Álláskereső jogászok

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.01. 10:28

ObudFan például ügyvédjelölt.

junior jogász # 2006.09.01. 13:00

Ez, szerintem nem a leges leg poénosabb válasz, de ha csak ennyire telik, akkor legyen így.
Úgy tapasztalom, hogy komolytalan ez az oldal. Igaz, sokkal jobbra nem is számítottam.

Cola # 2006.09.01. 13:01

ilyen hozzáállással nehéz is lesz...

junior jogász # 2006.09.01. 13:56

No, ez már valami! Ez igazán jó ötlet! Hát, hogy ez eddig nam jutott eszembe! Nem is tudtam, hogy ha "máshogy állok hozzá" akkor no problem, sima ügy egy álláshoz jutni. A tapasztalatom, hogy sokan vagyunk akik nem ismerik a jó hozzáállást. Könnyü egyeseknek akik egyből ráhibáznak!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.01. 14:34

Nem poénnak szántam. ObudaFan tényleg ügyvédjelölt, és amennyire tudhatom, komoly, felelősségteljes munkákat bíznak rá.

zoka # 2006.09.04. 13:20

Sziasztok!

Szerencsére nem vagyok álláskereső (legalábbis egyelőre), de mégis érdekel a téma, ezért olvasgattam az utolsó 2 oldalon lévő hozzászólásokat. Vanda 24-nek sztem teljesen igaza van, egy köziges munka szűk területet érint, és ami a nagyobb baj, hogy esetenként a megszerzett "tudás" nem konvertálható. Én például minisztériumban dolgozok és jogszabályelőkészítéssel foglalkozok. Önmagában ez a tény lehet, hogy jól hangzik, valójában azonban nem sok mindent lehet itt tanulni. A feladat lényege: a szakmai főosztályok által megszövegezett tervezetet kell véleményeznem jogi szempontból, ami nagyon sokszor annyit tesz, hogy kijavítom a helyesírási hibákat, egy szó helyett más - jobban csengő - kifejezést javasolok alkalmazni stb. Érdemben a jsz-hoz nem sok mindent tudunk hozzátenni, hiszen azok mérnökök számára íródnak az esetek nagy többségében. Az, amit csinálok, az nem más mint sz.. túrás a köbön, hosszabb távon az elbutulás veszélye fenyeget. Egy jogterületet sem kell igazából ehhez a munkához alkalmazni/ismerni, maximum a jogalkotásról szóló tv-t, illetve 1-2 IM rendeletet, irányelvet (például a jogszabályszerkesztésről). Ezért szerintem kár 5 évet olyan egyetemre járni, ami vizsgaidőszakban kőkemény volt.
Gondoltam ideje továbblépnem, ezért másodszor is megpóbáltam ügyészséget persze most sem sikerült, pedig büntetőjogból írtam az évfolamdolikat és a szakdogát is, ügyészségen voltam szakmai gyakorlaton. Csakúgy mint tavaly idén sem hívtak be a 2-ik körre, pedig a tanulmányi átlagom sem volt rossz. Plusz az idén közvetítő segítségével "hátszelet" is igyekeztem kifogni magamnak. A "hátszél" egy igen magas ügyészségi poszton lévő ember, aki mindent megígért a végén meg semmit sem tett az ügy érdekében. A bíróságra állítólag még nehezebb bekerülni, protekciósok versenye az egész, az utcára jövő embernek meg sem érdemes próbálnia. Ebből csak azt akartam kihozni, hogy lehet itt akármilyen központi felvételi úgyis a bírógyerkőc és -rokon fog bejutni. Ez van, a sógor-komaság renületlenül virágzik hazánkban.
Ügyvédjelöltnek nem szívesen mennék, mivel ott a pénz olyan megalázóan kevés, hogy nem nagyon tudná a jóval érdekesebb munka azt kompenzálni. Ha legalább 100-110 nettót kiperkálnának gondolkodás nélkül lelépnék, annak ellenére, hogy itt többet keresek, de 55 nettóért nem szúratom ki a szemem.

Vadalma # 2006.09.04. 13:30

Kedves Zoka,

csak nagyon röviden szólnék hozzá a pénzrészhez bíztatásképpen, sok sikert kívánva a szakmai oldalhoz: azért 100-110e nettót igen sok helyen kiperkálnak.

(szerencsés) Vadalma

zoka # 2006.09.04. 13:49

Kedves Vadalma!

Köszönöm a biztatást. A minimálbéres ügyvédjelölti fizetést azért írtam, mert állásinterjúkon mindegyik ügyvéd ennyit volt hajlandó fizetni, igaz ugyan, hogy csak 4 helyen voltam interjún és pályakezdőként kerestem melót. A testvérem is jogász és ügyvédjelöltként dolgozott egy darabig. Õ is csak minimálbért kapott pályakezdőként, de a max, amit ennél az irodánál kapni lehetett az bruttó 100 volt.
Egyébként a lejobb az volt, amikor az egyik meghallgatáson az ügyvéd közölte, hogy a TB-t a jelöltnek kell fizetni.

junior jogász # 2006.09.05. 09:30

Ilyet, olvasni is felháborító! Mondok ettől "jobbat" is! Van olyan munkáltató akinek a TB-on felül, fizetni kell azért, hogy úgymond, gyakorolhatsz nála. Természetesen ezek nem vonatkoznak azokra akiknek csak megszületni volt nehéz!
Tanács: próbálkozni, próbálkozni mert vannak még rendes munkáltatók is!

ezsuzsi # 2006.09.05. 10:07

Nem tudom, ki honnan ír pontosan, de hogy én a világ végén (Békés megyében) olvasom a pesszimistábbnál pesszimistább hozzászólásokat, az biztos... És nem lesz jobb a kedvetek az én hosszászólásomtól sem.Hát igen, nem volt hiába az az öt átgürizett év, megérte: egy cégnél minimálbérért gépelem a munkaügyi leírásokat. De itt legalább felvettek: máshol meg sem hallgattak. Ügyvédet egyet sem találtam , aki hajlandó lenne minimálbérért foglalkoztatni egy szerencsétlent, az ügyészségen csak mosolyogtak szegény "kapcsolatok nélküli" buta liba jelentkezésén, a bíróság álmaimban kerül csak elő, de hirtelen a meleg s..gem a hideg falhoz ér és felébredek. Ja egy közjegyző majdnem felvett (persze minimálbérét), de sajnos "rendkívüli felkészültségemre való tekintettel a második helyre sorolt".Gondolom másnak hosszabb volt a nyelve... És hát van ahol már be sem vették az önéletrajzomat (pl. APEH), mert úgy sincs semmi, felesleges otthagynom. Gondoltam, nyakamba veszem a világot, és felmegyek a híres fővárosba, hátha ott jobb lesz nekem. De a fizetés nem lenne elég az albérletre sem, úgyhogy maradok a s..gemen itthon, mert teljesen mindegy, hogy hol nem tudok a jogi diplomámmal elhelyezkedni arra a nyomorult három év gyakorlatra ... De fel a fejjel, majd meglátjuk mi lesz, a vak is megmondta...

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.09.05. 10:28

ilyenkor mindig elgondolkozom, mire számítottál?
Nem verem a nyálam, mert én se számítottam, semmire, sőt bele se gondoltam igazán mi lesz velem az egyetem után.
Szerencsém volt, 4 hónap után találtam egy jelölti állást, ráadásul nem is minimálbérért.
De a szakvizsga után se lesz egyáltalán egyszerű a helyzet. Ez van annyi jogász van mint égen a csillag, de ez is ki lett tárgyalva 1000*

junior jogász # 2006.09.07. 09:05

Mire számítottál!? Mire számítottál!?
Hát, erre nem! Egy "tudásalapú" országban, ahol annyi embernek számítasz ahány nyelvet tudsz, csak azt hallod, hogy tanulj, tanulj, tanulj, ott illene megbecsülni a tudást.
Az a baj, hogy a kapcsolatok jelentik a "hatalmat" nem a tudás. Itt tartunk, hogy valaki örül a minimálbér körüli juttatásnak és hogy 4 hónapjába került még hajlandóak voltak alkalmazni. Nemsemmi!!!!

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.09.07. 09:20

jó reggelt!

onom # 2006.09.07. 09:53

Sziasztok!
Ja és akkor nem is beszélve az én esetemről, amikor is hitellel terhelt lakásra fizetni kell a törlesztést, ez pedig nem is kevés, ügyvédjelölti fizetés kevés lett volna, mert kb. 1 liter vizet sem tudtam volna inni a fennmaradt részből, nem mentem jelöltnek. Ellenben TITKÁRNÕ voltam egy cégnél, marha sok fizuval, igaz, elment 1 évem, (ja angol jogi szaknyelv, 2 felsőfokú, 2 diploma...)de legalább fizum volt, bár nem ment a gyakorlati idő. Most már megy, mert 1 év után, folyamatos keresés mellett, találtam munkát.
Ennyi

junior jogász # 2006.09.07. 10:42

No, hát így jártál! Veszítettél egy vagy több évet ahhoz, hogy azt mondhassad, kész jogász vagy.

ezsuzsi # 2006.09.08. 10:09

Ez mind szép és jó, nem akkora dolog, hogy elveszítesz egy évet (vagy még többet), a baj az, hogy pl. a mostanában megjelenő álláshirdetésekből a legtöbb azt írja, hogy feltétel a 2006-ban szerzett diploma. Hát örülök neki, itt vagyok a 2006-os diplomámmal, és valami egészen mást csinálok, mint amit most nekem végzettségem szerint kellene (de muszály, mert mint tudjuk a lakáshitel nagy úr!). Ahogy pedig telik az idő, úgy jönnek majd a kérdések, hogy tessék mondani, eddig miért nem jogi területen vállalt munkát? És persze jön a gyanakvás...ez a csaj nem kellett sehová eddig, valami bibi biztos van vele. És már rögtön nem is érdekli őket a diplomám minősítése, a nyelvvizsgáim száma, meg egyáltalán semmi...akkor jön, a "köszönjük majd értesítjük."

junior jogász # 2006.09.08. 11:07

No, mégis csak nagy dolog az az egy-két máshol eltöltött év. Valóban az van, hogy jövőre a 2007-ben végzetteket hívogatják. Az igaz, hogy nekik még nehezebb lesz, de a 2005-2006-ban végzettek még tőlük is rosszabbul járhatnak az általad leírt gyanakvások miatt. Természetesen hülyeség a munkaadóktól, hogy azt feltételezik, valaki azért nem jutott korábban álláshoz mert van valami "bibi". Nekik kellene legjobban tudni, hogy mi van ebben az országban ilyen tekintetben is!!!!! A normálisabbja, továbbra is keresi a jólfelkészülteket, természetesen, ha van még hely az ismerősök után és kell nekik valaki olyan is aki jól megtanulta amit az egyetemeken el kellett sajátítani.

Eweol # 2006.09.09. 10:11

Az imént a Luther, Fest és Kajli Ügyvédi Iroda hirdetését az állásbörze rovatban. Ügyvédjelöltet keres a nemzetközi ügyvédi iroda, elvárások: német és angol nyelvtudás, fizetés: csak tapasztalat ?? - abszurd. Es ha a nemet Luther "anyairoda" ezt jovahagyja, az felhaborito.

mancs # 2006.09.09. 10:40

Messzemenően együttérzek mindazokkal, akik nem, vagy csak nagyon kevés fizetésért találnak munkát. Nyilvánvalóan ezért, mert minden épeszű korlát nélkül, felelőtlenül képeznek tömegesen jogászokat. Igy persze sokkal könnyebb bejutni, mint azelőtt. Akik a felvételkor élvezték ennek előnyeit, most éppen azokon csattan az ostor.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.09. 12:08

Nyilvánvalóan ezért, mert minden épeszű korlát nélkül, felelőtlenül képeznek tömegesen jogászokat.

Nem, kérlek szépen. Nyilvánvalóan azért, mert jó sok ügyvéd szeretne ingyenmunkást magána, meg jó sok hülyegyerek van, aki el i s vállalja. Kurvából is sok még van (tudod, nem kell hozzá diploma), még se gondolják a kilensek, hogy lehet ingyen is.

junior jogász # 2006.09.09. 13:13

Az az iroda, amelyik ingyen akarja dolgoztatni a jövö jogászát (plussz az angol, német nyelvtudását is kihasználni), egyéb gusztustalan dologra is képes. Reméljük, hogy ha másként nem, de legalább egymás között terjeszteni fogjuk a "jóhírüket"! Remélem terjedni is fog, mert a jó bornak nem kell cégér!!!
Sajnos sokan így is elmennek a korábban felsorolt ügyvédi irodákba, de nem nevezném Õket hülyéknek, csak kiszolgáltatottaknak! Lehet, hogy hasonló sors vár rám is, de a három évet össze kellene valahogy rakosgatni!

Dr.Attika # 2006.09.09. 13:47

Azért az ügyvédek képzésének rendszere is kívánni valót hagy maga után. Elvárják az ügyvédektől, hogy későbbi saját konkurenciáját nevelje ki. Önálló státuszként kellene az ügyvédjelöltséget bevenni az ütv-be. A kamaráknak meg kéne engedni egy felügyeleti, oktatási jogot, kötelezettséget. Három évre is azért tolták ki a jelölti időszakot, hogy minnél később kerüljenek ki a "piacra" az ügyvédek. Egyébként a múltkor azt mondta Bánáti dr., hogy ő el nem tudja képzelni, hogy munkabér fizetése nélkül, azt meg végképpen nem, hogy évente több millió fizetése fejében foglalkoztatnak üj-et.

Dr. Műhelyi János (törölt felhasználó) # 2006.09.09. 18:28

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Magam is örültem volna, ha jól fizető, ugyanakkor több jogterületen tevékenykedő ügyvédi irodában folytathattam volna ügyvédjelölti gyakorlatot.
A rendszerváltás környékén felajánlottam egy ügyvédi kollégának, hogy munkabér nélkül dolgozok, a Tb-t is magam fizetem.
Azért , mert meg akartam tanulni azt amit az egyetemen nem oktatnak és nem tanulható meg, az ügyvédi a hivatás a "szakma" gyakorlati fogásait.
Megoldottam: saját cégemben voltam jogi elődó, és szereztem meg a szakvizsgáig a gyakorlati időt.

• Kitermeljük a saját konkurenciánkat , ez igaz de nem lényeges, a piac így is úgy is működik.
    • Hogy nem akarnak bért fizeteni? Ennek okai sem mindig sem teljesen egyértelműek.

A jelölt örüljön, hogy - ha valóban jó a principálisa- megtanulhat valamit amiből majd meg is tud élni.
Megtanítja neki a fogásokat, képezi , orientálja. akkor hogy is van ez, kinek kellene, hogy fizessen?! Ugyan
mikor lesz képes a jelölt önálló munkát végezni? Mikor lehet elküldeni egyedül egy tárgyalásra? Soroljam?

Álláspontom szerint ma ez is csak üzleti alapon működhet.

Azt, mint gyakorló ügyvéd azt magam sem találom helyesnek, hogy " rabszolgamunkára" alkalmazzák a jelölteket, egysíkú csak pld., a munkaszerződéseket szerkesztetnek velük,napi 10- 12 órában. Ez akkor is rossz gyakorlat, ha ezért akár 100-200.000,-Ft-ot kap a jelölt.

ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.09. 22:27

Ugyan
mikor lesz képes a jelölt önálló munkát végezni? Mikor lehet elküldeni egyedül egy tárgyalásra?

Akár az első munkában töltött napomon. Kipróbáljuk, ügyvéd úr.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.09. 22:27

?-lel persze.