Jogeset gyakorlatok

EVSIK # 2012.12.20. 16:18

Muhaha, segítsek dönteni? Levelezőn nehezebb. Ugyanazt a szakot csináltam 18-21 éves fejjel, egyik felét nappalin, aztán elkezdtem dolgozni és levelezőn fejeztem be.

1. a legtöbb munkáltatónak esze ágában sincs elengedni a konzultációkra. Van szabadságod? Van. Nagyjából 2/3 annyi, ahány vizsganapom van egy évben.
  2. Illetménynélkülit is kivehetsz. Persze szivem, majd a gázszámlával megbeszéljük, hogy illetménynélkülin voltam.
  3. Nincs kozultáció = nincsenek anekdoták, amelyek segítik a megértést. Nincsenek 3 szavas példák sem.
  4. Meglát az oktató vizsgán (szóbelin különösen izgalmas ezt hallani): Magát eddig miért nem láttam?
  5. Igaz a könyvben nincs meg a kérdésre a válasz, de beszéltünk róla konzultáción. Na az ilyen kérdésekre válaszolná az ember a legszívesebben: "Köszike. xoxo"
  6. Felveszed a vizsgaidőpontokat, kinyomtatod a vizsganaptárat, besétálsz a főnökhöz, megmutatod, hogy na akkor ezekre az időpontokra szeretnél szabit kérni, majd rádmosolyog és közli: nem. Felajánlja, hogy mi az az 5 nap, amikor le kellene tudnod a 8 vizsgádat, majd szépen felmész az ETR-re/NEPTUN-ra és megállapítod, hogy a 8 vizsgádból 4-re nincsen meghirdetve vizsgaidőpont/szabad vizsgahely a főnököd által megadott napokon.

+1. Csak mert Abszurdisztánban vagyunk. Államilag finanszírozottként kezdtem a nappalit. Aztán átmentem levelezőre. És a TO kedvesen elmagyarázta, hogy a levelező tagozaton nincs államilag finanszírozott hallgatói státusz. Szeretettel várják költségtérítésem befizetését ezen a sárga csekken.

ncsillag # 2012.12.20. 12:49

Igen, a Bt és az ev egyértelmű volt.
Köszönöm a választ.

Sherlock # 2012.12.20. 10:05

Magyar jog szerint nincs olyan(de az EU-EGT-n belül lehet, illetve az új ptk szerint is az lesz a bt és a kkt), de nem is ez a követelmény. A jogi személyiség nem követelmény. KKt, Bt(ha a pályázó beltag) és egyéni vállalkozó is elnyerheti a koncessziót.

ncsillag # 2012.12.20. 09:47

Nem akartam ennek a kérdésnek új topicot nyitni, de kérlek segítsetek, én még nem tanultan GT-t, és az eddigi ismereteim alapján nem tudom megfejteni:
milyen gazdasági társaság az, amelyik rendelkezik jogi személyiséggel, és legalább egy tagja korlátlan felelősséggel tartozik?
Mire gondolhatott a költő?
(A kérdés forrása: http://nemzetidohany.hu/…%A1s-NET.pdf )
(Vagy csak egyszerűen rosszul értelmezem a kikötéseket?)

Impossible # 2012.12.18. 20:41

Gyakorlat... ugyanmár, mi abban a gyakorlat? Azon kívül h így nevezik...

ncsillag # 2012.12.01. 17:08

á, semmi. néha előfordult, hogy bj konzultáció végén megbeszéltünk röviden pár esetet, de más semmi. még arra sincs idő, hogy az előadásokon leadják a teljes anyagot.
(itt vannak az órarendek, ha érdekel: http://www.sze.hu/fk/hallgato/ )

ius latratus # 2012.12.01. 16:55

Ügyvéd Urak!

Vásároljatok már iratminta varázslót, jó sokat, mert ez a felugró nyúl meghülyít...

ius latratus # 2012.12.01. 16:54

Mi a manó...
Nincs gyakorlat rómából?
Egyetemesből meg Takács Péter ...nemtudommármiacíme könyvéből kellett egy esetet választanunk, s kidolgozni.
Nekem Miskolcon mindkettőből volt gyakorlat, érdekes, azt hittem ez országosan így van.

ncsillag # 2012.12.01. 16:42

ius latratus

nálunk győrben levelezőn NINCS gyakorlat. semmilyen.

Kamacs76 # 2012.11.27. 09:58

Azt nem mondtam, hogy érdemes ezen vitatkozni...:-)))

Sherlock # 2012.11.27. 09:50

Dehogy marad, legalábbis én nem akarok olyan világot ahol hülyeségeken vitatkoznak.

Kamacs76 # 2012.11.27. 09:43

Levelezőn végeztem, valóban nem sok segítséget kaptunk, és gyakorlat sincs. Vagyis közig jogból anno még volt, most nem tudom, mi a módi. Viszont elég sok nappalin végzett kolléga fordult meg nálunk az elmúlt években, és tőlük azt az infót kaptam, hogy azért ott sem minden fenékig tejfel minden, ami a gyakorlati képzést illeti. Bár papíron nekik vannak gyakorlataik.

Kevés kivétellel én nem találtam vizsgán kirívó különbséget a nappalisok és a levelezősök felkészülési szintje közt, az ő kezükben is könyvet, vagy innen-onnan kapott kidolgozott jegyzeteket láttam, csak úgy, mint a mienkben. Tény, hogy mi dolgozunk is az egyetem mellett,de amikor még nem dolgoztam - az első diplomámnál - sem tanultam a félév minden egyes napján órákig.

Szóval igaz, hogy mi levelezősök bizonyos szempontból - fogalmazzunk így - hátrányosabb helyzetben vagyunk, viszont talán előny a hátunk mögött álló élettapasztalat, amivel meg egy 18 éves nem rendelkezik.

De úgy érzem, ez egy örök vitatéma marad...

Impossible # 2012.11.26. 15:24

"Mi úgy megyünk el államvizsgázni- a nappalisokkal együtt, egy időben -, hogy gyakorlatilag csak a jegyzetek és a tankönyvek állnak a rendelkezésünkre."

A nappalisok ugyanígy mennek. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.25. 18:54

Köszönjük, jó tudni. :)

Rafina67 # 2012.11.25. 17:14

A levelezősök védelmében:
Nappalisként elképzelhetetlen számotokra, hogy a levelezős és esti tagozatos hallgatókat mennyire elhanyagolja az egyetem és aztán ugyan úgy kéri számon rajtuk a tananyagot.

Rendőrtiszti Főiskola után harmadik diplomáért tanulva nem volt nagy gond sem a jogesetekkel sem a római joggal, mert az ember, amit lehetett leült és megtanulta, amit pedig már megtanult és begyakorolt elő se kellett vennie.

Tájékoztatlak benneteket, hogy a levelezősöknek nincs gyakorlat, se pályázatok, se évfolyam számonkérések, se konzultáció.
Mi úgy megyünk el államvizsgázni- a nappalisokkal együtt, egy időben -, hogy gyakorlatilag csak a jegyzetek és a tankönyvek állnak a rendelkezésünkre.
Az egyetemi oktatók és tanárok által tartott előadásokon körmölt jegyzetek sem mind használhatóak és nem azért mert nem tudtunk írni.

Az egyes professzorok közti tudományos vitákban nem tudunk állást foglalni, nekünk a kötelező irodalom nincs meghatározva, nem is igen tudunk róla, hogy van-e valami a jegyzeteken kívül, amit olvasni lehetne.

Mindezekhez adjátok hozzá, hogy nem mellesleg dolgozunk ám az egyetem mellett, nem sok időnk van a könyvtárban ücsörögni. Ráadásul nem anyukánk készíti a reggelinket, sőt én két gyereknek is kellett hogy kakaót melegítsek és a többi....

Szorgalmasak vagyunk, elszántak, kitartók és a képességeinkkel sincs baj.

Csupán más a starthelyzet.
Lehet ezért minket lenézni, de akár tisztelni is.

ius latratus # 2012.10.31. 14:28

zserzs.90

"Elsőéves, levelezős joghallagató vagyok és szeretnék a tananyaghoz kapcsolódó jogeseteket megoldani, mivel erre - levelezős hallgató révén - az egyetemi órákon nincs lehetőségem."

Római jog gyakorlatból azért egy-két konzultáció csak volt, nem?
Meg ott volt a jogtöri gyakorlat is, nem? Első évesnek bőven elég.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.31. 14:08

Nyugi :)

zserzs.90 # 2012.10.31. 13:54

Kedves Dr. Doktorovics Attika!

Nem tanácsot kértem, hogy mit mivel és hogyan kell tanulni, hanem infót szerettem volna kapni arról, hogy,a tapasztaltabb joghallgatók/ jogászok milyen könyvet ajánlanak jogesetek gyakorlására. Ehelyett inkább rosszindulatú és IQ hiányos megjegyezésekkel fárasztasz.
Először is azért van szükségem a jogesetek megoldására, mert nem áll mellettem egy tanár/jogász/ vagy bárki, aki az általam jónak vélt megoldásokat leellenőrizné, vagy azokkal kapcsolatban megjegyzéseket tenne. A kidolgozott megoldás tehát az önellenőrzésben segítene vagy legalábbis abban, hogy jó irányban gondolkodtam-e az eset kapcsán.(Amúgy minek foglalkoznék ezzel önszorgalomból?)
Másrészt felhívnám a figyelmet, hogy a római jog és a büntető jog között az általam kérdezettekben semmiféle összefüggés nincs. Annyi a történet, hogy mindkét tárgy érdekel.. római jogot a jogi karon tanulom, a büntetőjoggal pedig még csak igazgatásszervező szakon ismerkedem. És igen, szeretnék mindkettővel foglalkozni KÜLÖN KÜLÖN, de nem érzem úgy, hogy ezeknek a tényeknek az ismerete szükséges lett volna a kérdésem megválaszolásához.
Meg ha igazad is lenne valamiben, és észreveszed hogy valamit nem jól látok én vagy akárki más , mert kezdő a témában, nem ilyenekkel kell sokkolni, hogy gondolkozz el hogy jogász akarsz-e lenni, hanem jogi egyetemet végzett emberként tanácsot adni neki az adott kérdésben.
A többieknek köszi a választ!

bandeeraz # 2012.10.31. 13:17

Jaja, nekem van Forum Romanum könyvem, abban vannak jogesetek.

Büntetőjog jogesetgyűjtemény pedig: Blikk és bármelyik kertévé híradó:)))

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.31. 11:54

Mintha római jogból adtak volna ki feladatgyűjteményt.

Rexor # 2012.10.31. 11:46

Ezt én sem igazán látom :) Gyakorolni akar és le akarja csekkolni, hogy jó e a megoldás. jogaszonline.hu-n van egy két jogeset.

Sherlock # 2012.10.31. 11:37

Mi a baj a hozzáállásával?

Dr.Attika # 2012.10.31. 11:34

Szia!
Szerintem most határozz abban a kérdésben, hogy jogász akarsz-e lenni. Ilyen hozzáállással ne legyél jogász.
Római jog és a büntetőjog általános része sehogy nem passzol.
Egyébként a jogeset megoldás a megszerzett jogi ismeret gyakorlati alkalmazásának tesztje.
Ezt nem könyvből, jogeset leírásból, hanem a jogi ismeretek alapján kell megoldani.

zserzs.90 # 2012.10.31. 11:12

Sziasztok!

Elsőéves, levelezős joghallagató vagyok és szeretnék a tananyaghoz kapcsolódó jogeseteket megoldani, mivel erre - levelezős hallgató révén - az egyetemi órákon nincs lehetőségem.
Tudna valaki ajánlani olyan könyvet, esetleg egy ingyenes internetes oldalt, ahol találok jogeseteket lehetőleg megoldással?! Elsősorban római joghoz és büntető jog általános részéhez kapcsolódó jogesetek érdekelnének. Köszönöm.

U.i.: Ha esetleg valakinek van a birtokában ilyen anyag, és át is tudná küldeni, azt is megköszönném:)
e-mail: gergo.hazafi@gmail.com