már az utazási költségek okán is érthető, elfogadható.

Peres feleknél mindig az állandó lakcímen fut a bírósági levelezés. (Az hogy "nem kereste" vagy "nem vette át" jelzéssel megy vissza az ajánlott-tértivevényes levél, ez is az ő baja. A posta a második eredménytelen kikézbesítést követően egyszerűen bedobja a levelet a postaládába = innentől átvettnek tekintendő.) Az az illető baja, hogy pl. tartós távollét esetén nem gondoskodik a postaládája rendszeres ürítéséről, az érkezett fontos levelekről való - legalább telefonon - történő értesítésről. Õrá nézve ennek kedvezőtlen jogi következményei lehetnek.

Ahogy Oder alant helyesen írta: "Aztán majd eldől 31-én hogy tovább."

Tehát még ettől a tárgyalási naptól se várj azért VÉGSÕ eredményt, sajnos...

Nincs már oly messze a január vége, a megérthető és átérezhető nagy izgalmadban azért csak bírjad már ki addig valahogy.
Tudom: a bizonytlanság a legrosszabb.
Végül minden jóra fordul!

Order (törölt felhasználó) # 2006.01.10. 08:51

manna # 2006.01.10. 07:51

Kedves Order,
Oké, teljesen igazad van. Megkértem a munkáltatót, hogy adják meg a kazahsztáni elérési címet. Ha mégsem adják meg, akkor megadom a bíróságnak a cég itthoni telephelyének a címét. Illetve közlöm a bírósággal, hogy alperes nem fog megjelenni a tárgyaláson, de e mellett is kérem a tárgyalás megtartását. Aztán majd eldől 31-én hogyan tovább. Ha addig is lenne bármi kérédsem, fordulhatok továbbra is hozzád? Nem mentem még az idegeidre? Ha mégsem jelentkeznék, akkor a tárgyalás után mindeképp jövök és beszámolok a fejleményekről. Köszi szépen mégegyszer minden eddigi segítségedet!
Üdv: Manna

Order (törölt felhasználó) # 2006.01.10. 07:19

manna # 2006.01.09. 15:31

Még egy kérdés csak. Azt közöljem-e a bírósággal, hogy alperes a tárgyaláson nem fog tudni megjelenni? Kérjem-e külön, hogy kérem a tárgyalás megtartását alperes nélkül is? Ennyi lenne még ami hirtelen eszembe jutott és ami még fontos lenne.
Már eddig is rengeteget segítettél és ígérem nem "bambáskodok" itt sokat ezentúl.

Ezer köszönet! Manna

manna # 2006.01.09. 15:15

Na, most megint dilemmában vagyok. A fene, hogy miért ilyen járatlan az ember mint én...Tényleg nem akarok valami sületlenségeket válaszolni a bíróságnak. Mi lenne, ha kérném, hogy a keresetemben megadott munkáltató címén lehet csak legközelebb elérni az alperest? Annyit tudok, hogy exem egy szálloda szerű valamiben vagyis amolyan munkaszálláson van. De ennek a címét sajnos nem tudom, és ezt szerintem a munkáltató sem fogja nekem megadni. Ahhoz előbb küldenem kellene nekik egy ajánlott levelet, aztán megvárni amíg arra válaszolnak. Mert ezt azért gpondolom nem adják csak úgy fűnek fának, aki telefonon vagy emailben keresi meg őket. Csak amire én megkapom tőlük a kazahsztáni címet, addigra hidegvizet ihatok a tárgyalásra is. Ez az én szerencsém..