XXIII. Jogász Vándorgyűlés

donetta # 2005.10.01. 18:14

Vannak itt Pázmányos hallgatók,vagy ott végzettek?

sziasztok,én joghallgatókkal szeretnék beszélgetni,Pázmányos vagyok:)

gittus # 2005.10.02. 16:30

Kedves Mekkmester!
Értem amit mondasz. Az amivel összefüggésben felhoztad azért volt érdekes mert pont a jogászság és etika kapcsolatának lehetséges visszásságára mutatott.
Én személy szerint nem vagyok a jogász képzés mostan létszámának ellenszólója. A nagyszámú képzésnek van hátránya és természetesen előnye is. Valaki azt írta a fórumozók közül, hogy mindenkinek van joga jogot tanulni. Lehet hogy sohasem lesz jogász csak a maga kedvéért. Nekem volt több évfolyamtársam aki nem a jogi pályán helyezkedett el, és ismerek több olyan jogászként tevékenykedőt aki bár a jogi egyetemet elvégezte soha sem válik jogásszá. Végezetül csak annyit visszatérve a börtönben nevelkedett jogászokra, hogy én örülnék a legjobban ha a börtönök olyan emberekkel lenne tele akik legalább középfokú végzettségüket már megszerezve a felsőfokú tanulmányok végzésére törekszenek, legyen az a jog vagy akár az orvosi egyetem. Ja te rábíznád magad ez utóbbira?

Legislator # 2005.10.04. 08:23

Kedves Rite!

Az etikai kódexben szabályozott kérdések "nem férnek bele" a jogszabályokba. Etikai kérdéseket nem lehet jogszabállyal szabályozni, de az etikai kódexben elfér a kötelező erő és a kemény szankció is. (Az évek óta készülő egységes közszolgálati etikai kódex bizonyos etikai vétségekért elbocsátást helyez kilátásba).

Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.10.04. 08:31

Szinte látom amit a jointfüstbe burkolózott headbangerek valóságos Ulpianus-szá szublimálódnak a Btk. elméleti tanulmányozása során. (És persze a kiállt büntetés után az erkölcs bajnokaivá válván, az Universitas meghívott előadóvá emelkedhetik e nagy hős, aki a Büntetőjog és etika témakörében hirdet kurzust, ahol a hallgatók földig hajolva kórusban kántálják: "Hódolat a Szentembernek!")

Sunshine after the rain.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.10.04. 08:53

nézd legislator ez elmélet
a gyakorlat pedig elszomorító
pl. ott van a pp-ben 4 hónapon belül tárgyalást kell kitűzni...
mi van ha nem tartják be a szabályt kéred őket hogy tűzzék ki de mi van ha ekkor sem teszik panasszal fordulsz az elnökhöz aztán persze nem biztos hogy neked kedvez a bírói mérlegelés...
a helyi szintű közigazgatásba pedig minden következmények nélkül szórakoznak az ügyfelekkel
én legalábbis sokszor ezt tapasztaltam

Legislator # 2005.10.04. 11:21

Amit az etikai kódexről mondtam, színtiszta tény. Sajnos abban igazad van, hogy a gyakorlat elszomorító. A gyógyszer: a közig. esetében az élő jog szerint az ügyészi törvényességi felügyelet lenne, amit én nem leépítenék, hanem kiszélesítenék. Akár általános törvényességi felügyeletté. Azt pedig tudjuk jól, hogy valamikor az ügyészség felügyelte a bíróságot is (már nem magát az ítélkezést). El kellene ezeken gondolkodni. Következmények nélküli ország.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.10.04. 11:22

Plusz a közigre még ott a Kig. Hiv., de mindenki tudja, hogy mit ér az.

Sunshine after the rain.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.10.04. 11:47

fricz tamás rátapintott a lényegre
én még csak egy éve végeztem de rengeteg a negatív tapasztalatom
van pozitív is amiket nagyon becsülök de ez inkább csak amolyan kivétel
közig hiv: igen ül a megállapitásod

Legislator # 2005.10.04. 12:01

Sajnálom, hogy inkább csak neg. tapasztalataid vannak, persze ezen mindenki átesik. Lehetne sokat beszélni például az állami szervezetek szerződési moráljáról föntről le a leggázabb kis önkoriig: ti. előbb megcsinálod a munkát és utólag szerződünk.

Sunshine after the rain.

HE0222 # 2005.10.04. 13:45

Szia Legislator, jót mulattam a jointfüstbe burkolózó, Ulpianus-szá szublimálódott headbangereiden...

Legislator # 2005.10.06. 10:31

Köszönöm, én szeretem az ilyen kis tréfákat, akár "ex cathedra" is.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.10.21. 08:05

Már megküldték a részletes programot. Ket.-re megyek meg személyek szabad áramlására. /Sajnos Molnár Úr előadása ütközik a Ket.-tel, de bízom benne, én is ütközöm a Főcsoportfőnök Úrral:)))/.

Sunshine after the rain.

dr. Bubo # 2005.11.02. 14:28

Legislator, örülnék, ha némi beszámolót olvashatnánk a vándorgyűlésen szerzett tapasztalataidról...

Legislator # 2005.11.08. 09:52

Köszönöm. A bevezető előadás kritikán aluli volt, de legalább megtudtam, hogy funkcionál a bírói etikai kódex, de a megoldás elkeserítő. A Ket.-re Dudás a helyettesét küldte maga helyett, mert azonnali-ahogy mondták-bértárgyalásra:))) (feltehetőleg illetményre célozhattak) ment vidékre. A helyettes azért ott volt a spiccen, hallhattunk új dolgokat. A szolgáltatások szabad áramlása szekcióban Király Miklós tszv. docens Úr kiváló előadást tartott, igen hasznos volt. A város gyönyörű, a borok kiválóak, a hölgyek több mint csinosak. A szállásom is jó volt, de még az ifjúsági kedvezménnyel is iszonyat sok pénzt fel tud emészteni egy ilyen vándorgyűlés. (Egy országgyűlésben ténykedő, régebbről ismerős kollégával tapasztaltuk ki a borkínálatot, mit mondjak, nem volt rossz).

Sunshine after the rain.