Két adós egy stipulatioban kötelezte magát, hogy a legközelebbi hónap 1-én teljesítik kötelezettségüket, s vagy egy értékes tógát vagy 10 dénárt adnak a hitelezőnek.
Mindketten rendkívül jóhiszeműek voltak. Ebből adódott az a következmény, hogy a megadott napon egymástól függetlenül, és egymásról nem tudva, az egyik átadott egy megfelelő tógát a hitelezőnek, a másik pedig - a hitelező távollétében – a hitelező fiának fizetett ki 10 dénárt.
Utóbb felismerik a helyzetet és mindketten külön-külön és egymástól függetlenül követelik vissza a szolgáltatásukat.
- Milyen jogi szervezet valósult meg eredetileg az adósok és a hitelező vonatkozásában?
- Milyen jogsegély áll a teljesítő adósok rendelkezésére?
- Visszakövetelheti-e külön-külön mindkét adós vagy csak az egyikük a hitelezőtől a teljesítést?
- Ha csak egyikük követelheti a teljesítést, akkor melyikük lenne az?
Nagyjából már megcsináltam, még mielőtt bárki is azt mondaná, hogy üljek le és gondolkozzak el rajta :)
Főleg abban vagyok bizonytalan, hogy az az adós, aki a hitelező fiának teljesített ő visszakövetelheti-e a teljesítést? A másik úgy gondolom, hogy nem, de ha tévedek javítsatok ki. Köszönöm :)