Álláskereső jogászok

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.09. 22:31

Az ugyancsak frissen végzett jogászokat egyébként jogi előadóként, köztisztviselőként, bírósági fogalmazóként vagy az ügyészségen tisztességes bérezéssel veszik fel. Talán az ügyvédségre készülők kevésbbé képzettek ezeknél vagy a képességeik rosszabbak?

ico2 # 2006.09.10. 00:37

Nem rosszabb képességűek, csak nincs ismerősük ügyészségen, se bíróságon.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.10. 05:51

És akkor rögtön csak megalázó éhbért érdemel a munkájuk?

Dr.Attika # 2006.09.10. 06:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi részlet egy interneten fellelhető jogászi életpálya elmeséléséből való:

Elnök felszólította az ügyészt, hogy ismertesse a vádat.
Ügyész ismerteti, hogy a tanúk vallomása szerint a vádlott a gyilkosság elkövetése után még több emberre is ráfogta és rásütötte a fegyvert, ezért a szándékos emberülésen kívül súlyosbítja a vádat és kiterjeszti: több ember ellen elkövetett szándékos emberölés kísérletére is.
Elnök rám néz és jóindulatúan közli, hogy arra tekintettel, hogy az ügyész súlyosbította a vádat, a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint jogom van a tárgyalás elnapolását kérni.
Én felállok és közlöm, hogy nem kérem a tárgyalás elhalasztását.
Megrökönyödés a bírókban, ügyészekben. Tudják, hogy pár napos ügyvédjelölt vagyok. Segíteni akarnak rajtam. Elnök még egyszer és nyomatékosan elmondja, hogy kérjem a tárgyalás elnapolását.
Nem kérem.
Ekkor felszólít, hogy nyilatkozzam az ügyészi vádsúlyosbításra és vád kiterjesztésre.
A következőket adom elő:
Kérem a kiterjesztett vád elutasítását.
Még nagyobb megrökönyödés.
Folytatom:
A BTK szerint szándékos emberülés kísérletét csak emberölésre alkalmas eszközzel, illetve fegyverrel lehet elkövetni. Az a fegyver, amelyet a vádlott az odasiető tanúkra sütött rá, emberélet kioltására nem volt alkalmas.
A vád képviselője nem bizonyította azt, hogy a kilőtt töltényen kívül a másik csőben is lett volna töltény, azt sem bizonyította, hogy a kilőtt töltényt a vádlott kivette volna és a fegyvert újra töltötte volna. Ezért a bizonyítás adatai alapján csak azt lehet megállapítani, hogy a puskában csak egy töltény volt s a második és harmadik elsütés alkalmával ezen a már kilőtt töltényen csattant a puska kalapácsa.
Ez a puska tehát abban az állapotban csak annyit ért, mint a kapanyél. Azzal nem lehetett embert agyonlőni.
Szavaimat pár pillanatnyi döbbent csend követte.
Aztán az elnök ránézett az ügyészségi elnökre s megkérdezte:
"A vád képviselője fenntartja-e a vádkiterjesztést a többrendbeli szándékos emberölés kísérletére?"
Dr. Kis Ernő felállt s azt mondta: a fiatal kollégának igaza van, a vádkiterjesztést visszavonom.
Ezután az ügyész megtartotta a vádbeszédet.
Én megtartottam a védőbeszédet.

Nos ez az ügyvédjelöltség második napján történt.
Ennyit arról, hogy mikor küldhető el a jelölt önállóan tárgyalásra és ott mire képes.

Ügyvédjelölt, vám szakjogász

junior jogász # 2006.09.11. 10:07

Igen! Vannak olyan urak, akiknek csak megszületni volt nehéz! Könnyen megy tapasztalat fejébe dolgozni, sőt a TB-t is fizeti az olyan, akinek saját cége van. Valószínű, az egyetemi évek alatt sikerült összebumlizni egy cégecskét, vagy már előbb. Mind emellett kiválóan tanult jogot (summa cum), nyelveket (2-3 felsőfokút, magántanárnál), fizette a kollégiumot vagy albérletet. Megvette a bérleteket, könyveket, jegyzeteket, a „kötelező”CD-ket, szótárakat, öltözködött, szórakozott, evett-ivott azaz élt, esetleg orvosra, gyógyszerre is szüksége volt, a szülők esetleg pl. közalkalmazottak, vannak kisebb testvérek stb.stb. No, hát ilyeneket csak irigyelni lehet, de nagyonám! A jelen, az teljesen mást produkál! Érdeklődni kell, olvasgatni, beszélgetni évfolyamtársakkal, végzettekkel és kialakul a valós kép a lehetőségekről és az igen-igen kétségbe ejtő annak akik próbál reálisan szembenézni a saját lehetőségeivel!
Adva van egy nagyon jóhírű jogi egyetem, van egy hallgató aki szorgalmas, rengeteget tanul, elmúlnak közben a fiatal éveinek egy része, kíváló eredményeket ér el a tanulásban. Szeretne végre egy kis „levegőhöz jutni” egy kicsit javítani családja és saját anyagi helyzetén úgy mint más diplomás (vagy legalábbis ne legyen tovább annyira rászorulva a szüleire) és szembesülni kell vele, hogy ingyen akarják dolgoztatni a tanult szakmájában. Sőt! Hát, ezért éjszakázott, izgult, idegeskedett a vizsgaidőszakok alatt? Nyilván vannak olyanok akiket nem visel meg, még pl.az államvizsga sem!!! Hogy miért?? Ki tudja!? Igaz, ők vannak kevesebben, de vannak!
Annyi biztos, hogy többek között ez is nagyon rosszul működik ebben az országban! Mostanában csupa jót lát, hall az ember gyereke, elég bekapcsolni a tv-t, rádiót, olvasni a sajtót, vagy csak hallgatni az embereket!

Legislator # 2006.09.11. 10:36

Nocsak, nocsak, Attika, ki lehetett ez?

Sunshine after the rain.

junior jogász # 2006.09.11. 10:54

Lehetett Attika is, a lényegen mit sem változtat. Egy friss-új emberke más szempontok szerint figyelheti az eseményeket, történéseket és ezáltal "ráhibázhat" a lényegre. Saját munkájában is nehezebben veszi észre valaki a hibát mint egy idegen. A rutin, ritkán hibákhoz is vezethet!

Dr.Attika # 2006.09.11. 11:06

Nem én voltam. Az 1930-as évek végéből való a történet. Azt akartam szemléltetni, hogy a jelölt már a második munkanapon elküldhető a bíróságra.

junior jogász # 2006.09.11. 11:06

No, lám itt olvasom kissé balra, hogy kapcsolati tőkével rendelkező jelölteket keresnek, "ingyér" nem is semmiért!
Nem ám "okos jogász" kellene! Nem bizony!
Teljesen más a cél!
No, Fiúk, Lányok gyerünk! Mehetünk hozzájuk is "interjúzni"! Majd eldöntik, hogy mekkora is az a kapcsolati tőkénk!

(Komplex Szolgáltató Iroda-ba)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.11. 12:01

És ezt már szégyenkezés nélkül hirdetni is lehet. A kamarának nincs egy szava se?

"Önfinanszírozó esztergályost felveszünk..."

junior jogász # 2006.09.11. 13:09

Lehet, hogy van hozzá szava. Lehet, hogy gratulál hozzá és még biztatja is az ilyeneket. Egy egészen érdekes társadalom alakulhatna ki, ha valóban alkalmaznának "önfinanszírozó esztergályosokat", lakatosokat, kőműveseket, növénytermesztőket, álattartókat stb.stb. Épülhetne, szépülhetne ez az olcsó Magyarország! Hát nem praktikus és főleg gazdaságos?

Eweol # 2006.09.11. 14:20

Nekem az Audi hirdetése szimpatikusabb, mint a komplex irodáé :)

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.09.11. 14:40

ráadásul részmunkaidős foglalkoztatást irnak, ami ugyen nem megfelelő a ügyvédjelölti gyakorlati idő megszerzéséhez...

mancs # 2006.09.11. 15:11

Kérdezem a kollégákat, , hogy abban a kedvező esetben, ha sikerül a jelöltidőt letölteni és önállóak lehettek, ti majd rendes fizetésért vesztek fel jelöltet, ugye? Feltéve persze, hogy meg tudjátook keresni a saját és gyermekeitek megélhetésére, az iroda létesítésére, fenntartására, sőt fejlesztésére, és a jelölt fizetésének közterheire valót is, persze.

Dr.Attika # 2006.09.11. 16:12

Ez csak természetes. Milyen munkát lehet elvárni egy olyan embertől, aki nincs érdekelve ( anyagilag legalább) a sikeres munkavégzésben. Egyébként a többség nem azért nem fizet, mert szarrágó, hanem, mert neki sincs elég bevétele. Magát is alig tudja eltartani. náluk az üj. ingyen titkár (nő)
( Javaslom "tanulmányi kirándulásként" menjetek el a Gyorskocsi utcába az előállítóba. Milyen harc megy a kirendelésekért.)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.11. 16:30

ha sikerül a jelöltidőt letölteni és önállóak lehettek, ti majd rendes fizetésért vesztek fel jelöltet, ugye?
Magától értetődik. Van erre egy jó amerikai bonmot is: "ha mogyoróval fizetsz, csak majmot kapsz".
Nem kell minden ügyvédnek feltétlenül jelöltet alkamaznia - különösen nem az admiisztrátor helyett. Akinek magának sincs elég ügye (l. még: együgyű, ügyefogyott ill. ügyetlen), az miért venne maga mellé segítséget? Akinek viszont annyi a megbízása, hogy az egyszerűbbeket, kevésbé jövedelmezőeket jelölt hiányában nem tudná vállalni, nos, annak ezen ügyek bevételéből futja a jelölt tisztességes megfizetésére is. Ilyen feltételek mellett még az is megeshetne, hogy a legjobbakból kerülne ki a jövő ügyvédsége, nem pedig azokból, akik anyagilag megengedhetik maguknak hogy három évig ne legyen jövedelmük.

Lhotse # 2006.09.11. 16:51

Teljes egészében egyetértve Veletek, egészen egyszerűen felháborítónak tartom, ha valaki ingyen (arra meg egyenesen szavkat nem találok, aki mondjuk fizettet a jelöltjével) dolgoztatja a jelöltjét. Azt hiszem, ez megérne egy kamarai állásfoglalást. Ez a magatartás oly mértékben erkölcstelen, hogy elfogadhatatlan egy kamarai tagtól. (Miként volt ávósok karban történő megtűrése is...)

Magam, aznap, amikor megkaptam a jelöltigazolványom, tárgyalásra mentem. Egyedül. No, nem volt egy bonyolult ügy, és azelőtt is láttam már tárgyalótermet belülről... A fokozatosság elvét betartva el lehet küldeni a jelöltet tárgyalásra. Ja, ismerek olyan ügyvédet, aki az első évben nem engedte a jelöltjét, hogy betegye a tárgyalóterembe a lábát. Ez nem vet túl jó fényt a principálisra.

A 100-200 ezer forintos jelölti fizetést kezdőként tartom elfogadhatónak. Na persze, a többletért meg kelljen dolgozni: saját ügyekből részesedés. Ez jó ösztönző és az első lépés az önálló klientúra felé.

Order (törölt felhasználó) # 2006.09.11. 18:07

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

ezsuzsi # 2006.09.12. 06:27

Elég elszomorítónak tartom, hogy azok után, hogy közel 10 éve ezért a rohadt diplomáért güriztem (na nem eddig tartott az egyetem elvégzése, de a két felsőfokú nyelvvizsgámat sem vágták csak úgy hozzám) most rá vagyok szorulva arra, hogy a szakmával rendelkező, kétkezi munkából élő párom tartson el engem, ami persze nem jelenti azt, hogy az ő fizetéséből megélünk ketten + a kutya meg a macska...kellenek hozzá a szüleim is, akik persze nem mondják azt, hogy nem kapsz egy vasat sem, mert amíg van, adnak, de kicsit ég a bőr a pofámon. Én már odáig jutottam, hogy nem érdekel ez az egész jogászosdi, ott egye a fene a diplomámat, jó leszek jól fizetett adminisztrátornak is egy cégnél...és csak ekkor jött a fekete leves: hiába van meg a megkívánt számítógépes ismeretem, nyelvtudásom, bármi, ami kellhet egy ilyen munkához, a válaszlevelekben (már ha kaptam egyáltalán) megköszönik az érdeklődésemet, de nem egy "ilyen volumenű" munkaerőre van szükségük...még meghallgatásra sem hívnak be, mert adiplomám megijeszti őket. Egy bátor jelentkező volt, aki hajlandó volt meghallgatni, majd látva, hogy nem ejtettek engem sem a fejemre, fejalánlott egy munkát a cégnél, ami persze nem a meghirdetett állás volt, mert arra jó lesz egy középfokú végzettségű ember is... Már arra is gondoltam, mi lenne ha letagadnám a diplomámat? Lehet hogy meg tudnék élni a saját erőmből??? Legközelebb biztos kipróbálom... A bűnöm egyébként annyi, hogy olyan családba születtem, ahol apucinak nincs ügyvédi irodája és anyuci sem a megyei főügyész....

Türelmes # 2006.09.12. 07:39

hali!
csak nemrég találtam rá erre a topikra,bár egész idáig tanultam.Nemrég végeztem TELJESEN,és csak most kezdtem alaposabban körülnézni munkahelyváltásra készülve.Amit zsuzsi irt alább,elég gáz,és igazság szerint magam is félek hogy iesmi lesz a vége..de az nem lehet..nem nem és nem..hogy ha megmozgatsz pár követ,ismerősöket miegymást,nem létezik h vmi ne jöjjön be mondjuk 1-2 hónapon belül.Nem tudom elhinni..vagy én vaok tul naiv?

ezsuzsi # 2006.09.12. 07:46

Hidd el, ugyanez volt az álláspontom júniusban...aztán elkezdtem keresgélni és keretem és kerestem és kerestem és keresek most is, csak igazából még csak azt a halvány reménysugarat sem látom, ami úgy augusztusig meg volt bennem. Persze nem adom fel, de eljött az a pont, amikor azon gondolkodom, hogy tényleg egy 180 fokos hátraarc kellene és valami egészen mást keresni. Csak nem tudom, mi lehet az az egészen más, mert ha nincs tőke saját üzletbe kezdeni, akkor igen nehéz a jogi tudásomat más területen eladni...

Lhotse # 2006.09.12. 08:02

Zsuzsi! Azért 3 hónap után ne add fel... Ideiglenesen egy minimálbért fizető iroda is több a semminél, legalább a gyakorlati időd megy. De kutass tovább. Budapesten azért még mindíg lehet minimálbéres kondíciókkal rabszolgamunkát találni. Remélem sikerrel jársz, fel a fejjel!

junior jogász # 2006.09.12. 09:28

Szokták mondani, hogy a remény hal meg utoljára. Valóban nem szabad mindjárt feladni! Ha néhány dolog összejön ill. összejött, mondjuk egy ELTE summa, a felsőfokok tényleg felsőfokok, nem csak "éppen hogy" sikerült és szimpi vagy a munkáltatónak valamint (a korrekt munkahelyeken a legfontosabb), hogy tényleg hasznosítani akarják a tudásodat, no, akkor akár sikerülhet is elhelyezkedni. Bízzunk benne és keresgéljün tovább! Bizzunk abba, hogy esetleg egy félév múltán csak rossz álom lesz a mostani kilátástalanság.
Valóban jó lenne már a szülők segítség nem igénybe venni, de ez van! Nálunk, ez nem okoz problémát, látják mi megy ezen a területen és úgy általában is. Szerintem még akkor is büszkék ránk, ha látják, most ilyen rendszer és ezt nyujtja. Néhány évvel ezelőtt ki gondolt volna arra, hogy nagyívbe kellene elkerülni ezt a pályát! Fog ez még változni! Húzzunk bele! Keresgéljünk tovább!

Eweol # 2006.09.12. 10:02

" felsőfokok tényleg felsőfokok, nem csak "éppen hogy" sikerült " ´

• ne haragudj, de ez alatt mit értsünk?? az "éppen hogy sikerült" is ugyanugy SIKERÜLT, ergo ugyanugy felsöfok... gondolom Te is tudod, hogy nincs olyan nagy különbseg a 60%-os es a 79%-os rigo utcai felsöfok között, raadasul 2 honappal a vizsga utan mar nem teljesitenel ujra 79%-ot, stb. Ergo, a munkaltatonak vagy a tenyleges nyelvtudas szamit - vagy pedig egyaltalan nem erdekli, csak latja, hogy van rola papirod...
Türelmes # 2006.09.12. 10:12

junior jogász: lécci a "huzzunk bele"-szlogent hanyagold! :o))
tudom h nem ez volt a lényege,de rühellem április óta :o)))))))
bocs:o))