szakvizsga

Dr.Attika # 2006.09.21. 08:35

Kedves Kála!
Ez a Csjt. sajátossága miatt van. Az egyetemen is tanították, hogy anno (1952-ben) nagyon szűkszavúan alkották meg és a bírói gyakorlatra bízták az értelmezést. ezért több a magarázat.

Kála # 2006.09.21. 07:59

Kicsit elgondolkodtatott a Cstv., jogszabály szövege 32 oldal, kommentárokkal 252 oldal. Halkan kérdezem meg, az teljesen rendben van, hogy majd minden szakaszhoz kb. 10 oldal magyarázat tartozik? A szakvizsga segédkönyv egyébként 150 oldal magasságában jár - én meg agyalok, hogy melyik lehet a jobb tanulási szempontból - persze ennyi erővel akár tanulhatnék is...

Kála # 2006.09.18. 06:54

Sziasztok!
Járt valaki mostanában polgári szakvizsgán - nagyon érdekelnének a tapasztalatok, ugyanis most nyomtattam ki az ezredik megadott jogszabályt és ez kissé kétségbeejt...

man2 # 2006.09.12. 19:33

Kedves Jucus21, szerintem érdemes szakjogászi képzésre menni, bár az is igaz, hogy nem mindegy hogy hová jelentkezik az ember. Szerintem oda kell, ahová járt az ember, ha ott van ilyen posztgraduális képzés, ráadásul most már Diákhitelre is lehet, ha még nem vagy 40 éves. Igaz persze, hogy nem a papírtól válik valaki szakjogásszá, hanem a gyakorlati tudásától, ugyanakkor az ott megszerezhető kapcsolati tőke néha megfizethetetlen. Az a vélemény hogy ez csak pénzleszívás lenne nem feltétlenül igaz, elvégre melyik költségtérítéses képzés nem az? Osztom azt az alábbi véleményt, hogy a szakvizsgáig nem árt ha az ember szervezett szinten is tanul és nem jön ki a vizsgarutinból, erre is jó a szakjogászi. Olyan szakjogászi képzésre kell járni, amelynek témáiból nem sokat tanítanak az egyetemen az alapképzés során és persze a napi munkában hasznát veszi. Ugyanakkor az is elkondolkodtat néha, hogy a kereskedelmi jogi szakjogász képzés helyett sokkal inkább pl. mindjárt a közbeszerzési referens középfokú OKJ képzésre kellett volna mennem, mert azt a cégek kérik, és teszenek rá, hogy valaki a témában szakjogászi képzettséget szerzett.

Rexor # 2006.09.05. 12:16

Jucus: sok helyen szivesen veszik a közigazgatási gyakorlatot. De nagyon nagyon fontos legalább egy (de inkább több) idegen nyelv, főleg az angolnak az ismerete is szerintem.

Rexor # 2006.09.05. 12:14

staine, a C rész elég könnyű. Ab határozatokat nem kérdeznek, de ha van rá idős olvasd el őket, mert sokat segitenek (igaz mire a lényeget kihámozod belőlük elteleik egy kis idő :). EUból mindnképpen ajánlott megvenni a szakvizsga könyvet (ez az egyedüli tárgy ahol érdemes ezt megtenni). Munka/TB: elég a törvény ismerete.

Attika: teljesen egyetértek Veled. Nem a szakjogászi képzéstől válik valaki szakjogásszá. Azok, amiket inditanak az egyetemn jelenleg szerintem csak pénzszivásra jók leginkább, mert sok pluszt nem nyújtanak.

satine # 2006.09.01. 11:33

sziasztok,
a szakviszga C részére készülök (alkjog, közig, munkajog stb.) van valakinek tapasztalata a közelmúltból. csak a szóbelire megyek, érdekelne, milyen mélységben kérdezik az egyes tárgyakat (pl. tb jog, eu jog) az Ab határozatokkal mi ahelyzet, elég-e ami a Kukorelli féle könyveb bele van dolgozva. a büntetőn már túl vagyok, az nem volt olyan húzós, mint vártam, de ezekkel a tantárgyakkal bajban vagyok, mert a gyakorlatban nem nagyon használom őket, csak az EU-t valamennyire.

Dr.Attika # 2006.08.25. 17:49

Kedves "Jucus 21"!
Nem érdemes. Te sem gondolod komolyan, hogy valaki azért válik szakjogásszá, mert elvégez egy tanfolyamot?! Magam vám szakjogász vagyok. Ehhez elvégeztem a Vám- és Pénzügyőrség szaktanfolyamát, mint hivatásos pénzügyőr tiszt. Vámszakmai gyakorlatom 16 év, közben vámszakértői engedélyt szereztem az IKIM-től ( jogutódja GKM), az igazságügyi miniszter 7 éve felvett az igazságügyi szakértői névjegyzékbe, idén nyáróta jogász vagyok. Én mondhatom, hogy vámszakjogász vagyok.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.25. 07:49

vagy van olyan hely a versenyszférában, ahol szívesen fogadják a közigazgatásból érkezett jogászt?

Jogásza, meg közigazgatási posztja válogatja. Ha például az a jogász pénzügyminiszterként dolgozott a közigazgatásban, akkor számíthat egy igazgatói állásra valamelyik banknál. De az se rossz, ha az APEH-nek volt országos elnöke, banki főtanácsadónak akkor is szívesen felveszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.25. 07:46

többen mondták, hogy elég a törvény és a magyarázatok.

A szakvizsgakönyvek nagy többsége nem is tartalmaz többet, mint a jogtárban is megtalálható kommentárt.

Jucus21 # 2006.08.25. 05:18

Még egy kérdés, igaz nem pont ehhez a témához.
Szerintetek érdemes szakjogászi képzésre elmenni. Én a közigazgatásban dolgozom, de gondolkodom (és főként mások elgondolkodtatnak) egy lehetséges váltáson. Ha váltani szeretnék jelent-e előnyt egy szakjogászi gyakorlat nélkül, vagy van olyan hely a versenyszférában, ahol szívesen fogadják a közigazgatásból érkezett jogászt?

Jucus21 # 2006.08.25. 05:12

Köszönöm Rexor! Ezt már többen mondták, hogy elég a törvény és a magyarázatok. Végül is ha nem lesz könyv, akkor ez marad.

Dr.Attika # 2006.08.24. 15:46

A www.law.pte honlapon most hirdettek szakvizsga felkészítő tanfolyamot. Nézdd meg hátha érdekes!A szakvizsga tételek szerint folyik a felkészítés és lehetőség van próbavizsgára is. A tanfolyást a szakvizsga segédletek szerzői tartják, úgyhogy bizonyára tudják, hogy mitől veszti életét a légy.

Iustitia007 # 2006.08.24. 15:39

Rexor, nagyon örülök hogy valaki azonosan gondolkodik velem. Nem vagyok ügyvédjelölt, és nem is hiszem hogy leszek bármi efféle, akár bíró vagy ügyész sem. Saját elképzeléseim vannak, amihez azonban sajna kell a szakvizsga is, bár munka mellett nem megy olyan könnyen, fáradtan minden este, így van hogy kissé lemaradok, mint pl most is. Most perpillanat suliba készültem volna járni, de amíg ez a szekér van mögöttem.... Nyomaszt hogy még nem tettem le a vizsgát, meg kell mondjam.... De a munkámhoz csak a közig résznek volt köze, meg is lett jelesre, de ezekhez abszolúte nem értek többet, mint amikor kikerültem az egyetemről, mondhatni még kevesebbet is... :( Kicsit csalódott vagyok, de ez az én hibám, többet képzeltem magamról. :)

Dr.Attika # 2006.08.24. 07:23

Szerintem embere válogatja. Nekem a magnós tanulás jött be. Magnóra kell mondani a tv-i tényállásokat a tételeknek megfelelő sorrendben. A különös rész esetében még pár mondatban az alanyra, tárgyra, elkövetési magatartásra, szándékosságra, gondatlanságra, minősítő körülményekre vonatkozó dolgokat. Az egész Btk . 3-4 90 perces kazettára ráfér. Kocsiban, strandon, otthon lötyögve, álmatlanság idején lehet hallgatni. A büntetési tételeket ne mondd fel a magnóra.

Initram5 # 2006.08.24. 06:32

Btk-t mennyi idő alatt tanultátok meg? Mennyi kell rá?

Legislator # 2006.08.23. 14:12

:-)))

Sunshine after the rain.

Rexor # 2006.08.22. 12:30

Attila: te azt mondtad, hogy nem olyan mint a szigorlatra való felkészülés. Szerintem meg olyan, mert amivel nem foglalkozok, ahhoz nincs sok lövésem, ergo újra be kell seggelni mindent. Tehát 14 nap intenziv tanulás kell hozzá, és némi gondolkozás :)

Rexor # 2006.08.22. 12:28

Én a magam részéről eljárási törvényt csak akkor "bújok", ha szükséges a munkámhoz. Egyébként nagyon nem rajongok értük.Kínozni meg nem szeretm magam :) Iustitia: szerintem vállald be, megér egy misét, vizsgát nem szabd halasztani akármennyit is készültél rá.

Dr.Attika # 2006.08.22. 12:27

Drága Rexor! Én nem ugyanazt írtam, amit Te is mondtál?

Rexor # 2006.08.22. 12:23

Jucus: nem kell büntetőjogból tankönyv, bőven elég a törvény és ha megvannak még az egyetemi jegyzetek az is hasznos.

Attika: márpedig olyan a szakvizsga is mint a szigorlatra való felkészülés, csak épp kevésbé rosszindulatúak a vizsgáztatók, ennyi a különbség :) Ja és még az is különbség, hogy nem igazán arr kiváncsiak mekkora anyagrészt seggeltél be, hanem hogy gondolkozol e néha :)

Dr.Attika # 2006.08.22. 09:13

Azt nem tudom, hogy jobb fényt vet-e. szerintem a jogi diploma átvételét követően sem szabad leállni a tanulással. Én ma is bújom az eljárási törvényeket felváltva, Pp., Be., Ket., Anyagi jog tekintetében meg azért figyelem a fórumot, meg szólok is hozzá, hogy ebbéli ismereteimet is szinten tartsam, illetve a probléma megoldási készségemet fejlesszem. Szerintem a szakvizsga nem olyan, mint egy Pp. szigorlatra felkészülés, hogy 14 nap intenzív tanulás után válaszolok a tételben felvetett kérdésre, hanem olyan vizsga, ahol az 5+3 év elméleti felkészültsége és gyakorlata alapján felelek meg az elvárásoknak.

Iustitia007 # 2006.08.22. 08:28

Köszi kbs. :) Amúgy ha közigben vagy 3 évig, akkor lövésed sincs a polgárihoz, de mindegy. A családi okok meg nem elhalaszthatók, bár ne történne ilyesmi, de ez van. szóval ha mégis ez a helyzet, halasszak megint inkább, szerinted attika az jobb fényt vet az emberre? .... ki tudja

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.21. 21:29

De a nickje isteni! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.21. 21:29

Meglehet, három év után van a kérdező és nem három éves jogászi gyakorlat után.