Biztos vagyok benne, hogy jó néhány hozzászólásomban elmondtam a véleményem már az oktatásról. Mindannyiszor a gyakorlatibb képzés mellett érveltem, és az angolszász prakticizmust hoztam fel példának. Nos, véleményemet továbbra is fenntartom, és biztos forrásból tudom, hogy tőlünk nyugatabbra sokkal nagyobb az aránya a gyakorlati képzésnek (gondoljunk csak a német vizsgarendszerre). Ezzel együtt úgy tűnik az USA-ban sem elégedett mindenki:-))) Így a szakvizsgák után ui. ismét ráérek olvasni, és John Grisham "The Rainmaker" című jogász-krimijében a következőket írja:
"Lowschool is nothing but three years of wasted stress. We spend countless hours digging for information we'll never need. We are bombarded with lectures that are instantly forgotten. We memorize cases and statutes which will be reserved and amended tomorrow. If I'd spent fifty hours a week for the past years training under a good lawyer, then I would be a good lawyer. In! stead, I'm a nervous third-year student afraid of the simplest of legal problems and terrified of my impending bar exam."
Saját nyers fordításomban ez körülbelül így hangzik magyarul:
"A jogi egyetem nem más, mint 3 év elvesztegetett idő. Számtalan órát töltünk el azzal, hogy olyan információk után kutatunk, amelyekre soha nem lesz szükségünk. Olyan előadásokat ömlesztenek ránk, amelyek azonnal a feledés homályába vesznek. Olyan jogeseteket és törvényeket kell bemagolnunk, amelyek hihetetlen rövid időn belül módosulnak. Ha mondjuk 50 órát tölthettem volna el egy héten egy jó ügyvéd alatt az elmúlt években, akkor jó jogász válhatna belőlem. Ehelyett jelenleg egy ideges, harmadéves (végzős) joghallgató vagyok, aki még a legegyszerűbb jogi problémától is tart, és aki halálra van rémülve a fenyegetően közelgő államvizsgától."
Ha nem tévedek nagyot, andzsinszan igazolva látja majd az elméleti alapképzés további létjogosultságát:-)))))))