Sziasztok!
Két jogeset kapcsán kérném a segítségeteket/véleményetek! Nagyon megköszönném ha közösen segítenétek nekem megoldani! Sokat jelentene, mivel gyakorlatilag éjszaka tudnék foglalkozni vele csak és így is a kimerülés határán vagyok!
Íme:
Feladat I.
Dolgos Géza villanyszerelő egy építőipari vállalkozásnál. 2016. március 24-én reggel – miközben személyautóval közlekedtek kollégáival Kisarból Nyíregyházára – autóbalesetet szenvedett, ennek eredményeképpen medencecsontja eltört továbbá jobb hüvelykujja beszorult, benne csont szétmorzsolódott. Ujját helyreállító műtétek sorozatával próbálták megmenteni, de végül amputálni kellett. A balesetből a mai napig nem épült fel, mozgása nehézkes, gyógytornászhoz jár. Ujja elvesztésével fogási képességét elveszítette. Házi orvosa arról tájékoztatja, hogy a rá irányadó előírások miatt táppénzes állományban tovább nem tudja tartani.
1.kérdés: Eddig milyen jogcímen részesült ellátásban, milyen feltételekkel?
2.kérdés: Mit javasol Dolgos Gézának, mi tévő legyen? Milyen ellátási formákat, milyen módon tud igénybe venni?
Feladat II.
Naív Anna pedagógus egy magán fenntartású oktatási intézményben 2007. szeptember 1. napjától, azonban szerződését minden évben a tanévre kötik szeptember 1-től június 30-ig. Anna 2016. február hónapjában teherbe esett, melyet a munkajogi szabályok tiszteletben tartásával be is jelentett a munkáltatója felé, aki megígérte neki, hogy eddigi jó munkájáért hálából munkaviszonyát a szülés időpontjáig meghosszabbítják. Naív Anna május 26-án munkahelyén rosszul lett, kórházba szállították, ahol megállapították, hogy veszélyeztetett terhes, így a szülés időpontjáig benn kell maradjon a kórházba. A munkáltató nagyon mérges lett, hogy a tanév vége előtt 3 héttel ezt tette vele Anna (ennyi időre helyettest sem tud felvenni) és 2016. június 30-án nem hosszabbította meg a munkaviszonyát. Naív Anna 2016. november 11. napjára várja gyermekét. Átlagkeresete 146.300 Ft.
1.kérdés: Milyen ellátás, meddig és milyen összegben illeti meg Naív Annát?
2.kérdés: Mit tehet annak érdekében, hogy az anyaság idejére a TB ellátások megillessék?