Gürizés minimálbérért


lakivicki # 2008.08.28. 15:18

Kedves Kollegak,

miutan idöközönkent megkapom a jogi forum elektronikus hirlevelet es erdeklödve fürkeszem a honi hireket, engedelmetekkel tennek egy megjegyzes:

Meglepödve tapasztaltam, hogy nehany, magat elfoglalt ügyvedjelölnek tarto kollega, nem beszelve a szakmag tudas fitogatasarol es a tipikus magyar jelensegröl, vagyis a panaszkodasrol ("oh milyen keveset keresek es hogy felaldozom magam erte") meglehetös gyakorisaggal valaszol a hozzaszolasokra, amiböl arra következtetek, hogy aki vizet iszik az bort predikal.

Nem huznam az idöt azzal, hogy elmeselem a komplett elettörtenetem, de en is ügyvedjelöltkent dolgozom -az egyik legnagyobb becsi nemzetközi ügyvedi irodaban - es a napi 10-12oras munka termeszetes a szamunkra.
Bevallom öszinten, soha nem reagaltam meg hasonlo jellegü forumokon, de sajnos mar felhaboritonak tartom, ami itt zajlik.

Kedves Kollegak, a legjobb lenne, ha befejeznetek a vitat, az egymasra mutogatast es nekiallnatok "DOLGOZNI" a penzert vagy nyelvet tanulni, akarmit--
  • de ebböl nem lehet megelni, es elörelepni sem, ha ilyen es hasonlo jellegü forumokon vitaztok, tanacsokat osztogattok.

Egy szo mint szaz a felesleges idöpocsekolas helyett ideje lenne hasznosabb idötöltest valasztani es ezt a gyerekes vitat befejezni.

Üdvözlettel, vi

vzoli # 2008.08.28. 15:23

Ha esetleg megengeditek, hogy egy hozzászólás erejéig idepofátlankodjak közétek:

  1. Egy, az egyetemről frissen kikerült jogásznak miért kellene alapból többszázezres fizetést kapnia? Általában 23-26 éves emberekről van szó, akik az egyetemről az élet sűrűjébe szabadulva többségében még nem rendelkeznek olyan jövedelemtermelő képességgel bíró speciális szaktudással, helyettesíthetetlenséggel, hogy mindezeket mérlegelve az őket a piacgazdaság farkastörvényei közepette (vagy az állami közös koldustarisznyából) foglalkoztató akárki überhiperszuper csúcsfizetéssel érezze szükségét honorálni. A társadalmi-gazdasági környezet sem feltétlen olyan, hogy az a "sokkat tettem érte míg ide jutottam" alapján álló, az anyagi jólét irányába táplált naiv elvárásokat azok mértékének megfelelően tudná honorálni. Nagyapám a '30-as évek közepén summa cum laude végzett jogon. Aztán jóideig éjszakánként havat lapátolt, vagonokat rakott ki, hogy éhen ne haljon. Majd szép lassan helyrerázódott az élete, elindult a pályája. És közben végigélt egy világháborút, hadifogságot. És úgy emlékszem rá, hogy haláláig boldog volt, mert ő nem táplált a saját életével szemben teljesíthetetlen elvárásokat. Őt még megtanították arra, hogy igazán boldog csak az lehet, aki képes a létért való küzdelemben is örömet találni. Mert az ember a saját életének teljességét csak úgy élheti meg, ha nemcsak tisztában van, de tapasztalja is annak kereteit.
  1. Az, aki az egyetemről szabadulva mégis egy többszázezres fizetést nyújtó helyet talált magának: az itt miért viselkedik úgy, mint amikor a '60-as évek végi svéd szuperjóléti állam által nyújtott segélyből utazgató svéd semmirekellő elmegy a Száhel-övezetbe, és elmagyarázza ott a jónépeknek, hogy azért éheznek, mert nem hajlandóak tenni a sorsukért?! És miért kell arról hetekig tartó vitát rendezni, hogy csak jó helyre kell-e születni, vagy hogy csak tanulni, dolgozni kell-e eleget, vagy hogy csak el kell-e költözni, mert Svédország úgyis képes befogadni egész Afrikát? Emberek, már bocs, de ez nem egy olyan vita, amit az életet csak egy kicsit is ismerő már a kezdet kezdetétől parttalannak talál?!
  1. Számomra az a sikeres jogász - teljesen függetlenül az általa elért anyagi színvonaltól, jóléttől, vagy annak hiányától -, aki olyan, mint a keljfeljancsi. Ha megtiporja az élet, akkor megrázza magát, és feláll. Egy jogásznak alapvetően az a feladata, hogy tudjon másokért küzdeni, és pályafutása alatt a másokért küzdeni tudás képességét újabb és újabb dimenziókkal gazdagítsa. Az, aki nem tud önmagáért küzdeni, az szívvel-lélekkel harcolni másokért sem lesz képes. Ugyanis egy teljes életet szerelemben leélni is ritkaság, nemhogy az ellenszolgáltatás nélküli színtiszta altruizmus tételezésének mesterségesen fenntartott naivitásában.
Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.28. 15:32

Ja, a nélkülözés szilárdítja a jellemet

vzoli # 2008.08.28. 15:56

Dr.M.G.ü!

Egy szóval sem állítottam, hogy a nélkülözés feltétlenül szilárdítja a jellemet. Mert pl. egy ember pusztán attól, hogy vallásos, még nem feltétlenül lesz jobb. De a vallásosság esetleg hozzájárulhat ahhoz, hogy a jóra már eleve fogékony emberek az életükben bizonyos erkölcsi kritériumokat megszilárdítva jobbá válhassanak.

Azt viszont állítom, hogy a 'mama kedvenc fiacskája/leánykája'-típusú emberek, akiknek egész életükben azt sulykolták, hogy „úgyis az élet császára leszel!”, ... nos, ezek az emberek a valódi életben akkorát csalódhatnak, hogy már azelőtt elmegy a kedvük tőle, még mielőtt az igazi, embert próbáló nehézségekkel egyáltalán találkozhattak volna. És - e topikot olvasgatva - meggyőződésem, hogy bizony ilyen típusú emberkékből jócskán van az ifjú jogászpalánták között is. Akik Grosschmid Béninek képzelve magukat elfelejtik, hogy valójában még csak palánták.

Legislator # 2008.08.28. 16:00

Szegény Grosschmid, milyen más világ volt az. Jó, hogy ő nem élte meg ezt a mostani világot. De vzolival egyebekben (is) egyetértek.

Kedves Kacsa,

Semmi gond.


Sunshine after the rain.

reménytelenség # 2008.08.28. 16:21

Kedves Legislator!Megnyugtatlak,hogy ez még csak a jéghegy csúcsa!Lessz idő mikor a jogvégzett rendőrök nagyrésze /friss dipós/is nevetség tárgyává fognak válni!százával kerülnek ki a lenyugdíjazott fiatal,életük teljében lévő diplomás nyomozók.nos ezek nagy része is jogot fog seggelni.bár az egyik haverom-akit most szereltek le-nevetve vállat vont ,és azt mondta:eszem ágában sincsen már dolgoznipl biztonsági őrnek menni.-a volt rendőröknél most ez a trend..-le tudom én magamat foglalni.jövök ,megyek,teszek-veszek,horgászok stb...eszemben sincsen már dolgozni/40 pár éves.mindig összefutunk a tescoban mostanában...

shiiva # 2008.08.28. 16:22

kedves vzoli!

1. Engem egész életemben arra neveltek, hogy küzdjek meg, azért amit szeretnék elérni, és én baromi szívósan küzdöttem is érte. Azzal, hogy egy svéd Svédországba születik, nem küzdött meg semmiért...
Amiért megküzdöttem, amiért tanultam éveken át, amiért éjszakákon át angoloztam, amiért önszorgalomból képeztem magam, és amit ezzel elértem, azt hadd ne kelljen szégyellnem már a fenébe is!!!

2. Hidd el, tipor engem az élet rendesen egy rákbeteg édesanyával és egy gyógyíthatatlan beteg testvérrel, ami irdatlan mennyiségű energiámat felemészt (hogy megpróbáljak nekik minden erőmmel segíteni), MÉGIS képes vagyok optimista lenni.

3. "Az, aki nem tud önmagáért küzdeni, az szívvel-lélekkel harcolni másokért sem lesz képes." Pont ezt tesszük itt a fórumon, ami Neked nem szimpi - most akkor küzdjünk, vagy ne?

4. Szerinted komolyan össze lehet hasonlítani a Száhel övezetben nyomorgó, a másnapi élelmet megszerezni sem tudó tömegek nyomorát a magyar ügyvédjelöltek helyzetével...? Kérdezd meg őket...

5. Százötvennyolcadszor is leírom akkor: NEM ÁLLÍTOTTA EGYIKÜNK SEM, HOGY OLYAN SPANYOL VIASZ BIRTOKÁBAN VAGYUNK, AMINEK SEGÍTSÉGÉVEL TÖBBSZÁZEZRES FIZETÉST KERESHET BÁRKI.

Annyit próbálunk itt hajtogatni - a már kollegák esetében úgy tűnik reménytelenül, de reméljük, a még egyetemisták talán meghallanak belőle valamit, és akkor megérte minden szidás, amit itt ezért kapunk -, hogy TÉNYLEG NEM KÖNNYŰ A HELYZET, TÉNYLEG sok az eszkimó, de van azért fóka is bőven, csak meg kell tenni mindent, ami Tőled telik annak érdekében, hogy Te is sokat tudj kifogni.

ÉS MÉG AKKOR SEM BIZTOS, HOGY SIKERÜL, de legalább Te úgy érezheted, megtettél minden Tőled telhetőt, és ez a lényeg...

reménytelenség # 2008.08.28. 16:32

oh azok a szép idők!mikor még-bementem a rendőrségre kihúzott vállal!Holvan az már kedves Legislator!Kérdezték a nyomozók,hogy hanyadikos vagyok.?válaszolom büszkén:másodikos!phú az igen!itt egy jogász számára mindig lessz hely!nyugodjon meg kedves Uram!Azóta megváltozott egy-két dolog bizton állíthatom kedves Legislator!Ma már ha ugyanezek a személyek,vagy pl a rendőrkapitány/aki még pár éve nagy értelmesen mesélte a szegedi sztorijait/úgy elvörösödnek ha meglátnak mint a paprika!ÉN MEG NEM LETTEM RENDŐR...-HÁLA ISTENNEK!

hunfrakk # 2008.08.28. 17:16

(ne bántásból mondom, de helyesen: "lesz", és soha nem "lessz")

hunfrakk # 2008.08.28. 17:19

("ne" helyett "nem"...)

Egyjogász # 2008.08.28. 18:36

No akkor csak az okulás miatt felhozom ide a közel 7 (hét) és fél évvel ezelőtti topicindító beírást. (Megnéztem már, miért is az a topic címe, hogy "Gürizés minimálbérért.")

"Hi!
Sokat gondolkodtam a dolgon, talán Ti okosabbak vagytok:
Miért van az, hogy 5 év egyetem után ügyvédbojtárként fizetés szempontjából egy szinten leszek egy segédmunkással? Vagyis inkább: annak kell örülnöm, hogy egyáltalán nekem fizetnek a munkámért!
Jó, tudom, hogy nem kötelező ügyvédnek menni, de biztos, hogy jól van ez így?
Herr"

7 és fél éve pedig egy jogásznak még nagyságrendekkel több lehetősége volt mint most, ugyanis az egyetemek pont ekkortájt kezdték rázúdítani évente ezerszámra a végzett jogászokat a piacra.

De az alábbi beírásokból csak azt a következtetést tudom levonni, hogy a magyar jogászpiacon valamifajta közgazdasági csoda következett be, mivel a totális túlkínálat ellenére nem lefelé mentek az árak (a kezdő jogászfizetések), hanem ma már akár 1 millát is megkaphat egy kezdő ügyvéd, illetve a kínálati piac ellenére nem a "vevő" (az állást kínáló) diktál, hanem az "áru" (az álláskereső).

börni # 2008.08.28. 19:09

Csak hogy tisztán lássunk...
Kezdő ügyvédjelölt vagy kezdő ügyvéd? Nem mindegy!

Shirley5 # 2008.08.28. 19:55

a fórum színvonala valóban azért kezd egyre lejjebb s lejjebb süllyedni, mert egyesek személyeskednek. A problémát egyáltalán nem képesek komplexen kezelni, egy-egy kiragadott dologra "ugranak rá", persze, hogy akire "rátámadnak", megvédi magát! itt nem szakmai vita folyik, hanem veszekedés... ettől lesz tényleg értelmetlen és dühítő is egyben!
lassan már csak a politizálás hiányzik...

Kedves Netbandita!
a női diszkriminációnak köze sem volt a h..p..-hez, lehet, hogy egy logikai lépést kihagytam..Arra céloztam, h ez is egy tapasztalat(mint,h ki mennyit keres mennyi és milyen munkával),h egy nő számára ezen a pályán (s mint hozzátettem sajnos rengeteg másikon is) még nehezebb az érvényesülés. ez csak egy közbevetés volt, nem feminista beszólás! csak épp shiiva volt porondon és amikor leírta,h mit és hogyan ért el, akkor ezt is implicite tartalmazza, s ettől még kevesebb létjogosultsága van figyelmen kívül hagyni a tapasztalatait...ezzel lehet vitatkozni, de nem le h..p..-ni!!

Kbs!
ha a premisszád, miszerint a jelöltek 98%-a minimálbérért, v még azért sem gürüzik, axiómának tekinted, attól még a saját világodon kívül nem lesz igaz!!speciel az egész széles jelölti, jogászi ismeretségi körömben (fiatalok, idősebbek vegyesen) ez egyáltalán nem helytálló, sőt!!de ezt csöppet sem fellengzősségből írom, csupán csak,h tiszta képet tudjunk szolgáltatni azoknak, akik arra vágynak. az éremnek mindig két oldala van, ezt szeretjük elfelejteni. nem azt mondom,h nincs minimálbér, meg gürizés, meg rossz helyzetű jelölt. csak azt,h mit tanácsolok annak, aki ezt szeretné elkerülni és időben tehet érte és mik az én tapasztalataim. NEM KÖTELEZŐ A FÓRUMOT OLVASNI ÉS MINDENKINEK MAGÁRA VENNIE A HOZZÁSZÓLÁSOKAT!

Reménytelenség!
Ha nem akarod,h bárki segítsen, vagy tanácsot adjon, akkor ne olvasd el, ami nem érdekel és legfőképpen ne reagálj rá, csak írd le,h Te így és így látod, éled meg nap mint nap, ezt és ezt lehetne változtani szerinted.
én is ezt tettem, de a személyeskedést és a bárdolatlan viselkedést, na azt nem vagyok hajlandó szó nélkül hagyni...

Kbs!
a fellengzősség Belőled árad, csak nem veszed észre! azért mert vki más korosztály, mint Te, nem kell letaknyosoznod. főleg úgy, h halvány lila gőzöd sincs, sem az életéről, sem a koráról, sem a szakmai tapasztalatairól, munkásságáról. Éppen ezért - bár felsorolni én sem fogom,h mivel és milyen szinten és milyen ügyfélkörrel dolgozom - mellélőttél azzal is, hogy azért mert nemzetközi irodában dolgozik egy jelölt, akkor már nem ért a magyar joghoz! akár a munkajoghoz pl., amit szerény személytől elhatároltál, sajnos nem tudom mi alapján (bizonyosan, mert amíg Te a fórumban írkálsz a témában, addig én nem), mindenesetre nem talált, nagyon nem...
de én vajon miért nem kezdem felsorolni,h vajon Te mihez nem értesz, amihez én igen és Te biztosan nem?! nem lehet,h azért, mert egyáltalában nem a személyed érdekel ezen a fórumon és nem Beléd óhajtok kötni, hanem a probléma érdekel és az érveid cáfolom??!!
Te direkt provokálod a másikat, s ebben meg a topicban az utóbbi időben adott válaszaidban egy csepp szakmaiságot sem lehet felfedezni!!
A fellengzősséged továbbá ott is kiütközik, mikor csupán az éveid száma miatt több tudást, tapasztalatot vindikálsz Magadnak jelöltként(!) és mindenki aki Nálad fiatalabb, azt lenézed. Ja kérem, így is lehet...azért vigyázzunk, az nem feltétlenül korfüggő,h ki mennyit dolgozott jogászként(jelöltként, ügyvédként) és milyen intenzitással!!ettől függetlenül nem kérdőjelezem meg a hozzáértésed, a szakmai tapasztalatod, sőt egyáltalán a személyed, ahogy Te teszed másokkal, csupán csak azt mondom,h én és az általam ismertek nem minimálbérért güriznek és pont. Ha meg belekötsz, akkor elmondom a véleményem.
Ez a pálya, és úgy egyébként is az élet szerintem nem a siránkozásra való, ahonnan én jöttem, ott ezt tanultam, minden forintomért és eredményemért keményen meg kellett küzdenem, és ezért nem szégyellem, s abban hiszek,h a munka meghozza a gyümölcsét. az életünket ha nem is tudjuk száz százalékig alakítani, de uralni megpróbálhatjuk.
nem másra v az állam bácsira számítok, hanem magamra.

Shirley5 # 2008.08.28. 20:06

Kedves Börni!

Volt itt már minden szintről szó, de alapjában véve a kezdő jelöltekről folyik a vita. :)
abba már bele sem merek menni, hogy ha a jelölti fizetések ennyire nagy port kavartak, a kezdő ügyvédivel kapcsolatban mi lenne....mert nyilvánvalóan ott sem egyeznének a tapasztalataink..

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.28. 20:14

ha a premisszád, miszerint a jelöltek 98%-a minimálbérért, v még azért sem gürüzik, axiómának tekinted, attól még a saját világodon kívül nem lesz igaz!!speciel az egész széles jelölti, jogászi ismeretségi körömben (fiatalok, idősebbek vegyesen) ez egyáltalán nem helytálló, sőt!!

[Fetrengve röhög]

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.28. 20:16

mikor csupán az éveid száma miatt több tudást, tapasztalatot vindikálsz Magadnak

Nem az éveim miatt, és nem vindikálom. Egyszerűen van.

Egyjogász # 2008.08.28. 20:58

Szerintem ez a vita most már nem vezet sehová, úgy látom mindenki hajtogatja a maga -saját tapasztalatain alapuló- álláspontját, és fikázza a másikat.

Nem hiszem, hogy a jelöltek mind minimálbérért dolgoznának, de azt sem, hogy mndenki csodabérért.

Nekem nagyon sok ügyvéd/jelölt ismerősöm van, sokan jöttek is hozzánk dolgozni munkaviszonyba is.
(Megjegyzem, ha a cégem felad egy jogtanácsosi/jogi előadói hirdetést cca. 100-150 ügyvéd/jelölt jelentkezik rá, vajon miért? Biztos ők nem a csodabéresek közül valók...)

Bizony volt olyan, aki fizetett is az irodának, hogy ott jelöltködhetett, volt, aki "csak tapasztalat"-ot vagy minimálbért kapott jelölti munkájáért, és volt, akit tisztességgel megfizettek, csak rühellt napi 18 órát dolgozni.

Az egyik kolléga pl. azért jött el a neves ügyvédi irodából, mert amikor megkérdezte, hogy a titkárnő miért keres háromszor annyit, mint ő, azt volt az ügyvéd úr válasza, hogy "mert ilyen titkárnőt nem kapok másikat, ha meg te elmész, fél óra alatt jelentkeznek a helyedre százan."

Ezekről a szuperfizetéses sztorikról egyébként az jut az eszembe, hogy az elmúlt 15 évben, ha a cégünktől elment valaki, kivétel nélkül mindíg az volt a visszajelzés, hogy jobb helyre ment, jobb fizetésért, kevesebb munkája van, jobb az új főnök, stb., stb.
És ezt szemrebbenés nélkül mondta az az exkolléga is, akiről egyébként tudtuk, hogy három hét után kirúgták az új helyéről, és már hónapok óta munkanélkülin van....

Eweol # 2008.08.28. 20:59


Nézd: én például számos olyan tulajdonsággal rendelkezem, amely messze kiemelkedik a jelöltek, jelöltaspiránsok átlagából, és amely nagyon is jól használható egy ügyvédi irodában. Nem a szerénységem tiltja, hogy felsoroljam őket, hanem egyrészt a helyhiány – másrészt hiába sorolnék olyat, amit az állításomon kívül itt nem mutat más.
” (dr. KBS)

Az eszperantó-nyelvismeret tényleg nem túl gyakori a jelöltek körében. De akkor ez a "messze kiemelkedés" alkupozíciót is teremt, nem?
Egyébként sajnálom, hogy nem sorolod fel öket.
Szerénység, Virág elvtárs. Ne tömjénezze magát. Szerénység. Ha én valamit szeretek magamban az a szerénység. ”(Bástya elvtárs)

Kacsa11 # 2008.08.28. 21:08

kbs, most ki a nagyarcú???

shirley-hez csatlakozom, az én ismeretségi körömben sem tudok olyat, aki minimálbérért dolgozna vagy jelöltként dolgozott volna...

Kedves börni,
750ezer-1milla nk-i iroda, kezdő ügyvéd

Kedves Egyjogász,
ahogy haladsz előre a karrieredbe, egyre inkább az a helyzet, hogy egyenlő félként tudsz tárgyalni a munkáltatóval.
az, hogy túlkínálat van-e?
van olyan terület, ahol van, van ahol nincs, sőt egyenesen hiány van.

de, hogy most csak azért is felzaklassam a kedélyeket!
az extremitás:
(figyelem, a következő sorok alkalmasak lehetnek a nyugalom megzavarására!)
EU-s intézményekhez is el lehet menni dolgozni, ott is van kereslet magyar jogászokra (bár elég kicsi - hála remek jogi karainknak...)
junior counsel (1 év gyak.) min. 4500EUR/hó visz haza (tehát nettó)...counsel már átlag 6000-t, senior még ennél is többet stb. stb. (seniortól kezdődnek a vezető beosztások - 5számjegyű nettókkal)
35 órás munkahét, az is flexi-time rendszerben és
41 nap éves szabadság.

én elhiszem, hogy valakinek ez csak urban legend...de attól még létezik! egész nap látom...

Egyjogász # 2008.08.28. 21:17

Hát az biztos, hogy van olyan terület, ahol hiány van!
3 hónapig kerestünk egy kőművest, amíg végre a sokadik elvállalt egy egynapos melót, és elkért érte 100 ezret, persze zsebbe.
Az tuti, hogy pályát tévesztettem:)

Kacsa11 # 2008.08.28. 21:19

Kedves Egyjogász,

kezdő jelöltként a max, amit ki tudsz magadnak verekedni kb. 250-350 bruttó...ezt is nk-i irodában.

250 bruttó 150 nettó kb...ez Pesten pont arra elég, hogy bérlej egy másfél szobás lakást, és a maradékot elfűtsd és megedd...képletesen értve.
ez lenne a csodabér???

Kacsa11 # 2008.08.28. 21:20

Kedves Egyjogász,

ezen már én is gondolkodtam...
most ott tartok, hogy vagy mérnöknek, vagy geológusnak kellett volna mennem.
:)))

Shirley5 # 2008.08.28. 22:21

Kedves Egyjogász,

ezt csak úgy lehet, ha elfogadjuk a másik álláspontját és tapasztalatát a tényekről. de vitázni személyeskedéssel és fölényeskedéssel nem lehet.

Kedves Kacsa,

szégyen-gyalázat, hogy az EU-s intézmények munkalehetőségeit is előrevetíted, mikor még annyi mindent nem tudsz a magyar öröklési jogból..!! :)

Kedves Eweol,

engedd meg, hogy egyetértsek minden egyes szavaddal :) fején tapintottad a szöget :):) /direkt...bár én nem Apám fejéből pattantam ki../

Shirley5 # 2008.08.28. 22:22

Kedves Egyjogász,

ezt csak úgy lehet, ha elfogadjuk a másik álláspontját és tapasztalatát a tényekről. de vitázni személyeskedéssel és fölényeskedéssel nem lehet.

Kedves Kacsa,

szégyen-gyalázat, hogy az EU-s intézmények munkalehetőségeit is előrevetíted, mikor még annyi mindent nem tudsz a magyar öröklési jogból..!! :)

Kedves Eweol,

engedd meg, hogy egyetértsek minden egyes szavaddal :) fején tapintottad a szöget :):) /direkt... bár az igazat megvallva én nem Apám fejéből pattantam ki.. :)/

FRAKK # 2008.08.29. 06:57

állami cég - költségvetési szerv

jogi előadói poszt
egy év az eddigi szolgálati idő

munkabér - 150 nettó

ez álombérnek minősül (persze nem szerintünk)