Gürizés minimálbérért


Impossible # 2009.01.31. 14:49

Máté81,

ha Máté vagy, akkor nem lehetsz óvónő. Védőnő sem lehetsz, ha Máté vagy. Gyerekekkel pedig nemhogy nem foglalkozhatsz, hanem a közelükbe sem engednek, ha Mátéként óvónő/védőnő akarsz lenni.
Tehát ezeket az álmokat ebben az esetben sajnos fel kell adni.

Ha nő vagy, akkor pedig nem kellene Máté néven irogatni.

Szerintem ne menj asszisztensnek ügyvédi irodába. Nem ott kezdődik a dolog, hanem az egyetemen. Ha érzel magadban tehetséget ehhez, és szeretnéd is, akkor jelentkezz az egyetemre, de a pénzt felejtsd el. Nem a pénzért kell tanulni, hanem a tudásért, amivel majd kereshetsz pénzt, ha szerencséd van. A pénz fontos dolog, de ne a pénz miatt tanulj, hanem a tanulás miatt legyen pénzed.

_Wasp_ # 2009.01.31. 14:40

minden jogtanácsos jogász, de nem minden jogász jogtanácsos.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Máté81 # 2009.01.31. 14:11

Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de mi a különbség a jogász és a jogtanácsos között?
(Jó ez a fórum. Végre olyan emberektől kapok információt, akik értenek a dolgokhoz és nem csak a légből kapott baromságaikat hangoztatják.)

Máté81 # 2009.01.31. 14:07

Az érettségivel nem volt problémám. Gyerekjáték volt. 95%-os lett és 90 perc alatt megírtam.

hunfrakk # 2009.01.31. 13:51

Ha elvégezném az egyetemet és időközben úgy alakulna, hogy nincs már energiám folytatni, akkor még lehetnék például jogtanácsos, életem végéig? Vagyis nem veszne kárba az egyetemen eltöltött idő?

Ahhoz, hogy jogtanácsos legyél, szintén kell a jogi szakvizsga (tehát három év gyakorlat + szakvizsga).
Ez nem lehet elrettentő annak, aki valóban ezt a munkát kívánja végezni.
(és az ehhez szükséges ismeretetei, képességei megvannak hozzá)

aki pl. irodalom érettéségin négy óra alatt kínkeservesen tudott csak kiszenvedni két oldal irományt az esszé megírásán, az nem való e pályára,
tehát: kiváló fogalmazókészség kell (az nem elég, ha vki lukat tud beszélni a partner hasába - az egy másik szakma: az értékesítő, marketinges, PR-es).

A jogász szakon eltöltött idő természetesen nem megy kárba, ennek felvetése is hiba.

Máté81 # 2009.01.31. 13:26

Köszi Csipke! Elgondolkodtató a hozzászólásod.

Csipke # 2009.01.31. 13:02

Az első mondatomból kimaradt a leglényegesebb:

szóval, hogy NE ezt a pályát válaszd.


Csipke

Csipke # 2009.01.31. 13:02

Kedves Máté81!

Ha kizárólag az a motivációd, hogy "rengeteg pénzt keress", akkor én nem tanácsolom, hogy ezt a pályát válaszd.

Nyilván ahogy más szakmákban is, itt is lehetsz sikeres (és kereshetsz sok pénzt), de téves az a nézet, hogy a "jogászok gennyesre keresik magukat". Nem. Nem keresik magukat gennyesre. Ha tényleg tehetségesek, és tényleg elhivatottak, akkor sikeresek (és jó esetben jól keresők) lesznek.

Igen, mire önálló irodád lesz, az minimum 9 év (jó esetben 5 év az egyetem, három év jelöltség, egy év szakvizsga). És akkor sem fog dőlni a lé, mert nagy mázlinak kell lenni, hogy szakvizsga végére akkora kialakult potenciális ügyfélköröd legyen, aki "eltartja az irodát".

Arról nem is beszélve, hogy mivel a jogi pályát egy "sztárszakmának" tekintik most, iszonyatos a túlképzés. Mondhatnám, hogy sok az eszkimó és kevés a fóka, szóval tényleg valamivel nagyon ki kell tűnnöd, hogy sikeres lehess.

Ha ennyire bizonytalan vagy, akkor esetleg érdemes lenne kipróbálnod magad először ezen a pályán. Például elmehetnél egy-két évre egy ügyvédi irodába asszisztensnek, ahol belekóstolhatsz kicsit abba, mit is jelent ez a pálya. Ez szerintem arra is jó, hogy megerősítsen abban, hogy tényleg a szó jó értelmében vett hivatástudatból választod ezt a pályát (ez véleményem szerint elengedhetetlen (lenne), de ez egy másik topicot érdemel), vagy csak "mert azt mondták".

Üdvözlettel,


Csipke

Máté81 # 2009.01.31. 12:57

Akkor foglaljuk össze! Ha elvégezném az egyetemet és időközben úgy alakulna, hogy nincs már energiám folytatni, akkor még lehetnék például jogtanácsos, életem végéig? Vagyis nem veszne kárba az egyetemen eltöltött idő? (Nyugodtan javítsatok ki ha ostobaságot írok!)

_Wasp_ # 2009.01.31. 12:50

ha "rengeteg pénzt" akarsz keresni, akkor nem biztos, hogy csalódások nélkül való lesz az utad.

Ha tényleg ezt akarod csinálni, akkor viszont megérheti...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Máté81 # 2009.01.31. 12:45

Impossible!

Még gyerek voltam amikor levelet írtam Dr. Erőss Pálnak a Jogi esetek című műsorba. Még egy dedikált fényképet is küldött nekem (Sajnos már nincs meg.)és arra biztatott, hogy ne adjam fel az álmaimat. Az általános iskolában is azt mondták a tanárok, hogy legyek ügyvéd. Azt is megmagyaráztam nekik, hogy hogyan lehet kitérdelni a rövidnadrágot.:)
Egyszerűen nem érzek kedvet semmi máshoz. Gyerekekkel foglalkoznék még örömmel. Megfordult a fejemben, hogy védőnő, vagy akár óvónő is lehetnék. Itt azonban közbeszóltak az anyagiak. Őszinte leszek. Rengeteg pénzt akarok keresni.:)

Impossible # 2009.01.31. 12:23

Máté81,

nem mondom, hogy baj, ha jogra jelentkezel, de előtte legalább gondold át jól a motivációt. Miért mennél oda, mit vársz tőle, mit szeretnél elérni, egyáltalán el akarsz-e érni valamit. Rengeteg a jogász, önmagában az egyetem elvégzése szép és nagy dolog, de érdemes egyetem közben ösztöndíjjal külföldön is tanulni egy ideig, 2 nyelvből tárgyalási szintű (minimum felsőfokú) tudást szerezni. Nagy a verseny, és aki csak a minimálisat teljesíti, az nem remélhet sokat. Ez persze az élet más területeire is igaz, de ha pl. mérnöknek mész vagy infomatikusnak, akkor valamivel könnyebb lehet a helyzeted, mert belőlük nincs annyi, mint jogászból, ráadásul a a magyar jogászok (mivel leginkább magyar jogot tanultak :) ) leginkább Magyarországon esélyesek az elhelyezkedésre, szóval eléggé helyhez kötött is ennek a szakmának/hivatásnak a gyakorolhatósága. Én azt tanácsolom, hogyha nem érzed kifejezetten úgy, hogy ez a te utad, vagy ha nem érzed úgy, hogy kifejezetten szeretnél jogot tanulni, akkor nem érdemes jogra jelentkezned. Nem lebeszélni akarlak, hanem felvilágosítani. A jogra jelentkezők nagy százaléka "kieséses alapon" kerül jogra, "valahova menni kell" alapon. Nem mondom, hogy így oda kerülni nem jó dolog, mert jó dolog elvégezni a jogi egyetemet is, csak szerintem igazán akkor érdemes belevágni, ha az ember valóban szeretné, ha van hozzá kedve, és van hozzá affinitása. Talán hasznodra válik a hozzászólásom. Én a helyedben nem azt nézném, hogy mi lesz kb. 10 év múlva, meg majd nyithatsz-e irodát stb, az nagyon messze van ahhoz, hogy a mostani döntésed alapjául szolgálhatna. A kérdés az, hogy MOST hogyan állsz, most szeretnéd-e, hogy oda járj, ezt tanuld, ebben fejlődj, érzel-e valami elhivatottságot, valami lelkesedést, gondolod-e, hogy oda kell menned. Én ezen gondolkoznél el a helyedben, mielőtt döntök, és nem a bizonytalan jövőről képzelődnék.

Máté81 # 2009.01.31. 12:11

Nagyon hálás vagyok a segítségért és örülnék ha mindent megosztanátok velem ezzel kapcsolatban. Nagyon fontos döntés előtt állok és rengeteget segítene minden információ.

_Wasp_ # 2009.01.31. 12:01

El lehet máshova is helyezkedni: pl elmehetsz egy céghez (kormányzati szervhez?) jogi előadónak - mittomén még minek. Ezek jobban fizetnek, mint a jelölti állások.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.01.31. 11:59

(a szakvizsgának több része van.)

Ügyvédjelöltként dolgozhatsz irodának addig is, persze hacsak nincs valami professzionális és különleges plusszismereted (felsőfokú nyelvtudások) akkor nem fognak túlfizetni.

De gondolom ez nem probléma, hiszen az iroda nyitása sem lesz 2 forint - tekintsd a jelölti időszakot befektetésnek.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Máté81 # 2009.01.31. 11:49

A pénz nem jelentene gondot, csak az idő. :( A három éves "gyakorlat" után még egy év felkészülés a szakvizsgára, azután vizsga? Tehát akkor optimális esetben 9 évembe kerülne, hogy irodát nyithassak?
Csak az egyetem elvégzésével milyen lehetőségeim lehetnének a munkaerőpiacon? Egyáltalán lehet kezdeni vele valamit?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.01.31. 11:30

A 3 év után még le kell szakvizsgázni. Az + 1 év. A szakvizsga is pénzbe kerül. A kamarai tagdíjakról a kamara honlapján tájékozódhat.

Máté81 # 2009.01.31. 11:22

Tehát ha elvégzem az egyetemet, akkor munkát kell keresnem egy ügyvéd mellett? Aztán ha letelt a három év, akkor lenne rá lehetőségem, hogy irodát nyissak? Ezt megelőzően nem is lenne lehetőségem "igazi" ügyvédként dolgozni?

_Wasp_ # 2009.01.31. 11:08

az egyetem kábé 6 éve után optimális esetben még 4 évet.
Hivatalosan 5+3.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Máté81 # 2009.01.31. 11:03

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Most szeretnék felvételizni az ELTE nappali tagozatára. Úgy gondoltam, hogy megszerzem a diplomát, és már nyithatom is az irodámat. Most elbizonytalanodtam. Mit jelent az, hogy jogi szakvizsga abszolválása után a Budapesti Ügyvédi Kamarába felvételt nyertem, mint egyéni ügyvéd. Mennyit kell még tanulni, hogy az egyetem után ügyvéd lehessek?

bajussz # 2009.01.30. 13:48

lol

ez vagány

Legislator # 2009.01.23. 18:57

bandeeraz, ott a pont.


Sunshine after the rain.

bandeeraz # 2009.01.23. 18:51

God bless you Impi...lol

Legislator # 2009.01.23. 18:49

Impifiú írta: "vzoli,

gyere, sírj a vállamon…lol"

Látom, a humorod a régi. lol


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.01.22. 18:40

Noémi,

és annak mi értelme van, hogy tudálékoskodsz? :D Szerintem nem kell magunkban tartani a véleményünket. Azt a gyávák teszik. :D Amit nyugodtan magadban tarthatsz, az a tudálékoskodás. :D

vzoli,

gyere, sírj a vállamon...lol

Te se tudsz hozzátenni ép gondolatokat a vitához. Nem picsogni kellene, hanem hozzászólni. Ha nem tudsz hozzászólni, akkor meg nem picsogj azon, hogy nem tudsz, mert a legtöbbje nem tud. Így aztán unalmas a picsogásod.